ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  :
 Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....
~
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-

 Γέφυρα Γοργοπόταμου

Εκείνος που για να πιστέψει στο Θεό ζητά θαύματα, δεν έχει αρχοντιά. Για το Θεό αυτό έχει αξία. Να αγαπήσουμε τον Θεό μόνο και μόνο επειδή είναι αγαθός .-
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης


 
~** Λαογραφικό Μουσείο Άνω Αρφαρά Μεσσηνίας(Ανδρέας Ηλιόπουλος) : https://youtu.be/Ly75IFnvzUA .-


~*  ARFARA KALAMATAS MESSINIAS 02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-


~ 3 Μαΐου
Τιμοθέου και Μαύρας (1) μαρτύρων (†283). Διόδωρου και Ροδοπιανού διακόνου καί Ξενίας της θαυματουργού. Νεομαρτύρος Αχμέδ, του κάλφα (†1682). Οσίων Πέτρου αρχιεπισκόπου Άργους (†950), του θαυματουργού. Οικουμενίου επισκόπου Τρίκκης, του θαυματουργού. Θεοφάνους, επισκόπου Περιθεωρίου (ιδ΄αι.), Πάμβου καθολικού της Γεωργίας.

(1)Οι άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, γεννήθηκαν στη κωμόπολη Παναπέα της Αιγύπτου. Ο Τιμόθεος ήταν κληρικός και εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με θερμότατο ζήλο και θαυμαστά αποτελέσματα, γεγονός που προξενούσε ζηλοφθονία στους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τελικώς τον κατήγγειλαν στον αδίστακτο ειδωλολάτρη έπαρχο Αρριανό, ο οποίος κάλεσε τον Τιμόθεο να παραδώσει τα ιερά βιβλία του στην πυρά. Ο Τιμόθεος αρνήθηκε με παρρησία να καταστρέψει τα βιβλία του, λέγοντας στον έπαρχο ότι τα θεωρεί ως ιερά πνευματικά του όπλα και εφόδια. Οργισμένος ο Αρριανός υπέβαλε τον άγιο σε διάφορα βασανιστήρια, τα οποία ο Τιμόθεος υπέμεινε με παροιμιώδη υπομονή. Για να κάμψει το σθένος του ο έπαρχος στράφηκε προς τη σύζυγό του Μαύρα, την οποία στην αρχή κολάκευε για να θυσιάσει στο είδωλα και μην ακολουθήσει τη θανατηφόρα πορεία του συζύγου της. Με παραίνεση όμως του Τιμόθεου, η Μαύρα ομολόγησε κι εκείνη την πίστη της στον Θεό. Τότε ο Αρριανός διέταξε τον άγριο βασανισμό της αγίας, η οποία καθ` όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων έψαλε. Τέλος ο ειδωλολάτρης έπαρχος διέταξε τη σταύρωση του ζεύγους. Ακόμη και στο σταυρό του μαρτυρίου, ο βδελυρός έπαρχος, πλησίασε την αγία σε μία απέλπιδα προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να την αποσπάσει από το μαρτύριο και την πίστη της. Φωτισμένη όμως από τη θεία χάρη η αγία τον απέπεμψε. Έτσι το άγιο ζεύγος συγκαταλέχθηκε στην ιερώνυμη φάλαγγα των μαρτύρων της Εκκλησίας μας. ~
Σήμερα 03/05/2017 εορτάζουν:
Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου

~    Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~    Τιμόθεον σήμερον σὺν τῇ συνάθλῳ πιστοί, συζύγῳ τιμήσωμεν, Μαύρᾳ τῇ νύμφῃ Χριστοῦ, τὴν τούτων γεραίροντες, εὔτολμον καρτερίαν. Οὗτοι γὰρ σταυρωθέντες, ἴχνεσι τοῦ σφαγέντος, ἠκολούθησαν πόθῳ, καὶ πάντων τὰς ἁμαρτίας, Σταυρῷ προσηλώσαντος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Τιμοθέου και Μαύρας - 3 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/SL9OQBac6QE  .-

~

***  Η Καλαμάτα υποδέχεται την Παναγία Βουλκανιώτισσα 
Την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βουλ­κανιωτίσσης, εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής, θα υποδεχθεί αύριο Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. επί της οδού Ψαρών (έμπροσθεν Δικαστικού Μεγάρου), ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας.
Το χαριτόβρυτο και ιστορικό Εικόνισμα θα υποδεχθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Κλήρος, οι Τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών. Ακολούθως με λιτανευτική πομπή δια των οδών Σόλωνος, Θεμιστοκλέους και Αριστείδου, θα φθάσει στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης όπου και θά εναποτεθεί για οκταήμερο προσκύνημα, μέχρι της Τετάρτης 10-5-2017.
Στη συνέχεια θα τελεσθεί Πανηγυρική Δοξολογία και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

***  Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: «Ετοιμαστείτε, έρχονται πολύ δύσκολα…»
  ~ Ο γνωστός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα και αγιορείτης μοναχός προτρέπει πλέον: “ετοιμασία επειδή ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα”. Η προτροπή αυτή έγινε σε ηγούμενο μονής του Αγίου Όρους, ο οποίος τον επισκέφθηκε πρόσφατα και τον ρώτησε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
~ Ο γέροντας ήταν απολύτως σαφής: ” Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες”… Και η μονή έχει φτιάξει ήδη την “ομάδα κρίσης”, υπεύθυνη για να προετοιμάσει το μοναστήρι για πολύ δύσκολες ημέρες για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι ένα κακόγουστο αστείο. Αλλά δεν είναι… Δυστυχώς, τα επερχόμενα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού, αφού όλοι μας μπορούμε πλέον να δούμε αυτό που έρχεται, δηλαδή την δυστυχία και την πείνα
“Δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο. Όλοι ρωτάνε: “εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα;”!!! Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η σύγχρονη κοινωνία και οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτή τη χώρα. Κανείς δε νοιάζεται για τον διπλανό του. Κανείς δε νοιάζεται για το πρόβλημα που έχει χτυπήσει την πόρτα του συμπολίτη του, του γείτονά του. Όλοι σκέφτονται αν “τα μέτρα” προσβάλουν τα δικά τους μικροσυμφέροντα…!
Ειλικρινά, πιστεύω πως ο Θεός θα δώσει την ευκαιρία για να συνέλθουμε. Η Ελληνική Ορθοδοξία ανέδειξε μεγάλες σύγχρονες μορφές, που πρόσφεραν στο έργο του Θεού, που αγωνίστηκαν για να σώσουν ανθρώπινες ψυχές. Ο Πορφύριος, ο Παΐσιος, ο Ιωσήφ… γέροντες που μάτωσαν στον αγώνα υπέρ των συνανθρώπων τους, στον αγώνα να διώξουν την δυστυχία και το κακό από τις καρδιές ανθρώπων που υπέφεραν… Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία.
Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός… Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε “χάρισμα”. Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας… Μάλιστα, όσα πιό πολλά “αρπάζεις” τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους…”
~  Αυτά τα συγκλονιστικά μου κατέθεσε σήμερα σε συζήτηση, αγιορίτης μοναχός. Και η φωνή του έτρεμε από συγκίνηση και αγωνία για όσα πρόκειται να συμβούν.
“Να προσέχεις”, μου είπε. “Να πεις και σε άλλους να προσέχουν. Μην αφήνετε την λογική σας να παραδίνεται σε όσα σας λένε. Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέπτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι… Να προσέχετε”…
Τι να πω; Θυμήθηκα τα λόγια του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα: “Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Προσέξτε την ψυχή σας. Μαζευτείτε και δώστε τον αγώνα σας…” Αυτά έλεγε πριν μερικούς μήνες. Και σήμερα γίνεται πιό σαφής: “το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα…”.
Οι προσευχές του γέροντα είναι πάντα μαζί μας. Όμως, αναρωτιέμαι: Εμείς τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας; Απλά ανησυχούμε για το αν τα μέτρα μας αγγίζουν;
“Κάποιος πρέπει να σας πει πως δεν ζείτε σε όνειρο, ούτε σε εφιάλτη. Ζείτε μία πολύ άσχημη πραγματικότητα, που θα χειροτερέψει…”
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα; αγνοώντας (ηθελημένα) πως όταν θα μας “πιάσουν”, θα είναι πολύ αργά…

***  Από ΣΗΜΕΡΑ η προφητεία του Παΐσιου ξεκινά ! Δείτε τι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ συμβαίνει

~   Από την ώρα που η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Κύπρο για την κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες ώρες, ξεκίνησε να πραγματοποιείται η προφητεία για τα εξαμίλια του αγίου Παϊσιου.
Υπενθυμίζουμε τι είχε πει ο γέροντας και μόλις το διαβάσετε, θα αντιληφθείτε ότι ζούμε συγκλονιστικά επικίνδυνες στιγμές:  «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε δίκιο που είπε για τα «Εξαμίλια», διότι τα «Εξαμίλια» δεν είναι ούτε χωριά, ούτε πόλεις, αλλά είναι τα έξι ναυτικά μίλια, η ζώνη των έξι μιλίων που περιβάλλει τα παράλια της Ελλάδας και κάθε νησί μας. «Εξαμίλι» είναι κάθε σημείο που απέχει έξι μίλια από τις ακτές της Ελλάδας, χερσαίες ή νησιωτικές. Εκεί, λοιπόν, θα γίνει εκείνο που είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός¨ σελ. 417 ¨ Όταν ο τουρκικός στόλος ξεκινήσει να κατευθύνεται κατά της Ελλάδος και φθάσει στα έξι μίλια, πράγματι θα καταστραφεί. Θα είναι η ώρα που θα έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους. Αλλά, αυτό δε θα γίνει από εμάς. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Το «Εξαμίλι» θα είναι η αρχή του τέλους… Μετά θα αρχίσουν όλα τα γεγονότα, που θα καταλήξουν στο να πάρουμε την Πόλη…. Την Πόλη θα μας τη δώσουν….. Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας¨»

***  5 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Πέτρο Τατούλη – Αθώα η Ντίνα Νικολάκου 
Την  ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή, χωρίς  τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη  για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση , αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Για την ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε την θεματική αντιπεριφερειάρχη, Ντίνα Νικολάκου  αθώα, απαλλάσσοντάς την από τις κατηγορίες.
  Εναντίον των κατηγορουμένων είχαν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές από την ιδιοκτησία των εφημερίδων «Ελευθερία» και «Ελευθερία της Δευτέρας» σχετικά με τις καταχωρήσεις πληρωμένων δημοσιεύσεων, με το επιχείρημα πως υπήρξε άνιση κατανομή αυτών, που τις έπληξε.
Πρωτόδικά είχαν καταδικαστεί αμφότεροι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και τους είχε επιβληθεί φυλάκιση ενός έτους στον καθένα με 3ετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.

*** Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν στο δήμαρχο Καλαμάτας το κτήριό τους οι λιμενεργάτες 
Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση ότι στο κτήριο που στεγάζονται οι λιμενεργάτες θα μεταφερθεί το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, υπήρξαν αντιδράσεις. Αντιδράσεις που όσο περνά ο καιρός δυναμώνουν, ενώ οι λιμενεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στη Δημοτική Αρχή να πάρει το κτήριο, αφού- όπως υποστηρίζουν- τους ανήκει.
Μάλιστα, στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς οι λιμενεργάτες βρήκαν συμπαράσταση και από άλλους φορείς. Ο δε πρόεδρός τους Αντώνης Καλογερόπουλος δήλωσε ότι, πέρα από την ημέρα τιμής για τους φονευθέντες λιμενεργάτες, το σωματείο τους δέχεται μια επίθεση χωρίς προηγούμενο, ώστε να τους πάρουν ένα κτήριο που όλη η Καλαμάτα γνωρίζει πως έχει κατασκευαστεί με δικά τους χρήματα.
Επίσης, δήλωσε ότι οι λιμενεργάτες δεν μπήκαν στη διαδικασία να προβούν σε κατάληψη του κτηρίου, αφού ο χώρος τούς παραχωρήθηκε, ενώ από εκεί και πέρα οι ίδιοι το κατασκεύασαν. Κτήριο που υπάρχει για τις ανάγκες των εργαζόμενων στο λιμάνι της Καλαμάτας, αφού, σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, εκεί υπάρχουν αποδυτήρια, λουτρά, καθώς και χώροι για τα προσωπικά τους αντικείμενα, κι όλα αυτά είναι απαραίτητα για να δουλέψουν.

Σχετικά με τη στάση δημάρχου Καλαμάτας, ο κ Καλογερόπουλος υποστήριξε ότι, όταν αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τους επετράπη να μιλήσουν, ενώ στον προηγούμενο πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βγενή ζήτησαν να μην περάσει το θέμα στο συμβούλιο και να προστατευθούν όσο το Σωματείο είναι νόμιμο και λειτουργεί.
Αυτό που ζήτησε είναι να αποσυρθούν όλες οι σκέψεις για το συγκεκριμένο κτήριο, διαφορετικά είναι αποφασισμένοι να μην παραχωρήσουν ούτε ένα τετραγωνικό.
Κλείνοντας είπε ότι, όποια απόφαση και αν υπάρχει, αυτοί θα παραμείνουν στο κτήριο, αφού έχουν τα κλειδιά, καθώς και τα έγγραφα που τους επέτρεψαν τη δημιουργία του.  Π.Μπ.

***  Έκρυβε στο αγρόκτημα του χασίς και φυτά 
Για κατοχή και καλλιέργεια χασίς συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στους Γαργαλιάνους ένας 65χρονος.
Ύστερα από πληροφορίες που είχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πραγματοποίησαν έρευνα σε περιφραγμένο αγρόκτημα του 65χρονου στην αγροτική περιοχή Πανίτσα. Εκεί βρήκαν φυτεμένα στο έδαφος δύο φυτά κάνναβης, τα οποία ξερίζωσαν.
Στη συνέχεια της έρευνας και μέσα σε παλιό ηλεκτρικό ψυγείο που χρησιμοποιούσε ως αποθηκευτικό χώρο, βρήκαν κρυμμένη ποσότητα χασίς.
Συγκεκριμένα, βρήκαν δύο συσκευασίες, όπου η μία περιείχε 110 γραμμάρια χασίς και η δεύτερη 4,3 γραμμάρια.  Β.Β.

*** Ιερόσυλοι έκλεψαν τα τάματα πιστών της Ζωοδόχου Πηγής Σγράπας 
Συγκλονισμένοι είναι σε Πυλία και Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας από την είδηση ότι ιερόσυλοι έκλεψαν όλα τα τάματα των πιστών του Ιερού Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής Σγράπας.
Το συμβάν έγινε γνωστό μέσα από τη σελίδα «Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Σγράππας» στο facebook.  «Έκλεψαν όλα τα τάματα των πιστών της Ζωοδόχου Πηγής Παναγίας της Σγράππας!
Η Παναγία θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι δράστες! Καλό και ευλογημένο βράδυ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!», αναφέρει η ανάρτηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

*** Ένα όνειρο η δημιουργία Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα 
«Ένα όνειρο που είχαμε», όπως αναφέρει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, «να διοργανώσουμε μία γιορτή για τα παιδιά με θεατρικές κούκλες και η υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι, στην Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, στους μικρούς μας φίλους που παρακολουθούσαν την παράσταση ΠΙΝΟΚΙΟ, ότι φέτος θα διοργανώναμε ένα Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, πήρε σάρκα οστά και πραγματοποιείται  από Παρασκευή 12 έως Τρίτη 16 Μαΐου το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.
Για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και δουλειά, όπως και τη στήριξη φορέων όπως ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η ΦΑΡΙΣ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μερικοί φίλοι επιχειρηματίες που πίστεψαν στο Φεστιβάλ και μας βοήθησαν.
Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας.
Στο Φεστιβάλ παίρνουν μέρος 19 κουκλοπαίκτες από όλη την Ελλάδα. Θα γίνουν 15 παραστάσεις, εκ των οποίων οι 6 θα δοθούν δωρεάν σε οργανωμένες παραστάσεις σχολείων της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Θα οργανωθούν δωρεάν 3 θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες και 2 ανοιχτά ψυχαγωγικά και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, στα οποία θα διδάξουν 7 εκπαιδευτές.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, τα 2 ανοιχτά εργαστήρια για παιδιά στην Κεντρική Πλατεία ή μπροστά από τον υπαίθριο χώρο του ΔΗΠΕΘΕΚ προς οδό Αριστομένους. Τα εργαστήρια ενηλίκων θα γίνουν στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Ευριπίδου 2.
Για συμμετοχή στα Εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2721021653,2721082864, 6977437279, 6971540942».

*** Ρεσιτάλ πιάνου απόψε στο Πνευματικό Κέντρο 
Στο πλαίσιο της «Άνοιξης των πλήκτρων», σήμερα και ώρα 21.00, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο σολίστ πιάνου και καθηγητής Πανεπιστημίου, Κώστας Γαλάνης, θα οδηγήσει το κοινό στα χνάρια του L. V. Beethoven.
Τρία έργα διαφορετικής συνθετικής εποχής του L.V. Beethoven θα αποκαλύψουν, πέρα από το μεγαλείο του, τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του: τα φιλοσοφικά ρεύματα, τις κοινωνικές συνθήκες, ως και τις ψυχικές μεταπτώσεις του L. V. Beethoven.
Καλή απόλαυση…  ΑΠ.

***  Εκτέλεσαν πατέρα μαθητή Δημοτικού την ώρα που άφηνε το παιδί του στο σχολείο 
Αγρια εκτέλεση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά στα μάτια των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυκών Νερών!
Ενας άντρας, πατέρας μαθητή του δημοτικού, έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς, στις 8.38, στην οδό Σαλώνων στα Γλυκά Νερά, ενώ από τα πυρά τραυματίστηκε ελαφρά και μία γυναίκα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άντρας, ο οποίος είναι ο γνωστός μπράβος της νύχτας και αθλητής του μπόντι μπίλντινγκ Βασίλης Γρίβας, την ώρα που άφηνε το παιδί του στο 2ο δημοτικό σχολείο στα Γλυκά Νερά δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ από τέσσερις κουκουλοφόρους.
Αστυνομικές πηγές περιγράφουν το σκηνικό της εκτέλεσης ως εξής: Στις 8:15 ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα που κρατούσαν καλάσνικοφ έστησε καρτέρι έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο γιατί γνώριζαν ότι ο Γρίβας θα πήγαινε εκεί να αφήσει το παιδί του, καθώς στην περιοχή μένει η πρώην σύζυγός του. Αφού άφησε το παιδί και απομακρύνθηκε από την είσοδο του σχολείου οι τέσσερις ένοπλοι άνοιξαν πυρ και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.
Η τραυματίας μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο. Είναι μητέρα ενός παιδιού που πήγαινε στο ίδιο σχολείο με το παιδί του θύματος, ο τραυματισμός της είναι ελαφρύς και προκλήθηκε από εξοστρακισμό σφαίρας.
Αστυνομικές πηγές «βλέπουν» ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από τη στυγερή εκτέλεση, καθώς ο γνωστός bodybuilder Βασίλης Γρίβας στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υποθέσεις των ανθρώπων της νύχτας.
Το 2010, μάλιστα, σε δικογραφία για κύκλωμα της νύχτας υπήρξε διάλογος μεταξύ του συγκεκριμένου ανθρώπου και ενός άλλου μπράβου στον οποίο γινόταν αναφορά για την αμοιβή τους για μια δολοφονία.
Συγκλονιστική μαρτυρία για την άγρια δολοφονία
Μια τρομοκρατημένη μητέρα περιέγραψε στον ΑΝΤ1 όσα έγιναν στο δημοτικό: «Μόλις είχα αφήσει το παιδί μου στο σχολείο, πηγαίνει στην 3η Δημοτικού. Επιστρέφοντας, στο σπίτι μου, ενημερώθηκα ότι πέφτουν πυροβολισμοί στο σχολείο. Έτρεξα στο σχολείο και είδα έναν άντρα πεσμένο στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με όσα έμαθα έπεσαν πέντε σφαίρες. Για να σας δώσω εικόνα, από την μια έμπαινε το παιδί του στο σχολείο και από την  άλλη,  τον εκτελούσαν, έπεφταν οι πυροβολισμοί. Ολα εγιναν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Γνωρίζω ότι έχει τραυματιστεί μια μητέρα στο χέρι».   protothema.gr

***  Διαγωνισμός για ένα βιβλίο μέσω του «Θάρρους» από το Bookmark 
Το βιβλιοπωλείο Bookmark σε συνεργασία με το "Θάρρος", χαρίζει σε έναν τυχερό το νέο βιβλίο του Jo Nesbo: Η Δίψα.
Νικήτρια του διαγωνισμού του «Θάρρους» είναι η Ελένη Μαλλικούρτη που μπορεί με την ταυτότητά της να παραλάβει το βιβλίο από το Bookmark.

***  Στους…πληβείους οι μαθητές στη Μεσσηνία 
Αρνητική εικόνα παρουσιάζει ο χάρτης της εκπαίδευσης στο Νομό
   Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής  της ΓΣΕΕ
   Αρνητική εικόνα "δείχνει" ο χάρτης της εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε και δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Νίκο Παϊζη.
Ειδικότερα, για την περίοδο από 2002 έως το 2014 ο δείκτης συγκράτησης του μαθητικού πληθυσμού στα Γυμνάσια του Νομού έφτασε στο 93,1%, όταν ο εθνικός μέσος δείκτης ήταν 95,8%. Η κατάσταση στα Γενικά Λύκεια βελτιώνεται και φτάνει στο 97,1%, αλλά και πάλι είναι κατώτερη του εθνικού μέσου όρου (98%). Η κατάσταση είναι αρνητική στα ΕΠΑΛ όπου ο δείκτης είναι 81,6%, όταν ο γενικός μέσος όρος φθάνει στο 83,8%.
Από την έκθεση προκύπτει ότι περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους   έχουν: τα αγόρια, οι  μαθητές    με  μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για την τάξη τους ηλικία,  οι μαθητές των εσπερινών μονάδων και  οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και ΕΠΑΣ αρμοδιότητας ΥΠΕΘ σε σύγκριση με τους μαθητές  των Γενικών Λυκείων.
Από την άλλη πλευρά, η Μεσσηνία, μεταξύ πέντε (5) κατηγοριών καλής επίδοσης βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη. Σύμφωνα με την έρευνα "άριστα- πολύ καλά- καλά" το 2014 στα Γυμνάσια του Νομού έγραψε το 82%, ενώ, ο εθνικός μέσος όρος ήταν 84,7%. Στα Γενικά Λύκεια ο δείκτης…πέφτει στο 68,8%, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 74,1%, ενώ, στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μόνο το 42,2% έχει καλή επίδοση, με το μέσο όρο να φτάνει στο 45,3%
Η ίδια εικόνα με τα παραπάνω υπάρχει και στο δείκτη χαμηλής επίδοσης μαθητικού πληθυσμού (%) στα  Δημοτικά σχολεία. Το 2014 ο δείκτης στη Μεσσηνία ήταν 1,1%, όταν ο εθνικός μέσος όρος ήταν 0,5%. Στα Γυμνάσια φθάνει στο 15,2% έναντι 10,2 του πανελλήνιου μέσου όρου, στα Γενικά Λύκεια το ποσοστό ήταν 26,4% έναντι 23% και στα ΕΠΑΛ 55,0% έναντι 45,7%
Η εφαρμογή ενός στατιστικού μοντέλου για τον προσδιορισμό των   χαρακτηριστικών της υψηλής επίδοσης (προαγωγή ή αποφοίτηση με γενικό βαθμό «Άριστα», «Πολύ καλά» και «Καλά») στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποδεικνύει ότι   οι  σχολικές    μονάδες   που παρουσιάζουν υψηλή   επίδοση μαθητών είναι: των  Γυμνασίων σε σύγκριση με τα   Επαγγελματικά Λύκεια και ΕΠΑΣ   αρμοδιότητας ΥΠΕΘ , του  ιδιωτικού τομέα    της εκπαίδευσης σε σύγκριση με το δημόσιο,  με  χαμηλό ποσοστό μαθητών με ηλικία μεγαλύτερη από την κανονική για την τάξη τους, με  υψηλή    αναλογία των κοριτσιών στο  μαθητικό τους  πληθυσμό, με  χαμηλό    ποσοστό    αλλοδαπών μαθητών, με  υψηλή   επάρκεια σε εργαστηριακές υποδομές,  με  χαμηλή    αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, και    που έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα με υψηλό   δείκτη    μορφωτικού επιπέδου    του πληθυσμού.
Οι διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των μαθητών από νομό σε νομό, όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση, καταδεικνύουν ότι οι ανισότητες στην εκπαίδευση παραμένουν.
  Το προφίλ των «κακών» μαθητών
 Από την έκθεση προκύπτει ότι περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλή επίδοση έχουν: α) τα αγόρια, β) οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και ΕΠΑΣ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γ) οι μαθητές των εσπερινών μονάδων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου.
Επίσης, περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους έχουν: α) τα αγόρια, β) οι μαθητές με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ηλικία φοίτησης, γ) οι μαθητές των εσπερινών μονάδων, και δ) οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και ΕΠΑΣ σε σύγκριση με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Εργοστάσιο Λέκκα: Ένα ακόμα κουφάρι, σημάδι αποβιομηχανοποίησης (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησαν στην περιοχή του Ασπροχώματος τη λειτουργία τους τα Κλωστήρια Μεσσηνίας, μια επιχείρηση που ανήκε στην οικογένεια Λέκκα και στεγαζόταν σε ένα κτήριο 20.000 τ.μ., σύγχρονο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής.
Στο εργοστάσιο εργάζονταν πάνω από 320 άτομα και όταν το 1995 αποφασίστηκε να μπει λουκέτο, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην τοπική οικονομία.
Το κλείσιμο συνέπεσε χρονικά με τη διακοπή λειτουργίας της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας παραγωγής ειδών ένδυσης, που απασχολούσε πάνω από 400 εργαζομένους.
Τα δύο αυτά λουκέτα άφησαν πολύ κόσμο «στον αέρα» και απασχόλησαν για καιρό τα Μέσα της πόλης, όπως και ολόκληρης της χώρας, αφού εκτόξευσαν την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου Λέκκα, η επιχείρηση πέρασε στις τράπεζες, που κατέσχεσαν ό,τι υπήρχε εκεί, ενώ έπειτα από αρκετούς πλειστηριασμούς βρέθηκε αγοραστής. Αυτός, σύμφωνα με το «Βήμα», ήταν τα παιδιά του ενός εκ των ιδρυτών, οπότε ουσιαστικά η εταιρεία ξαναγύρισε στα χέρια της οικογένειας Λέκκα, αφού έδωσαν 500 εκατομμύρια δραχμές.
Φτάνουμε στο 2000, λοιπόν, οπότε η εταιρεία ανοίγει ξανά υπό την επωνυμία Cotton Fil. Προσφέρει εργασία σε 120 εργαζομένους, παράγει, όπως και παλαιότερα, βαμβακερά νήματα και δείχνει κερδοφόρα.
Τότε ο Κ. Λέκκας, ο οποίος ηγούνταν της Cotton Fil, είχε δηλώσει: «Δεν έχουμε να αποσβέσουμε μεγάλα κεφάλαια και επενδύσεις».
Παρά ταύτα, η εταιρεία αντιμετωπίζει ξανά οικονομικά προβλήματα, καθώς σοβεί η κρίση στη νηματουργία, ενώ το εργοστάσιο, μη έχοντας κάνει επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, λειτουργεί με τα παλιά μηχανήματα, ηλικίας 25 ετών, κατά συνέπεια κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική είναι.
Τότε, μάλιστα, είχε γραφεί χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι φοβούνται ένα νέο “λουκέτο”, αν δε γίνουν γρήγορα κάποιες επενδύσεις αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού».
Για το παραπάνω ζήτημα ο Κ. Λέκκας είχε δηλώσει: «Το πρόγραμμά μας μεσοπρόθεσμα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της δυναμικότητας».
Η μονάδα, πάντως, τότε παρήγαγε καθημερινά 10 τόνους νήματος και το 2000, πραγματοποιώντας πωλήσεις της τάξεως των 1,9 δισ. δρχ., είχε οριακά θετικά αποτελέσματα.
Και αφού η εταιρεία λειτούργησε για 4 χρόνια, φθάνουμε στο 2004, οπότε μπαίνει το οριστικό λουκέτο. Το κτήριο κατάσχεται από τις τράπεζες και οι εργαζόμενοι μένουν πάλι άνεργοι.
Από τότε μέχρι σήμερα το εργοστάσιο δεν ξαναλειτούργησε, οι κεντρικοί είσοδοι είναι ορθάνοιχτοι, τα βάτα «έχουν πνίξει» τον προαύλιο χώρο, ενώ έχουν λεηλατηθεί τα πάντα. Το μόνο που θυμίζει τι ήταν πριν είναι το στρώμα βαμβακιού στο έδαφος. Βαμβάκι που, αν πάρει φωτιά, όπως λένε ειδικοί, σβήνει υπερβολικά δύσκολα.
Στα γραφεία υπάρχουν ακόμα κάποια χαρτιά από παραγγελίες, όπως και κουτιά με τη νέα επωνυμία, αλλά είναι κι αυτά παρατημένα στο έλεος του χρόνου και αγνώστων, που συχνά εισβάλλουν στο εργοστάσιο.
Καλό θα είναι, λοιπόν, η τράπεζα στην οποία έχει περάσει το κτήριο, να προβεί σε βελτιωτικές κινήσεις, με πιο άμεση και σημαντική τον καθαρισμό του εσωτερικού του κτηρίου, ένα κτήριο γερασμένο, που όσο περνά ο καιρός δίνει μάχη για να σταθεί όρθιο…
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 3/5/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Μαροκινός και Αλγερινός άνοιγαν «το ένα αυτοκίνητο πίσω από το άλλο» στην Καλαμάτα 
Έκλεβαν ο,τι έβρισκαν 
 Τα αυτοκίνητα, κλειδωμένα ή ξεκλείδωτα, ρήμαζαν, καθημερινά σχεδόν, ένας Μαροκινός και ένας Αλγερινός σε όλη την Καλαμάτα. Η δράση τους, όμως, το Σάββατο έλαβε τέλος, καθώς είχαν ήδη αναγνωρισθεί από άτομα που τους είχαν δει να μπαίνουν στα αυτοκίνητα και η περιγραφή τους είχε δοθεί στην Αστυνομία.
Έτσι, έπειτα από μία ακόμη κλοπή σε αυτοκίνητο στην οδό Πραξιτέλους, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.
  Στη «φάκα»
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ο 33χρονος Μαροκινός και ο 21χρονος Αλγερινός εμπλέκονται σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε οχήματα στην Καλαμάτα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, πλαστογραφίας, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και παράβασης της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, την Παρασκευή το βράδυ οι δύο δράστες διέρρηξαν αυτοκίνητο γυναίκας στην οδό Πραξιτέλους και αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και προσωπικά έγγραφα.
Ύστερα από επιχείρηση αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ Μεσσηνίας, το απόγευμα του Σαββάτου, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν όσα είχαν αφαιρέσει από το αυτοκίνητο στην Πραξιτέλους και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.
  Κλοπές
Όπως προέκυψε στη συνέχεια από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ο 33χρονος και ο 21χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 Φεβρουαρίου έως και στις 28 Απριλίου, είχαν διαπράξει 12 διαρρήξεις και κλοπές και 2 περιπτώσεις απόπειρας κλοπής σε οχήματα στην Καλαμάτα.
Εκτός από την οδό Πραξιτέλους, είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν αυτοκίνητο στην οδό Σποράδων. Στην οδό Ηρώων από ανασφάλιστο αυτοκίνητο πήραν ένα χαρτοφύλακα με έγγραφα. Από αυτοκίνητο στην Ακρίτα αφαίρεσαν κέρματα και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αθηνών ένα πορτοφόλι με προσωπικά έγγραφα.
Στην οδό Ευριπίδου διέρρηξαν αυτοκίνητο και πήραν προσωπικά έγγραφα, είδη ρουχισμού και γυαλιά ηλίου, συνολικής αξίας 500 ευρώ. Από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα αφαίρεσαν 100 ευρώ και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην Αριστοτέλους αφαίρεσαν διάφορα έγγραφα, το ποσό των 40 ευρώ, 2 μπουφάν και δίσκους μουσικής. Από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ακρίτα πήραν τα κλειδιά και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στα Ακοβίτικα ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα.
Έγγραφα και γυαλιά ηλίου αφαίρεσαν από αυτοκίνητο στα Λέικα, πορτοφόλι με έγγραφα και ένα κινητό τηλέφωνο από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ύδρας, προσωπικά έγγραφα από αυτοκίνητο στην οδό Τετραδάκου, έγγραφα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αριστείδου, ενώ από αυτοκίνητο στην οδό Ιονίας δεν αφαίρεσαν τίποτα.
  Τα είχαν κρύψει
Στην κατοχή των δύο δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και διάφορα αντικείμενα (ρολόγια, φωτογραφική μηχανή κ.α.), η προέλευση και το νόμιμο κατοχής των οποίων ερευνάται.
Επίσης, βρέθηκαν κάποια από τα κλοπιμαία, τα οποία είχαν κρύψει κοντά σε πρόχειρο κατάλυμα όπου διέμεναν, στην οδό Κορώνης.
Όπως προέκυψε, ο 33χρονος και ο 21χρονος διέμεναν παράνομα στη χώρα, ενώ ο δεύτερος υπέδειξε στους αστυνομικούς δελτίο ταυτότητας Αρχών Βελγίου, που ήταν πλαστό και κατασχέθηκε.
Αμφότεροι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις και τους παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας, στον οποίο θα απολογηθούν αύριο.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ένα ξεχωριστό έθιμο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Προφήτη Ελισσαίο Καρβελίου (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
Γύρω στον 12ο αιώνα μεγάλη επιδημία πανώλης (πανούκλας) εξαπλώθηκε σε όλη την Μεσσηνία και απειλούσε θανάσιμα όλο τον τόπο.
Εκατοντάδες τα θύματα της, οι συγχωριανοί μας τρομοκρατήθηκαν, η πίστη τους ότι ο προφήτης Ελισσαίος στα 1000 μέτρα υψόμετρο αγνάντι στην Καλαμάτα θα ήταν το φράγμα να μην έρθει η ασθένεια στα Πισινά Χωριά και ότι θα έκανε το θαύμα του,
Γι αυτό ανέβηκαν όλοι μαζί ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας και έκαναν δέηση στον προφήτη να τους προστατεύσει από την ασθένεια που θέριζε!
Ο προφήτης κάνει το θαύμα του την δεύτερη πέμπτη της Λαμπρής!
Οι πιστοί από την παραμονή ανέβαιναν στο προφήτη έσφαζαν τα αμνοερίφια προς τιμή του Αγίου επί τόπου και ανήμερα τα έψηναν στα κάρβουνα.
Με το πέρας της Λειτουργίας ο ιερέας διάβαζε τα σφαχτά και μετά το φαγοπότι ακολουθούσε χορός συνοδεία νταουλιών, βιολιών και κλαρίνων.
Το έθιμο φτάνει μέχρι τις μέρες μας και έγινε και φέτος στο εκκλησάκι του Προφήτη Ελισσαίου στο Καρβέλι του Ταϋγέτου όπου να σημειωθεί δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο.

***  Καταγγελίες για πρόσληψη εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
«Την πρόθεση της διοίκησης να λύσει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας στο νοσοκομείο εργαζομένους με ελαστικές μορφές εργασίας (μπλοκάκια)» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Όπως υποστηρίζει σε σχετική καταγγελία: «Δεκάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια απ’ το νοσοκομείο μας, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Όλο και περισσότεροι εργάζονται, καθώς προσλήψεις μόνιμες δε γίνονται, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να εργάζονται κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης και εξουθένωσης.
Κουρελόχαρτο γίνονται οι νόμοι στα ωράρια εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία, ο υπαλληλικός κώδικας, οι κοινοτικές οδηγίες που κυρώθηκαν με κοινοτικά διατάγματα στα ωράρια εργασίας που ορίζουν 2 ρεπό την εβδομάδα, μια νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, χορήγηση κανονικής άδειας 25 έως 30 ημερών καθ’ έτος και χορήγηση των αργιών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Καταγγέλλουμε την πρόθεση της διοίκησης να λύσει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας στο νοσοκομείο εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας (μπλοκάκια). Η μόνη ουσιαστική λύση είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, καθώς το νοσοκομείο μας έχει το πλεονέκτημα να υπάγεται στις άγονες περιοχές και βάσει και του νόμου υπ’ αρ. 131/87 Π/Δ, μπορεί να καλύψει στο μέγιστο βαθμό με μόνιμο προσωπικό.
Αίσχος πια! Να ξεσηκωθούμε όλοι. Καμιά ανοχή.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Stop… stop… stop… στα ψέματα».

***  Τα υδροπλάνα μπαίνουν στα ελληνικά λιμάνια 
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το θέμα έρχεται στη Βουλή 
 Με ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο που βάζει τα υδροπλάνα μέσα στα λιμάνια, μετατρέπει τις άδειες λειτουργίας των υδατοδρομίων σε αορίστου χρόνου και στέλνει τα υδροπλάνα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανοίγει την αγορά των υδατοδρομίων το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε, στην ιστοσελίδα newmoney.gr.
Σύμφωνα με το κείμενο, η επεξεργασία του νόμου από τον υπουργό Υποδομών, Χρίστο Σπίρτζη, έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμούν όμως οι παρατηρήσεις της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία εστάλη το σχέδιο νόμου, προκειμένου να κλείσει και τυπικά η ρύθμιση και στη συνέχεια να διαβιβαστεί στη Βουλή.
  Μετά τα αεροδρόμια,
έρχονται τα υδατοδρόμια
Μετά τα περιφερειακά αεροδρόμια, που χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να απεμπλακούν, στην κυβερνητική λίστα μπαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση τα ελληνικά υδατοδρόμια. Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να φέρει στη Βουλή ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα των νέων επιχειρηματικών φορέων, θα προωθήσει τις συνδυασμένες μεταφορές και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, δίνοντας εναλλακτικούς τρόπους στο μεταφορικό έργο για τη νησιωτική αλλά και την ηπειρωτική χώρα.
Είναι φανερό ότι η ψήφιση του νόμου θα αποτελέσει ένα είδος βαρόμετρου για την αγορά, καθώς αν και δεν επαρκεί ο χρόνος για να στηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο υδατοδρομίων, θα συμβάλλει στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βάλει στο παιχνίδι τους ενδιαφερόμενους παίκτες ακόμη και το φετινό καλοκαίρι.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, η ψήφιση του νόμου στέλνει στους επενδυτές το μήνυμα ότι υπάρχει η κυβερνητική βούληση για να αναπτυχθεί η αγορά. Με την εξέλιξη αυτή, σημειώνουν, θα μπορούσαν ακόμη και φέτος, να επιτρέψουν οι συνθήκες την εμφάνιση ενός υδροπλάνου για δοκιμαστικές πτήσεις, τουριστικές περιηγήσεις και πτήσεις τσάρτερ, ώστε να φανούν τα πλεονεκτήματα του νέου μέσου.
Μέχρι στιγμής πλήρως αδειοδοτημένα είναι μόνο δύο υδατοδρόμια, στην Κέρκυρα και στους Παξούς. Εάν υπογραφεί και η ΚΥΑ για την Πάτρα, τότε θα μπορούσε να στηθεί ένα δίκτυο -έστω και σε πιλοτική μορφή για το καλοκαίρι- που θα εξυπηρετούσε τη Δυτική Ελλάδα.
  Επιμηκύνεται η επιχειρησιακή
λειτουργία των υδροπλάνων
Τα υδατοδρόμια υπάρχει πρόβλεψη να φτάσουν στις άγονες γραμμές, ανταγωνιζόμενα ακόμη και τις ακτοπλοϊκές γραμμές που για τα απομονωμένα νησιά είναι ένας μεγάλος Γολγοθάς. Για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός προβλέπεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες που διενεργούν πτήσεις με υδροπλάνα θα καταβάλλουν ένα τέλος ανά πτήση, το οποίο θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του υπουργού Υποδομών. Τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτούν την κατασκευή υδατοδρομίων, το ηλεκτρονικό σύστημα και τον εξοπλισμό, αλλά και υδατοδρόμια σε απομακρυσμένους προορισμούς ή νησιά με περιορισμένη επιβατική κίνηση.
Το υπουργείο Υποδομών ικανοποιεί μέσω της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου και ένα πάγιο αίτημα των επενδυτών, που είναι οι περιοχές προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης του υδροπλάνου. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα υδροπλάνα να προσθαλασσώνουν εντός του λιμανιού και όχι μόνο στη χωροθετημένη ζώνη του υδατοδρομίου που βρίσκεται έξω από το λιμάνι.
«Στην περιοχή ελιγμών δύναται να συμπεριλαμβάνεται περιοχή εντός λιμένος. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση της περιοχής ελιγμών εντός λιμένος επιτρέπεται με ευθύνη του χειριστή του υδροπλάνου, κατόπιν έγκρισης από την οικεία Λιμενική Αρχή». Πρόκειται για μία διάταξη που θεωρείται πολύ σημαντική για τον κλάδο, καθώς επιμηκύνει την επιχειρησιακή λειτουργία των υδατοδρομίων και επιλύει τα εμπόδια που μπαίνουν κυρίως στους νησιωτικούς προορισμούς.
  Αποζημιώσεις για
τα ιδιωτικά υδατοδρόμια
Το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια διατηρεί το διαχωρισμό που είχε προβλεφθεί από το περσινό σχέδιο για ξεχωριστή άδεια ίδρυσης που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και λειτουργίας που θα εκχωρείται σε ιδιώτες. Μάλιστα, παρά τα γεγονός ότι μπορεί να αδίκησε αρχικά τους επενδυτές που επέλεξαν να επενδύσουν σε ιδιωτικά υδατοδρόμια, ωστόσο όχι μόνο τους αποζημιώνει με την παρούσα ρύθμιση για τα εγκεκριμένες μελέτες, αλλά και τους πριμοδοτεί. Τους δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας σε υποδομές που δε θα χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, αλλά με πόρους των λιμενικών ταμείων (Δημόσιο).
Η επίμαχη ρύθμιση του αρχικού σχεδίου, που μετέτρεπε όλα τα υδατοδρόμια σε δημόσια, είχε προκαλέσει πέρσι την οξύτατη αντίδραση της Hellenic Seaplanes, η οποία έχει επιλέξει το μοντέλο των ιδιωτικών υδατοδρομίων. Ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για τις άδειες που έχει αποκτήσει σε 15 υδατοδρόμια.

***  Ανέλαβαν καθήκοντα τα τελευταία 29 άτομα της κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Μεσσήνης 
Παρουσία του δημάρχου Γ. Τσώνη και του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, χθες το πρωί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Μεσσήνης, ανέλαβαν καθήκοντα τα τελευταία 29 από τα 61 άτομα στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 1/2017 δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους της χώρας 2014-2020, τα οποία και τοποθετήθηκαν στις ανάλογες υπηρεσίες. 

***  Χωροθέτηση "πράσινων σημείων" με προβλήματα 
Πριν από μερικά χρόνια η εισαγωγή του «μπλε κάδου» έφερε μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητα. Τώρα, Πολιτεία και Δήμοι ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων. Προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε προδιαγραφές για τα «πράσινα σημεία» με επτά «ρεύματα» ανακύκλωσης και τώρα το βάρος πέφτει στη χωροθέτησή τους, που κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι, όπως αναφέρει ο Γιώργος Λιάλιος στην "Καθημερινή".
Η ώρα που τα πρώτα πράσινα σημεία θα αρχίσουν να «φυτρώνουν» στις γειτονιές δεν είναι μακριά. Οι Δήμοι τα έχουν συμπεριλάβει στα τοπικά τους σχέδια διαχείρισης και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρηματοδοτεί. Δεν πρόκειται, όμως, για μια εύκολη υπόθεση: στην ουσία, με τα «πράσινα σημεία» και τη χωριστή διαλογή η ανακύκλωση στη χώρα μας επιχειρείται να οργανωθεί από την αρχή.
Το εγχείρημα δεν είναι απλό, αν λάβει κανείς υπόψη του τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και το υψηλό ποσοστό άγνοιας των συμπολιτών μας, ελλείψει συστηματικής ενημέρωσης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από την αρχή: από την αγορά χωριστών κάδων και την εξεύρεση κατάλληλων χώρων μέχρι τη συλλογή και διαχείριση των ανακυκλώσιμων.
Πώς θα οργανωθεί, λοιπόν, η ανακύκλωση τα επόμενα χρόνια; Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων:
•Οι γωνίες ανακύκλωσης είναι μικροί χώροι, έως 50 τ.μ., μέσα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ή πλατείες (έως 15% της έκτασης), εντός αδόμητων οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων μεγάλων επιχειρήσεων ή χώρων όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος (σχολεία, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.). Σε αυτά μπορεί να συλλέγονται με χωριστούς κάδους μέταλλα, χαρτί, πλαστικά, γυάλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια και λίπη και μπαταρίες. Δεν πρέπει να αποθηκεύουν περισσότερους από 15 τόνους. Οι χώροι πρέπει να είναι ανοικτοί και να ξεχωρίζουν.
•Τα μικρά πράσινα σημεία είναι χώροι έως 1.000 τ.μ. που μπορούν να χωροθετηθούν εντός ή εκτός σχεδίου, ανάλογα με την ικανότητα αποθήκευσης που θα έχουν (σε εντός σχεδίου περιοχές υπάρχει το όριο των 200 τόνων και στις εκτός σχεδίου οι 1.000 τόνοι). Στους χώρους αυτούς θα γίνεται χωριστή συλλογή μετάλλων, χαρτιού, πλαστικών, γυάλινων συσκευασιών, ξύλινων συσκευασιών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, μπαταριών, υφασμάτων, μικρών ποσοτήτων αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις κατοικιών, αλλά και από βιοαποδομήσιμα κήπων και πάρκων.
•Τα μεγάλα πράσινα σημεία είναι χώροι άνω του ενός στρέμματος εντός ή εκτός σχεδίου (με αποθηκευτική ικανότητα σε εντός σχεδίου περιοχές 200 - 999 τόνους και στις εκτός σχεδίου πάνω από 1.000 τόνους). Δέχονται τα ίδια απόβλητα με τα μικρά πράσινα σημεία. Μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία πρέπει να είναι περιφραγμένα και ελεγχόμενα, ώστε να αποφευχθεί... το πλιάτσικο υλικών, με κανονισμό και ωράριο λειτουργίας.
•Τέλος, τα Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή είναι χώροι από 500 τ.μ. και άνω, εντός ή εκτός σχεδίου, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα με τα πράσινα σημεία (μπορούν να συλλέγονται και ογκώδη απόβλητα).
  Νέοι διαχειριστές
Η μεγάλη αλλαγή, ως προς το σημερινό μοντέλο διαχείρισης της ανακύκλωσης (που στις περισσότερες περιοχές είναι οι μπλε κάδοι), είναι ότι τις γωνίες ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία θα τα διαχειρίζονται οι Δήμοι, επομένως έχουν άμεσο συμφέρον για την επιτυχία της ανακύκλωσης (θα εκμεταλλεύονται τα υλικά που θα συλλέγονται).
Πάντως, στις προδιαγραφές φαίνεται να υπάρχει και ένα σημαντικό λάθος: Τα μικρά πράσινα σημεία πρέπει να μην ξεπερνούν σε έκταση το 1 στρέμμα αν βρίσκονται εκτός σχεδίου, όταν βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας η ελάχιστη αρτιότητα εκτός σχεδίου είναι τα 4 στρέμματα (συχνά περισσότερο). Ομοίως, για τα Κέντρα Εκπαίδευσης, ορίζεται ελάχιστη έκταση 500 τ.μ., εντός ή εκτός σχεδίου, πρόβλεψη που έχει το ίδιο πρόβλημα.

***   Βλαχέρνα Φιλιατρών: Το χρονικό ανάδειξης του σπουδαίου μνημείου από το Σύλλογο Φιλοπροόδων
 
 
 
Η Βιβή Παντελάκη μιλάει στο «Θ» για το έργο – στολίδι
Το μεγαλείο του σπουδαίου βυζαντινού μνημείου του Ιερού Ναού της Παναγίας της Βλαχέρνας αναδείχθηκε πλήρως με την ολοκλήρωση των εργασιών και συντήρησης και αποκατάστασής του, που υλοποιήθηκαν με δαπάνες του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών από συνδρομές και προσφορές Φιλιατρινών. Μάλιστα, στις 13 και τις 14 Μαΐου, θα τελεστούν αντίστοιχα Μέγας Εσπερινός και πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Θεράποντα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, μίλησε στο «Θ» για το χρονικό της ανάδειξης του σπουδαίου   μνημείου.
«Τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του βυζαντινού μνημείου της  Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά τελείωσαν. Μαζί τελείωσε και μια περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς, όταν ένα κουνάβι μπήκε από τα κεραμίδια του Ναού κι έκανε μία τρύπα στο ταβάνι. Σκεφτήκαμε τότε στο Σύλλογο Φιλοπροόδων (φροντίζουμε αυτή την εκκλησία από το 1930) ότι η αντικατάσταση του ταβανιού που σκεφτόμασταν εδώ και καιρό ότι έπρεπε να γίνει, ήταν πια επιβεβλημένη κι ότι η δαπάνη αντικατάστασής του θα δυσχέραινε περισσότερο τα ήδη προβληματικά οικονομικά μας. Τότε δε γνωρίζαμε ακόμα τι θα ακολουθούσε», σημείωσε η κα Παντελάκη και συνέχισε αναφέροντας πως, «για τις εργασίες έπρεπε συνεργαστούμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας γιατί η εκκλησία είναι προστατευόμενο μνημείο (ΦΕΚ 998/Β/1-11-1996) και καμία επέμβαση δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχει την έγκριση της υπηρεσίας. Πράγματι, η Εφορεία ενέκρινε την αφαίρεση του ταβανιού.  Μετά την αυτοψία των μηχανικών της Εφορείας, με έγγραφό της τον Ιούλιο του 2013, έκρινε απαραίτητο ότι η στέγη έπρεπε να αντικατασταθεί γιατί η ξυλεία είχε φθαρεί σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των κεραμιδιών μέσα στο ναό. Ζήτησε, ακόμα, να κατασκευαστεί μια αποστραγγιστική τάφρος για την αποφυγή της υγρασίας στους τοίχους και να αφαιρεθεί το κονίαμα κάτω από το καμπαναριό για να διαπιστωθεί αν η ρωγμή που υπήρχε ήταν μεγάλη και να αποκατασταθεί η βλάβη.  Έπρεπε ακόμα να αποκατασταθούν από συντηρητή τα σπαράγματα των τοιχογραφιών που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν εξωτερικά του Ναού». Η ίδια συνέχισε  λέγοντας  πως, «πρέπει να σας πω ότι όταν πήραμε στο Σύλλογο αυτό το έγγραφο,  μας κυρίευσε πανικός. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μπορούσαμε να αναλάβουμε τη δαπάνη όλων αυτών των εργασιών. Έτσι, αναζητώντας πόρους, ήρθαμε σε επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Μητρόπολη. Καμία από τις δύο δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει οικονομικά στο κόστος επισκευής του μνημείου. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία άφηνε μια μικρή πιθανότητα συμμετοχής με κάποια υλικά, όπως ξυλεία ή κεραμίδια. Κι αυτό, όχι σαν δαπάνη που θα αναλάμβανε για αυτό το έργο αλλά αν περίσσευαν υλικά από άλλα έργα που είχε ήδη αναλάβει. Ωστόσο, το μνημείο έπρεπε να συντηρηθεί για να μην καταρρεύσει. Δεν είχαμε άλλο τρόπο παρά να απευθυνθούμε στον κόσμο ζητώντας του χρήματα για να γίνουν οι εργασίες. Υπήρξαν από πλευράς μας ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις στον τύπο, πολυάριθμες επιστολές σε εσωτερικό και εξωτερικό και πολλές προσωπικές επαφές. Τελικά, μετά από τρία χρόνια μαζεύτηκε ένα ποσό που μας επέτρεπε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να τολμήσουμε να ξεκινήσουμε. Είχαμε αναζητήσει προσφορές από εργολάβους και γνωρίζαμε καλά ότι μέχρι τότε δεν μπορούσαμε ούτε να σκεφτούμε την έναρξη των εργασιών. Κάναμε μια τελευταία συνάντηση τον Απρίλιο του 2016 με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κυρία Ευαγγελία Μηλίτση για να δούμε τι είδους βοήθεια μπορούμε να περιμένουμε  από την Υπηρεσία. Τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που επισκεφθήκαμε την κυρία Μηλίτση στο γραφείο της φύγαμε απογοητευμένα , γιατί η Εφορεία δεν μπορούσε να μας προσφέρει κανενός είδους βοήθεια, ούτε οικονομική, ούτε συνδρομή σε υλικά. Θα συμμετείχε μόνο με την τεχνογνωσία της κάνοντας παρακολούθηση και αυτοψία του έργου με δικό της μηχανικό και αρχαιολόγο βέβαια».
blaxerna.jpg
 Τολμηρή απόφαση
 Η κα Παντελάκη, ακολούθως  σημείωσε  πως, «αποφασίσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο το Μάιο του 2016 να τολμήσουμε την έναρξη των εργασιών αναζητώντας εργολάβο μέσω δημόσιας πρόσκλησης με κλειστές προσφορές. Στην πρόσκληση αποτυπωνόταν καθαρά η πορεία των εργασιών. Τονιζόταν, επίσης, ότι ήταν απαραίτητη η συμμόρφωση του εργολάβου που θα αναλάμβανε στις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Για τις εργασίες η Εφορεία είχε συντάξει τεχνική μελέτη τον Ιούλιο του 2015.  Σε αυτήν, εκτός από τα προηγούμενα είχε προστεθεί και η καθαίρεση εσωτερικά και εξωτερικά των επιχρισμάτων για να διαπιστωθεί αν η τοιχοποιία  έχει υποστεί φθορές και η επισκευή του καμπαναριού. Κι εκεί που μέχρι τότε υπήρχαν αρκετοί διεκδικητές του έργου, βρέθηκε μόνο ένας εργολάβος,  ο κ. Βασίλης Γιάννης να καταθέτει κλειστή προσφορά. Το ποσό που ζητούσε ήταν μέσα στα όρια των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί. Το έργο, όμως, του ανατέθηκε και υπογράφηκε το σχετικό συμφωνητικό μόνο αφού είδαμε εργασίες του και ο μηχανικός της Εφορείας τον ενέκρινε. Στο συμφωνητικό το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προέβλεπε αυτές να τελειώσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
18195456_862921163845940_2119699090_o (1).jpg
  Εργασίες 
«Οι εργασίες ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2016 με το γκρέμισμα της παλιάς στέγης. Η ξυλεία από την παλιά  στέγη ήταν εντελώς ακατάλληλη και τίποτα από αυτήν δεν μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί. Έτσι, αγοράστηκε καινούργια ξυλεία. Αγοράστηκαν και καινούργια κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Οδηγία και απαίτηση όμως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ήταν τα καινούργια κεραμίδια να μπουν από κάτω και τα παλιά που είναι πιο ανθεκτικά να μπουν από πάνω. Αυτό, μαζί με την απαίτηση πάλι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετά την καθαίρεση του ασβεστοκονιάματος να κρατηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια από τον παλιό αρμό, μας έφερε πολλές φορές αντιμέτωπους με την κριτική της κοινής γνώμης,  η οποία υποστήριζε ότι το  κάνουμε για λόγους οικονομίας και ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αισθητικά καλό. Είναι αλήθεια ότι κι εμείς χρειαστήκαμε χρόνο για να καταλάβουμε ότι δε φτιάχνουμε μια καινούργια εκκλησία αλλά αναδεικνύουμε την εκκλησία που χτίστηκε στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Με την αφαίρεση των κονιαμάτων άρχισε να αναδεικνύεται το κρυμμένο μεγαλείο αυτού του ναού. Στις αγιογραφημένες πέτρες, εξωτερικά του ναού, ανακαλύψαμε την ανάγκη των ανθρώπων να ξαναχτίσουν τον γκρεμισμένο τους ναό, την ανάγκη τους να προσευχηθούν και να ζητήσουν βοήθεια από το Θεό, να ανταμωθούν με τους συνανθρώπους τους. Στους χαραγμένους με το χέρι αρμούς ανακαλύψαμε τον παλιό μάστορα που με το μεράκι του κι ελάχιστα μέσα έφτιαχνε έργα τέχνης. Στις πέτρες με τα διακοσμητικά μοτίβα στα θεμέλια από τον προηγούμενο ναό ανακαλύψαμε την αισθητική των καθημερινών ανθρώπων εκείνης της εποχής που για κείνους όλα έπρεπε να έχουν ένα μοτίβο ομορφιάς. Μέσα στους τοίχους ανακαλύψαμε καμένα ξύλα, σημάδι ότι κι αυτό το κτίσμα είχε καεί. Κάθε ανακάλυψη μας προκαλούσε δέος και συναισθήματα βαθιάς πίστης και ανανέωνε την απόφασή μας να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε ο Ναός να αποκτήσει την πρώτη του μορφή. Εκείνο που μας ταλαιπώρησε και μας καθυστέρησε ήταν οι επανειλημμένες προσπάθειες να πετύχουμε στους νέους αρμούς το χρώμα των παλιών χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά κι όχι χρωστικές. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ήρθε τεχνίτης της Εφορείας για να βοηθήσει στη δημιουργία των αναλογιών που θα έδιναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πόσο το έχουμε επιτύχει θα φανεί στο τέλος του καλοκαιριού όταν ο αρμός θα έχει στεγνώσει αρκετά. Προχωρήσαμε ακόμα στην αντικατάσταση της βόρειας πόρτας κι όχι της δυτικής εισόδου γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήθελε αυτή παλιά να παραμείνει στη θέση της μάρτυρας ενός παλιότερου τεχνίτη. Στο ιερό αλλάξαμε το νιπτήρα. Ο καινούργιος λαξεύτηκε από το γλύπτη Γιάννη Γκούζο ειδικά για τη Βλαχέρνα. Περιμετρικά για την προστασία του ναού από την υγρασία κατασκευάστηκε τάφρος που καλύφθηκε με  γεωύφασμα και χαλίκι.  Στην πορεία είδαμε ότι η υγρασία στους τοίχους παρέμεινε και κατασκευάσαμε ένα πεζούλι με άμμο για να μη γίνεται αναπήδηση του νερού. Εσωτερικά το περιμετρικό πεζούλι περάστηκε με παχύ στρώμα κονιάματος, ώστε να ενσωματωθεί ο πωρόλιθος με το τσιμέντο πάνω στο ποίο είχαν τοποθετηθεί τα στασίδια. Τα θρανία εξωτερικά επενδύθηκαν με πέτρα. Επισκευάστηκε το καμπαναριό. Συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν τα σπαράγματα των αγιογραφιών στο βόρειο εξωτερικό μέρος της τοιχοποιίας από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Μπάκα και Γιώργο Τσαΐρη. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση με την ευθύνη του μηχανολόγου μηχανικού κ. Αλέξη Τσάλλου όχι μόνο έγινε από την αρχή αλλά απομακρύνθηκε και ο μετρητής από την εκκλησία σε μια ειδική κατασκευή.  Συνεχώς προέκυπτε κάτι καινούργιο. Κάτι που έπρεπε να αντικατασταθεί, να επισκευαστεί, να φτιαχτεί από την αρχή. Νέα υλικά που έπρεπε να αγοραστούν για να γίνουν οι εργασίες. Ο αρχικός προϋπολογισμός είχε στην κυριολεξία ανατιναχτεί! Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε συχνές αυτοψίες με τον υπεύθυνο μηχανικό κύριο Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, τις αρχαιολόγους Ελένη Μπαμπαρίτσα και Πίκουλα αλλά και της ίδιας της προϊσταμένης κυρίας Ευαγγελίας Μηλίτση. Ακολουθήσαμε όσο μπορούσαμε πιο πιστά τις οδηγίες τους γνωρίζοντας ότι είναι οι ειδικοί να αναδείξουν σωστότερα και να διασώσουν την οικοδομική ιστορία του μνημείου. Κι εδώ πρέπει να πω ότι κι ο εργολάβος ο κ. Βασίλης Γιάννης έδειξε πειθαρχία και απίστευτη υπομονή και στις οδηγίες του μηχανικού και στο χρονοδιάγραμμα που ξέφυγε εντελώς από τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή απομένει να τοποθετηθούν τα φωτιστικά. Διπλά σποτάκια στους τοίχους  και ο κεντρικός πολυέλαιος. Ο φωτισμός θα είναι τόσος,  ώστε να δημιουργείται κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στο ναό. Εξωτερικά δε θα υπάρχει φωτισμός πάνω στο κτίριο. Απομένει ακόμα να μπει η μικροφωνική εγκατάσταση και ο συναγερμός, δωρεά του κ. Νίκου Φάμπα. Θα θέλαμε να βάλουμε ένα καινούργιο τέμπλο. Όμως οι  ήδη  μεγάλες οφειλές δε μας το επιτρέπουν. Για την ώρα θα συντηρηθεί το παλιό, όπως θα συντηρηθεί  και η δυτική πόρτα».
14729249_755925117878879_305268392867916987_n (1).jpg
 Κατανυκτική ατμόσφαιρα και περηφάνια για το έργο
«Η εκκλησία θα λειτουργήσει στις 13 και 14 Μαΐου στην εορτή του Αγίου Θεράποντα. Όποιος την επισκεφθεί θα βρεθεί σε έναν εντελώς διαφορετικό ναό. Μόνο το τέμπλο και τα έπιπλα θα θυμίζουν την παλιά εκκλησία. Στους πέτρινους τοίχους της δε θα υπάρχουν ούτε εικόνες, ούτε στασίδια. Αισθάνεσαι να σε πλημμυρίζει μια ατμόσφαιρα κατάνυξης που σε κάνει να νιώθεις την παρουσία του Θείου αλλά και τις ανάσες όλων όσων πέρασαν και λειτουργήθηκαν μέσα σε αυτό το ναό. Πρέπει να πω ότι στο Σύλλογο Φιλοπροόδων είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι είναι ένα έργο που προσθέτει τη δική του αξία στα μνημεία της περιοχής, ένα έργο που θα αφήσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Θα θέλαμε να αντικαταστήσουμε, επίσης, το τέμπλο, τον κεντρικό πολυέλαιο και μερικά έπιπλα. Θα το καταφέρουμε μόνο με τη συνδρομή των συμπολιτών μας. Έτσι όποιος θελήσει να βοηθήσει, μπορεί να  καταθέσει το ποσό που επιθυμεί στο λογαριασμό του Συλλόγου Φιλοπροόδων στην τράπεζα Πειραιώς αρ. λογαριασμού 6348-040030-687, IBAN GR5101713480006348040030687».
14695520_757301427741248_5436212045209864825_n.jpg
  Ευχαριστώ
 «Τελειώνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε όλους όσους συνέβαλλαν οικονομικά ώστε να γίνει αυτό το έργο. Με την προσφορά τους έγινε ένα έργο στολίδι στην πόλη μας», τόνισε με ευγνωμοσύνη η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ τους ΡΟΘΤΣΙΛΝΤ...(έγγραφα)...

~   Με την υπουργική απόφαση που σας παραθέτουμε το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως θα πληρώσει, η Ελλάδα, πάνω από 7.000.000 ευρώ σε συμβούλους.
Μόνο οι σύμβουλοι που μας έχουν έρθει από τους Ροθτσιλντ θα λάβουν 2,7 εκατ ευρώ. Οι δύο σύμβουλοι του υπουργού των Οικονομικών, Peter Legler και Kim Glenn εισέπραξαν ήδη 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως συμφώνησαν να ανανεώσουν  τη συνεργασία με της Ελλάδα  έναντι του ποσού των 90.000 ευρώ λόγω του ότι, όπως διατείνονται στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών, «εκμεταλλεύονται την εμπλοκή τους στην Ελληνική υπόθεση για να συνεχίσουν να κινούνται στους ανώτατους οικονομικούς διπλωματικούς κύκλους της ευρωζώνης, παραμένοντας κοινωνοί προνομιακών πληροφοριών».
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως:
Ο Peter Legler είναι Βρετανός οικονομολόγος και τΤο 2008 - όταν κατέρρευσε ανεξήγητα ο μέχρι εκείνη την στιγμή κολοσσός των Lehman Brothers συμπαρασύροντας ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία- ο Legler είχε επιτελική σημαίνουσα θέση στις οικονομικές διαδικασίες εκκαθάρισης, ως διοικητικός εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής εταιρείας στο Λονδίνο.
Ο Kim Glenn δεν είναι άλλος από τον Κορεάτη πρώην σύμβουλο του Βαρουφάκη. Το περίεργο της υποθέσεως είναι πως η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκδίωξε τον Βαρουφάκη από την θέση του υπουργού των Οικονομικών εν τούτοις διατήρησε στην θέση του συμβούλου τον Glenn, που συμπτωματικά προέρχεται -και αυτός- από τους Lehman Brothers.

***  ΣΟΚ! ΕΛΛΗΝΑΣ διπλωμάτης στα «δίχτυα» Τουρκάλας κατασκόπου

~  Με πολύ ενδιαφέρον και μέγιστη περιέργεια διαβάσαμε την είδηση ότι Έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει στενές σχέσεις με Τουρκάλα που μεταφέρθηκε από την Τουρκία στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας.
Σας μεταφέρουμε την είδηση με κάθε επιφύλαξη, όπως τη διαβάσαμε στο koukfamily.blogspot.gr:
Με την αναρρίχηση του Αλέξη Τσίπρα στην Εξουσία, στην τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, “εμφανίζεται” ως Α΄ τάξεως Σύμβουλος η κ. Φέιζα Μ@@@@@@@ με αντικείμενο το “προσφυγικό - μεταναστευτικό”!
Κακές γλώσσες μας ενημέρωσαν ότι, η εν λόγω κυρία έχει “τρυφερή σχέση” με σπουδαίο Έλληνα διπλωμάτη ο οποίος υπηρετεί στο ΥΠΕΞ της Ελλάδος! Είχε δε,  υπηρετήσει  πριν την τοποθέτησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών μας, στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα!
Οι κακές γλώσσες λένε πως η “τρυφερή σχέση” δημιουργήθηκε όταν ο διπλωμάτης μας βρισκόταν στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα!
Και όλως τυχαίως, μόλις έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο διπλωμάτης μας ανέλαβε πόστο στην Αθήνα, μεταφέρθηκε και η εν λόγω κυρία στην τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας!
Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός μας το γεγονός;; Το γνωρίζει ο ΥΠΕΞ μας Νίκος Κοτζιάς;; Η ΝΔ γνωρίζει κάτι επί αυτού ή βυζαίνει γάλα ακόμη;; Ο “σύντροφος” Πάνος γνωρίζει να μας πει κάτι;;
Γιατί, η Φέιζα, όπως μας λένε, είναι μια καλλονή εκτός των άλλων! Όπως θα μπορούσε να είναι μια Μάτα Χάρι  της ΜΥΤ, νέας κοπής!!

*** Αθλητική ενημέρωση :


*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 87-78 , (37-41).-^
(5ος  αγώνας)

Τα δεκάλεπτα  : 25-21 , (37-41) , 63-58, 87-78 .- ^

 
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Λάτισεβς (Λετονία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2 τρίπ., 6 ασ.), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (5 ριμπ.), Μάντζαρης 4
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10 (4/10 δίπ., 0/3 τρίπ., 6 ασ.), Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4 (7 ριμπ.)
Ακολουθούν 4 VIDEO  από τον αγώνα :
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  1ο  δεκάλεπτο 25-21  5ος  αγώνας 2-5-2017: https://youtu.be/h8t-3tWU7MQ  .-
~* ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ   87-78  Α΄ ημίχρονο  37-41 5ος αγωνας 2-5-2017: https://youtu.be/dBE5WzjeysI  .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  3ο δεκάλεπτο 63-58 5ος αγώνας 2/5/2017: https://youtu.be/ILesbQCG14s  .- 
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-78  02-05-2017  5οςαγώνας : https://youtu.be/Pa0LzY9WOQg  .-

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 62-58, 87-78.

 ~**  FINAL FOUR (19-21/5) στην Κωνσταντινούπολη Τουρκία
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (19/5)
1. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσίας) - Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)

ΘΕΣΕΙΣ 3-4 (21/5)Ηττημένος 1 - Ηττημένος 2

ΤΕΛΙΚΟΣ (21/5)Νικητής 1 - Νικητής 2

***  Η βαθμολογία πριν ξεκινήσει το «μίνι» πρωτάθλημα των 6 αγωνιστικών:

ΠΑΟΚ 2
Παναθηναϊκός 1
ΑΕΚ 0
Πανιώνιος 0

Η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση, θα συμμετάσχει στους προκριματικούς του Champions League και οι υπόλοιπες στο Europa League.

***  Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών: Καλαμάτα-Κερατσίνι σήμερα στις 4 μ.μ. με στόχο τους «4» 
Μετά την μεγάλη νίκη επί του Πανηλειακού πριν από μια εβδομάδα η Καλαμάτα συνεχίζει σήμερα το ταξίδι της στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών υποδεχόμενη στις 4 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού τον ΑΠΟ Κερατσινίου, που κατέκτησε το αντίστοιχο τρόπαιο στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα ακόμη νοκ άουτ παιχνίδι που θα επιτρέψει στο νικητή να συνεχίσει στα ημιτελικά του θεσμού.
Στη Μαύρη Θύελλα υπάρχει αποφασιστικότητα για την επιτυχία, καθώς μάλιστα οι προπονητές Μάνα και Χατζηαγγελής θα έχουν την ευκαιρία να παρατάξουν την καλύτερη δυνατή σύνθεση, με την επάνοδο και των Μπαστακού-Καντούτση, ενώ καθοριστική θα είναι και αυτή τη φορά η δυναμική παρουσία του φίλαθλου κόσμου, που θέλει να πανηγυρίσει με τους «μελανόλευκους» μια ακόμη σημαντική επιτυχία, με τα όνειρα να φτάνουν έως την κατάκτηση του ίδιου του τροπαίου που θα είναι το τρίτο φετινό (μετά το κύπελλο Μεσσηνίας και το πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής που έχει εξασφαλιστεί και μαθηματικά).
Τρία ακόμη ματς για τα προημιτελικά
Στις 4 μ.μ. θα ξεκινήσουν σήμερα και τα άλλα τρία ματς των προημιτελικών του Κυπέλλου Ερασιτεχνών: Ηρόδοτος-ΑΕ Λευκίμμης, Αστέρας Βλαχιώτη-Φωκικός και Ελπίδα Σκουτάρεως-ΓΣ Αλμυρού Βόλου.
  Αραβαντινός: Να κερδίσει ο καλύτερος…
Μιλώντας χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Κερατσινίου, Αντώνης Αραβαντινός (ευρύτερα γνωστός με την συνδικαλιστική του δράση στην Ομοσπονδία των σοφρωνιστικών υπαλλήλων), τόνισε τα παρακάτω: «Η Καλαμάτα είναι καλή ομάδα, όπως είμαστε κι εμείς άλλωστε. Όποιος έρθει να παρακολουθήσει το παιχνίδι είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξει. Θα είναι ένας ξεχωριστός αγώνας, απέναντι σε μια ομάδα αξιότατη, με παράδοση που έχει πίσω της έναν ολόκληρο νομό.   Εύχομαι να κερδίσει η ομάδα μου, αλλά αν η Καλαμάτα το αξίζει περισσότερο θα το αποδεχθούμε φυσικά, παρ’ ότι μας ενδιαφέρει διπλά το κύπελλο ερασιτεχνών. Τόσο ως ένα πανελλήνιο και άρα σημαντικό τρόπαιο, όσο και ως ένας εναλλακτικός τρόπος για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, καθώς παρ’ ότι έχουμε εξασφαλίσει την πρωτιά στον Όμιλό μας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια άδικη απόφαση της ΕΠΟ να πρέπει να δώσουμε μπαράζ με Αθήνα-Θεσσαλονίκη».

***  Μουγκαντί Τσιμάνγκα: Ο θάνατος που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα 
Ήταν 30 Απριλίου 1995 όταν η είδηση του θανάτου, του πρών παίκτη της Μαύρης Θύελλας, Μουκάντι Τσιμάνγκα, μέσα στο γήπεδο με τη φανέλα του Ατρόμητου συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο της Ελλάδας.
Σε ηλικία 28 ετών, ο ποδοσφαιριστής από το Ζαίρ, Μουκάντι Τσιμάνγκα άφησε την τελευταία πνοή του κατά τη διάρκεια του αγώνα Πανελευσινιακός - Ατρόμητος, για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Σε μια ανύποπτη φάση σωριάστηκε στο έδαφος και δεν σηκώθηκε ποτέ. Έφυγε για το μακρινό ταξίδι, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά που δεν είχαν καταλάβει το κακό που τους είχε συμβεί.
Όλα ξεκίνησαν από μια διεκδίκηση της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ανάμεσα στον Τσιμάνγκα και τον Στέλιο Βογιατζή. Ο αγκώνας του Βογιατζή βρέθηκε στο λαιμό του Τσιμάνγκα και του προκάλεσε βλάβη στην καρωτίδα. Ο Τσιμάνγκα σηκώθηκε και περπάτησε λίγα μέτρα με όλη τη δύναμη της ψυχής του, αλλά δεν άντεξε. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει ο διαιτητής τι είχε συμβεί. Ο γιατρός της Ελευσίνας και όλοι οι άνθρωποι του πάγκου έπεσαν αμέσως πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Πιο δίπλα οι παίκτες των δύο ομάδων τραβούσαν τα μαλλιά τους.
Διαισθάνονταν ότι κάτι πολύ κακό είχε συμβεί. Με ένα κλειδί οι γιατροί επιχείρησαν να επαναφέρουν τη γλώσσα του Τσιμάγκα, που είχε γυρίσει, πίσω στη θέση της, αλλά ο Τσιμάνγκα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή, πάνω στο χορτάρι του γηπέδου, για να εξοικονομηθεί χρόνος, δεδομένου ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έφτασε με σημαντική καθυστέρηση,αλλά ήταν αργά.
Οι παλμοί του Τσιμάνγκα είχαν πέσει στο μηδέν και μέχρι τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή. Το θλιβερό μαντάτο, που απλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω της τηλεόρασης που έδειχνε καρέ-καρέ τα τελευταία δευτερόλεπτα μιας ζωής που φεύγει, προκάλεσε συγκίνηση αλλά και οργή για την καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Πολλοί υποστήριξαν πως αν το ασθενοφόρο είχε φτάσει νωρίτερα, ο Τσιμάνγκα ίσως και να μην είχε αυτή την τραγική κατάληξη. Το πρόσωπο, ο ποδοσφαιριστής που «κατηγορήθηκε», ήταν ο Στέλιος Βογιατζής. Επειδή η μοίρα το θέλησε να ήταν αυτός πρωταγωνιστής στη «μοιραία φάση».
Ο Βογιατζής μπήκε στα αποδυτήρια κλαίγοντας, όπως και όλοι οι παίκτες των δύο ομάδων. «Τον έφαγες», του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος που ήταν ο γενικός αρχηγός του Ατρόμητου, αλλά κατάλαβε γρήγορα το λάθος του. «Συγγνώμη, Στέλιο, δεν ήξερα τι έλεγα, επανόρθωσε λίγο αργότερα και ο Βογιατζής δέχτηκε τη συγγνώμη του. Δύο μέρες αργότερα έγινε η κηδεία του Τσιμάνγκα, στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου, παρουσία πλήθος κόσμου.Το σύνθημα «Τσιμάγκα ζεις, για πάντα Ατρόμητος», δονούσε τον Ατρόμητο. Ήδη από την προηγούμενη μέρα είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δίνονταν στην οικογένεια του άτυχου ποδοσφαιριστή...
*Ο Μουγκαντί Τσιμάνγκα αγωνίστηκε στην Καλαμάτα τη σεζόν 1992-93 και υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου της ομάδας από τη Γ' στη Β΄ Εθνική...   ΠΗΓΗ: Φτερούγισμα στη Δόξα

***


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/news-21-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας , ARFARA  NEWS Σάββατο 22 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-22-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Κυριακή  23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2  Κυριακή 23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-23-2017.html  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22  και  23  Απριλίου 2017  :Με  ανασκόπηση στα αθλητικά δρώμενα της εβδομάδας που έφυγε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/22-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  25 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .- 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 27 Απριλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-27-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή  28 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-28-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 29  Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-29-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-



 
~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  :
 Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .- 

~*
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5558  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3569   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3572  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.699  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου