ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

 Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016   :
~

Δυστυχώς  για  τους Έλληνες την Ελληνικότητα  του Καραγκιόζη
με τον τάφο και το μουσείο  του Καραγκιόζη  στην Προύσσα της  Τουρκίας
προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν  οι Τούρκοι .-
Στην ΠΡΟΥΣΑ δίπλα στον Όλυμπο της Μ. Ασίας οι  Τουρκαλάδες
έστησαν τον τάφο και το Μουσείο ... το  επιστέφτηκα το  2010 ..  
~   16 Ιανουαρίου
Η προσκύνησις της τίμιας αλύσεως του αγίου και ενδόξου αποστόλου Πέτρου. Μαρτύρων Ελασίππου, Μεσίππου και Πευσίππου των αυταδέλφων και Νεονίλλης (1) (†161-180). Δάνακτος του αναγνώστου, εξ Αυλώνας Βορείου Ηπείρου. Νεομαρτύρων Δαμασκηνού του μοναχού (2) και πρεσβυτέρου, του εν Γαμπρόβω Τυρνόβου (†1771) και Νικολάου του Μυτιληναίου.
(1) Ήταν αδέλφια και κατάγονταν από την Καππαδοκία. Ήταν ειδωλολάτρες και το επάγγελμά τους ήταν να εξημερώνουν και να ιππεύουν άγρια άλογα. Η γιαγιά τους όμως, Νεονίλλη, ήταν χριστιανή. Με την συνεχή προσευχή της και την επιρροή που ασκούσε στα εγγόνια της κατόρθωσε να τα φέρει κοντά στο Χριστό. Όμως αυτή η αλλαγή στην πίστη δεν άργησε να γίνει γνωστή. Τους ασκήθηκαν πιέσεις για να αρνηθούν το Χριστό, αυτοί όμως ομολόγησαν με θάρρος τη πίστη τους. Για να τους βασανίσουν άναψαν τεράστιες φωτιές και τους οδήγησαν μπροστά στις φλόγες για να φοβηθούν. Οι άγιοι, όμως, ομολογόγησαν με ακόμη περισσότερη δύναμη την πίστη τους. Τότε οι βασανιστές τους έριξαν στη φωτιά κι έτσι έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου. Η γιαγιά τους όταν πληροφορήθηκε το μαρτύριο των εγγονών της δάκρυσε και παρακάλεσε τον Πανάγαθο Θεό να τελειώσει κι εκείνη την επίγεια ζωή της θεάρεστα.
(2)Καταγόταν από το χωριό Γράμποβο της Βουλγαρίας. Νέος ήλθε στο Άγιο Όρος, όπου μόνασε στην μονή Χιλανδαρίου. Οι πατέρες της μονής εκτιμώντας την αρετή και τις ικανότητές του, τον έστειλαν στην πόλη Σφιστόβ της Βουλγαρίας για να διευθετήσει κάποια υπόθεση της μονής, δηλ. την απόδοση της οφειλής κάποιου τούρκου σε αυτήν. Ο τούρκος όμως κατηγόρησε τον άγιο και τον έσυρε βίαια στον κριτή για να πετύχει την καταδίκη του σε θάνατο με αγχόνη. Έτσι στις 16 Ιανουαρίου 1771, παρέδωσε με μαρτυρικό τρόπο την μακάρια του ψυχή.  ~

Σήμερα 16/01/2016 εορτάζουν:

Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου, Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας
~
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΗ Παναγία κλαίει, κάθε μέρα κλαίει. Λέει στον Υιόν της: «Υιέ μου και Θεέ μου, δώσε στον κόσμον σοφία. Συγχώρεσε τον κόσμον». Παναγία μου, προσκυνώ την χάρη σου. Ο Κύριος λέει: «Εγώ κατέβηκα, σταυρώθηκα, καρφώθηκα και αυτοί δεν πιστεύουν». Αναμένει ο Θεός, αναμένει. Κάνει υπομονή.
~
Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης
 
Όσιος Παύλος ο Θηβαίος

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος
 
Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Αγία Νίνα Ισαπόστολος
 
Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος
 
Αγία Τατιανή

Αγία Τατιανή
 
Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
 
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης

Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης
 
Άγιος Πολύευκτος

Άγιος Πολύευκτος
 
Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός

Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός
 
Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Σύναξη του Αγίου Ιωάννη
~ Η Τίμια Αλυσίδα του Αποστόλου Πέτρου Η Τίμια Αλυσίδα του Αποστόλου ΠέτρουΆγιοι Πεύσιππος, Ελάσιππος, Μέσιππος οι αυτάδελφοι και Νεονίλλη η μαμμή αυτών
Βιογραφία
Την ημέρα αυτή τελούμε την προσκύνηση της τιμίας αλυσίδας του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, με την οποία τον έδεσε και τον έριξε στην φυλακή ο τετράρχης Ηρώδης, σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων (12ο κεφάλαιο των Πράξεων).
Ο Ηρώδης έβαλε τους Ιουδαίους και συνέλαβαν τον Απόστολο Πέτρο κατά τις ημέρες της εορτής των αζύμων. Και όταν τον έπιασε, τον έβαλε στην φυλακή. Τη νύκτα, πριν την ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης έμελλε να τον παρουσιάσει στον λαό, ο Απόστολος Πέτρος κοιμόταν μεταξύ δύο στρατιωτών και φρουροί φύλαγαν μπροστά στο κελί του. Ξαφνικά ήλθε Άγγελος Κυρίου και έλαμψε φως στο κελί. Αφού κτύπησε την πλευρά του Πέτρου, τον ξύπνησε και του είπε: «Σήκω γρήγορα». Και έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του.
Κάποιοι Χριστιανοί ευσεβείς διαφύλαξαν αυτή την αλυσίδα διαδοχικά από γενεά σε γενεά, μέχρι που την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και την εναπέθεσαν στο ναό του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται μέσα στη μεγάλη Εκκλησία, όπου ετελείτο και η Σύναξη του Αποστόλου.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Τήν Ῥώμην μή λιπών, πρός ἡμᾶς ἐπεδήμησας, δι᾽ ὧν ἐφόρεσας τιμίων Ἁλύσεων, τῶν Ἀποστόλων Πρωτόθρονε· ἃς ἐν πίστει προσκυνοῦντες δεόμεθα· ταῖς πρός Θεόν πρεσβείαις σου, δώρησαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.
 ~   16/01 Απολυτίκιο Μνήμης της Προσκύνησης της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου - 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:
 http://youtu.be/CpG1ZWKwWfE?list=PL486131D5F8EB4EE2 ,

 
*** Απολύθηκαν 7 ακόμη υπάλληλοι της Βουλής για πλαστά πτυχία         
      
Την πόρτα της εξόδου, με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι, πέρασαν 7 ακόμη υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, που διαπιστώθηκε ότι είχαν κάνει χρήση πλαστών τίτλων σπουδών.
Πέραν του ότι η πρακτική πλαστογράφησης με στόχο το διορισμό μοιάζει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, οι περιπτώσεις αποδεικνύουν και ιστορίες που αν και απίθανες είναι ολωσδιόλου αληθινές.
Η πρώτη περίπτωση αφορά σε υπάλληλο του Κουνοβουλίου, η οποία είχε προσληφθεί το 1996 ως μετακλητή. Τρία χρόνια αργότερα μονιμοποιήθηκε σε κενή οργανική θέση δακτυλογράφου κι όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, το απολυτήριο λυκείου που είχε προσκομίσει δεν ανήκε καν στην ίδια.
Η δεύτερη υπόθεση απείρου κάλλους αφορά σε υπάλληλο, που είχε προσληφθεί το 2011 ως επιστημονικός σύμβουλος,  στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και για τον οποίο ο έλεγχος του ΔΟΑΤΑΠ δεν εντόπισε ποτέ αίτηση αναγνώρισης του πτυχίου της αλλοδαπής που είχε προσκομίσει ούτε και τον ατομικό του φάκελο. Κοινώς δεν διέθετε ποτέ πτυχίο!!
Η τρίτη περίπτωση απόλυσης, αφορά σε τέως συνεργάτη βουλευτή, που είχε μονιμοποιηθεί σε προσωποπαγή θέση διοικητικού λογιστικού της Βουλής και διαπιστώθηκε ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου.
Οι άλλες 4 περιπτώσεις προέκυψαν από στελέχη της ειδικής φρουράς της Βουλής, εκ των οποίων οι δύο είχαν προσκομίσει «μαϊμού» απολυτήρια λυκείου κατά 100%, αφού δεν διέθεταν καν και οι άλλοι δύο είχαν πλαστογραφήσει το βαθμό.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι απολύθηκαν, καθώς είχαν χρησιμοποιήσει τους πλαστούς τίτλους δόλια με σκοπό το ίδιον όφελος που ήταν ο διορισμός.
Η έρευνα για τα πλαστά πτυχία στο Κοινοβούλιο είχε ξεκινήσει επί της προεδρίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και είχε ολοκληρωθεί όταν Πρόεδρος της Βουλής ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς ωστόσο να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ο Νίκος Βούτσης λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε στείλει 15 υποθέσεις πλαστών στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ πρόσφατα είχε υπογράψει την απόλυση ενός ακόμα υπαλλήλου του Κοινοβουλίου, ο οποίος αν και προϊστάμενος απεδείχθη ότι το πτυχίο του ήταν πλαστό.   skai.gr
 
*** Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί εκ νέου ο δήμαρχος Καλαμάτας για τα πυρηνελαιουργεία

Με χθεσινό έγγραφό του προς την εισαγγελία Καλαμάτας και τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ζητεί εκ νέου την παρέμβασή τους στο θέμα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από ατμούς και οσμές πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας. Στο έγγραφό του, αφού κάνει μνεία σε παλαιότερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, κατά παντός υπευθύνου, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο κ. Νίκας τονίζει: «Δυστυχώς, τις ημέρες αυτές γινόμαστε εκ νέου αποδέκτες παραπόνων των δημοτών μας, από την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και από τις τοπικές κοινότητες των δημοτικών ενοτήτων Καλαμάτας, Αρφαρών, Θουρίας και Άριος, σχετικά με τις επιβαρυντικές για την υγεία τους και για τις δραστηριότητές τους επικρατούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς, αφενός, στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων και των επισκεπτών, ιδιαιτέρως όσον αφορά ανθρώπους με προβλήματα υγείας (αναπνευστικά κ.ά.) και, αφετέρου, στην τουριστική δραστηριότητα, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας και του νέφους. Επανερχόμεθα, λοιπόν, και παρακαλούμε εκ νέου για τις, κατά αρμοδιότητα, δικές σας ενέργειες». - 

*** 11χρονος μαθητής πήγε στο Δημοτικό της Στούπας με σφαίρες και φυσίγγια στη σάκα του

Δεν πίστευε στα μάτια της μια δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Στούπας, όταν διαπίστωσε το πρωί της Πέμπτης ότι ο 11χρονος μαθητής της είχε στην τσάντα του, εκτός από τα μολύβια γραφής, κι άλλα… «μολύβια». Σοκαρισμένη διαπίστωσε στη μαθητική τσάντα να υπάρχουν 128 φυσίγγια και σφαίρες και ειδοποίησε την Αστυνομία. Η Αστυνομία, μαζί με το μικρό μαθητή, έσπευσε στο σπίτι του στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, όπου συνέλαβε τη 39χρονη μητέρα του. Εκεί, μέσα σε ξύλινη ντουλάπα, βρήκαν άλλα 461 φυσίγγια και σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τα οποία, όπως και τα πρώτα, κατασχέθηκαν. Όπως εξήγησε η μητέρα στους αστυνομικούς, τα φυσίγγια και οι σφαίρες ανήκαν στο σύζυγό της που υπηρετούσε στα Σώματα Ασφαλείας και έχει φύγει από τη ζωή. Β.Β. - 

*** Αληθινές ιστορίες που συνέβησαν στην Καλαμάτα πριν από 225 χρόνια (1790)

Ήταν τα χρόνια που την πόλη μας κυβερνούσε ο Βελή Αγάς, ο αιμοβόρος Τούρκος που εκδικήθηκε την Ορλωφική Επανάσταση και από το χατζάρι του πέρασαν πολλοί Έλληνες. Ήταν 30 χρόνων, με ηγεμονικό παράστημα και φάνταζε απάνω στο άλογό του με τη χρυσοκέντητη στολή του και το μαλαμοστόλιστο σπαθί του. Τύπος φιλήδονου άντρα, με παχιά χοντρά χείλια σαρκώδη, σεργιάναγε στα σοκάκια της Καλαμάτας και θαύμαζε τις ροδοκόκκινες Καλαματιανοπούλες που συγύραγαν τα χαγιάτια των κονακιών τους. Πότε πότε ξεστράτιζε στα καλντερίμια του κάστρου και περνούσε επιδεικτικά από τα ερείπια του πύργου του Μπενάκη, που ο ίδιος είχε κάψει. Μεγάλο σεβντά είχε να ταπεινώσει την Παντζεχρούλα Μπενακοπούλα, να τη βάλει στο χαρέμι του, να την κάνει μία από τις γυναίκες του. Η όμορφη Μπενακοπούλα τού ξέφυγε με αριστοτεχνικό τρόπο και έφυγε για το κάστρο της Ζαρνάτας. Ο Βελής λύσσαξε και ξέσπασε στο σκλάβωμα άλλων όμορφων γυναικών της πόλης μας, για να σβήσει το ακόρεστο πάθος του. Το πέρασμα του Βελή Αγά από την πόλη μας ήταν μια μεγάλη κατάρα. Σκότωσε ραγιάδες, παλούκωσε Καλαματιανούς, έκαψε κονάκια και στόλισε το χαρέμι του με τα πιο δροσερά ζωντανά λουλούδια της Καλαμάτας. Τρύγησε τον αιθέρα των γυναικών και ρούφηξε την ομορφιά τους σαν ανθόσμιο κρασί. Όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μισερός καταχτητής έβαζε χέρι στις ωραίες Καλαματιανοπούλες. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε πέντε, ούτε δέκα ήταν οι όμορφες Καλαματιανές που σκλαβώθηκαν και καταχωνιάστηκαν στα χέρια των Τούρκων πασάδων και μπέηδων, αλλά δεν είναι και λίγες που αντιστάθηκαν στην τέτοια σκληρή τους μοίρα και προτίμησαν το θάνατο παρά την ντροπή του χαρεμιού. Άλλες φουρκίστηκαν και άλλες φαρμακώθηκαν για να μην τις μολέψουν οι Αγαρηνοί άπιστοι. Δεν ήταν και λίγα τα Καλαματιανά παλικάρια που πήραν με το μαχαίρι τους άγρια εκδίκηση, απ’ τους τυράννους, που πάτησαν την τιμή της αδελφής τους, της γυναίκας τους ή της αρραβωνιαστικιάς τους. Τα μαύρα κιτάπια της πολιτείας έχουν πολλά τέτοια δράματα τιμής να σου διηγηθούν για τα χρόνια εκείνα που ο ραγιάς – Έλληνας δεν όριζε το κεφάλι του. Η ιστορία έχει καταγράψει την περίπτωση της πανέμορφης Καλαματιανής Αννιώς Δημητρέλη, που ήταν ερωτευμένη με το γιο ενός Καλαματιανού άρχοντα, τον Κωστή Μπαλντή, και είχαν δώσει λόγο. Ο Κωστής ήταν ένα ωραίο λεβέντικο γεροδεμένο παλικάρι, αντάξιος της Αννιώς. Τα χρόνια εκείνα διαφέντευε στην πόλη μας ο Ταχήρ – μπέης. Ένας πλούσιος κτηματίας, που έπεσε σε μεγάλο νταλκά για την πανέμορφη και αφράτη Αννιώ. Την είδε μια μέρα στο χαγιάτι της και πότιζε τα μηρυκαστικά της. Την είδε ο Μπέης και τρελάθηκε… Τι ομορφάδα ήταν αυτή… τι χυτό κυματιστό κορμί… τι φωτερά μάτια… και τι αφράτα στήθια… Το μυαλό του θόλωσε, μερμήδιασε το κορμί του, χοροπήδηξε η καρδιά του και άναψε μεγάλη πυρκαγιά στα στήθια του, του ακόλαστου Τουρκαλά. Απ’ την ημέρα εκείνη δεν είχε μάτια να δει καμιά γυναίκα απ’ το χαρέμι του. Ο νους του όλο κλωθογύριζε στην Αννιώ Δημητρέλη. Με το μυαλό της φαντασίας του, την αγκάλιαζε, την γλυκοφύλαγε, μαραφούλαγε το λυγερό κορμί της. Του κάκου η Τζενάν Χανούμ, η ομορφότερη του χαρεμιού του, πάσκιζε να τον ξαναφέρει στη ζεστή αγκαλιά της. Του κάκου προσπαθούσε να τον κάνει να ξεχάσει την πεντάμορφη Καλαματιανή. Αυτός κρυφόλιωνε στη σκέψη της Αννιώς. Άρχισε να της στέλνει με μηνύματα, με μπιστικό του άνθρωπο, ότι αν στέρξει, θα την κάνει αρχόντισσα, θα την κάνει βασίλισσα του χαρεμιού του. Και η Αννιώ τού διαμήνυσε ότι δεν ήταν για τα δόντια του, ότι δεν είχε σκοπό να τουρκέψει. Αλλά η καρδιά της Αννιώς ήταν αλλού δοσμένη. Είδε και αποείδε ο παλιομουρντάρης και σκέφτηκε την απαγωγή. Θα την έπαιρνε με το ζόρι. Για το σκοπό αυτό έβαλε τρεις δικούς του μπιστικούς. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Οι Χριστιανοί είχαν σκορπιστεί στις εκκλησίες της πολιτείας για τον Εσταυρωμένο. Οι νταήδες του Σαχήρ, αρματωμένοι λόχεβαν στο σκοτεινό σοκάκι των Αγιαποστόλων που έβγαινε στον Άη Θανάση (Τζάνε). Απόλυκαν κάποτε οι εκκλησίες. Βγήκε η Αννιώ με τη μανούλα της απ’ τους Αγιαποστόλους για να γυρίσουν στο φτωχικό κονάκι τους. Πήραν το σοκάκι της Πεπαντής, αλλά δεν πρόφτασαν να κάνουν εκατό βήματα και τις ζύγωσαν οι βαλτοί του μπέη. Άρπαξαν γερά στα χέρια τους την Καλαματιανοπούλα και χάθηκαν στο πρώτο στρίψιμο του σοκακιού. Έβγαλε φωνή σπαραχτική η μανούλα της, τρέξαν να τις συμπαρασταθούν κάμποσοι χριστιανοί που έρχονταν ξοπίσω τους, μα του κάκου. Η Αννιώ είχε γίνει άφαντη. Ποιος να τα βάλει τότε με την Τουρκιά, και πού να βρει το δίκιο του ο δύστυχος ραγιάς! Ξημέρωσε η επόμενη μέρα και κατάγγειλαν τα καθέκαστα στον Βοϊβόντα και κείνος τους διεμήνυσε ότι θα ενημερώσει τον καϊμακάμη… και πάει λέγοντας… Ο Ταχήρ σιγούρεψε στο χαρέμι του την Αννιώ και έβαλε τα δυνατά του να μαλακώσει την καρδιά της. Έπεσε στα πόδια της και την περικαλούσε, άλλοτε την φοβέριζε… τίποτις… τίποτις… Του φώναζε… «φύγε, άπιστε, από κοντά μου, μη με μαγαρίζεις. Καλύτερα ο θάνατος παρά να τουρκέψω»… Η ιστορία δεν έγραψε ποια ήταν η τύχη της Αννιώς. Μπορεί και να τη σκότωσε απ’ τη ζήλεια του και την άγρια λύσσα του… Ώσπου ένα πρωινό επισκέφθηκε το αρχοντικό του ένας ραγιάς, ψηλός, γεροδεμένος λεβέντης, καλοντυμένος μορφονιός. Είπε στην Αραπίνα δούλα του πως ήταν μεγάλη ανάγκη να του μιλήσει. Ο Ταχήρ – μπέης μόλις είχε πάρει τον πρωινό του καφέ, καθόταν ανακούρκουδα στο ντιβάνι του οντά του και απολάμβανε το ναργιλέ του με το μακρύ μαρκούτσι. Το παλικάρι τού έκανε τον καθιερωμένο τεμενά… και αμίλητα έβγαλε το μακρύ μαυρομάνικο μαχαίρι του και όρμησε σαν λιοντάρι βυθίζοντας το μαχαίρι κατάκαρδα. Έτρεξαν οι σωματοφύλακες και τον λιάνισαν κυριολεκτικά με τα χαζάρια τους. Το παλικάρι δεν έβγαλε ούτε ένα ωχ! Μόνο ξεψυχώντας είπε τέσσερις λέξεις: «Για σένα, Αννούλα μου». Τίποτε άλλο!Έρευνα – μεταφορά: Βασίλης Ι. Μανιάτης -

***  Τους άφησαν μέσα στο κοκκινόχωμα

Μέσα στο κοκκινόχωμα άφησε συνεργείο που εκτελούσε έργα την οδό Μεσολογγίου στην περιοχή της Ράχης και οι κάτοικοι αγανάκτησαν. «Βουνό», όπως μας περιέγραψαν, το χώμα που έμπαινε στα σπίτια τους και δεν τολμούσαν να πατήσουν στο δρόμο. Μάλιστα, ανέφεραν ότι πήραν τηλέφωνο στο Δήμο Καλαμάτας, όπου σε απόλυτη νιρβάνα μια υπάλληλος τους είπε να κάνουν υπομονή, καθώς τις επόμενες ημέρες θα βρέξει και θα ξεπλύνει το δρόμο. Έξαλλοι ήταν οι άνθρωποι και με το δίκιο τους, ενώ τελικά βγήκαν με τα λάστιχα και ξέπλυναν το δρόμο. Β.Β. - 

***  Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας: Κάλεσμα για ξεσηκωμό και συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα         
      
«Αν δεν ξέραμε ότι ο κύριος Κατρούγκαλoς είναι βουλευτής Μεσσηνίας, θα αναρωτιόμασταν σε ποια χώρα ζει»
Τη θέση της για το νέο Ασφαλιστικό θέλησε να κάνει γνωστή η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας, μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία του κόμματος.
Τοποθετηθείς ο Θανάσης Πετράκος εξέφρασε τη σιγουριά ότι το σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα γίνει χειρότερο μόλις οι θεσμοί μελετήσουν την ελληνική άποψη, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίο που καμία κοινωνική ομάδα και κανένας φορέας στη χώρα δεν έχει συμφωνήσει.
Μιλώντας με νούμερα, θέλησε να κάνει γνωστό τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις με την υπάρχουσα πρόταση. Χαρακτηριστικά είπε: «Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ποτάμι) δεσμεύθηκαν να περικόψουν 2,25 δισ. ευρώ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, για να “εξοικονομηθούν” χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν – κι αυτά – για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Η κυβερνητική πρόταση, που προφανώς κατά τη “διαπραγμάτευση” με τους “θεσμούς” θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει: Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 1/1/2020 για 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016, λόγω χειροτέρευσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με την προσθήκη προσωπικής διαφοράς, που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018, οδηγώντας σε μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, 1% σε εργοδότες και 0,5% σε εργαζoμένους. Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά έως το 2019. Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζομένους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με το φορολογικό εξανδραποδισμό τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.  Διατήρηση της “ρήτρας μηδενικού ελλείμματος” (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε “κανόνα βιωσιμότητας” και οδηγεί σε νέες μεγάλες μειώσεις τους. Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα “Υπερταμείο”, με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια. Επίσης, σε όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 στα 392 ευρώ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338 ευρώ, την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ’ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια».
Κλείνοντας ο Θανάσης Πετράκος έκανε γνωστές τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίες, όπως επισήμανε, θα φέρουν και τη λύση, αλλά για να βρεθεί προϋποθέτουν τα εξής:
-ακύρωση των μνημονίων
-ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και, κατά συνέπεια, αντιμετώπιση της ανεργίας,
-άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και βαθιά διαγραφή του
-πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας
-αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση των μισθών
-εφαρμογή, χωρίς μειώσεις, της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης
-ανακεφαλαιοποίηση και αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI+)
«Η κυβερνητική πρόταση κατεδάφισης των συντάξεων θίγει όλα τα κοινωνικά στρώματα», όπως είπε κλείνοντας, γι’ αυτό κάλεσε σε παλλαϊκή εξέγερση, με την αρχή να γίνεται σήμερα στη συγκέντρωση της Αθήνας, με τα λεωφορεία να φεύγουν στις 8.30 το πρωί από την οδό Ψαρών.
Την άποψη της νεολαίας της ΛΑΕ Μεσσηνίας εξέφρασε η Μαρία Μήτση, που μίλησε για το σχέδιο Κατρούγκαλου, «ένα σχέδιο συνεπές απέναντι στον παραλογισμό και τη σκληρότητα των μνημονίων, που πλήττει γενικά τον τομέα της ασφάλισης και κυρίως εμάς τους νέους».
Όπως σχολίασε ακόμη, αν δεν ήξεραν ότι ο κ. Κατρούγκαλος είναι βουλευτής Μεσσηνίας, θα αναρωτιούνταν σε ποια χώρα ζει και ποιανής χώρας τα συμφέροντα εξυπηρετεί, «γιατί οι Έλληνες από αυτό το σχέδιο δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν παρά μόνο τα χειρότερα».
Κλείνοντας, κάλεσε και αυτή με τη σειρά της τον κόσμο σε ξεσηκωμό για την ανατροπή κάθε μνημονιακής πολιτικής. Π.Μπ.

*** Μεσημεριάτικη σύλληψη στην πλατεία της Καλαμάτας για παιδική πορνογραφία! (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
 
Φωτογραφίες νηπίων και βρεφών βρέθηκαν σε κινητό 56χρονου
Περίπου εξήντα φωτογραφίες με βρεφο-παιδικό πορνογραφικό υλικό είχε «κατεβάσει» στο κινητό του από το ίντερνετ ένας 56χρονος πατέρας, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν στενά τις τελευταίες ημέρες.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας είχαν πληροφορίες ότι ο 56χρονος ελαιοχρωματιστής κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας και τον έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση. Τελικά, χθες κατά τη μία το μεσημέρι ο 56χρονος βρισκόταν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που τον παρακολουθούσαν τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο που είχε επάνω του.
Μάλιστα, τη στιγμή εκείνη είχε ήδη συνδεθεί στο ίντερνετ και από ιστοσελίδα κατέβαζε στο κινητό του υλικό παιδικής πορνογραφίας. Μέσα σε αυτό οι αστυνομικοί βρήκαν περίπου 60 φωτογραφίες πορνογραφίας με μωρά, νήπια και παιδιά, τα οποία είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο και, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, τις κατείχε για ατομική χρήση και δεν προέκυψε ότι τις μοιραζόταν με άλλους χρήστες.
Οι φωτογραφίες αναπαριστούσαν νήπια, βρέφη και παιδιά σε σεξουαλικές πράξεις με ενήλικες.
Το κινητό τηλέφωνο θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και τους χώρους του σπιτιού του, χωρίς όμως να βρεθεί κάτι παράνομο.
Σε βάρος του 56χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για πορνογραφία ανηλίκων και σήμερα θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας.
της Βίκυς Βετουλάκη
Video: Δικαστήρια Καλαμάτας για παιδική πορνογραφία , https://youtu.be/5ami7yKg1QU  .-
 
***  “Στριμώχνουν” τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τα νέα δεδομένα          
    
Σημαντικές αλλαγές, τις οποίες οι Δικηγόροι ακόμα μελετούν 
Καμία αίτηση δεν έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας από την 1η του έτους μέχρι σήμερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού ακόμα και 15 ημέρες μετά οι δικηγόροι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα που αφορούν στο νέο τρόπο ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Οι αλλαγές, όπως όλα δείχνουν, είναι μεγάλες και γι’ αυτό υπήρξε καταιγισμός κατάθεσης αιτήσεων για υπερχρεωμένα τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, ώστε οι πολίτες να προλάβουν τη συζήτηση της υπόθεσης τους με ό,τι ίσχυε το προηγούμενο έτος.
Εισοδηματικά κριτήρια
Μία από τις αλλαγές, όπως μας είπαν δικηγόροι που μελετούν τα νέα δεδομένα, είναι πως ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου, τόσο κατά την κατάθεση όσο και κατά τη συζήτηση της αίτησης για ένταξη στα υπερχρεωμένα.
Επίσης, μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια σε ό,τι αφορά την κύρια κατοικία. Για τη διάσωσή της μέχρι τέλος του 2015 τα δικαστήρια όριζαν την ικανοποίηση των τραπεζών στο 80% της αντικειμενικής αξίας. Τώρα, ο νόμος λέει ότι θα ορίζονται εκτιμητές, και από τους δανειστές και από τον ιδιοκτήτη, και σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία, θα διορίζει εκτιμητή του ακινήτου και το δικαστήριο.
Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότερα είδη οφειλών. Πλέον συμπεριλαμβάνονται όλες οι οφειλές σε ιδιώτες, τράπεζες, καθώς και προς το Δημόσιο, τις εφορίες, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες δεν έχουν προκύψει το τελευταίο έτος από την κατάθεση της αίτησης και δεν αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή παιδιού. Ακόμα, για να συμπεριλάβει ο πολίτης στην αίτησή του και οφειλές προς το Δημόσιο, πρέπει υποχρεωτικά να έχει έστω και μία οφειλή σε τράπεζες. Αν πάλι έχει ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών του προς το Δημόσιο, για να τις συμπεριλάβει στην αίτηση για τα υπερχρεωμένα θα πρέπει να παραιτηθεί της ρύθμισης.
Περισσότερα δικαιολογητικά
Με τις νέες διατάξεις αυξάνονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέτει ο οφειλέτης μαζί με την αίτηση. Με την κατάθεση της αίτησης η γραμματεία του Ειρηνοδικείου πρέπει μέσα σε δύο ημέρες να κάνει προέλεγχο του φακέλου και αν δεν είναι πλήρης, να ενημερωθεί ο οφειλέτης να τον συμπληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, αλλιώς η αίτησή του μπαίνει στο αρχείο αντί να προσδιορισθεί δικάσιμος, η οποία πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του 6μήνου.
Άλλο ένα θετικό των αλλαγών είναι ότι για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, το εισόδημα του οφειλέτη είναι μηδενικό, δεν υπάρχει κινητή και ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, θα γίνεται ταχεία διευθέτηση της οφειλής, με αίτηση του πολίτη για πλήρη απαλλαγή από τις οφειλές.
Το Δικαστήριο θα χορηγεί προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη του για 18 μήνες. Μετά την παρέλευση των 18 μηνών, και εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, θα απαλλάσσεται οριστικά από τα χρέη του.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Κλειστά όλα τα οινοποιεία στις 25 Ιανουαρίου 

Με προειδοποιητικό πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου απαντά σύσσωμος ο κλάδος στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, ενώ αποφασίστηκε και η κατάθεση αίτησης αναστολής της σχετικής νομοθετικής διάταξης. Στο μεταξύ, τη διευκόλυνση πρωτίστως των μικρών οινοποιείων, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων, θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε άλλη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΔΟΑΟ. Πάντως, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ τονίζουν ότι «κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς ελάχιστες μέρες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου εμφανίσθηκαν τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα που μπλοκάρουν τη λειτουργία των οινοποιείων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ύστερα από εισήγηση του προέδρου Γιώργου Βογιατζή, μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε: -η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με κατάθεση εντός των ημερών στο ΣτΕ, αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί -το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, σαν μια συμβολική κίνηση που προβάλλει στο παρόν μια πιθανή εικόνα του κοντινού μέλλοντος χωρίς οινοποιεία και, συνεπώς, χωρίς αμπελουργία και ελληνικό κρασί. Επιπλέον, αποφασίσθηκαν μια σειρά ενέργειες, για τις οποίες και θα υπάρξει ενημέρωση προσεχώς, αφού προηγηθεί διαβούλευση με περιφερειακούς και άλλους φορείς». - 

*** 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος και Αμαλιάδα          
     
Όταν τα πρώτα βήματα ενός εγχειρήματος κρίνονται επιτυχημένα, τότε προχωράς στο επόμενο στάδιο, επιχειρώντας την εδραίωσή του. Αυτή την πορεία ακολουθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο για πρώτη φορά διοργανώθηκε πέρυσι και την επόμενη εβδομάδα θα υποδεχτούμε τη δεύτερη διοργάνωση, με σημαντικές παρουσίες και ταινίες, επιχειρώντας πλέον να γίνει θεσμός.
Φέτος, λοιπόν, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 31 Ιανουαρίου και διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με το Κέντρο Φεστιβάλ Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
  Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ
Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σημείωσε σημαντική επιτυχία και σε ό,τι αφορά την προσέλευση κόσμου, αλλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ταινιών, καταφέρνοντας να γίνει ένα πολιτιστικό γεγονός που συζητήθηκε στις πόλεις που το φιλοξένησαν, όπως η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Αμαλιάδα και η Μεγαλόπολη.
Το 2o Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας.
Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ και την οπτική ανθρωπολογία.
Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη, που θα αποτελείται από ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού περιεχομένου. Η επιλογή των ντοκιμαντέρ γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  Παρουσία ξένων σκηνοθετών
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργάζεται με φορείς και φεστιβάλ που άπτονται του ντοκιμαντέρ, όπως με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Χαλκίδας, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού- Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Αγών», το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ξένοι σκηνοθέτες έχουν δεχθεί να συμμετέχουν στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό, Javier Corcuera και Sergio Luis Garcia Locatelli από το Περού, Irene Gutierrez από την Ισπανία, Hugo Mata από το Σαλβαδόρ, Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία.
To Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε 5 πόλεις της Πελοποννήσου, όπως έγινε και πέρυσι (Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Αμαλιάδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ως θεσμός προσφέρει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα:
-Συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη (όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και σεμινάρια στη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι ελεύθερες στο κοινό)
-Συντελεί, με την πληθώρα των εκδηλώσεων και τη διασπορά τους, στην ενίσχυση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας (επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, μεταφορών, οπτικοακουστικών κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής και, μάλιστα, σε μία περίοδο που δεν είναι τουριστική
-Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης στην Πελοπόννησο επιχειρήσεων του λεγόμενου κλάδου της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, που αποτελεί έναν από τους 9 στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014- 2020
-Δημιουργεί, επίσης, προϋποθέσεις για ένταξη σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας
-Ο διεθνής χαρακτήρας του και η προβολή του από ξένα Μέσα Ενημέρωσης συμβάλλουν στην προβολή της Πελοποννήσου, ιδίως ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Λουκέτα στις καφετέριες          
    
Τα προηγούμενα χρόνια αναφέρονταν όλοι στη Λάρισα ως η «πόλη του καφέ». Μάλλον κάτι τέτοιο, πλέον, δεν ισχύει… όπως διάβασα στο διαδίκτυο (onlarissa.gr).
Η πόλη κάποια στιγμή είχε φτάσει να αριθμεί, το 2015, 1.674 επιχειρήσεις καφέ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Αδάμ, «το 2015 στη Λάρισα έκλεισαν 1.109 επιχειρήσεις. Από αυτές δε που έχουν ανοίξει, οι περισσότερες είναι ατομικές και, δυστυχώς, ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στην εστίαση. Ίσως να θεωρούν πως είναι μια εύκολη λύση με μικρό κεφάλαιο, αυτό όμως το οποίο δεν κατανοούν, είναι πως δεν είναι πανάκεια να ανοίξει κάποιος ένα street cafe, γιατί έχουν ανοίξει πλέον πάρα πολλά και, δυστυχώς, αρχίζουν να κλείνουν αρκετά τέτοια καταστήματα».
Φανταστείτε η κρίση «να χτυπήσει» τόσο πολύ και τις καφετέριες τι έχει να γίνει! Και όντως, η Λάρισα ήταν η «πόλη του καφέ», με μια απίστευτη σύμπνοια και αλληλοϋποστήριξη των ιδιοκτητών…   . 

***  Άλλοι μπορούν να το κάνουν          
    
Αρκετοί είναι αυτοί που, όταν καταγράφεται ένα σοβαρό περιστατικό, όπως αυτό της σύλληψης του 56χρονου για παιδική πορνογραφία, βάλλουν κατά των Μέσων Ενημέρωσης, ότι δε δημοσιοποιούν το όνομα του συλληφθέντος.
Δε λένε με τίποτα να κατανοήσουν ότι αυτό απαγορεύεται δια νόμου εδώ και αρκετά χρόνια, ζητώντας από δημοσιογράφους και Μέσα να παρανομήσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με τις όποιες συνέπειες.
Δε λένε, όμως – ή κάποιοι ίσως να μη γνωρίζουν-  ότι οι Αρχές και δη οι εισαγγελικές  έχουν τη δυνατότητα με την ανάλογη έγκριση να εκδώσουν διάταξη δημοσιοποίησης ονομάτων και φωτογραφιών κατηγορουμένων.
Κι όταν αυτό γίνεται, τότε τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία αντίρρηση δημοσιοποίησης των στοιχείων.   Β.Β.

 *** Στην πλατεία των Γαργαλιάνων τα τρακτέρ των αγροτών έτοιμα για τη Μεσσήνη! 

   
Στην πλατεία των Γαργαλιάνων έβγαλαν σήμερα τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, στα πλαίσια των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που ξεκινούν απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αύριο Κυριακή, οι αγρότες από τους Γαργαλιάνους, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και οχήματα θα δώσουν μαζικό παρών στο Παμμεσσηνιακό Παναγροτικό Συλλαλητήριο στη Μεσσήνη.  *Φωτογραφίες από Λουκία Πρεβεζάνου. - 

*** Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ξυλέλλα

Η προετοιμασία της χώρας με την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ξυλέλλα, ενός επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας που απειλεί τον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας, ήταν το θέμα της σύσκεψης που έλαβε χώρα χθες στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη. Να σημειωθεί πως το βακτήριο Xylella fastidiosa διαπιστώθηκε το 2013 στη νότια Ιταλία, ενώ θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία. Με βάση τη σημαντικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως επίσης και λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, υπό το γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν ολιστικά (από όλες τις πλευρές) οι οργανισμοί καραντίνας, το οποίο και θα εξειδικεύεται σε ειδικότερες δράσεις για την Ξυλέλλα, το Συντρύχιο, την Τριστέτσα, το Κόκκινο Σκαθάρι των Φοινικοειδών κ.λπ. Κύριος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι: -η αποτροπή εισόδου των οργανισμών καραντίνας που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στη χώρα -η προσπάθεια εξάλειψης των οργανισμών που έχουν ήδη εισέλθει και -ο λεπτομερής σχεδιασμός των δράσεων στην περίπτωση που ένα νέο παθογόνο εισέλθει στη χώρα. Για την τελευταία περίπτωση, ειδικά για την Ξυλέλλα υπάρχει δέσμευση εκπόνησης εθνικού σχεδίου δράσης για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2016. Η δέσμευση αυτή διατυπώνεται ρητά στην πρόσφατη εκτελεστική απόφαση (2015/2417/ΕΕ της 17/12/2015) με την οποία τροποποιείται η εκτελεστική απόφαση 2015/789 της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η εκπόνηση τεκμηριωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η υποβολή του στην Ε.Ε. αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε χρηματοδοτική ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου ή και έκτακτου προσωπικού. Τα τρία κρίσιμα σημεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι: -η εντατικοποίηση των επισκοπήσεων με την απαραίτητη συνεργασία όλων των συναρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών της χώρας -η διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων στα σημεία εισόδου, εισαγωγής και εμπορίας φυτικού υλικού -η απαραίτητη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, δηλαδή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, για την επιτυχία του Σχεδίου Δράσης, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τις Περιφέρειες της χώρας. Η απειλή από τους οργανισμούς καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων από τη στιγμή που δεν απειλείται με καταστροφή μόνο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Για την σπουδαιότητα του θέματος επισημαίνεται ότι η Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει εντάξει στις πέντε προτεραιότητες της την Anti-microbial resistance. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νικόλαος Στουπής, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Τσαγκαλίδης, η γενική διευθύντρια Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής κα Αθανασοπούλου, ο διευθυντής Προστασίας Φυτικής Παραγωγής κ. Ζωγράφος με τους αρμόδιους τμηματάρχες και υπαλλήλους, η διευθύντρια Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού κα Φωτιάδου με τους αρμόδιους τμηματάρχες και υπαλλήλους και τριμελής αντιπροσωπεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με επικεφαλής τον αν. διευθυντή, Παναγιώτη Μυλωνά. - 

***  Επαναλειτουργία του πανηγυριού της Υπαπαντής ζητούν οι μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας!

 
Η διεξαγωγή του πανηγυριού της Υπαπαντής αποτέλεσε καθολικό σχεδόν αίτημα των μειοψηφιών στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Πρώτος ζήτησε να ξαναγίνει το πανηγύρι ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος. Ακολούθως το ζήτησαν ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Θεόδωρος Μπρεδήμας και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, εκτός του Τάσου Νιάρχου, ζήτησαν το πανηγύρι να γίνεται με άλλους όρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στηριζόμενο σε ντόπιους μικροπωλητές, χωρίς ενδύματα και υποδήματα και, κυρίως, με παραδοσιακά είδη και τοπικά προϊόντα, αλλά και με μια αισθητική που θα είναι αποδεκτή με την εικόνα της πόλης. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ήταν απόλυτα αρνητικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «γυφτοπάζαρο», που ελέγχει η «μαφία των πανηγυριών» και που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην Καλαμάτα, αντίθετα θίγει τα συμφέροντα του στεγασμένου εμπορίου της πόλης. Πάντως, σχολίασε ότι θα έρθει η ώρα που το πανηγύρι θα επαναληφθεί, ξεκαθάρισε όμως ότι όσο είναι εκείνος δήμαρχος αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Είπε, τέλος, ότι το πανηγύρι σταμάτησε όταν «η μαφία των πανηγυριών έσπασε το Δημαρχείο» και «έδειρε δημοτικούς συμβούλους», για να παρεμποδιστεί ο Δήμος να εφαρμόσει τη νομοθεσία, δηλαδή να χορηγεί ο ίδιος τις άδειες στους μικροπωλητές και να μην τις παίρνουν κάποιοι συγκεκριμένοι πακέτο, για να τις μοιράσουν στους υπόλοιπους βγάζοντας «ρεγάλο». - 

***   Αισιόδοξη η ΤΕΡΝΑ για υπογραφές στο τέλος Ιανουαρίου για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Γιάνννης Τσιρώνης: «Γίνεται αναδιαπραγμάτευση με καλή πρόθεση» Το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής «Διάλογοι» στην Τηλεόραση BEST. To ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, οι εξελίξεις, οι αντιδράσεις, οι σχεδιασμοί, αλλά και τα πρόστιμα, απασχόλησαν τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντ. Νικολάκου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ν. Πατσαρίνος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Γόντικας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε, ωστόσο, και η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος μιλώντας στον Θ. Κανελλόπουλο υπογράμμισε ότι «γίνεται αναδιαπραγμάτευση», εστίασε στο σχεδιασμό που ο ίδιος προωθεί και σύντομα μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, ενώ κρίσιμη θα είναι και η συνεργασία με τους Δήμους. Ο κ. Τσιρώνης είπε ότι χρήματα για την υλοποίηση του σχεδίου του υπάρχουν, ενώ σε ό,τι αφορά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, «γίνεται μια επανεξέταση του σχεδίου με καλή πρόθεση». Υπήρξε, ωστόσο, αναφορά στο χρόνο της σύμβασης, στην τιμή, στα σημεία που έχουν επιλεγεί, αλλά και στις εγγυημένες ποσότητες, θέματα, σύμφωνα με τον υπουργό, που είναι στο τραπέζι της συζήτησης. Παρέμβαση με αναφορά στις εξελίξεις επί του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και των όσων αναμένονται το επόμενο διάστημα, έγινε και από το διευθυντή της ΤΕΡΝΑ, Γ. Αγραφιώτη. Τα όσα, μάλιστα, ο κ. Αγραφιώτης ανέφερε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και ήδη έχουν υπάρξει αρκετές συναντήσεις με τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, όπου και έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα της σύμβασης. Η συζήτηση γίνεται με κοινή θέση στο πλαίσιο του διαγωνισμού, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Αγραφιώτης, δεν υπάρχει πρόθεση ανατροπής του. Υπάρχουν, σύμφωνα με το διευθυντή της ΤΕΡΝΑ, σημεία που μπορούν να δεχθούν βελτίωση, ενώ προσπάθεια όλων των πλευρών είναι να έχει δοθεί ένα τέλος με την υπογραφή του ΣΔΙΤ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, κι αφού έχει περάσει από την επιτροπή μεγάλων έργων. Α.Π. - 

***  Εντός 2017 τo πιθανότερο διάστημα δημοπράτησης στο Καλό Νερό-Τσακώνα 

Κατσιφιφάρας: Δε θέλουμε κολοβή Ολυμπία, χρειαζόμαστε σύγχρονο σιδηρόδρομο Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για τη δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η οκταπλή εργολαβία του έργου ξεκίνησε με την προκήρυξη της δημοπράτησης του πρώτου τμήματος Δούναιικα-Πύργος στις 8 Μαρτίου. Η διαδικασία των δημοπρατήσεων θα κρατήσει όλο το χρόνο, μιας και οι αργές διαδικασίες των διαγωνισμών στην Ελλάδα δεν αφήνουν περιθώρια για γρήγορη ολοκλήρωση. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τους χρόνους δημοπράτησης του πρόσφατου παρελθόντος, τότε θα δούμε εκκίνηση των έργων (αν δεν έχουμε εμπλοκές λόγω προσφυγών μεταξύ των διαγωνιζομένων) από τα τέλη του έτους και λειτουργία περί το 2020. Στα θετικά συνυπολογίζονται η απουσία απαλλοτριώσεων που αποτελούν το Νο1 πρόβλημα στην παραγωγή έργων της χώρας και η μέχρι τώρα μικρή εμπλοκή σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Το τμήμα Πάτρα-Πύργος, μήκους 74 χλμ., αναμένεται με την ολοκλήρωσή του (και αφού έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα) να μικρύνει τη χρονοαπόσταση ανάμεσα στις 2 πόλεις σε μόλις 30 λεπτά, ενώ για την Αθήνα θα απαιτούνται περίπου 3 ώρες. Όλα αυτά σε ένα δρόμο με προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητόδρομου που περιλαμβάνουν 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Στην απόσταση των 74 χιλιομέτρων θα υπάρχουν και 8 ανισόπεδοι κόμβοι. Πρόκειται για τους κόμβους Μιντιλογλίου, ΒΙΠΕ, Κάτω Αχαΐας, Βάρδας, Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας και Πύργου. Από το συνολικό μήκος του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου, τα 13 χλμ. αποτελούν διαπλάτυνση και βελτίωση της χάραξης του υφιστάμενου οδικού άξονα, ενώ τα υπόλοιπα 61 χλμ. διαμορφώνονται με νέα χάραξη.ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ «ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ» Η κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος αποτελεί ακόμα μία σαπουνόπερα στα κατασκευαστικά χρονικά της χώρας. Εντάχθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού από το 2001, δημοπρατήθηκε μαζί της το 2005 και το 2013 λόγω της κρίσης «κουρεύτηκε» από το φυσικό αντικείμενο του έργου, παρότι είχαν ξεκινήσει έργα σε ποσοστό 15%. Ουσιαστικά στο τμήμα αυτό οφείλεται και η ονοματοδοσία του αυτοκινητόδρομου σε "Ολυμπία Οδό", καθώς εκεί βρίσκεται η περιοχή της Ολυμπίας, παγκόσμια κοιτίδα του Ολυμπισμού. Αποτελεί το πρώτο τμήμα της «Δυτικής Ολυμπίας Οδού», που περιλαμβάνει τη διαδρομή Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και είναι στο μεγαλύτερο μήκος της μία παραθαλάσσια χάραξη στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. Στο τέρμα της, στην περιοχή της Τσακώνας, ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Μορέα και δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο σε όλη την Πελοπόννησο. Το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό είναι μπλοκαρισμένο εδώ και χρόνια λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων, ενώ σε μελέτες είναι το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα και αναμένεται η δημοπράτησή του εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, με πιθανότερο διάστημα δημοπράτησης το 2017.Απ. Κατσιφάρας Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζήτησε για μία ακόμα φορά ολοκλήρωση της Ολυμπίας μέχρι την Τσακώνα και επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου μέχρι την Καλαμάτα. Ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατακόλου και στα έργα που έγιναν και που σχεδιάζονται για το μέλλον, τονίζοντας ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στον άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη μείωση της ανεργίας. Επίσης, ανέφερε ότι όλο το κόστος για τα έργα στο Κατάκολο το έχει επωμιστεί η Περιφέρεια και ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν σημαντικά βήματα για την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και τη χερσαία ανάπλαση στο Κατάκολο. Απαντώντας σε ερώτηση για τον Καϊάφα, δήλωσε ότι είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα και τουριστικός πόλος εναλλακτικής μορφής, ο οποίος ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, συνεπώς θα πρέπει η ίδια να αποφασίσει το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής, συμπληρώνοντας ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει τα μέγιστα σε κάθε πρωτοβουλία. Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε εκ νέου στην Ολυμπία Οδό, ζητώντας την υλοποίηση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου. «Δε θέλουμε έργο κολοβό, δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην πολιτική διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλη τη Βουλή να συμβάλει, διότι «δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς βασικές υποδομές». Σε ό,τι αφορά το σιδηρόδρομο, πρόσθεσε ότι η περιοχή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα είναι κενή και χρειάζεται σύγχρονο σιδηρόδρομο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί να παράγεις προϊόντα. Η Βόρεια Ηλεία θέλει 3,5 ώρες και αυξημένο κόστος για να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αθήνα. Η πολιτεία, εν ονόματι της δικαιοσύνης, πρέπει να ολοκληρώσει τα διευρωπαϊκά δίκτυα». - 

***  Έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας καλεί τους δικηγόρους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην ανοιχτή συγκέντρωση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του νομού που θα γίνει στο αμφιθέατρο Κουμουνδούρου, την Τρίτη 19/1, στις 12.00 το μεσημέρι, για να συζητήσουν την κοινή τους δράση. Θα ακολουθήσει πορεία και επίσκεψη συμπαράστασης στα «μπλόκα» των αγροτών και των εργατών. Επίσης, καλούνται τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σε έκτακτη γενική συνέλευση, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας, με θέμα «Ενημέρωση για το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και λήψη απόφασης για περαιτέρω κινητοποιήσεις εν όψει της ψήφισής του». - 

*** 55χρονος ασελγούσε στην 9χρονη κόρη του!

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από χθες 55χρονος,ο οποίος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης κόρης του. Ο 55χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βάσει εντάλματος σύλληψης του 2ου Ανακριτικού Τμήματος. Προηγήθηκε καταγγελία στην αστυνομία της 14χρονης, σήμερα, ανήλικης κόρης του, σύμφωνα με την οποία, ο πατέρας της το χρονικό διάστημα 2010-2011, προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της. Σε βάρος του 55χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για «αποπλάνηση παιδιών». Η 14χρονη μεταφέρθηκε σε κέντρο φιλοξενίας εφήβων.Πηγή: www.iefimerida.gr  .-  

*** Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθούν την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 μετά το μεσημέρι στο δ.δ. Μελιγαλά, από τις 11.00 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. στο δ.δ. Οιχαλίας και από τις 12.30 μ.μ. έως τις 3.30 μ.μ. στο δ.δ. Διαβολιτσίου. Για τον ίδιο λόγο την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.00, στα δ.δ. Αβίας, Μεγάλης Μαντίνειας, Δολών, Γερανού, Κιτριών, Ακρογιαλίου και Καλλιανέικων. - 

***  Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες κυριάρχησαν στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 
Με μια χρυσή λίρα ανταμείφθηκε η τυχερή του φλουριού Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και το πλήγμα που δέχονται τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα κυριάρχησαν χθες, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ παρευρέθησαν δικαστές και εισαγγελείς του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά. Τυχερή της εκδήλωσης αναδείχθηκε η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κουτσούλη, η οποία βρήκε το τυχερό φλουρί, το οποίο αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα.«Πρέπει να στηρίζονται» Ο μητροπολίτης ευχήθηκε το 2016 να είναι μια χρονιά με υγεία, ευτυχία και καρποφορία, όμως τόνισε ότι δυστυχώς διερχόμαστε μια περίοδο που αμφισβητείται κάθε τι αυτονόητο. Πρόσθεσε ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης πρέπει καθημερινά να επιβεβαιώνουν την αξία, την τιμή και το σκοπό της Δικαιοσύνης. Έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας πως «και οι πολιτικοί και οι πολιτειακοί, μαζί με την κοινωνία, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιβιώσουν στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας και είναι αναγκαίο να στηρίζονται και να ενισχύονται. Έχετε ξεκινήσει αγώνες για να επιβεβαιώσετε το αυτονόητο. Εύχομαι υγεία για να πετύχετε όσα αγωνίζεσθε», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, είπε πως η ευχή των Ελλήνων για το 2016 έχει ως συνισταμένη το έτος αυτό να αποτελέσει ανάχωμα στις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς: «Οι δικηγόροι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και διαπίστωσαν, για άλλη μία χρονιά, ότι πλέον κατά την απονομή της δικαιοσύνης, το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα “πολυτελούς αγαθού”, το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί. Το έτος 2015 τελείωσε, δυστυχώς, με συνεχείς αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, εν όψει της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και, δυστυχώς, πάλι το έτος 2016 αρχίζει με συνεχείς αποχές των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών, για το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό».Εν μέσω κινητοποιήσεων Μιλώντας για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους και θα επιφέρουν περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ο κ. Μαργέλης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Συλλόγου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για όσα προσφέρουν και ξεχωριστά τη γ.γ. του Συμβουλίου, Δημ. Μαρκοπούλου, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης και δικηγόρος, Ελένη Αλειφέρη, αναφέρθηκε στα διεθνή (τρομοκρατία), αλλά και εγχώρια (οικονομική κρίση) γεγονότα, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δεν αφήνουν σε κανέναν πολύ αισιόδοξες σκέψεις. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει πάντα να παλεύουμε για το καλύτερο. Εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, που ευχήθηκε στους δικηγόρους δύναμη για τους δύσκολους αγώνες που έχουν ξεκινήσει.Της Βίκυς Βετουλάκη - 

***  Αμετανόητος και ειρωνικός ο 56χρονος για την παιδική πορνογραφία: «Μου τα έστελνε η Google»

Βρήκαν ακόμα και φωτογραφία με βιασμό βρέφους! Όχι μόνο είναι αμετανόητος, αλλά δε δίστασε να… δαγκώσει αστυνομικό όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν, επειδή κατείχε σκληρές εικόνες παιδικής πορνογραφίας στο κινητό του τηλέφωνο. Ακόμα και φωτογραφία με βιασμό μωρού (που εκτιμάται ότι είναι κάτω του ενός έτους) βρήκαν οι αστυνομικοί στο τηλέφωνό του.Ο λόγος για τον 56χρονο ελαιοχρωματιστή, ο οποίος χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας Δημ. Σταύρου και του απήγγειλε τις κατηγορίες της προμήθειας, απόκτησης και κατοχής πορνογραφικού υλικού κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια σε βάρος ανήλικων προσώπων που δεν υπερβαίνουν το 15ο έτος της ηλικίας τους σε βαθμό κακουργήματος, της αντίστασης κατά της αρχής και της απλής σωματικής βλάβης. Από την ανακρίτρια πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.Για όλα φταίει η… Google Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο 56χρονος τηρεί προκλητική στάση απέναντι στους αστυνομικούς, ενώ δε διστάζει να τους ειρωνεύεται. Όταν την Πέμπτη τον συνέλαβαν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας να έχει συνδεθεί στο ίντερνετ από δωρεάν wifi και να κατεβάζει φωτογραφίες με παιδική πορνογραφία, αντιστάθηκε σθεναρά, ενώ δε δίστασε να δαγκώσει και αστυνομικό στο χέρι, προκειμένου να ξεφύγει. Ούτε και όταν του πέρασαν χειροπέδες άλλαξε στάση, καθώς συνέχισε να είναι αμετανόητος για τις πράξεις του, ενώ στις ερωτήσεις των αστυνομικών γιατί κατέβαζε φωτογραφίες με παιδική πορνογραφία, τους απαντούσε ότι αυτός δεν έκανε τίποτα και πως «τα του έστελνε η… Google»! Ψάχνουν κι άλλα Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες είχαν παραξενευτεί από το γεγονός ότι ο 56χρονος σύχναζε πάντα στην πλατεία της Καλαμάτας και στον πεζόδρομο της Αριστομένους, κυρίως ώρες που είναι παιδιά εκεί. Οι έρευνες, πάντως, της Αστυνομίας δεν έχουν σταματήσει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αναλυτική εξέταση του κινητού του τηλεφώνου από τους αστυνομικούς των εργαστηρίων εγκληματολογικών ερευνών. Να σημειωθεί ότι ο 56χρονος διέμενε μόνος. της Βίκυς Βετουλάκη -

***  1η Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού-Alterna Messinia 2016

Για την έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου, μίλησαν χθες οι επιχειρηματίες Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής. Όπως είπαν, στόχος είναι όσοι επισκεφθούν την έκθεση να μάθουν δραστηριότητες που υπάρχουν στη Μεσσηνία και αρκετοί δε γνωρίζουν, κι ενδεικτικά ανέφεραν το παραπέντε, την κατάδυση, την ιππασία, την ορειβασία και γενικότερα εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος επισκέπτης φθάνοντας στο νομό. Οι εκθέτες που θα συμμετάσχουν καλύπτουν όλο το νομό, αφού υπάρχουν συμμετοχές από τη Μεσσηνιακή Μάνη έως και την Τριφυλία. Ακόμα ενημέρωσαν ότι θα εκδοθεί ένας οδηγός για αυτού του είδους τον τουρισμό, που θα μοιράζεται σε σημεία- κλειδιά για τη Μεσσηνία, π.χ. στα ταξί της πόλης, στα ξενοδοχεία, στο ΚΤΕΛ Κηφισού κ.α. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες τις ημέρες που θα πραγματοποιείται αυτή η νέα έκθεση να παρευρεθούν στο χώρο ομιλητές που εξειδικεύονται στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως και τουριστικοί πράκτορες, που θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους εκθέτες- επαγγελματίες. Π.Μπ. - 

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :
   O Παπαπέτρου σφυρίζει το Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
***  Η επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ ανακοίνωσε τους διαιτητές, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.
Αναλυτικά:
ΣΑΒΒΑΤΟ 16-01-2016
        Ξάνθη-Ατρόμητος  2-2 .- ^
Τα γκόλ :  (34΄ Ούμπιντες, 59΄ Λαζαρίδης) και τους γηπεδούχους να απαντούν ισάριθμες (57΄ Καπετάνος, 74΄ Νιέτο).
Διαιτητής: Αναστάσιος . Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Βοηθοί : Ευθυμιάδης (Πιερίας), Δημητριάδης (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Καρυπίδης - Γκορμπούνοφ, Μπρίτο, Μπίτολο
 ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Σολτάνι (72΄ Τριάδης), Λουσέρο, Βασιλακάκης (80΄ Ερέα), Νιέτο, Ορφανίδης (64΄ Σκουρτάι), Καπετάνος, Λισγάρας, Καρυπίδης
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τρ.Δέλλας): Γκορμπούνοφ, Κοντοές, Κούρος, Μπρίτο (90΄ Μίλος Στόιτσεφ), Ουσέρο, Ναπολεόνι, Ούμπιντες, Λε Ταλέκ (27΄ Μπάλλας), Μπίτολο, Λαζαρίδης, Πίτου Γκαρσία (76΄ Γοδόι)
  Ξάνθη - Ατρόμητος 2-2 (57' Καπετάνος, 74' Νιέτο - 34' Ούμπιντες, 59' Λαζαρίδης)


Άντεξε με δέκα ο Παναιτωλικός και πήρε βαθμό στην Κομοτηνή
Πανθρακικός - Παναιτωλικός 0-0
Διαιτητής: Γιώργος Κύζας (Δράμας) Βοηθοί : Γρεβένης (Χαλκιδικής), Καραϊσαρίδης (Πιερίας)
Διαιτητής: Γ. Κύζας (Δράμας)
Κίτρινες: Κουτρομάνος, Μελίσσης
Κόκκινες: 40΄ Κουτρομάνος (2η κίτρινη)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Δ.Ελευθερόπουλος): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Ποτουρίδης, Μελίσσης, Μπουγαΐδης, Λαδάκης (76΄ Μάρτινς), Μεχία, Μπαϊκαρά, Χασομέρης (64΄ Βάλτερ), Ντιγκινί, Ίγκορ
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γ.Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Μάκος, Κουτρομάνος, Παπάζογλου, Πάουλο, Ρουσκουγιέδα, Ουάρντα (89΄ Χαντάκιας), Βιγιαφάνες (80΄ Βασιλείου), Μαρκόφσκι (72΄ Κάπελ)

Ισοπαλία στη Λιβαδειά, μια από τα ίδια σε Πηγάδια και Κομοτηνή
Λεβαδειακός-Ηρακλής 1-1   (37' Γιακουμάκης - 9' Τσιλιανίδης)
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής) Βοηθοί : Σταυρουλάκης (Ρεθύμνου), Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής)
 Κίτρινες: Μάντζιος, Ντομοβτσίσκι, Νικολάου, Γιακουμάκης, Μάγκας, Μεντί, Μαχαίρας - Τσιλιανίδης, Κυριακίδης, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Α.Μάντζιος): Τσιντώτας, Τσουρίκοφ (46΄ Γιάχιτς), Στάθης, Τριποτσέρης, Νικολάου, Μεντί, Μπεν, Ντομοβτσίσκι (57΄ Μερεμπασβίλι), Μάγκας (65΄ Μαχαίρας), Γιακουμάκης, Μάντζιος
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Καρασαλίδης, Πασάς, Τσιλιανίδης, Κυριακίδης (90΄+2 Λουκίνας), Μπουλούτ (77΄ Τσότρας), Βέλλιος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17-01-2016
15:00 (Ιωάννινα) ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ
 Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)
Βοηθοί : Μερκενίδης (Μακεδονίας), Πάτρας (Μακεδονίας)
17:15 (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Καλλονή
 Διαιτητής: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί : Κωστάρας (Αιτ/νιας), Ποντίκης (Πρέβεζας)
17:15 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Βέροια
 Διαιτητής: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας)
Βοηθοί : Γεωργαράκος (Αθηνών), Κασσαβέτης (Αιτ/νιας)
19:30 (Α. Νικολαϊδης) Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
 Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Βοηθοί: Ακριβός (Αθηνών), Δόσης (Αθηνών)

ΔΕΥΤΕΡΑ 18-01-2016

19:30 (Περιβολίων) Πλατανιάς-Ολυμπιακός
 Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
Βοηθοί : Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Ζησιμόπουλος (Πειραιά)

Ντέρμπι «Δικεφάλων» στην Πυλαία και Παναθηναϊκός - Αρης
***  Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών έχει ως εξής:
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

 Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών έχει ως εξής:Α1 ΑΝΔΡΩΝ
14η Αγωνιστική ( 16-18/1/2016)

Σούπερ ανατροπή του ΠΑΟΚ που πήρε το ντέρμπι από την ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 79-75
Διαιτητές: Κορομηλάς, Μάνος, Παφίλης
Τα δεκάλεπτα: 13-25, 33-46, 59-60, 79-75
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς, Λιάπης, Βασιλειάδης 19 (2), Κακαρούδης 2, Τσόχλας 5 , Δέδας 2, Μαργαρίτης 13 (1), Κώττας, Σχορτσανίτης 8, Ντούβνιακ 11 (2), Μάρκοβιτς, Χάτσερ 19 (2)
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Κούπερ 10 (1), Παπαντωνίου, Σάκοτα 15 (4), Χέρστον, Μιλόσεβιτς 5, Μαυροκεφαλίδης 10 (2), Κάρτερ 9 (3), Σαρικόπουλος 2, Κατσίβελης , Καλαμπόκης 2, Μαυροειδής 14, Κρίστμας 8 (2)

Επιστροφή στις νίκες για τα Τρίκαλα κόντρα στον Κόροιβο
Τρίκαλα-Κόροιβος Αμαλιάδας 85-74
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Ψαριανός, Μαλαμάς
Τα δεκάλεπτα: 17-18, 33-32, 58-47, 85-74
ΤΡΙΚΑΛΑ (Κώστας Φλεβαράκης): Κάντουγκαν 10 (2), Τσιάρας 6 (1), Κόντζερ 23, Βίλιαμσον 7 (1), Τιγκ 9, Καλλές 2, Ρόμπινσον 11 (1), Καλογιαννίδης 2, Μπράουν 15 (1)
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Ντέιβις 30 (4), Βασιλόπουλος 1, Κάουνσιλ 5 , Χάρντινγκ 12, Χαριτόπουλος 20 (2), Τρότερ 3, Σλαφτσάκης 2

Ο Απόλλων «φόρτσαρε» στο τέλος και... λύγισε το μαχητικό Ρέθυμνο
Απόλλων Πατρών-Ρέθυμνο 75-57
Τα δεκάλεπτα: 23-10, 38-25, 46-41, 75-57

Η Κηφισιά... βύθισε ακόμη περισσότερο τον Αρκαδικό
Αρκαδικός-Κηφισιά 64-78
Τα δεκάλεπτα: 9-24, 27-48, 49-58, 64-78

Με «κλειδί» την άμυνα, το Λαύριο νίκησε την Καβάλα
Λαύριο-Καβάλα 99-63
Τα δεκάλεπτα: 17-17, 42-38, 68-47, 99-63
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Παναγιώτου, Μπίκας
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερελής): Χάμιλτον 9 (3), Γιανγκ 14, Σακελλαρίου 5, Περράκης 3, Μπολντς 16 (2), Κρουμπαλί 16, Γιαννακόπουλος 5, Κακλαμανάκης 4, Κέσελ 15 (3), Καπώνης 3 (1), Μπάρλος 9 (1), Μπέμπης.
ΚΑΒΑΛΑ (Στιβ Γιατζόγλου): Λέιζερ 7, Ουίλιαμς 11, ΜακΚι 6, Γιαννακίδης 4 (1), Κρομά 10, Βαν Ντερ Μαρς 4, Ταπούτος 6, Κοστόφ 12, Καλαϊτζίδης 4, Λίβας, Δεμερτζής.

Παναθηναϊκός-Άρης (17/1, 16:30)
Κολοσσός Ρόδου-Ολυμπιακός (18/1, 16:00)   

Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
16:30 Παναθηναϊκός - Άρης
(Φούφης, Σώμος, Βαρδάλος - Κορασίδης)

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου  2016

16:00 Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός
(Καρακατσούνης, Πουρσανίδης Κ., Σκούτας - Βιτζηλαίος

***   Η αθλητική ατζέντα της Μεσσηνίας για το Σαββατοκύριακο          
    
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ   17η αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016
  ~  Πανθουριακός – Απόλλων Καλαμάτας  0-1 .- ^
 ~ Ολυμπιακός Καλαμάτας – Τσικλητήρας Πύλου  2-2 .- ^
~ Μιλτιάδης – Πάμισος Μεσσήνης  1-4 .- ^
~ ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας   3-3 .- ^
Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
Ανδρούσα – ΑΟ Κυπαρισσίας
ΑΟ Διαβολιτσίου – Αστέρας Αρφαρών
Εθνικός Μελιγαλά – Δωριέας Δωρίου
ΑΟ Σπερχογείας – Μεσσηνιακός
Live score: Πανθρακικός - Παναιτωλικός (17:15), «Χ» στα Πηγάδια
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  15η   αγωνιστική 
Σαββάτο  16-01-2016  
 Απόλλων Πεταλιδίου – Αίαντας Καλαμάτας  4-1.- ^
Χανδριναϊκός – Αναγέννηση Παραλίας 1-1 .-^
Κυριακή  17-01-2016 :
Νέος Άρις – ΑΟ Μεθώνης
ΑΕ Αβίας – Εράνη Φιλιατρών
Ακρίτας Κορώνης – Κεραυνός Καλαμάτας
Ηρακλής Καλαμάτας – Ομόνοια
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 14 αγώνες)
1. Εράνη Φ.     42-11   38
2. Κορώνη       34-15   31
3. Αναγέννηση Π.       27-18   27
-. ΑΕ Αβίας     18-13   27
5. Ομόνοια      26-19   23
6. Ασπρόχωμα            19-20   20
-. Χανδριναϊκός           26-24   20
8.Αίαντας Κ.   21-13   19
9. Χώρα          20-23   16
10. Πεταλίδι    19-30   14
11. Κεραυνός Κ.         11-25   11
12. Νέος Άρις 15-42   10
13. ΑΟ Μεθώνης        8-23     7
14. Ηρακλής Κ.           11-21   5
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ   13η  αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016 :
Διαγόρας Κοπανακίου – Αστέρας Μικρομάνης  0-0 .-^
 ΑΟ Φυτειάς – ΑΕ Αιθαίας  1-0 .- ^
Θύελλα Μερόπης – ΑΕ Γαργαλιάνων   0-0 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΠΑΟ Καλλιθέας   3-0 .-^
ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 1-1 .-^
  Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
 Πράσινα Πουλιά – Θύελλα Χαρακοπιού
ΑΕΚ Καλαμάτας – Δόξα Καλαμάτας
Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Πανιώνιος Κ
ΑΟ Πατίστα – Παπαφλέσσας Άμφειας
Ατρόμητος Πλατέος – Ηρακλής Κυπαρισσίας
ΑΕ Μάνης – Παναθηναϊκός Καλαμάτας
Ατρόμητος Καλαμάτας – ΑΟ Στενωσιάς: Ν. Γκούμας, Κ. Βοσνάκης, Α. Κυριόπουλος
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  10η  αγωνιστική
Σάββατο 16-01-2016
 Αστέρας Βαλύρας – ΑΟ Λεΐκων 1-0 .- ^
Νέστορας Πύλου – ΑΣ Δαναός  0-0 .-^
 Κυριακή 17 Ιανουαρίου  2016
 ΑΟ Βέργας – ΠΑΟΚ
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Νέδουσα Αλαγονίας
ΑΟ Χατζή – ΑΕ Λογγάς
Ίκαρος Καλαμάτας – Πανευαϊκός
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
 Αναγέννηση Παραλίας – Απόλλων Καλαμάτας   -
 Αίαντας Καλαμάτας – Δόξα Καλαμάτας  2-5 .-
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Πράσινα Πουλιά  0-0 .-
Ανδρούσα – ΑΕ Αβίας
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – Ηρακλής Καλαμάτας 5-1 .-
Αστέρας Αρφαρών – Θησέας Καλαμάτας
ΑΣ Δαναός – Εθνικός Μελιγαλά
Μεσσηνιακός – Ασπρόχωμα
Αναβάλλεται η συνάντηση του 3ου ομίλου ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολιτσίου
Ρεπό: ΑΟ Φαραί, ΑΕ Μάνης
Α2 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Σούπερ τοπικό ντέρμπι Καλαμάτα ’80-Ακρίτας στις 6 μ.μ.

Με μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 6 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας το τοπικό ντέρμπι για την Α2 βόλεϊ των ανδρών, ανάμεσα στην Καλαμάτα ’80 και τον Ακρίτα. Τα αρκετά στοιχεία υπεροχής των γηπεδούχων, όπως η εμπειρία στην κατηγορία, η μεταξύ τους προϊστορία και η αγωνιστική υπεροχή, όπως αποτυπώνεται στην καλύτερη βαθμολογική πορεία, θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν οι «νεοφώτιστοι» με την «δίψα» τους για βαθμούς στην προσπάθεια να βγουν από την ζώνη του υποβιβασμού.
Την απογευματινή συνάντηση που αναμένεται να προσελκύσει πολυάριθμους φίλους του βόλεϊ και του αθλητισμού θα «σφυρίξουν» οι Καψάσκης, Σαραβελάκης, με την Όλγα Βλαχούλη στη γραμματεία.
  Γ. Κουλιέρης: Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα…
Χωρίς τους Ζαχαρόπουλο και Καρούνο θα παραταχθεί στο ντέρμπι ο Ακρίτας, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία στο πρωτάθλημα της Α2. Ο παίκτης-προπονητής Γιώργος Κουλιέρης λέει για τη σημερινή «δοκιμασία» της ομάδας του: «Δεν έχουμε να χάσουμε πολλά πράγματα, να κερδίσουμε έχουμε. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση τον τελευταίο καιρό, ενώ είναι πολύ σημαντική και η επαναδραστηριοποίηση του Ξενάκη, ως λίμπερο.
Η νίκη με την Αργυρούπολη, βοήθησε την ψυχολογία μας, μας έδωσε χαρά και αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Η Καλαμάτα ’80 είναι πιο έτοιμη, αλλά σ’ ένα τοπικό ντέρμπι, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το πάθος και σε τι μέρα θα βρεθεί η κάθε ομάδα. Εμείς ελπίζω να συνεχίσουμε να βγάζουμε το καλό μας πρόσωπο.
Περιμένουμε αρκετό κόσμο στο γήπεδο, που θα έρθει να δει δύο φιλικές ομάδες ν’ αγωνίζονται, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους».
Δήμος Μπουσούνης: Ποιο γόητρο; Μοναδικό κίνητρο το 3ποντο
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Καλαμάτας ’80, Δήμος Μπουσούνης, …απομυθοποιεί τις εξωαγωνιστικές διαστάσεις της συνάντησης ως τοπικού ντέρμπι, δηλώνοντας αναλυτικότερα στο «Θ» τα παρακάτω:
«Είναι ένα παιχνίδι όπως όλα τα αλλά που η νίκη δίνει 3 βαθμούς και το βαθμολογικό είναι το μονό κίνητρο που βρίσκω εγώ προσωπικά. Δεν υπάρχει θέμα γοήτρου ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν από τους αθλητές του Ακρίτα με τους οποίους έχουμε βρεθεί και συμπαίκτες. Θεωρώ ανώφελο να μπαίνει οποιοσδήποτε σε τέτοιες διαδικασίες. Αρκετά έχει υποφέρει ο καλαματιανός αθλητισμός από διασπαστικές πράξεις.
Εμείς χρειαζόμαστε τη νίκη ώστε να ξεφύγουμε αρκετά από τη ζώνη υποβιβασμού και ο Ακρίτας για να βγει από αυτή.
Η διακοπή του πρωταθλήματος για τις γιορτές φάνηκε ότι μας είχε επηρεάσει στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, και με βάση την απόδοσή μας με τον Ακρίτα και μετά με την Αργυρούπολη, θα φανεί κατά πόσο έχουμε ξαναβρεί τον αγωνιστικό μας ρυθμό.
Δεν υπάρχει ο τίτλος του φαβορί για εμάς. Μπαίνουμε σε όλα τα ματς με σκοπό τη νίκη ασχέτως ονομάτων, μπάτζετ και "φανέλας". Δεν αισθανόμαστε βάρος ή φόβο ή ανασφάλεια. Είμαστε εδώ για να παίξουμε το παιχνίδι μας και να κερδίσει ο καλύτερος!
Ελπίζω να γίνει ένα παιχνίδι αντάξιο της ποιότητας που έχουν οι δυο ομάδες και ο κόσμος να γεμίσει το γήπεδο και να το ευχαριστηθεί…» καταλήγει ο έμπειρος πασαδόρος της Καλαμάτας ’80».
  Χρ. Δημητρακόπουλος: Ξεχωριστός αγώνας για τον κόσμο…
Τέλος, ο προπονητής του ΑΟΚ ’80, Χρήστος Δημητρακόπουλος, προσθέτει: «Βάση βαθμολογίας μπορεί να φαινόμαστε σαν το φαβορί, αλλά σε ένα τοπικό ντέρμπι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και το σημαντικότερο που θα κρίνει και το αποτέλεσμα είναι ποιος θα φανεί στο γήπεδο ότι θέλει πιο πολύ να κερδίσει το παιχνίδι.
Και οι δύο ομάδες κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνουν στην Α2 και καλό είναι να έρθει ο κόσμος να παρακολουθήσει τον ξεχωριστό αυτό αγώνα. Άλλωστε μετά από πολλά χρόνια οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο καλαματιανές ομάδες εθνικών κατηγοριών να παίζουν αντιμέτωπες».
  Στη Σύρο «σφυρίζει» ο Πάνος Χανδρινός
Ο κορυφαίος Καλαματιανός διαιτητής βόλεϊ Πάνος Χανδρινός ορίστηκε σε αγώνα της Α1. Πιο συγκεκριμένα θα βρεθεί σήμερα στη Σύρο και τη συνάντηση του τοπικού Φοίνικα με την Παναχαϊκή, που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.
Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ντέρμπι ΓΣ Μεσσήνης – Καλαμάτας για την 8η αγωνιστική
 Το ντέρμπι μεταξύ του ΓΣ Μεσσήνης και της Καλαμάτας, που οδηγεί την κούρσα, ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Ακόμη, ο Ευκλής Καλαμάτας «κοντράρεται» με τον Ακάδημο Καλαμάτας, ενώ ο ΑΓΟΝ Γυθείου περιμένει το ΝΟ Πύλου.
  Οι διαιτητές των συναντήσεων της 8ης αγωνιστικής
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων της 8ης αγωνιστικής της Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν» έχει ως εξής:
  Σήμερα – ώρα 4.00 μ.μ.
ΔΣ Βλαχιώτη
ΑΓΟΝ Γυθείου – ΝΟ Πύλου: Λ. Νάστος, Κων. Μπακετέας
6.00 μ.μ.
Τέντα
Ευκλής Καλαμάτας – Ακάδημος Καλαμάτας: Παν. Μαγκαφάς, Λ. Ντάσι
7.00 μ.μ.
ΔΣ Μεσσήνης
ΓΣ Μεσσήνης – Καλαμάτα: Πετρ. Ρίζος, Γ. Δούβρης
 Κυριακή 17 Ιανουαρίου – 5.00 μ.μ.
Τέντα
Άτλας Καλαμάτας – ΣΔΥ Τρίπολης: Αν. Αναστόπουλος, Δ. Σχοινάς
6.00 μ.μ.
ΑΚΔ Τρίπολης
Απόλλων Τρίπολης – ΓΣ Γαργαλιάνων: Ι. Κυριακόπουλος, Κων. Μπακετέας
7.00 μ.μ.
Τέντα
Καλαμάτα 80 – ΑΕ Σπάρτης: Αντ. Αναστόπουλος, Πετρ. Ρίζος
Β΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Οι διαιτητές των ματς της 4ης αγωνιστικής

Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τα ματς της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Β΄ κατηγορίας Ανδρών, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι εξής:
Σήμερα
Α΄ Όμιλος
Ώρα 4.30 μ.μ.
ΔΣ Μεσσήνης
Εθνικός Μελιγαλά – Δίων Κυπαρισσίας: Πετρ. Ρίζος, Γ. Δούβρης
8.00 μ.μ.
Τέντα
ΑΟ Θουρίας – Πολύβιος Μεγαλόπολης: Παν. Μαγκαφάς, Λ. Ντάσι
Β΄ Όμιλος
Ώρα 6.00 μ.μ.
ΔΣ Βλαχιώτη
Άρης Σκάλας – Ολυμπιάδα Δαφνίου: Λ. Νάστος, Κων. Μπακετέας
 Κυριακή 17 Ιανουαρίου
Α΄ Όμιλος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Τέντα
Αναγέννηση Παραλίας – ΠΑΟΚ Καλαμάτας: Πετρ. Ρίζος, Χρ.Θωμόπουλος
ΔΣ Μεγαλόπολης
Πελασγός Μεγαλόπολης – Πήγασος Μάνης: Ι.Κυριακόπουλος, Κων. Μπακετέας
 Β΄ Όμιλος
Ώρα 4.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
Φιλαθλητικός Σπάρτης – ΑΟ Μονεμβασιάς Κάστρο: Γ. Δούβρης, Γ. Τσούβαλης
Ώρα 5.00 μ.μ.
ΔΓ Μολάων
ΑΠΟΕΛ Μολάων – Αστέρας Βλαχιώτη: Παν. Καρδαράς, Λ. Ντάσι
Ώρα 8.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
Λακωνικός Κρόνος – ΑΣ Πανάς Κανδήλας: Παν. Καρδαράς. Λ. Ντάσι.
ΒΟΛΕΪ
Οι διαιτητές των δύο Μεσσηνιακών ντέρμπι

Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα δύο μεσσηνιακά ντέρμπι που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο για τα πρωταθλήματα της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών, είναι οι εξής:
Α2 ΑΝΔΡΩΝ
Σάββατο 16 Ιανουαρίου – ώρα 6.00 μ.μ.
Κλειστό Παραλίας
Καλαμάτα 80 – Ακρίτας Καλαμάτας: Καψάσκης, Σαραβελάκης
Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κυριακή 17 Ιανουαρίου -  ώρα 6.00 μ.μ.
Κλειστό Παραλίας
 Ακρίτας Καλαμάτας – Μεσσηνιακός: Καψάσκης, Σαραβελάκης

*** Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τον Γιώργο Λαζαρίδη στο 6ο Δημοτικό

 
Μια ξεχωριστή εκδήλωση, σηματοδότης και φάρος δύναμης για τη νέα χρονιά, πραγματοποιήθηκε χθες στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Με πρωτοβουλία των δασκάλων της ΣΤ' τάξης, Ευάγγελου Μουρκάκου και Παναγιώτη Κουσουλάκου, καλεσμένος και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρωταθλητής αγώνων τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος έκοψε και τη βασιλόπιτα. Μετά την κοπή της πίτας και την ανταλλαγή δώρων, το μεγαλύτερο δώρο ήταν ο ζεστός διάλογος που ακολούθησε με τους μαθητές. Ένας αθλητής της ζωής μοιράστηκε με τα παιδιά τις αξίες της δύναμης, της πίστης, της αγωνιστικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης. Η νέα χρονιά πήρε χρώμα και φως από αυτή τη συνάντηση κι από τα κοινά σχέδια που μοιράστηκαν για να υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον, για ένα σχολείο που, εκτός από το σκέφτομαι και γράφω, υπάρχει και το «νιώθω και κάνω». - 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :  
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-  
   Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
                                 
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~ ~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου