ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  .............
~

...Να μην στενοχωριέσαι ποτέ. Ο Χριστός αναστήθηκε για να μας δώση πολλή αγάπη και χαρά, από τώρα. Από τώρα, ν' αρχίσουμε να συμμετέχουμε, όλο και πιο αισθητά, στην φωτεινή ημέρα της βασιλείας της αγάπης του Χριστού, όπου δεν βραδυάζει ποτέ.





~ 11 Ιουλίου
Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας (1) (†451). Ισαποστόλου Όλγας, βασιλίσσης της Ρωσίας (†969). Ιερομαρτύρων Αρσενίου πατριάρχου Αλεξανδρείας, «του σφαγέντος» και Κινδέου του πρεσβυτέρου.Μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυροκλέους. Νεομαρτύρων Νικόδημου εξ Ελβασάν (†1722), Νεκταρίου, του εκ Βρυούλων (†1820).
(1) Η αγία και μεγαλομάρτυς Ευφημία, από μικρή ήταν πολύ ευσεβής λόγω της ορθής ανατροφής που της είχαν δώσει οι γονείς της. Η Ευφημία αγάπησε με μεγάλη θέρμη τον Χριστό και αφιερώθηκε ολοψυχα σ` αυτόν, κάνοντας πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου που είχε διδαχθεί. Φρόντιζε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο, ακόμα και εις βάρος της υγείας της. Ξεκινώντας όμως ο διωγμός των χριστιανών την πρόδωσαν. Αυτή όμως και ενώπιον του Διοικητή ομολόγησε την πίστη της και γι` αυτό το λόγο οδηγήθηκε σε άγρια βασανιστήρια και στην συνέχεια ήλθε το τέλος της, καθώς την κατασπάραξαν τα άγρια θηρία.~
Σήμερα 11/07/2017 εορτάζουν:
Ανάμνηση Θαύματος Αγίας Ευφημίας, Αγία Ισαπόστολος Όλγα (μετονομασθείσα Ελένη) η βασίλισσα, Άγιος Νεκτάριος από τα Βρύουλλα ο Νέος οσιομάρτυρας
~   Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~    Λίαν εὔφρανας, τοὺς Ὀρθοδόξους, καὶ κατήσχυνας, τοὺς κακοδόξους, Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Τῆς γὰρ Τετάρτης Συνόδου ἐκύρωσας, ἃ οἱ Πατέρες καλῶς ἐδογμάτισαν. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσαοθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιον Αγίας Ευφημίας : https://youtu.be/rO1gx-XdxF8  .-



Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή
Ηγούμενος Ι.Μ. Δοχειαρίου στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Το Βατικανό προστατεύεται από σκοτεινές δυνάμεις»
 Το κάστρο της Φραγκιάς-Όταν διερχώμαστε την ιστορία, βρίσκουμε εκατοντάδες κάστρα: των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Εβραίων, των αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών… Όλα αυτά έμειναν μόνον στην ιστορία, μόνον από περιγραφές τα γνωρίζουμε η από ελάχιστα λείψανα που έχουν απομείνει από αυτά τα μνημεία.
Πες οι εχθροί, πες οι απολίτιστοι και βάρβαροι κατακτητές, τα ρήμαξαν, τα κατέστρεψαν, δεν μπορούνε πιά να χρησιμοποιηθούν για ακροπόλεις, αλλά μόνον τόποι να τους περιδιαβαίνουν οι τουριστάδες. Το κάστρο όμως της Φραγκιάς, που λέγεται Βατικανό, προστατευόμενο πάντοτε από τις σκοτεινές δυνάμεις, έμεινε άσειστο και εμείς, η χιλιοματωμένη ρωμιοσύνη, ενώ πραγματικά σουβλιστήκαμε από την παπική ρομφαία, σαν τάχατες να είμαστε οι καλοί χριστιανοί, οι αμνησίκακοι, τα ξεχνάμε όλα, επισκεπτόμαστε τους αιώνιους εχθρούς μας και ανοίγουμε κουβέντες για ένωση.
Ο Θεός, μετά την πτώση του διαβόλου, δεν έκανε κανένα διάλογο μαζί του για την επαναφορά του. Κι εμείς σήμερα πάμε να γίνουμε ανώτεροι από τον Θεό της αγάπης και συνάπτουμε διαλόγους, που χαρακτηρίζονται «θεολογικοί».
Στην αρχή, σχεδόν όλοι είχαμε παρασυρθή. Λησμονήσαμε τα συγγράματα που κυκλοφόρησε η Δύση μετά το σχίσμα, «απαλλαγή από τις ελληνικές βλακείες». Κι αφού, κατά κάποιον τρόπο απηλλάγησαν από τις ελληνικές «βλακείες», από τις ελληνικές παραδόσεις, από την ορθόδοξη παράδοση, μετρήστε μόνοι σας πόσες εκατοντάδες βλακείες έκανε η Ρώμη με τα συγχωροχάρτια, με το καθαρτήριο πυρ, με την ιερά εξέταση, με την ανάληψη της Παναγίας, και τόσα άλλα φρικτά και φοβερά, που δεν έχουμε τον χρόνο να τα μνημονεύσουμε. Ξεχάσαμε τις καταραμένες σταυροφορίες. Ξεχάσαμε ότι οι Φράγκοι, όταν μπήκαν στην Αγια-Σοφιά, όπως λέγει ο ιστορικός του ελληνικού έθνους, επάνω στην αγία Τράπεζα ασέλγησαν και εβίασαν τις Ρωμιοπούλες, ενώ ο Μωάμεθ ο κατακτητής, εισερχόμενος στην Αγία Σοφία, ανέβηκε πάνω στην αγία Τράπεζα και προσευχήθηκε στον θεό του, που τον αξίωσε να καταπλακώση την ρωμιοσύνη.
 ~  Υπήρξε μεγάλη συσκότιση από αυτήν την οικουμενική κίνηση, έως ότου το αγιασμένο στόμα του Ιουστίνου Πόποβιτς ήρθε και είπε: «Ο οικουμενισμός είναι η παναίρεσις όλων των αιώνων». Αναρτούσαν εικόνες, στην μέση ο Χριστός και δεξιά κι αριστερά ο πάπας κι ο Αθηναγόρας να τους ευλογή ο Θεός! Όταν πήγαινα να προσκυνήσω τις άγιες εικόνες, βλέποντας κι αυτήν την εικόνα, δεν μου πήγε ποτέ να την προσκυνήσω.
Αν η σύνοδος της Κρήτης μας έλεγε τι καρπώθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία από αυτόν τον «θεολογικό» διάλογο όλα αυτά τα χρόνια, θα λέγαμε κάτι έγινε. Τώρα αναφωνούμε: «Τίποτα δεν βγήκε ποτέ από τον θεολογικό αυτόν διάλογο για την Ορθόδοξη Εκκλησία». Ο ποντίφικας του Βατικανού ούτε μια πατησιά δεν υποχώρησε από την φρικώδη θεολογία του. Γιατί λοιπόν αγκαλιές και ασπασμούς από τους ορθοδόξους με τον αληθινά μεταμορφωμένο διάβολο της Δύσης; Είπε ποτέ έστω κι ένα ελάχιστο «σφάλλαμε που απομακρυνθήκαμε από την Ανατολική Εκκλησία»;
Εκείνα τα χρόνια ένας καρδινάλιος κακόφημος από την Δύση κι ένας επίσκοπος από την Ανατολή έσερναν τον χορό. Ο μακαριστός Ρόδου Σπυρίδων είπε γι᾽ αυτούς: «Κοιτάξετε βρε, που δύο θηλυδρίες θα ενώσουνε την Δύση με την Ανατολή!».
Όχι, δεν το ᾽χουμε χαμένο, ούτε τους ζηλωτές παριστάνουμε. Αλλά αυτόν τον θεολογικό διάλογο ήδη μέσα μας τον έχουμε απορρίψει ως ορθόδοξοι και Ρωμιοί. Δεν θέλουμε τέτοια ένωση ούτε ευχόμαστε για τέτοια ένωση. Εδώ που είμαστε, εδώ θα μείνουμε. Δεν θέλουμε στα δίπτυχά μας τον μέγα καταστροφέα μας. Δυό υπήρξαν οι πολέμιοι της ρωμιοσύνης: ο παπισμός και ο μουσουλμανισμός. Αυτά όχι απλώς τα ᾽χουμε σημαία, αλλά στην καρδιά μας πυρωμένα καρφιά, γι᾽ αυτό δεν θέλουμε στον τόπο μας ούτε παπιστές ούτε ισλαμιστές. Ισλαμικές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης! Πράγματι, αυτή η Σχολή έχει εισέλθει στον οικουμενισμό από πολλά χρόνια και κολλάει μπρίκια κολοβά. Πως μετά από αυτήν την πτώση να μη δεχθή και ισλαμικές σπουδές μέσα στους κόλπους της; Και αυτοί που συμμετέχουν στην οικουμενική κίνηση έχουν να μας δείξουν κάτι από την ζωή τους που να είναι προσαρμοσμένο στην ορθόδοξη παράδοση; Και τι κακό είναι αυτό, να γίνωνται οι συνεδριάσεις αυτές εκεί που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ορθόδοξος; Τι μιζέρια κι αυτή, να μιλάμε περί Ορθοδοξίας σε ξένα χώματα, σε ξένους τόπους και σε ξένα δώματα. Ο τόπος μας είναι αγιασμένος και μαρτυρικός και δεν χρειάζεται επεμβάσεις από τους κοσμοκράτορες αυτού του αιώνα.
Παρακαλώ πολύ την αγία μου Εκκλησία -να μου επιτρέψη εμένα τον άσημο και μικρό- ας μείνη ο οικουμενισμός μια σκιά στην ιστορία μας κι ας σταματήση η Ορθόδοξη Εκκλησία να παιανίζη αυτό το πικρό τραγούδι του οικουμενισμού. Ξεχάστε το για την ειρήνη της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Ούτε να το ψιθυρίζετε. Κουραστήκαμε να ακούμε την φράση «οικουμενική κίνηση». Ας την αφήσουμε στον Θεό, γιατί αυτός είναι το μεγάλο κουμάντο στην Εκκλησία και σε ολόκληρη την οικουμένη. Ξεθολώστε επιτέλους τα νερά και καθαρίστε την ατμόσφαιρα, για να δούμε τον βυθό της θάλασσας και τον έναστρο ουρανό, και μη μας ρίχνετε στην πραγματικά άβυσσο του οικουμενισμού. Κουραστήκαμε. Δεν έχουμε μάτια να δούμε την Δύση. Εμείς την Ανατολή κοιτάζουμε και μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία φωλιάζουμε. «Δεν θέλουμε τις πτέρυγές σου, ποντίφικα της Ρώμης. Κράτησέ τες για την ρημαγμένη Ευρώπη. Έχουμε πτέρυγες να μας σκεπάσουν, είναι οι απ᾽ αιώνος άγιοι Πατέρες και Διδάσκαλοι.»
Ένας φοιτητής πήγε στο Βατικανό για σπουδές, Κάθε πρωί σε παράταξη οι φοιτητές ασπάζονταν το δακτυλίδι του πάπα. Αλήθεια, πόσο μεγάλα είναι αυτά τα παραμύθια της Ρώμης! Αυτός ο φοιτητής δεν ασπαζόταν το δακτυλίδι του πάπα. Τον προσκάλεσε στο γραφείο του και του λέγει: «Νομίζεις ότι τα πέντε εκατομμύρια ορθοδόξων θα αλλάξουνε τον κόσμο;» και τον εκδίωξε από την Σχολή. Αυτός είναι και αυτός θα μείνη ο ποντίφικας του Βατικανού.
Ο μακαριστός καθηγητής μας Καρμίρης είπε από την έδρα της Θεολογικής Σχολής: «Να πήτε στον πατριάρχη ότι η ένωσις των Εκκλησιών δεν είναι αγκαλιές και ασπασμοί. Είναι πίστις και αλήθεια. Όποιος την αρνηθή διακυβεύει την σωτηρία του».
Ανεξάντλητο το πηγάδι του οικουμενισμού. Όποτε και να ρίξης κάδο, βούρκο θα ανασύρης.
Μένουμε στην Εκκλησία μας. Από το δεύτερο αυτό παράθυρο φωνάζουμε και βοώμεν: «Ρύσαι ημάς, Κύριε, από των παπικών και οικουμενιστικών παγίδων».      Γρηγόριος ο Αρχιπελαγίτης

***  Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 11/7/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ..
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 10.2 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας η Λαϊκή Συσπείρωση 
Δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Παναγιώτη Μπασάκου, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου μετά τη μετακίνηση στην Καλαμάτα του συντονιστή διευθυντή της χειρουργικής, η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Τριφυλίας και καλεί εργαζομένους και κατοίκους της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα για το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Χθες το επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, μαζί με στελέχη της ΛΑ.ΣΥ. και τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Περδικονερίου Τριφυλίας, Σωκράτη Καναβό, επισκέφθηκαν τον κ. Μπασάκο μετά την ανησυχία και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη μετακίνηση του συντονιστή διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα, μεταφέροντάς του την αγωνία που επικρατεί στην περιοχή καθώς και τις θέσεις της ΛΑ.ΣΥ. για την αναγκαιότητα στελέχωσης του νοσοκομείου με το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Ο κ. Μπασάκος τους διαβεβαίωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία καθώς το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, όπως λειτουργούσε, και ότι με την ενίσχυσή του με προσωπικό – που επίκειται – θα λειτουργεί ακόμα καλύτερα. Ο ίδιος τους είπε ότι χειρουργεία θα γίνονται κανονικά και ότι ο συντονιστής διευθυντής θα κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο και χειρουργεία, όπως και πριν. Στον κ. Μπασάκο, από τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Περδικονερίου τέθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με αγροτικό γιατρό που μέχρι πρότινος επισκεπτόταν για εργασία το Περδικονέρι, αλλά πλέον δεν πηγαίνει.
Ο κ. Μπασάκος είπε πως θα προσπαθήσει να βρει κάποια λύση στο πρόβλημα, αλλά υπάρχει ιδιαιτερότητα και δεν είναι θέμα δικό του μόνο η επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει.
Ο επικεφαλής και τα στελέχη της ΛΑ.ΣΥ., πάντως, παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, διεκδικώντας προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους για την ενίσχυση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και της δημόσιας υγείας στην περιοχή και είναι κάθετα αντίθετοι σε κάθε τι που μεθοδευμένα και στοχευμένα συρρικνώνει το νοσοκομείο και το υποβαθμίζει, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του λαού και των οικονομικά αδύναμων λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Όταν κάποια ξεχωριστά βιβλία μάς ταξιδεύουν…
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και η αναμενόμενη παρουσίαση του νέου βιβλίου τής ποιήτριας-φιλολόγου Γιώτας Αργυροπούλου πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με διοργάνωση από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και τις εκδόσεις Gutenberg.
Η φιλόλογος και κριτικός Μαρία Στασινοπούλου και ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας καθώς και η υπεύθυνη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη, με τρόπο γλαφυρό και εμπνευσμένο παρουσίασαν το έργο και ειδικότερα την ποιητική συλλογή «ΓΙΑ ΣΙΚΙΝΟ, ΑΝΑΦΗ, ΑΜΟΡΓΟ» της Γιώτας Αργυροπούλου, της δικής μας Καλαματιανής βραβευμένης Γιώτας.
Η μουσική επένδυση από τα παραδοσιακά όργανα που έπαιζε και συνόδευε με την αισθαντική φωνή της η καθηγήτρια Μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη, το σαντούρι από τη μουσικό Σοφία Δρακοπούλου και η συνοδεία στο τραγούδι από τον καθηγητή Μουσικής Κωνσταντίνο Φουντούκη απογείωσαν τις θετικές εντυπώσεις όσων παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο. Τέλος, η απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων από την ίδια την ποιήτρια και από τον καταξιωμένο ηθοποιό και διευθυντή τού ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκο Κολιόπουλο ολοκλήρωσαν το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνολικά εκδήλωσης.
Το βιβλίο, φιλοτεχνημένο με σκίτσα της γιατρού και ποιήτριας Κυριακής Καρσαμπά, αποτελεί την επιτομή του συνδυασμού ποιότητας έκφρασης, περιεχομένου και αισθητικής λιτότητας κάνοντας λαμπρή παρουσία στον χώρο της σύγχρονης ποίησης. Τα ποιήματα της Γιώτας Αργυροπούλου αφυπνίζουν μέσα από την περισσή ευαισθησία που προσεγγίζει το κάθε θέμα. Τίποτα σ’ αυτά δεν είναι υπερβολικό και τίποτα δεν προτρέπει περισσότερο στη μελέτη με τον πιο σιγανό τρόπο. Μας οδηγούν σε σκέψεις για τον κόσμο μας, μας στρέφουν σε τόπους ονειρικούς και θαυμαστούς, τόπους πονεμένους και αγαπημένους, σε ουρανό, σε στεριές και θάλασσες πλατειές. Μας επαναφέρουν σε παραδόσεις και θρύλους, σε εποχές τωρινές και περασμένες, σε ονόματα που τυπώθηκαν και χάραξαν την Ιστορία, σε μουσικές παραδοσιακές, σε ήχους και σιωπές. Μας παρασέρνουν σε γεύσεις της γλυκειάς  μαστίχας και της αλμύρας, σε ανακουφιστικές δροσιές και ίσκιους, σε μυρωδιές και μαγικούς καιρούς.
Τα ποιήματα της συλλογής αυτής μας σεργιανίζουν σε προκυμαίες και καταστρώματα ονείρων αλλά και σε ειδυλλιακά σοκάκια, καλντερίμια και νησιώτικες καστροπολιτείες. Μας φέρνουν κοντά σε ανθρώπους, σε θεούς αρχαιοελληνικούς και Παναγιές καινούργιες, στο φως το ελληνικό, στο άσπρο και στο λουλακί της θάλασσας και των νησιών μας, σε ακούσματα γνωστά αλλά και πρωτόγνωρα, στου ανέμου τα σφυρίγματα, σε φουστανιών ανεμίσματα. Σε έρωτες και παρακλήσεις για αγάπη, σε λύπες που γίνονται διάφανες κρυσταλλώνοντας κάτω από το ανελέητο φως του αυγουστιάτικου ήλιου. Μας πλημμυρίζει η ποίηση της Γιώτας Αργυροπούλου με συναισθήματα απόλαυσης, νοσταλγίας, γαλήνης αλλά και μας οδηγεί σε φουσκοθαλασσιές καταστροφών, πόνου κι απελπισίας. Εύχεται τα θαλασσινά νερά να είναι ερατεινά και να μην ξεβράσουν άλλο θάνατο, όπως οι πρόσφατοι γνωστοί πνιγμοί των κατατρεγμένων από τους πολέμους. Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, όλες οι αισθήσεις ενεργοποιημένες μέσα από τον χαμηλόφωνο και μαζί εκκωφαντικό ποιητικό λόγο της Γιώτας Αργυροπούλου, αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη, τον προτρέπουν, τον παρασύρουν, τον μαγεύουν, τον ταξιδεύουν.
Ένα τελευταίο σχόλιο: όλη η ποιητική συλλογή «ΓΙΑ ΣΙΚΙΝΟ, ΑΝΑΦΗ, ΑΜΟΡΓΟ» της Γιώτας Αργυροπούλου αποδίδεται σε πολυτονικό σύστημα. Η μαγεία των εικόνων, της ονειροπόλησης και της περισυλλογής σμίγει εδώ με την γοητεία της αποτύπωσης της ιστορικής ορθογραφίας της Ελληνικής Γλώσσας. Η ποιήτρια-φιλόλογος Γιώτα Αργυροπούλου αλλά και όλοι όσοι γνωρίζομε ή αναγνωρίζομε την αξία αυτής της γλώσσας την σεβόμαστε και την τιμούμε. Επιστρέφομε στην αγκαλιά της μέσα από μια ποίηση χωρίς ύποπτες υφολογικές μιμήσεις, χωρίς κοινοτοπίες, χωρίς τίποτα «δήθεν», χωρίς να σου χαλά στο ελάχιστο το θείο δώρο της απόλαυσης. Η ποίηση της Γιώτας Αργυροπούλου είναι μια ποίηση που μετρά, ζυγιάζει αν θα έπρεπε γραφτεί ακόμα και το «και». Μια ποίηση γεμάτη ειλικρίνεια σαν τη δημιουργό της.
Μας παραδόθηκε λοιπόν ένα βιβλίο στην αρχή του καλοκαιριού για να μας συντροφεύει στα νησιά μας, σε όλες μας τις περιηγήσεις, εκδρομές, εξορμήσεις,  σε θαλασσινά ταξίδια αλλά και σε ταξίδια του νου ως έναυσμα για σκέψη και ενδοσκόπηση. Ένα βιβλίο που φέρνει το άρωμα μιας ποίησης αληθινής και γεμάτης καθαρότητα, για να ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας και να πλουτίζει τις ψυχές μας.
Καλαμάτα 23 - 06 – 2017     Μαρία Παρ. Σταθέα, φιλόλογος - συγγραφέας

*** ''Tα ΝΑΙ που δεν έγιναν ΟΧΙ ''
 Τέτοια εποχή, δύο χρόνια πριν,  τα ΟΧΙ γίνονταν ΝΑΙ. Μέσα σε λίγες ώρες, όταν ο πιο ανεύθυνος τυχοδιώκτης της Μεταπολίτευσης και το περιβάλλον του κατάλαβαν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν τους ευνοεί. Κι αυτό γιατί το ΟΧΙ, που με τόση θέρμη στήριξαν υπερίσχυσε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη που προσδοκούσαν για να συνθηκολογήσουν ρίχνοντας τις ευθύνες στον λαό, που θα κατηγορούσαν πως φοβήθηκε την ηρωική ρήξη και έδωσε εντολή για συμφωνία με τους κακούς θεσμούς.
Το παιχνίδι του Δημοψηφίσματος είχε στηθεί από καιρό. Ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνει ο Τσίπρας στην εξουσία κρατώντας στα πράγματα τον σκληρό του παλαιοπασοκικό πυρήνα μαζί με το σύστημα διαπλοκής που έχτιζε με κόπο μέχρι τότε, θυσιάζοντας την αριστερή πλατφόρμα η οποία όπως αποδείχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν υπερτιμημένη- ίσως και επιτηδευμένα- από πολλούς.
Αν επικρατούσε το ΝΑΙ , όπως επιζητούσε η ομάδα του Μαξίμου, ο Τσίπρας θα είχε κάθε άλλοθι να συνθηκολογήσει προτάσσοντας τη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να μπορεί κανένας να του προσάψει τίποτα. Το ΟΧΙ απλά τον ανάγκασε να περάσει από μια άνετη εκλογική διαδικασία, μέσα από την οποία νομιμοποιήθηκε πλήρως.
Το Δημοψήφισμα, που τέθηκε φαινομενικά εκβιαστικά απέναντι στους θεσμούς, αλλά επί της ουσίας ανεύθυνα εις βάρος του κόσμου μας στοίχισε πολύ ακριβά. Οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Ένα δίλημμα που πετούσε το μπαλάκι των ευθυνών στο εκλογικό σώμα, από μια Κυβέρνηση που έφερε τη διαπραγμάτευση σε κάκιστο σημείο δεν ήταν απλή υπόθεση. Και το γεγονός πως ο κόσμος κλήθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να απαντήσει σε ερώτημα ασαφές με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ ,την ώρα που οι ουρές των τραπεζών παρέπεμπαν σε κράτη τριτοκοσμικά, δείχνει ακριβώς και το πνεύμα του όλου εγχειρήματος.
Ο διχασμός που έσπειρε η Κυβέρνηση με αυτήν της την απόφαση είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Στους δρόμους, στα μπαλκόνια και φυσικά στα social media, έβλεπες ανθρώπους να διαπληκτίζονται έντονα πάνω σε κάτι που δεν είχαν καταλάβει στην πλειοψηφία τους. Γι αυτό,  και σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα δεν ήταν καθαρό προϊόν της λαϊκής βούλησης, αλλά μια παρορμητική αποδοκιμασία του παλιού πολιτικού συστήματος όπως το αντιλαμβάνονταν οι υποστηρικτές του ΟΧΙ.
Ο χρόνος, όμως, δε γυρίζει πίσω. Κι αν τα περισσότερα ΟΧΙ έγιναν επί της ουσίας ΝΑΙ , υπάρχουν πολλά ΝΑΙ που δεν πρόκειται να γίνουν ούτε κατά διάνοια ΟΧΙ. Είναι ένα σταθερό και διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που πιστεύει και πάντοτε πίστευε πως το μέλλον αυτής της χώρας είναι μέσα στην Ευρώπη και θέλει να δει τη χώρα του να μεταρρυθμίζεται και να πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα αντί να ζητιανεύει εσαεί σαν μια ταπεινωμένη και θρασύδειλη ημιδημοκρατία του βαλκανικού Νότου.
Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι πορφυρογέννητοι ούτε αλάνθαστοι, εκείνοι που δικαιώθηκαν από την Ιστορία για την επιλογή τους να στηρίξουν ανοικτά το ΝΑΙ, χωρίς να υπολογίζουν απειλές, κατάρες και ταμπέλες, είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν προς όφελος όλων τη μοίρα της Ελλάδας που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και στη διεθνή απομόνωση. Φτάνει να εμπνευστούν και να εκπροσωπηθούν από ένα σοβαρό πολιτικό φορέα που έχει συναίσθηση της κοινωνίας και της αγοράς.  του Ηλία Γεωργουλάκο

*** Εγκληματική η απόφαση για νέα μετακίνηση γιατρού από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 
Η τελευταία απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για μετακίνηση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την εγκληματική επιπολαιότητα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση τα θέματα υγείας.
Δυστυχώς, η περιοχή της Τριφυλίας θεωρείται δευτερευούσης σημασίας και υποβαθμίζεται με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους αρμόδιους και μάλιστα στο νευραλγικό τομέα της Yγείας.
Μία μετακίνηση, που προστίθεται σε σειρά άλλων μετακινήσεων γιατρών και μάλιστα σε μία περίοδο αυξημένης επισκεψιμότητας για την περιοχή αλλά και μεγαλύτερων αναγκών λόγω Καλοκαιριού.
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί τόσο σε επίπεδο Νοσοκομείου όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας είναι δικαιολογημένη, αφού η εν λόγω μετακίνηση αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο και καθιστά δύσκολη έως ανέφικτη την πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων αλλά και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Η συγκεκριμένη απόφαση υποβαθμίζει περαιτέρω το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και κρίνεται αδιανόητη και κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους κατοίκους της περιοχής για τις συνεχείς και αδικαιολόγητες μετακινήσεις των γιατρών.
Το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν μπορεί να μην γνωρίζουν πως καλύπτει μία ευρεία περιοχή και αντί να αναβαθμίζεται και να στελεχώνεται με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αποψιλώνεται, γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν τις ανάγκες ή λαμβάνουν αποφάσεις επικίνδυνες και χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες για έναν μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων που διπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο.
Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να καταλάβουν άμεσα τις συνέπειες της αψυχολόγητης αυτής απόφασης τους και να ανακαλέσουν πάραυτα την μετακίνηση του Διευθυντή καθώς και να προβούν στην στελέχωση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας με περισσότερους γιατρούς. Διαφορετικά θα βρουν την τοπική κοινωνία απέναντί τους και ας μην πουν πως δεν το γνώριζαν.
Δεν μπορεί και πρέπει αυτό να το καταλάβουν πολύ καλά, ότι η Τριφυλία και η πόλη της Κυπαρισσίας δεν θα είναι κάθε φορά η εύκολη λύση.
     Άγγελος Χρονάς Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου- Αρμόδιος για θέματα Yγείας στην ΠΕ Μεσσηνία

***  Η ΔΗΣΥ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο
Σε λίγες μέρες αρχίζει το προγραμματικό-οργανωτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκινήσαμε όλοι μαζί οι εταίροι και τα μέλη της ΔΗΣΥ και που έχει δύο κύριους στόχους: α) να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και το λαό από τη μιζέρια, θα φέρει την ανάπτυξη και θα δώσει και πάλι ευκαιρίες δουλειάς για όλους και, κυρίως, για τους νέους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, και β) να χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την παράταξη ενωμένη στην επόμενη μέρα. Γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλο τα ψέματα κατά συρροήν, ούτε θα πάει μπροστά με τις ιδεολογικές πλάνες της κυβέρνησης. Σήμερα το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι η διαιώνιση της χρεοκοπίας και της μιζέριας.
Η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία. Αλλάζουν συνεχώς αφήγημα και κάνουν τη μία κωλοτούμπα μετά την άλλη. Ο πρωθυπουργός από τη μία κάνει το καλό παιδί έτοιμο να ψηφίσει ό,τι του ζητήσουν, ενώ από την άλλη συνεχίζει το γκρέμισμα των θεσμών. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και αν εφαρμόστηκε στον κόσμο, έχει χρεοκοπήσει. Ούτε καν τους δικούς τους νόμους εφαρμόζουν. Παριστάνουν δήθεν τους συνομιλητές των Ευρωπαίων σοσιαδημοκρατών, αλλά ο απώτερος στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση ενός εθνικολαϊκιστικού καθεστώτος τύπου Βενεζουέλας. Με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού και τη χώρα να οδηγείται όλο και πιο πολύ στο περιθώριο της Ευρώπης.
Έπειτα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο κόσμος βλέπει ότι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του δεν ήταν η λύση, ήταν το πρόβλημα. Και η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από την ήττα τους. Πρέπει να αποδομήσουμε το αφήγημα του Τσίπρα, αρχίζοντας από την ίδια την κρίση. Τι σημαίνει κρίση; Κρίση διαρκείας δεν υπάρχει! Αντίθετα, υπάρχει ανικανότητα διαρκείας! Το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο! Και θα πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε διαρκώς. Θέλουμε την πολιτική και στρατηγική ήττα του δογματισμού και των ιδεοληψιών της ψευδεπίγραφης Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι του λαού που έπεσε θύμα της απάτης που ξεδιάντροπα ο Τσίπρας ονόμασε αυταπάτη. Αυτού του λαού που σήμερα αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον έχουμε ακόμα κερδίσει εμείς και δηλώνει αναποφάσιστος.
Με σύμμαχο το λαό θα σταματήσουμε και την επιστροφή της Δεξιάς, με την οποία η αντίθεσή μας παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δε δίνουμε συγχωροχάρτι στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκτόξευση του χρέους, ούτε επιβραβεύουμε τα Ζάππεια του Σαμαρά που πρώτος δηλητηρίασε τον πολιτικό λόγο με την αντιμνημονιακή ρητορική, ούτε μπορούμε να συμβαδίσουμε με τον Μητσοτάκη. Το μόνο στοιχείο στο πολιτικό βιογραφικό του για το οποίο επαίρεται είναι ότι έκανε πογκρόμ με ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο περίγυρός μας βράζει. Μεταναστευτικό και προσφυγικό, Κυπριακό, Τουρκία, Δυτικά Βαλκάνια. Η αποσταθεροποίηση στο Κατάρ και στο Ιράν θα φέρει νέες εξελίξεις στις γεωστρατηγικές ισορροπίες και αναστάτωση στον τομέα της ενέργειας. Σε όλον τον κόσμο οι εξελίξεις τρέχουν και δε μας περιμένουν. Οι γαλλικές εκλογές με την επικράτηση κατά κράτος του Μακρόν ανοίγουν μία νέα εποχή για την Ευρώπη. Θα πρέπει, βέβαια, να δούμε τι θα γίνει και στις γερμανικές τον Σεπτέμβρη, στις ιταλικές που έπονται. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διαφορετική μετά το Brexit. Ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα φάση. Στις 25/3 ανακοινώθηκε η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής και ετοιμάζονται λύσεις διαφορετικών ταχυτήτων. Πριν από δέκα μέρες δημοσιοποιήθηκε το έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Και εμάς ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμον έξω, που θα έλεγε και ο ποιητής.
Από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου θα πρέπει να τρέξουμε θα πρέπει γρήγορα να βγούμε στην κοινωνία. Για να ξαναπροσεγγίσουμε τις κοινωνικές ομάδες και τα κινήματα αναφοράς μας και να φέρουμε και πάλι τους νέους κοντά μας. Να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε, όχι τις ιδέες γενικά, αλλά τις προτάσεις πάνω στις οποίες θα έχουμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα χαράζει τους όρους με τους οποίους θα επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το σφικτό οικονομικό πλαίσιο, θα κινητοποιηθούν όλα τα ταλέντα και οι δεξιότητες και θα δώσει διέξοδο σε όλες δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους. Είναι το πρόγραμμα Ελλάδα που θα πάει την Ελλάδα μπροστά και θα ξανακάνει τους Έλληνες περήφανους.
Για εμάς το κέντρο της πολιτικής μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Από τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πρέπει να βγουν προτάσεις συγκεκριμένες. Αντί, λοιπόν, για λεπτομερείς αναλύσεις, όσο και αν είναι καίριες και σημαντικές, θα πρέπει να προβάλουμε πρακτικές λύσεις, χειροπιαστές, κατανοητές και προσιτές στους πολίτες. Όχι επί παντός του επιστητού! Για κάθε θέμα να περιοριστούμε σε μερικές μόνο προτάσεις. Σαν να επρόκειτο αύριο κιόλας να κληθούμε να κυβερνήσουμε. Να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών. Το οποίο για να αλλάξει το κλίμα θα πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Με χρονοδιάγραμμα, πηγές χρηματοδότησης, αξιολόγηση, πολιτική ευθύνη και λογοδοσία. Με αλλαγές στις δομές του κράτους και στις νοοτροπίες. Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Δε μας αρκεί και δε μας αξίζει το περιθώριο στο οποίο μας κατατάσσουν τα μονοψήφια δημοσκοπικά ευρήματα.
Το προγραμματικό-οργανωτικό συνέδριο της ΔΗΣΥ στις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου είναι ένα συνέδριο μεταβατικό για να χαράξουμε όλοι μαζί τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό Συνέδριο και τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου μας, ανοιχτού στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.
Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θεωρούμε ότι το ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία του νέου και ενιαίου φορέα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και μετά στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να πείσουμε να συναινέσουν και οι άλλοι εταίροι μας στη ΔΗΣΥ. Ωστόσο, τη σχετική απόφαση θα πάρουν οι φορείς που συνυπάρχουμε σήμερα στη ΔΗΣΥ ο καθένας ξεχωριστά.
Πιστεύουμε ότι το μήνυμα της κοινωνίας είναι να γυρίσουμε σελίδα. Με ενότητα και ανανέωση. Δεν αρκεί να λέμε ότι αλλάζουμε, ενώνουμε, προχωράμε. Θα είμαστε πειστικοί, όταν εμφανιστούμε με νέο όνομα και νέα σύμβολα. Η πολιτική εισήγηση η οποία έχει κατατεθεί λύνει με σοφό τρόπο και το θέμα της χρονικής αλληλουχίας Συνεδρίου και εκλογής Αρχηγού: η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με τη συνεργασία όλων αυτών που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Όσοι ακόμα σήμερα διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ΔΗΣΥ, μετά το συνέδριο που αρχίζει στις 30 Ιουνίου δε θα έχουν πλέον λόγο να μην ενισχύσουν τις γραμμές της αναγεννημένης δημοκρατικής παράταξης.
Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία λέμε ότι οι διεργασίες αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός του 2017. Γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ο τόπος δεν αντέχει πια. Για αυτό θα πρέπει να έχουμε καταλήξει έγκαιρα στη μορφή του ενωτικού νέου φορέα, στον Αρχηγό και στο πρόγραμμα, για να είμαστε άμεσα σε θέση μάχης. Για να επιτύχουμε την αλλαγή των συσχετισμών και να επιβάλουμε την προώθηση της Εθνικής Συνεννόησης, που είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την εποχή των μνημονίων.
Του Τάκη Αναστόπουλου
Μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία,
πολιτευτή Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 ***    «Η Καλαμάτα αλλιώς»
Οι πόλεις είναι το άθροισμα των πράξεων και των προσδοκιών του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η συμπεριφορά, ο τρόπος σκέψης και οι απαιτήσεις των κατοίκων τους. Αυτών που ζουν, εργάζονται και
μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε αυτές, όλων αυτών που κινούνται με σταθερό σημείο αναφοράς εκείνες.
Η δική μας πόλη είναι πανέμορφη. Διαθέτει φυσικό κάλλος, κατάλληλο κλίμα και ένα αξιοζήλευτο ιστορικό-πολιτιστικό φόντο. Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, όμως, την αδικεί κατάφωρα. Γιατί ενώ πληροί όλες τις
προϋποθέσεις να πάει πολύ ψηλότερα, δεν αξιοποιεί τις παραγωγικές της δυνάμεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί ουσία. Η πλειοψηφία των δημοτών και των τοπικών αρχόντων βολεύεται με το φαίνεσθαι, προσπερνώντας το είναι. Ένα κλίμα απαισιοδοξίας μάς κρατά στάσιμους στο βάλτο του
εφήμερου, αντί να μας ωθεί στην επιδίωξη του διαχρονικά ευεργετικού.
Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν έχουμε τι να πούμε. Κάθε άλλο. Είναι πως δε συζητάμε πλέον και δε σκεπτόμαστε. Είναι πως βάλαμε τα οράματα, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά μας σε δεύτερη μοίρα, επηρεασμένοι
από το αδιέξοδο της κρίσης και την αποτυχία του πολιτικού συστήματος.
Και κάπως έτσι αφήνουμε το χρόνο να περνά, παρακολουθώντας παθητικά την πόλη να διοικείται από έναν άνθρωπο που δεν ακούει κανέναν, έχοντας απέναντί του μια αντιπολίτευση που δεν την ακούει σχεδόν
κανείς. Οι ελάχιστοι ικανοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης παρατηρούν διακριτικά, βουβοί και σκεπτικοί.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό εσωστρέφειας, με το χαμένο στοίχημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας να πλανάται στην πόλη, η Καλαμάτα μοιάζει μετέωρη. Χωρίς πλάνο, όραμα και προοπτική. Τα μεγάλα της προβλήματά παραμένουν άλυτα και οι έκτακτες καταστάσεις που την εξέθεσαν
ανεξαιρέτως, αποτελούν τρανή απόδειξη πως το ζητούμενο για εκείνη είναι ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, από διαφορετικούς ανθρώπους.
Ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά και ονειρεύονται την πόλη αλλιώς. Νέους, παραγωγικούς δημότες της εργασίας, της προσφοράς, του πνεύματος και του μόχθου. Αυτούς που έχουν μάθει βιωματικά πως η επιτυχία
απαιτεί σκληρή προσπάθεια. Και τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα, γιατί δεν έχουν πολιτικές εξαρτήσεις.
Μια ομάδα ανθρώπων με πάθος και μεράκι για την Καλαμάτα είναι πιο αναγκαία από ποτέ στα κοινά της δρώμενα. Ένα οργανωμένο και ενωμένο σύνολο που θα εργαστεί με πρόγραμμα, όρεξη και πίστη στο όραμά του,
δίνοντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, δημιουργώντας ένα κλίμα αυτοπεποίθησης για το δημότη. Χρειαζόμαστε καινοτόμους, τολμηρούς και πρακτικούς ανθρώπους, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, με αντιλήψεις νέες σε σχέση με αυτές που μας έφεραν ως εδώ.
  Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Και στο τέλος πληρώνουν οι πολίτες
 Ολόκληρη η χώρα εν μέσω τουριστικής σεζόν έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ απεργούν, απαιτώντας από
την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων.
Είναι λυπηρό να χάνει κάποιος τη δουλειά του. Ειδικά σε τέτοιες εποχές. Είναι αδιανόητο και εγωιστικό, όμως, να πνίγεται η Ελλάδα στα σκουπίδια και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία, επειδή δε μονιμοποιούνται συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε
και παρατάθηκε αντισυνταγματικά. Επειδή δε μονιμοποιούνται για να αποσπαστούν μετέπειτα σε άλλες υπηρεσίες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι.
Είναι παρανοϊκό να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και των τουριστών που είναι η βαριά βιομηχανία της οικονομίας μας, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα ρουσφέτια των Δήμων. Επειδή δεν
είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που στήριξαν μαζικά με τις οικογένειές τους, τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες.
Τα πράγματα είναι απλά. Όσο οι Δήμοι δεν έχουν πλήρη οικονομική αυτοτέλεια, όσο δε διαθέτουν ένα δικό τους ανεξάρτητο φοροεισπρακτικό ταμείο, τόσο θα συνεχίζονται τα ρουσφέτια. Όσο δεν
ορίζουν αποκλειστικά με δικά τους χρήματα τον αριθμό των εργαζομένων που χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά, παίρνοντας παράλληλα ολόκληρη την ευθύνη για την οικονομική τους
κατάσταση και τη διαχείριση των προβλημάτων τους, τόσο θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι πολίτες μονιμοποιημένους συμβασιούχους, για να βγαίνουν οι σταυροί των δημοτικών συνδυασμών.
Οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν εδώ και χρόνια πολύ ακριβά τα ρουσφέτια των τοπικών αρχόντων. Τα πληρώνουν βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλυφθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις των δημάρχων,
τα πληρώνουν και με την ίδια τους την υγεία πολλές φορές. Φέρουν, όμως, και αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η έκρυθμη κατάσταση των σκουπιδιών δεν προσφέρεται μόνο για κριτική. Είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία αυτοκριτικής.   Του Ηλία Γεωργουλάκου

*** Θα ανατριχιάσετε από την ΑΛΗΘΕΙΑ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! «Είμαστε το πρωτότυπο»... 

~ Είμαστε το πρωτότυπο – Oι άλλοι είναι το κακέκτυπο…
 Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να μιλά για την παραγωγή πλούτου. «Στόχος της ΝΔ», έλεγε, «είναι η στήριξη της παραγωγής πλούτου από ιδιωτικές επενδύσεις, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει τα τελευταία χρόνια» (πηγή iefimerida).
Ο Αλέξης Τσίπρας στις 29 Ιουνίου, στο Συνέδριο του Economist, έλεγε πως (η Ελλάδα) «βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης, που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του».
Η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του πρόσφατου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έλεγε πως «στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής (μας), βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή πλούτου, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί και η δίκαιη κατανομή του κόστους και των ωφελειών στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα, απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου και κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης». Φυσικά εμείς, στην Ελληνική Λύση, χαιρόμαστε που, επιτέλους, το πολιτικό σύστημα κατανόησε την αλήθεια, ωστόσο δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι πως καλή η αντιγραφή των θέσεων και των συνθημάτων μας, αλλά όσο καλή κι αν είναι η αντιγραφή, σαν το πρωτότυπο δεν είναι. Το λέμε αυτό, διότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή του προγράμματος της Ελληνικής Λύσης, αφιερώσαμε πολύ χρόνο και πολύ κόπο στο να βρούμε πώς θα έρθει η παραγωγή πλούτου. Χωρίς τη λύση αυτού του προ- βλήματος, τότε απλώς μένουμε στη συνθηματολογία, άνευ αντικρίσματος.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το πρόγραμμά μας μιλά για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω των εναλλακτικών καλλιεργειών, της ποιοτικής αναβάθμισης της υφιστάμενης παραγωγής μέσω της τυποποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη πατεντών που οδηγούν σε βιομηχανική παραγωγή, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τον τουρισμό (θρησκευτικό, πολιτιστικό κ.λπ.), αλλά και τον ρόλο του κράτους, ως επενδυτή και όχι ως εμποδίου. Ενός κράτους που θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία και με στοχευμένες κινήσεις θα παράγει κέρδη, δηλαδή πλούτο. Ενός κράτους το οποίο θα πατάσσει τη φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο. Που θα επιτρέπει στον ιδιώτη να δημιουργήσει και δεν θα είναι εμπόδιο σε αυτόν. Το πρώτο σημείο, όμως, οδηγεί στο δεύτερο σημείο. Απορούμε πώς τα ίδια κόμματα, που κατέστρεψαν την παραγωγή πλούτου, θα τη δημιουργήσουν.
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) και Νέα Δημοκρατία, από το 1974 και μετά, μπήκαν σε έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο μαρασμό τη χώρα. Κρατισμός χωρίς όριο, που έπνιξε την ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε μιλάμε για παραγωγούς είτε για επιχειρηματίες. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης, δεν πήγε πίσω. Οι συνεχείς καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων, που μόνο πιο επώδυνα μέτρα φέρνουν, και η νέα καταστροφή των τραπεζών, μέσω των capital controls, μόνο αντικίνητρο για την παραγωγή μπορούν να χαρακτηριστούν.
Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα πτώχευσε την Ελλάδα. Έχει τώρα το πολιτικό θράσος να ζητά να τη σώσει. Όχι με πρωτοτυπία, όχι με πρόγραμμα, αλλά απλούστατα με κοροϊδία. Παίρνουν τη δουλειά της Ελληνικής Λύσης και την παρουσιάζουν ως δική τους. Μόνο που επειδή δεν έχουν δουλέψει για αυτό το πρόγραμμα, δεν το κατανοούν και απλώς το κάνουν σύνθημα. Εμείς λεγόμαστε Ελληνική Λύση, διότι έχουμε τη λύση. Είμαστε το πρωτότυπο και όχι το κακέκτυπο.
 Άρθρο του Κυριάκου Βελόπουλου
Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης
 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 8/07/2017

***  To νέο ΥΠΕΡΟΠΛΟ της ΡΩΣΙΑΣ! Υπερήφανος ο Πούτιν

~  Η εταιρεία Ρωσικών Ελικοπτέρων, μέλος της κρατικής εταιρείας Rostec, παρουσίασε ένα νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανικών Εμπορευμάτων INNOPROM-2017 .
To ελικόπτερο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: η μία είναι η Arctic Supervision με πλαϊνό ραντάρ για αναγνώριση πάγου και ικανό για επιχειρήσεις σε συνθήκες Αρκτικής, και η έκδοση Sky Supervision, με εκτεταμένη εμβέλεια για παρακολούθηση από αέρα.
«παρουσιάστηκε το μοντέλο πολλαπλών χρήσεων με βάση το μη επανδρωμένο οχηματαγωγό VRT-300 τύπου ελικοπτέρου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ‘RH-Technologies’. Επί του παρόντος, διενεργούνται δοκιμές εδάφους και αναμένεται πιστοποίηση το 2019», υπογραμμίζει δελτίο Τύπου της εταιρείας.

***  ZΩΤΙΚΗΣ σημασίας η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ! Λύνει το ΑΔΙΕΞΟΔΟ

~ Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του αμερικανικού ομόλογού του, Ντόναλντ Τράμπ, μπορούν να βοηθήσουν να «σπάσουμε το αδιέξοδο" στις συνομιλίες της Γενεύης για τη Συρία και, επομένως, να επιτύχουμε μια πολιτική διευθέτηση στη χώρα, υπογράμμισε ο Ιγκόρ Μόροζοφ, μέλος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας.
Την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες  πραγματοποίησαν την πρώτη προσωπική συνάντηση τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιορδανία συμφώνησαν για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία. Η κατάπαυση του πυρός έλαβε χώρα την Κυριακή το μεσημέρι στη Δαμασκό και οι ΗΠΑ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΡΗ Ρωσία, δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
«Το γεγονός ότι η Άγκυρα, αμερικανικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι παρούσα στην Αστάνα, καθώς και το Ιράν, μας δείχνει ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες διαπραγματευτικές συνθήκες και την πολιτική κατάσταση, μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία. Αυτή η προεδρική συνάντηση ίσως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες της Γενεύης», τόνισε ο Μόροζοφ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συνάντηση.

***  Kορυφώνεται η ΕΝΤΑΣΗ! ΩΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ Βαρουφάκη...

~ Κλιμακώνονται οι αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο του 2015 και ιδιαίτερα για τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Απαντώντας ουσιαστικά στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, που είπε ότι ο τότε ΥΠΟΙΚ είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα παράλληλων πληρωμών, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε στο Twitter: «Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα! Εκ των ων ουκ άνευ!».

Υπενθυμίζεται πώς ο κ. Τσιρώνης δήλωσε σχετικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)».
«Αυτά τα νομίσματα, προσέθεσε ο υπουργός, δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών... κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems). Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το Δημόσιο, είναι άλλο πράγμα».
ΝΔ: «Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ»
Την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα των παράλληλων πληρωμών.
«Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.
Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.
Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”. Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΑΣΟΚ: «Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί»
Την παραδοχή του Γιάννη Τσιρώνη σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ:
«Ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και "θα είναι ντάλα μεσημέρι"!»
ΠΟΤΑΜΙ: «Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν»
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Δημήτρης Τσιόδρας
«Τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα. Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα».
Απάντηση Τσιρώνη στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε:
«Αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το "σύστημα παράλληλων πληρωμών" (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
 protothema.gr

*** Πεντακάθαρα τα νερά της παραλίας Καλαμάτας διαβεβαιώνουν ΔΕΥΑΚ και Περιφέρεια 
Για ακόμα μια χρονιά αναστάτωση προκλήθηκε στην Καλαμάτα από τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), τα οποία εμφανίζουν κάποιες παραλίες της πόλης ακατάλληλες για κολύμβηση.
Μάλιστα, εντύπωση, αλλά και ερωτητικά, προκαλεί ότι μία από αυτές είναι μπροστά στην Ανάσταση, όπου υπάρχει Γαλάζια Σημαία, κάτι που σημαίνει ότι ήδη έχει γίνει έλεγχος για την καταλληλότητα των νερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ υπάρχουν αμφιβολίες και, μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που έχουν μιλήσει για παρασκήνιο.
Χαρακτηριστικά πέρυσι στην «Καθημερινή» είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο με τίτλο «Αμφιλεγόμενες μετρήσεις υδάτων», που έκανε λόγο για εκβιασμούς, αλλά και μορφές πίεσης που ασκούσε το ΠΑΚΟΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας (στο τέλος του άρθρου ακολουθεί η δημοσίευση της «Καθημερινής»).
Μιλώντας για αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) προκύπτουν έπειτα από μετρήσεις που γίνονται υπό τη δική τους κρίση. Η δε ΔΕΥΑΚ αποδέχεται τη διαδικασία των μετρήσεων, αλλά δε δέχεται τα αποτελέσματα αυτών.
Ειδικότερα, ο κ. Βεργόπουλος υποστήριξε ότι οι μετρήσεις που γίνονται από τα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναδεικνύουν και καταδεικνύουν την αλήθεια των δεδομένων.
Σχετικά με τις δύο διαφορετικές μετρήσεις από τη ΔΕΥΑΚ και το ΠΑΚΟΕ, είπε ότι έγιναν σχεδόν την ίδια χρονικά στιγμή, με τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΚ να δείχνουν ότι τα νερά της Καλαμάτας είναι καθαρά και έτσι οι λουόμενοι μπορούν άφοβα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην παραλία.
Τέλος, ενημέρωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες, προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να αποκτήσει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας των εργαστηρίων της (iso: 17.025), που λίγες εταιρείες έχουν στη χώρα μας.
Αυτό που τόνισε ο ίδιος και θέλησε να στείλει ως μήνυμα, είναι ότι οι Καλαματιανοί μπορούν άφοβα να κολυμπούν στα πεντακάθαρα, όπως είπε, νερά της Καλαμάτας.
Κλείνοντας καταδίκασε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ορισμένα σοβαρά θέματα και κάποια δελτία Τύπου που εκδίδονται από εταιρείες ιδιωτικού χαρακτήρα και, μάλιστα, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Σε ερώτηση εάν ο Δήμος σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του ΠΑΚΟΕ, κάτι που έχουν ήδη πράξει άλλοι Δήμοι της χώρας για ανάλογα δημοσιεύματα, ο κ. Βεργόπουλος απάντησε ότι το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και πέρυσι με την ίδια εταιρεία, με τα αποτελέσματα, όπως και φέτος, να είναι πολύ διαφορετικά, κάτι που μπορεί να γίνεται σκοπίμως.
Όσο για τη νομική συνέχεια του θέματος, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη Δημοτική Αρχή.
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ανυπόστατες
Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές του Δήμου Καλαμάτας είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας επισημαίνει τα εξής:
«Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.8600/416/Ε103/23-02-2009, είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συλλέγει και υποβάλλει τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αξιολόγηση.
Η Διεύθυνση Δημ. Υγείας & Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Μεσσηνίας συνεργάζεται και συνεπικουρεί στις δειγματοληψίες, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση για την καταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του νομού μας.
Όσον αφορά στις αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ, κρίνονται ανυπόστατες, διότι ακόμη και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα (βάσει των οποίων κρίνουν ως ακατάλληλες τις ακτές) είναι εντός των ορίων για εξαιρετικής ποιότητας ύδατα, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ., διότι τα όρια ορίζονται σε:
1. Ε.coli (κολοβακτηρίδια) (cfu/100ml) =< 250
2. Εντερόκοκκοι (cfu/100ml) =<100 .="" br="">Με τα έως σήμερα αποτελέσματα, οι αναλύσεις από τις ακτές κολύμβησης του Δ. Καλαμάτας, το Μάιο και τον Ιούνιο 2017, πιστοποιούν ότι τα νερά κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ.
Στην ίδια διαπίστωση προέβη και η ΔΕΥΑΚ, έπειτα από επανειλημμένες δειγματοληψίες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


   ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ
Αμφιλεγόμενες μετρήσεις υδάτων
Ακατάλληλα ύδατα ή ακατάλληλες μετρήσεις; Σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στις παραλίες πολλών περιοχών έχει προκαλέσει ανησυχία στους λουόμενους και έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές Αρχές. Ορισμένοι δήμαρχοι μάλιστα αφήνουν σαφείς υπόνοιες για ύποπτες πρακτικές του φορέα που έκανε τις μετρήσεις, του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Εν τω μεταξύ, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, με την οποία βάλλει ευθέως κατά του ΠΑΚΟΕ, μιλώντας για ευρήματα που πάσχουν από «αοριστία» και αποτελούν ένδειξη «καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας».
To ΠΑΚΟΕ, απαντώντας, υπερασπίστηκε τη μεθοδολογία του, αναφέρθηκε σε απόπειρα σπίλωσης και κατήγγειλε αδιαφορία του υπουργείου για τη δημόσια υγεία.
Ο Χρήστος Παγώνης, δήμαρχος Χαλκίδας, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι στις 20 Ιουνίου έλαβε επιστολή από το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης οικολογικής ευαισθητοποίησης στην πόλη του, που επελέγη –όπως ισχυρίζεται ότι του ανέφερε η οργάνωση– για την υποδειγματική καθαρότητα των παραλιών της. Το κόστος της εκδήλωσης ήταν 8.000 ευρώ, 30% του οποίου –2.400 ευρώ– ζητούσε η οργάνωση να καλυφθούν από το Δήμο. «Δε δέχθηκα την πρόταση» λέει ο κ. Παγώνης. «Λίγες μέρες αργότερα δημοσιοποιήθηκαν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, που έβγαζαν ακατάλληλη για κολύμβηση ακόμα και παραλία που έχει πάρει γαλάζια σημαία».
Λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουλίου, ο δήμαρχος Αγκιστρίου, Γιάννης Αθανασίου, κατέθεσε μήνυση κατά του ΠΑΚΟΕ για τις μετρήσεις του στο νησί.
Ο δήμαρχος, σε σχετική ανακοίνωσή του, έκανε κι αυτός –όπως και ο κ. Παγώνης– αναφορά σε πρόταση του ΠΑΚΟΕ μέσα στον Ιούνιο για μερική χρηματοδότηση εκδήλωσης από το Δήμο, που επελέγη «για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης». Η πρόταση είχε απορριφθεί και το ΠΑΚΟΕ στη συνέχεια είχε κρίνει ακατάλληλες παραλίες που, όπως ισχυρίστηκε στην καταγγελία του ο κ. Αθανασίου, βρέθηκαν να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Η οργάνωση έχει αρνηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ των εκδηλώσεων και των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
Σε ανακοινώσεις της έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει μηνύσεις κατά του κ. Αθανασίου, της αρμόδιας αντιδημάρχου Χαλκίδας Λίλιαν Ζλακώνη, του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανού, αλλά και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
Τα ευρήματα του ΠΑΚΟΕ έχουν ταράξει τα νερά ευρύτερα. Στην Αττική, τον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, σε μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου, 57 από τις 153 ελεγχθείσες παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση. Ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις για ακατάλληλες παραλίες, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων όπως οι εντερόκοκκοι και τα e.coli, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στις ακτές του Μεσσηνιακού, του Μαλιακού και του Παγασητικού Κόλπου και αλλού.
Η πιο πρόσφατη αντίδραση ήλθε από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, σχετικά με το χαρακτηρισμό της παραλίας της Κορώπης ως ακατάλληλης από το ΠΑΚΟΕ.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων χαρακτήρισε την παραλία το 2015 ως εξαιρετικής ποιότητας – αξιολόγηση που έλαβαν 1.499 από τις 1.508 παραλίες όπου έγιναν οι έξι προβλεπόμενες δειγματοληψίες (μία για καθέναν από τους πέντε μήνες της κολυμβητικής περιόδου και μία πριν). «Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθαρογράφεται και θα υποβάλουμε τη μήνυση για δυσφήμηση έως την επόμενη εβδομάδα» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ν. Πηλίου, Νικόλαος Φορτούνας, που ισχυρίζεται ότι ο Δήμος δεν είχε καμία γνώση του πού και πότε έγινε η δειγματοληψία από το ΠΑΚΟΕ. «Πρέπει κάποιος να σταματήσει αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς, που στο όνομα της οικολογικής ευαισθησίας πλήττουν την εικόνα μιας περιοχής».
     Χωρίς γνώση του Δήμου
Στην Αττική, το ΠΑΚΟΕ έκρινε ακατάλληλες τις παραλίες του Καβουριού, του Μεγάλου Καβουριού, του Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και της Σαρωνίδας. Ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει κι αυτός ότι τον προσέγγισε το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης μέσα στον Ιούνιο, η οποία δεν έγινε για τεχνικούς λόγους. «Δημιουργούν θέματα εκ του μη όντος», είπε, σημειώνοντας ότι οι δειγματοληψίες της οργάνωσης έγιναν χωρίς τη γνώση του Δήμου («δεν ξέρουμε πού και πότε έγιναν, αν η μεθοδολογία ήταν η σωστή») και ότι σε περυσινή τους μέτρηση, έβγαλαν κατάλληλο ένα μέρος μιας παραλίας και ακατάλληλο το υπόλοιπο (το Μεγάλο Καβούρι), χωρίς να διαφέρουν οι συνθήκες στα δύο σημεία.
Ο αρμόδιος κρατικός φορέας συμμερίζεται το σκεπτικισμό των πληττόμενων ΟΤΑ απέναντι στα ευρήματα της ΠΑΚΟΕ. «Δεν αρκούν οι μετρήσεις που κάνουν για να χαρακτηριστεί η ποιότητα των υδάτων» δηλώνει στην «Κ» ο Ιάκωβος Γκανούλης, ειδικός γραμματέας Υδάτων. «Τα στοιχεία που μετράνε είναι ιδιαίτερα μεταβλητά και μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τον καιρό ή τον άνεμο».
Ο κ. Γκανούλης τονίζει ότι η οργάνωση «δεν είναι επίσημα διαπιστευμένη» και «είναι άγνωστο αν ακολουθεί επιστημονικά αποδεκτά πρωτόκολλα».
Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, δηλώνει στην «Κ» ότι το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ είναι «πιστοποιημένο». Παραδέχεται όμως ότι η οργάνωση δεν είναι διαπιστευμένη στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.
     Δεν επιβεβαιώνεται η συνεργασία με ΕΜΠ
Το πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων έχει καθοριστεί από την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/7. Η οδηγία αυτή, που έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με κοινή υπουργική απόφαση του 2009, ορίζει αυστηρά τις παραμέτρους της παρακολούθησης (τον αριθμό των δειγματοληψιών, τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, τις προδιαγραφές των εργαστηριακών ελέγχων, κ.ο.κ.).
Όπως εξηγεί στην «Κ» πηγή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, οι περιοχές που ελέγχονται δεν κρίνονται κατάλληλες ή ακατάλληλες, αλλά «εξαιρετικής ποιότητας, καλής, επαρκούς ή ανεπαρκούς». Η δε αξιολόγηση –την οποία ελέγχει εξονυχιστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή– βασίζεται στα έξι δείγματα της κάθε κολυμβητικής περιόδου, που στη συνέχεια εισάγονται σε έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπ’ όψιν και τις μετρήσεις των τριών προηγούμενων ετών.
Οι έλεγχοι γίνονται με αναθέσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια (που είναι καταγεγραμμένα στο ΕΣΥΔ). Το ΠΑΚΟΕ δηλώνει ότι συνεργάζεται με το ΕΜΠ, αλλά ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστηρίου υγειονομικής τεχνολογίας, που είναι διαπιστευμένο για τέτοιες μετρήσεις, λέει στην «Κ» ότι δε σχετίζεται με την οργάνωση. «Τους είχα ζητήσει δημοσίως πριν από κάποιες εβδομάδες να πουν με ποιον συνεργάζονται στο Πολυτεχνείο. Δεν απάντησαν ποτέ» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές τους «αδιαφανείς» και «αντι-επιστημονικές».
«Το ΠΑΚΟΕ στα 37 χρόνια λειτουργίας του συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και πανεπιστημιακούς από όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας» απαντά στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης. «Ειδικά η συνεργασία μας με το ΕΜΠ έγκειται σε ακαδημαϊκού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με πολλούς καθηγητές».

***  Προσφυγή στο ΣτΕ από Δήμους, σωματεία, πολίτες για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων 
Μπορεί να εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο στους Δήμους της Πελοποννήσου να αποφασίσουν για διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, όπου ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ, αλλά το… κουβάρι μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο.
Κι αυτό, γιατί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, πέντε Δήμοι, τρία Σωματεία και δύο πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία κυρώνεται η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Δήμοι Κορινθίων, Άργους-Μυκηνών, Τριπόλεως, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας.
Στην αίτησή τους οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση (από 12/6/2017) είναι μη νόμιμη και άκυρη λόγω μη πιστοποίησης σε αυτήν της συμβατότητας του ΠΕΣΔΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται μη νόμιμο και ελαττωματικό.
Επίσης, αναφέρουν ότι το ΠΕΣΔΑ πάσχει από έλλειψη συμβατότητας με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου ΠΕΣΔΑ, που εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.
     Η συνεδρίαση (;) του ΦΟΔΣΑ
Στον τοπικό Τύπο έλαβε ευρεία δημοσιότητα η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, για χθες, με αντικείμενο την ψήφιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως, καμία συνεδρίαση με αυτό το αντικείμενο ή με κάποιο άλλο δεν είχε προγραμματισθεί και, φυσικά, δεν είχαν σταλεί οι κατά το νόμο προβλεπόμενες προσκλήσεις.
Βέβαια, συνεδρίαση έπρεπε να γίνει, γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για το παραπάνω ζήτημα τη χθεσινή, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017.

***  Αλλεπάλληλα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Τριφυλία 
Στο στόχαστρο σπείρας κακοποιών που εξαπατούν ηλικιωμένους και τους αποσπούν χρηματικά ποσά, με διάφορες προφάσεις, έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Τριφυλία.
Τα κρούσματα προκαλούν έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής και ιδίως σε εκείνους που έχουν ηλικιωμένους στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, που είτε διαμένουν είτε επί αρκετές ώρες παραμένουν μόνα τους στην οικία τους.
Οι κακοποιοί εντοπίζουν τα υποψήφια θύματά τους έξω από τα σπίτια τους, σε αυλές, κήπους, πεζοδρόμια, ή και στο δρόμο, έπειτα από στενή παρακολούθηση και ενδεχόμενη συλλογή πληροφοριών. Εμφανίζονται συνήθως δύο άτομα, είτε άνδρας και γυναίκα είτε δύο γυναίκες, φορώντας καλά ρούχα και κρατώντας τσάντα και ντοσιέ ή φάκελο ή φακέλους.
Προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματά τους μιλώντας τους ευγενικά και με ενδιαφέρον ή και αγωνία, ανάλογα με την ψεύτικη ιστορία που έχουν στο μυαλό τους να τους «σερβίρουν». Εάν δε γνωρίζουν τίποτα για το υποψήφιο θύμα τους, το προσεγγίζουν αρχικά μιλώντας του γενικά και με ερωτήσεις για τα μέλη της οικογένειάς του, ώστε στη συνέχεια να πλάσουν και να «σερβίρουν» την ψεύτικη ιστορία τους. Πάντα, δε, καταλήγουν στο ότι χρειάζονται κάποια χρήματα.
Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, κυρίως σε τηλεφωνικές εξαπατήσεις που επιχειρούσαν κακοποιοί, η ψεύτικη ιστορία που «σέρβιραν» περιείχε εμπλοκή συγγενικού προσώπου του υποψήφιου θύματος σε τροχαίο ατύχημα, τραυματισμό ή ιατρικές εξετάσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, από τις επιχειρούμενες τηλεφωνικές εξαπατήσεις οι κακοποιοί έχουν περάσει σε άλλο στάδιο, αυτό της αυτοπρόσωπης παρουσίας στα υποψήφια θύματά τους.
Το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα προσέγγισε γυναίκα που ήταν στον κήπο του σπιτιού της σε Δημοτική Κοινότητα της Τριφυλίας και έπιασε μαζί της κουβέντα, επιχειρώντας να την «ψαρέψει» για τα παιδιά της. Στη συνέχεια της «σέρβιρε» το ψέμα ότι είναι από γνωστό λογιστήριο στην περιοχή και πως η κόρη της έπρεπε να της δώσει 1.200 ευρώ, που είναι το κόστος για παράβολο, ώστε να πάρει επιστροφή φόρου από το κράτος ύψους 5.000 ευρώ! Μάλιστα, προσποιήθηκε πως τηλεφώνησε και στην κόρη της γυναίκας και ότι εκείνη της είπε να πει στη μητέρα της να της δώσει τα χρήματα και πως μετά θα της τα έδινε η ίδια (σ.σ. η κόρη). Η γυναίκα, ωστόσο, δεν «τσίμπησε».
Αφού έφυγε χωρίς να κατορθώσει να αποσπάσει χρήματα, το μέλος της σπείρας, μαζί με έναν ακόμα συνεργό της, με σκουρόχρωμο αυτοκίνητο μάρκας BMW, κατευθύνθηκαν λίγα μέτρα πιο κάτω, όπου εντόπισαν άλλο υποψήφιο θύμα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που καθόταν στα σκαλάκια της εισόδου οικίας συγγενικού της προσώπου.
Οι κακοποιοί κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και αφού «ψάρεψαν» την ηλικιωμένη αποσπώντας της πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν εκεί, της «σέρβιραν» το ψέμα ότι τα παιδιά της πάνε να κάνουν ιατρικές εξετάσεις και χρειάζονται λίγα χρήματα περισσότερα από όσα είχαν διαθέσιμα, περί τα 500 με 600 ευρώ. Η άτυχη ηλικιωμένη, δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα που της έστησαν τα μέλη της σπείρας των κακοποιών και τους έδωσε χρηματικό ποσό δύο συντάξεων που φυλούσε στο πορτοφόλι της για ώρα ανάγκης.
     Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. Να μην πείθεστε από άγνωστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Το ελικόπτερο της αστυνομίας ανακάλυψε ορφανή χασισοφυτεία 308 δενδρυλλίων στη Μεσσηνία! 
Την πρώτη «ορφανή» φυτεία του φετινού καλοκαιριού με 308 χασισόδεντρα εντόπισε την Κυριακή το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας ένα χιλιόμετρο έξω από την Οιχαλία.
Τα δέντρα βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ ορισμένα κόντευαν να φτάσουν τα 2,5 μέτρα σε ύψος.
Όπως προαναφέραμε, η φυτεία εντοπίσθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας στην αγροτική περιοχή «Μπαλτάδες», ένα χιλιόμετρο έξω από την Οιχαλία.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, που την προσέγγισαν στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη έκταση γειτόνευε με ελαιοπερίβολα και ήταν ένα κομμάτι περίπου 80 τ.μ. που είχε εκχερσωθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα.
Στο χώμα οι αστυνομικοί βρήκαν φυτεμένα 308 φυτά κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Το ύψος τους ξεκινούσε από το 1 και έφτανε έως τα 2,30 μέτρα.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Οι δε έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο της δε βρέθηκαν καλλιεργητικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα.
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, στα Φιλιατρά, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ συνελήφθη 27χρονος Βούλγαρος, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης βάρους 0,9 γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση γι’ αυτή την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.  Β.Β.

***  Ευρεία δημοσιότητα στον αθηναϊκό Τύπο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 ανοίγει η αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του μήνα και θα συγκεντρώσει σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον όσων αγαπούν το σύγχρονο χορό.
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Αφορμή και αιτία αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και ομάδες, με ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού, που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.
       Κατερίνα Κασιούμη
Ενδεικτικά, σε αφιέρωμα της "Καθημερινής" αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Το στοίχημα φέτος για την κα Κατερίνα Κασιούμη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, είναι να αναδειχθεί η επένδυση στον άνθρωπο, στην ομορφιά, στο θετικό. Νιώθοντας δικαιωμένη η ίδια από τις επιλογές και την έκβαση της περυσινής της θητείας και κρίνοντας απόλυτα επιτυχημένο το εγχείρημα –με τον κόσμο να συμμετέχει και να στηρίζει με την παρουσία του το θεσμό–, φέτος τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αν και δεν είναι προφανής η «χρησιμότητα» της τέχνης, πρέπει να έχει όμως χώρο για όλους, να αγκαλιάζει τον καλλιτέχνη γιατί είναι αυτός που με τα διαχρονικά ερωτήματα που θέτει, μπορεί να εμπνέει το θεατή, να τον συνδέει με τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του.
Μου μιλά με μεγάλη αγάπη για τους χορευτές και τους χορογράφους, για τις ευαισθησίες τους, πόσο «φτερό στον άνεμο είναι», έχει βγει από το δικό τους κόσμο άλλωστε, αλλά διαθέτει η ίδια και μια άλλη πιο αρραγή και οργανωτική πλευρά που κρίνει απαραίτητη και σημαντική τη συνεργασία των φεστιβάλ μεταξύ τους, στήνοντας μια «ομπρέλα» προστασίας και φροντίδας για τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Γι’ αυτή την απόλυτα επαγγελματική στάση που οφείλει να έχει ένας χορευτής, εξαίρει τη συμβολή της Ζουζούς Νικολούδη, που το Φεστιβάλ φέτος τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Εξηγεί πώς αυτή η σπουδαία προσωπικότητα έθεσε ψηλά τον πήχυ για όλους, πόσο επαναστατική ήταν με τον τρόπο της στην εποχή της, δείχνοντας πάθος και αγάπη, καθαρή ματιά για το χορό και τους νέους.
Η Κατερίνα Κασιούμη θυμάται με συγκίνηση πως ένα μήνα πριν από το θάνατό της, η Ζουζού Νικολούδη –της οποίας απολάμβανε την αγάπη και την εμπιστοσύνη– πήγε να δει παράστασή της για να της πει τη γνώμη της, ενώ μου μιλά για τη σημασία των δασκάλων και της μαθητείας στον χορό.
Δακρύζει όταν φτάνει η κουβέντα στους σπάνιους δασκάλους της στο μπαλέτο, αλλά και στη Μαρία Χορς, υποστηρίζοντας ότι της δίδαξαν τον κώδικα της ζωής. Πώς οι σπουδαίοι δάσκαλοι διακρίνουν το μαθητή που διαθέτει όχι τα εξωτερικά προσόντα, αλλά την ψυχή και το πνεύμα και τη δύναμη για να ασχοληθεί σοβαρά με την τέχνη του. Ένας χορευτής πρέπει να είναι και διανοούμενος, αλλά σε μια πολύ λεπτή ισορροπία, χωρίς να καταργεί το σώμα, λέει η ίδια”.

***  Επιχείρηση συντήρησης και καθαρισμού φρεατίων από τη ΔΕΥΑΚ 
Στους δρόμους του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται συμβασιούχοι αλλά και εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ αυτή την περίοδο, προκειμένου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Δ. Βεργόπουλος, να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τα φρεάτια.
Οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης θα συνεχιστούν μέχρι και το Σεπτέμβριο, προκειμένου η Καλαμάτα, αλλά και τα χωριά, να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα.   Π.Μπ.

***  Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιουλίου στο Δήμο Μεσσήνης και την Αρχαία Μεσσήνη 
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο Δήμος Μεσσήνης και το οποίο έχει ως εξής:
     15/7  
20.00: Χορευτική εκδήλωση με μοντέρνους χορούς στην πλατεία Πεταλιδίου
21.00: Πανηγύρι στο σχολείο Τ.Κ. Ανδριανής ΔΕ. Αίπειας
    16/7
21.30:  Ετήσια παράσταση latin και μοντέρνων χορών του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μεσσήνης» στο Αμφιθέατρο Πάρκου Μεσσήνης
   17/7
21.00: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Τ.Κ. Αρσινόης, ΔΕ Βαλύρας
    19/7  
20.00: Παρουσίαση Βιβλίου του συγγραφέα Παναγιώτη Γ. Φλώρου «Τόπος Χρόνος Άνθρωποι...» στο σχολείο Παλαιοκάστρου, ΔΕ.Τρικόρφου
21.00: Παραδοσιακό πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία στα Καστάνια, ΔΕ Πεταλιδίου
    20/7
21.00: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Τ.Κ. Πανιπέρι, ΔΕ Πεταλιδίου
21.00: Μουσική Βραδιά στη Μυρτοποταμιά Τ.Κ. Λυκοτράφου
21.00:Παραδοσιακό πανηγύρι στο Παλαιόκαστρο, ΔΕ Τρικόρφου
21.00: Παραδοσιακό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο Δημ. Σχολείου στο Μάνεσι, ΔΕ Αριστομένους
     23/7
21.00: Επετειακή εκδήλωση για τα έντεκα χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης.
«Θα ξεφυλλίσουμε σελίδες σημαντικών νησιωτών ποιητών μας», που θα πλαισιωθούν με ζωντανή μουσική, στην Μπούκα Μεσσήνης
    25/7
21.00: 4° Αντάμωμα Φιλαρμονικών Μεσσήνης με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας & Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης
    26/7
21.00: 4° Αντάμωμα Φιλαρμονικών Μεσσήνης με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρίπολης
στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης
21.00:  Πανηγύρι στην Ποταμιά, Τ.Κ. Λογγά, παραμονή εορτής Αγ. Παντελεήμονα
21.00: Παραδοσιακό πανηγύρι στο Κλήμα, ΔΕ Τρικόρφου
     27/7
21.30: Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης (με εισιτήριο]

     28/7
21.00  Εκδήλωση «Οικοχειρία» από το Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας και συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, στην Κεντρική Πλατεία Βαλύρας, ΔΕ Ιθώμης
    29/7
18.30: Αγώνας Δρόμου «Δαϊκλής» στο Μάνεσι. Διοργάνωση: Δήμος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνεσι & ΣΔΥ Μεσσηνίας
21.00: Αγιασμός στο Λιμάνι του Αγ. Ανδρέα - κατάθεση στεφάνων εις μνήμη του «ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΗ».
Συναυλία από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης & παράλληλα Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, στον Άγιο Ανδρέα, Τ.Κ. Λογγά
21.00: Μουσική Βραδιά στον οικισμό Κυνηγού της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου, ΔΕ Τρικόρφου
    30/7
21.00: Εκδήλωση «Οικοχειρία» από το Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας στην Κεντρική Πλατεία Βαλύρας, ΔΕ Ιθώμης
21.00:  Εκδήλωση Γευσιγνωσίας υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης.
Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, Χοροί από το Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης, στην κεντρική πλατεία Πεταλιδίου
21.00: Προβολή κινηματογραφικής ταινίας στο πλαίσιο του 3ου Open air film festival που διοργανώνει η ΚοινΣΕπ Ρέκτης σε συνεργασία με την ΚΕΑΔΗΜ Δήμου Μεσσήνης στον Αγ. Ανδρέα Τ.Κ. Λογγάς, ΔΕ Αίπειας
    31/7
20.00: Ζωγραφική, παιχνίδια, καθαρισμός παραλιακής ζώνης Αγ. Ανδρέα Τ.Κ. Λογγά, ΔΕ Αίπειας
21.00:  Μεγάλη Συναυλία «Άξιον Εστί» στο Αρχαίο θέατρο Μεσσήνης (είσοδος δωρεάν). Ποίηση Οδυσσέας Ελύτης, Μουσική Μίκης Θεοδωράκης
Συμπράττουν: 0 Δήμος Μεσσήνης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμάτας & ο Σύλλογος των απανταχού Νησιωτών «Πάμισος».

    Οι ανωτέρω εκδηλώσεις μπορεί να ακυρωθούν ή να αναβληθούν για λόγους ανωτέρας βίας (καιρικών συνθηκών κ.λπ.) ή με ευθύνη των διοργανωτών τους.

***   Ακόμα 2 φυτείες με 205 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε το ελικόπτερο της αστυνομίας στη Μεσσηνία (φωτογραφίες) 
 
Εντοπίστηκαν δύο φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης στη Μεσσηνία
Κατασχέθηκαν συνολικά -205- δενδρύλλια κάνναβης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών τους
 Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκαν χθες (10.7.2017), σε δύο (2) ξεχωριστές περιπτώσεις, σε δασικές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο (2) φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, χθες (10.7.2017) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση, σε δασικές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους, δύο (2) φυτείες κάνναβης, όπου στην μία καλλιεργούνταν -151- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 2 μέτρα περίπου, ενώ στην άλλη καλλιεργούνταν -54- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,4 έως 1,2 μέτρα περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Επιπλέον και στους δύο (2) χώρους των φυτειών, βρέθηκε ο αντίστοιχος αρδευτικός εξοπλισμός, ο οποίος και κατασχέθηκε.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν τις φυτείες.

***  Σ. Φάμελλος: Να γίνει προτεραιότητα για κάθε Δήμο η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων 
«Η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα, αρμοδιότητα, ανάγκη, διεκδίκηση και δικαίωμα των Δήμων και μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία θα επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με αφορμή τις ημερίδες  που συνδιοργανώνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχουν ως θέμα το συντονισμό για την επίσπευση υλοποίησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Στη διάρκεια των παραπάνω ημερίδων, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει την εθνική στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και να αξιολογήσει την πρόοδο του Σχεδιασμού - ΠΕΣΔΑ της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. "Θέλουμε όλες οι Περιφέρειες να υλοποιήσουν τους ΠΕΣΔΑ, ώστε να έχουμε ισομερή γεωγραφικά κατανομή των έργων και των επενδύσεων και να κατακτήσουμε τον εθνικό στόχο για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Εν όψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση απορριμμάτων, το οποίο ανοίγει νέα σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα, επισήμανε ότι «με τα κατάλληλα εργαλεία η χώρα μας επιδιώκει το στόχο του 50% στην ανακύκλωση των υλικών, της διαλογής τους δηλαδή στην πηγή και της αξιοποίησής τους. Και βέβαια, διαθέτει νέα οικονομικά εργαλεία, που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ, αλλά και για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη".
Τόνισε δε, ότι η στροφή στην κυκλική οικονομία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγικότερη ανασυγκρότηση της χώρας.
Ειδικότερα, εξήγησε και στις τρεις ημερίδες το νέο ρόλο που καλούνται να υποστηρίξουν οι ΦΟΔΣΑ, ώστε να είναι πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί. "Χρειαζόμαστε φορείς διαχείρισης που να μπορούν να υποστηρίζουν όλα τα επίπεδα διαχείρισης απορριμμάτων, που να διαθέτουν τεχνογνωσία και τεχνική και διοικητική επάρκεια. Οι φορείς διαχείρισης θα πρέπει να διαθέτουν μία πολύ καλή και έγκριτη βάση δεδομένων, προκειμένου να ξέρουμε επιτέλους τι απορρίμματα παράγονται στη χώρα μας. Σήμερα, δεν έχουμε καταγραφές και τα νούμερα που αντιστοιχούν στην καταγραφή στερεών αποβλήτων είναι επισφαλή. Πρέπει να γνωρίζουμε τι παράγουμε και σε ποια ποσότητα".
Η τιμολογιακή πολιτική των στερεών αποβλήτων είναι επίσης ένα θέμα που χρειάζεται εξορθολογισμό, αφού σήμερα οι πολίτες δεν πληρώνουν με βάση τι και πόσο καταναλώνουν ή εάν ανακυκλώνουν, αλλά με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού τους. Οι Δήμοι, από την άλλη, πληρώνουν ανεξαρτήτως του εάν τους παρέχεται μεταφόρτωση, ανακύκλωση κομποστοποίηση, επεξεργασία, ή ταφή. "Αυτή η πρακτική δεν αποτελεί ισοτιμία, ούτε παροχή κινήτρων και αντικινήτρων, τα οποία τώρα ενσωματώνονται στο νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλες επιθυμητές πρακτικές, όπως η πιθανή σύνδεση της κάθε υπηρεσίας καθαριότητας με την ψηφιακή πλατφόρμα της έξυπνης πόλης κ.α.", συμπλήρωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
"Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τροφοδοτεί την εργασία και οικονομία και δίνει πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μεσαίωνα των χωματερών, να πάψουμε ως χώρα να πληρώνουμε 100.000.000 ευρώ περιβαλλοντικά πρόστιμα για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εκ των οποίων τα 10.000.000 ανά έτος καταλογίζονται, διότι η χώρα μας δε διαθέτει ούτε μία εγκατάσταση επικινδύνων αποβλήτων, σαν η Ελλάδα να μη διαθέτει καθόλου βαριά βιομηχανία ή νοσοκομεία!", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει ότι οι Δήμοι πέρα από όραμα και προσανατολισμό χρειάζονται και νέα εργαλεία, ρυθμιστικά και χρηματοδοτικά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο εθνικό στόχο, που είναι η ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων. "Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα υπάρξει άρθρο νόμου όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εμπορεύονται πρωτογενή υλικά από το σύστημα ανακύκλωσης και τα Πράσινα Σημεία, ώστε να έχουν έσοδα από την ανακύκλωση. Επίσης, συζητάμε και για την επέκταση των αρμοδιοτήτων των Δήμων σε τομείς όπως η μεταφόρτωση, η οικιακή και τοπική κομποστοποίηση κ.α.".
"Είμαστε σε μια καλή συγκυρία, όπου συμπίπτουν η ανάγκη της χώρας να ξεφύγει από το φαύλο παρελθόν, η βούληση της κοινωνίας να κάνει κάτι διαφορετικό και η διαθεσιμότητα του ΕΣΠΑ", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος της αλλαγής που χρειάζεται και στην κοινωνία και στην παραγωγή και στους ΟΤΑ και στους ΦΟΔΣΑ. Δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε στους παλαιούς ρυθμούς. Τα απορρίμματα και η ανακύκλωση να γίνουν προτεραιότητα για κάθε Δήμο. Οι πόροι υπάρχουν. Αλλά ποιες Περιφέρειες είναι έτοιμες να τους αξιοποιήσουν; Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποιες περιοχές στις περιοχές χωροθέτησης και στις αδειοδοτήσεις. Και τα έργα πρέπει να είναι πλήρη για να μπουν στη χρηματοδότηση".

***  Οι πεζοπόροι του Ευκλή στον Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ταϋγέτου στις 15-16/7 
Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου 2017, πριν τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στις 20/7 οι πεζοπόροι του Ευκλή θα ανέβουν στον Ταϋγετο και θα διανυκτερεύσουν στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή στα 2407 μ. υψόμετρο, το οποίο βρίσκεται εκεί αγέρωχο από τα τέλη του 19ου αιώνα.
«Θα έχουμε την ευκαιρία, να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το ''Φαινόμενο της Πυραμίδας'' , σπάνια φυτά και αρωματικά βότανα.
Στις 6:30 το πρωί όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν στην πλευρά της κορυφής που βλέπει τη Μεσσηνία για να δουν το ''Φαινόμενο της Πυραμίδας''.
Ο προφήτης Ηλίας είναι μια κορυφή με σχήμα πυραμίδας και με την ανατολή του Ηλίου εμφανίζεται μια σκιά πυραμίδας σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο.
Εκκίνηση στις 10 π.μ. του Σαββάτου από τα γραφεία του Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ, Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.), η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτ/τα και το κόστος συμμετοχής είναι στα 15 ευρώ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Οι συμμετέχοντες πρέπει, να είναι μέλη του Συλλόγου μας.
Διαδρομή από το Δάσος της Βασιλικής και 4-5 ώρες πορείας, για να ανέβουμε στην κορυφή.
Oδηγός αποστολής : Κων/νος Κορομηλάς.
Πληροφορίες για εξοπλισμό : Ελένη Οικονομοπούλου -
Α' Αντιπρόεδρος και Έφορος δημοσίων σχέσεων (6974252234).
Κρατήσεις θέσεων και πληρωμή συμμετοχής : Γεώργιος Γκιουλέας - Ταμίας του Συλλόγου μας (6988924016)» σημειώνουν οι διοργανωτές.

*** Οι τουρίστες «πληρώνουν» το μπάχαλο με τα ταξί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Απαγορεύεται τα προμισθωμένα να τους μεταφέρουν εκτός της έδρας τους 
 «Μπαράζ»… γραψίματος από την Τροχαία την Κυριακή
   Έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν την Κυριακή το μεσημέρι από ιδιοκτήτες ταξί οι οποίοι πήγαν στο αεροδρόμιο για προμισθωμένες κούρσες από τουρίστες που έφτασαν με πτήσεις από Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ και Λονδίνο και κατέληγαν με κλήση από την Τροχαία, καθώς απαγορεύεται να τους μεταφέρουν εκτός της έδρας τους.
Με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας, Δ. Δράκου, το 2001 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ορίσθηκε ως περιοχή κοινής λειτουργίας των ταξί, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τουρίστες, καθώς το μοναδικό που θα μπορούσε βάσει νόμου να πάει ήταν το ταξί που έχει η Μικρομάνη, μιας και αυτή είναι η έδρα.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, συμβαίνει το εξής άκρως παράλογο: Αν το ταξί της Καλαμάτας, της Μεσσήνης ή όποιο άλλο εντάσσεται στην περιοχή κοινής λειτουργίας, περιμένει στην «ουρά» και επιβιβάσει τυχαίο επιβάτη, μπορεί να τον μεταφέρει όπου θέλει. Αν, όμως, το ταξί είναι προμισθωμένο, είτε από πρακτορείο είτε μέσω ίντερνετ, για συγκεκριμένους τουρίστες, μπορεί να τους μεταφέρει μόνο μέχρι την έδρα που έχει το κάθε ταξί. Δηλαδή, αν ο επιβάτης πηγαίνει στη Στούπα ή την Πύλο, το προμισθωμένο ταξί που έχει έδρα την Καλαμάτα, επιτρέπεται να τον μεταφέρει μόνο μέχρι την Καλαμάτα!
  Ή αλλαγή νόμου ή συνένωση
Την Κυριακή το μεσημέρι, λοιπόν, όπως κατήγγειλαν ταξιτζήδες, κλιμάκιο της Τροχαίας έκοψε πολλές κλήσεις σε προμισθωμένα ταξί και αυτοί που πλήρωσαν τα «σπασμένα» ήταν οι επιβάτες- τουρίστες που μόλις είχαν φτάσει και ήθελαν να πάνε στο κατάλυμά τους. Αντ’ αυτού, βρέθηκαν μπροστά σε έναν κυκεώνα, με τους αστυνομικούς να τους ελέγχουν διαβατήρια και voucher.
Η Περιφέρεια που είναι αρμόδια για το θέμα, αναγνωρίζει το πρόβλημα και επισημαίνει ότι επειδή έτσι είναι ο νόμος, δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να αλλάξει ο νόμος είτε οι ιδιοκτήτες ταξί να δεχτούν τη συνένωση εδρών.
Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς ένας τουρίστας ταλαιπωρημένος από το ταξίδι του το μόνο που δε θέλει να αντιμετωπίσει τη στιγμή που κατεβαίνει από το αεροπλάνο είναι πώς θα πάει στο κατάλυμά του για να ξεκινήσει τις διακοπές του.
Και ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με το πρόβλημα ακόμα να μην έχει βρει τη λύση του.
  Περιφέρεια
Όπως σημείωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των ταξί είναι κυρίως ο 4070/12, το άρθρο 3 του 1437/84, καθώς και το ΠΔ 244/87.
Όπως εξήγησε, ο νόμος 4070 κάνει ρητή αναφορά στη δυνατότητα προμίσθωσης των ΕΔΧ. Όμως, σήμερα που υπάρχουν πιάτσες κοινής λειτουργίας σε αεροδρόμια και λιμάνια είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των προμισθώσεων, είτε μέσω πρακτορείων είτε μέσω ίντερνετ.
Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στην απόφαση του νομάρχη το 2001, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή δεν καλύπτει τις προμισθώσεις για το αεροδρόμιο.
«Η Περιφέρεια, βάζοντας σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των τουριστών, αλλά και τη βιωσιμότητα των ταξί, καθώς και αυτός ο κλάδος έχει πληγεί οικονομικά,  επανειλημμένα έχει κάνει συναντήσεις με τα σωματεία των ταξί της Καλαμάτας, της Μεσσήνης και των ταξί που εντάσσονται στην κοινή λειτουργία, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, όπου θα τηρείται η νομιμότητα σε ό,τι αφορά τις προμισθώσεις και η πρώτη εμπειρία των επισκεπτών του αεροδρομίου δε θα είναι αυτό το πρόβλημα. Οφείλουν, λοιπόν, άμεσα όλοι να συμφωνήσουν σε λύσεις που θα οδηγούν στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και η Περιφέρεια είναι αδιαπραγμάτευτη σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομιμότητας», κατέληξε η κα Νικολάκου.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***    194 Νέοι Αγρότες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας (Τα ονόματα των δικαιούχων) 
Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου εκδόθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», καθώς και οι σχετικοί πίνακες με τους δικαιούχους / εν δυνάμει δικαιούχους / απορριπτόμενους.
Στις 05-07-2017 έγινε η ανάρτηση των πινάκων αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου http://ppel.gov.gr//, ενώ επίσης αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» με ΑΔΑ : Ω8237Λ1-7Κ8.
    ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Ο πίνακας των δικαιούχων, όσον αφορά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, έχει ως εξής:
DELIU KLEANTINA CLIRIM, VALCHEVA NADEZHDA BALCHO, XHIKA MARJO ALEKS, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΓΓΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΛΟΙΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΑΓΓΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΒΕΛΜΑΧΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΑΛΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΜΗΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΙΑΛΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΓΚΑΡΓΚΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΓΚΟΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΓΚΟΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΓΚΟΥΖΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΚΟΥΖΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΡΥΛΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΥΦΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΔΑΜΟΥΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΡΟΝΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΔΟΥΒΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΔΟΥΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΟΥΡΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ, ΔΟΥΡΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ, ΖΩΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΘΩΝ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΘΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΗΣΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΒΑΡΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ΚΑΚΑΛΕΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΟΦΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΚΑΛΥΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΛΥΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΓΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΤΣΙΑΡΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΚΟΝΤΟΓΟΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΟΡΜΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΣΤΡΙΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΟΥΛΟΥΜΠΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΟΥΡΓΙΑΜΠΛΑ ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΡΓΙΑΜΠΛΑ ΑΝΝΑ-ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΚΟΥΤΡΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΗΛΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΚΩΤΣΙΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΛΑΖΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ΛΙΓΓΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΛΙΓΓΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΛΥΓΚΡΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΛΥΓΚΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΛΥΚΙΣΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΝΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΑΡΙΟΛΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΕΝΤΖΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΟΣΧΟΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΜΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΠΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΜΠΑΧΟΥΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΠΕΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΠΛΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΟΥΡΕΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΝΤΑΪΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΞΙΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΞΥΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΑΣΩΝ-ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΙΤΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΡΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΑΛΑΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΗΜΙΑΚΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΣΤΡΙΧΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΝΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΕΚΙΔΗΣ ΠΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΖΑΝΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΖΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΡΑΓΟΜΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΙΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΤΣΙΡΜΠΑΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΣΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΦΑΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΦΩΤΙΟΣ, ΦΑΛΗΔΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΧΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΨΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ.

***  Προσπάθησε να ταξιδέψει για Γαλλία από την Καλαμάτα με πλαστή ταυτότητα 
Για Γαλλία με πλαστή ταυτότητα προσπάθησε να πετάξει το Σάββατο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ένας 36χρονος. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνέλαβαν έναν 36χρονο από το Κονγκό, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 36χρονου, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Παρίσι Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε μία ταυτότητα Αρχών Βελγίου, η οποία κατασχέθηκε.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Κουρκουμάς: Τα εκπληκτικά οφέλη του

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), αυτό το μπαχαρικό «θησαυρός», δεν δίνει, απλά, μια πικάντικη νότα στα φαγητά. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη συμβολή του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική για χιλιετίες.
~  Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας. Τον 13ο αιώνα οι Άραβες έμποροι τον έφεραν στις δυτικές χώρες.
Πλέον μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από την ευεργετική του δράση περισσότερο από ποτέ. Φύση και επιστήμη συνέβαλαν στη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως συμπληρώματος κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι.
Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcuma Longa. Όμως τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, που σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να απορροφώνται δύσκολα και σε πολύ μικρή ποσότητα στο έντερο και να μεταβολίζονται γρήγορα.
Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς «στόχους» μακριά από το έντερο και να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση. Επιπλέον η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις ποσότητες που συνήθως καταναλώνεται.
Τη λύση στο πρόβλημα δίνει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, το οποίο παρασκευάζεται με μια σειρά εξελιγμένων τεχνικών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα, όπως λέγεται, των κουρκουμινοειδών από τον στοματικό βλεννογόνο κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτοντας το έντερο. Η μοναδική απορρόφηση που προσφέρει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, ιδανικό για ηλικίες άνω των 3 ετών, ελέγχθηκε και αποδείχθηκε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff !
Πού βοηθάει
Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία:
– έχει αντικαρκινική δράση,
– έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
– έχει αντιοξειδωτική δράση,
– μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
– βοηθάει στην πέψη,
– έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων
Ειδικότερα η φαρμακολογική αξιολόγηση των κουρκουμινοειδών έδειξε σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και κυτταροτοξικές δράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η διμεθοξυκουρκουμίνη έχει δείξει σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις, κυρίως έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Ο κουρκουμάς σε σκόνη εμπεριέχει κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3%, τη στιγμή που ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής έχει εκχύλισμα κουρκουμά (και όχι απλά σκόνη κουρκουμά) με 95% κουρκουμινοειδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική της ενίσχυσης του κουρκουμά ή και των συμπληρωμάτων του με πιπερίνη (δραστική ουσία του πιπεριού) σαφέστατα και ενισχύει την απορρόφησή του, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λύνει το θέμα της διαλυτότητας του κουρκουμά στο νερό. Ακόμη και με πιπερίνη ο κουρκουμάς παραμένει υδρόφοβος (αδιάλυτος στο νερό). Παράλληλα σκευάσματα που χρησιμοποιούν τεχνικές λιποσωμάτων ή μικκυλίων μπορεί να οδηγούν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά σε καλύτερη απορρόφηση, δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με τη μοναδική παγκοσμίως φαρμακοτεχνική μορφή η οποία παρακάμπτει το έντερο και διεισδύει στον οργανισμό διαμέσου του στοματικού βλεννογόνου!

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Υπογράφει στον Παναθηναϊκό ο Θανάσης Αντετοκούνμπο
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πικ
Έτοιμος να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό Superfoods φέρεται να είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, σύμφωνα με τον έγκυρο ισραηλινό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πικ. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Πικ, ο διεθνής φόργουορντ αναμένεται να υπογράψει αντί 700.000 δολαρίων ετησίως στους Πράσινους.
«Ο πρώην παίκτης των Νικς Θανάσης Αντετοκούνμπο αναμένεται να υπογράψει διετές συμβόλαιο, αξίας 700.000 δολαρίων, με τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με πηγή» αναφέρει ο Πικ στο Twitter:
Newsroom ΔΟΛ

***   Γενική Συνέλευση και ΔΣ της Σούπερ Λιγκ την Πέμπτη
Ανακοίνωση της Λίγκας
Γενική συνέλευση και διοικητικό συμβούλιο συγκάλεσε η Super League για την Πέμπτη 13 Ιουλίου, με βασικά θέματα τη συνεργασία με τη Forthnet και την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων.
Αναλυτικά:
«Ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 13/07/2017 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο και στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στα γραφεία της Super League.
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης του Δ.Σ. έχουν ως ακολούθως:
1/ Εγγραφή νέων μελών.
2/ Θέματα συνεργασίας με τη FORTHNET.
 3/ Αναδιανομή τηλεοπτικών εσόδων.
4/ Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2016 – 2017.
 5/ Διάφορα.
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης έχουν ως ακολούθως:
1/ Τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού υπ’ αριθμούς: Άρθρο 2 §1-§13-§15, άρθρο 5 §3-§6-§7, άρθρο 6 §4, άρθρο 7 §5-§7, άρθρο 8 §2-§3, άρθρο 9 §1-§2, άρθρο 10 §2, άρθρο 11 §6, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ, άρθρο 12 §2-§3, άρθρο 13 §1, άρθρο 14 §1-§4-§5-§6, άρθρο 15 §1-§2-§5-§9, άρθρο 16 §3, άρθρο 18 §1-§6-§7-§8-§9-§10-§11-§14-§16-§19, άρθρο 19 §2-§6, άρθρο 20 §1-§4-§6-§7-§8-§9, άρθρο 21 §1-§4, άρθρο 21Α §2, προσθήκη νέου άρθρου 21Β, άρθρο 22, άρθρο 23 §1-§2-§3, άρθρο 24, άρθρο 26, άρθρο 27 §2, άρθρο 28 §2-§3-§6, άρθρο 29 §2, άρθρο 31 §3 άρθρο 33 §1-§2-§3, άρθρο 34 §1, άρθρο 35 §1-§3 & προσθήκη νέας παραγράφου 4 και άρθρο 37 §2.
 2/ Έγκριση Προκήρυξης Πρωταθλήματος αγωνιστικής περιόδου 2017 – 2018 και Προκηρύξεων Πρωταθλημάτων Υποδομών (Κ20, Κ17, Κ15).
 3/ Διάφορα».  Newsroom ΔΟΛ

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 : ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html .-

~ * ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~ *   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 Παρασκευή07-06-2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .-  
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει.. 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~*  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-21-2017.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-22-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Ιουνίου  2017  ~:Στο  αγιάζι της ενημέρωσης 
: http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/news-23-2017.html .-  

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 24  Ιουνίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-24-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Ιουνίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-25-2017.html .- 

~ ΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html .-
  ~Δευτέρα 26-06-2017:   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τρίτη 27-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τετάρτη 28-06-2017:Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Πέμπτη 29-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~ Παρασκευή 30-06-2017 :   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
-----------------------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5723   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.031  βίντεο   .-
  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 1.-~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  Stamatis
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            
3.- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
4.- https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
***
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .- Stamatios Skoulikas
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου