ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 09 Απριλίου 2015

ARFARA  NEWS , Εβδομάδα ΠαθώνΜ. Πέμπτη  09  Απριλίου  2015 :
 


Το Θείο φως της Ανάστασης
να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους

 
*** Το Άγιο Πάσχα  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ    

 Το Άγιο Πάσχα - Μεγάλη Πέμπτη: H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του...
H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο.
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Στις εκκλησίες της Ζακύνθου, η περιφορά του Εσταυρωμένου γίνεται μετά το 11ο Ευαγγέλιο.
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.  
Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
  • Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
  • Στην Πάτμο γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» στην κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου ο ηγούμενος της ιεράς μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως έκανε και ο Ιησούς με τους μαθητές του.
  • Στη Σκιάθο, τα παιδιά του νησιού γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με λουλούδια της άνοιξης και τραγουδούν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στο Λιτόχωρο Πιερίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζονται οι επιτάφιοι, που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες όλη τη Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
  • Στα Κουφονήσια, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη, ενώ μια γυναίκα ψάλλει το «Μοιρολόι της Παναγίας». Οι γυναίκες της περιοχής παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στη Σίφνο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών) στολισμένα με κόκκινα αυγά. Κατά την εσπερινή ακολουθία, όταν ο ιερέας διαβάσει το Έκτο Ευαγγέλιο, οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την εκκλησία για να ανάψουν τα καντήλια των ξωκλησιών. Επιστρέφουν αργότερα για να στολίσουν τον Επιτάφιο.
***  Χθές  Μ. Τετάρτη  ,Εβδομάδας Παθών στο Αρφαρά , video , :
~*Μ .Τετάρτη ακολουθία Παθών Κυρίου μας Ευαγγέλιο στο Αρφαρά 8/4/2015: http://youtu.be/ibZZYSO5XG4 ,.

~* Μ. Τετάρτη στο αριστερό ψαλτήρι Γιάννης Αργυράκης 8/4/2015: http://youtu.be/VRGgTYoqslo ,

~* Μ. Τετάρτη στο δεξί ψαλτήρι ο ιερέας και ιεροψάλτης Μιχάλης Ε .Μπούρας 8/4/2015: http://youtu.be/JFWY5miFntQ ,

~* Μ. Τετάρτη ψέλνει ο ιερέας Μιχ. Ε. Μπούρας  8/4/2015 Αρφαρά: http://youtu.be/23Rh_R4Ar14 ,


*** 9 Απριλίου
Ευψυχίου (1) μάρτυρος του εν Καισαρεία (†362), Βαδίμου αρχιμανδρίτου. Άβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων. Οσιομαρτύρων Ραφαήλ αρχιμανδρίτου, Νικολάου διακόνου, Ειρήνης της νεανίδος, των εν Λέσβω, και των συν αυτοίς αθλησάντων (†1463).

(1) O άγιος Ευψύχιος έζησε στο χρόνια του δυσεβούς αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Ήταν άνθρωπος πού εμφορούταν από ζήλο για την πίστη του γι` αυτό και δεν άντεχε να βλέπει να παραβιάζεται και να καταπατείται η ορθόδοξη διδασκαλία και να θριαμβεύει η λατρεία των άψυχων ειδώλων. Γι` αυτό όταν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ο Ιουλιανός έκτισε ναό της θεάς τύχης, στον οποίο προκλητικά προσκυνούσαν οι ειδωλολάτρες, ο Ευψύχιος πήρε μαζί του και μερικούς άλλους θαρραλέους νέους και γκρέμισαν το μικρό είδωλο της θεάς. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αξιωματούχο της πόλης, τον οποίο με πολλή παρρησία έψεξε για τις πράξεις του , κατηγορώντας τον Ιουλιανό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αλλάζει την χριστιανική πίστη για την οποία τόσο αίμα χύθηκε. Γνώριζε βέβαια ο άγιος, ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική. Πραγματικά οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανιστήρια και εξορίες ενώ ο ίδιος ως αρχηγός του όλου εγχειρήματος καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι κέρδισε αντί της φθαρτής ζωής τον άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου.
~** 09/04 Απολυτίκιο Αγ. Ευψυχίου - 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ :
 https://youtu.be/mSQNruxuaNU?list=PL818C79CB4D1C7C88 ,


*** Το «Μοιρολόι της Παναγίας» από το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας
     
Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, στην προσπάθειά του να αναβιώσει τα έθιμα του τόπου μας, παρουσιάζει με το γυναικείο τμήμα της χορωδίας του το «Μοιρολόι της Παναγίας» ή το «Θρήνο της Παναγίας», όπως συνηθίζεται να λέγεται μέσα στις εκκλησίες από γυναίκες μπροστά στον Εσταυρωμένο τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.
Φέτος, το «Μοιρολόι της Παναγίας» θα ειπωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, καθώς και τους Ιερείς και Επιτρόπους του Ναού και εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση!

*** Ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου στο Πλατύ
     
Στις 23 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν ιπποδρομίες στο Πλατύ, αμέσως μετά τη λήξη της θρησκευτικής πανήγυρης στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα έχουν προηγηθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.
Στις ιπποδρομίες, που θα διεξαχθούν με την ηθική και υλική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, θα λάβουν μέρος ντόπια άλογα, μιγάδες και καθαρόαιμα ιπποδρόμου. Θα απονεμηθούν στους νικητές κύπελλα, αναμνηστικά μετάλλια και θα δοθούν χρηματικά βραβεία.
Η εκκίνηση κάθε ιπποδρομίας θα γίνει από τον Άγιο Γεώργιο με κατεύθυνση προς το χωριό, σύμφωνα με το έθιμο που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η διοργάνωση και η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνουν από ειδική επιτροπή, που θα ορισθεί με απόφαση του δημάρχου και με άδεια από την Ελληνική Αστυνομία.
Ο ιππόδρομος έχει ετοιμασθεί με μηχανήματα του Δήμου Καλαμάτας και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, ώστε να προπονούν τα άλογά τους καθημερινά, αποκλειστικά από 17.30 μέχρι 19.30.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πλατέος, Νικόλαο Νίκα, μέχρι τις 20 Απριλίου  και ώρα 20.00, στο δημοτικό κτήριο Μάντζειο, όπου θα γίνει και η κλήρωση κατανομής των ίππων σε κούρσες.
 
***  Τρεις Επιτάφιοι θα συναντηθούν στην κεντρική προκυμαία της Καλαμάτας
     
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας (στο σημείο όπου τελείται ο αγιασμός των υδάτων), κατά την περιφορά, θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αναλήψεως, Αναστάσεως και Αγίας Βαρβάρας. Οι Επιτάφιοι θα τοποθετηθούν σε εξέδρα και οι ιερείς θα αναπέμψουν από κοινού δέηση προς τον Θεό.
Ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας θα συνδράμουν στη διενέργεια της τελετής, παρέχοντας την εξέδρα, τη μικροφωνική εγκατάσταση και το στολισμό του χώρου.
Θα μετάσχουν, επίσης, από θαλάσσης, με σκάφη μελών τους που θα παραπλέουν την κεντρική προκυμαία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Αρίων», ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αίολος» και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Νοτίου Ελλάδος. Τα μέλη τους θα ελευθερώσουν αερόστατα.
 
***  Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος στους 16 του πορίσματος Κορέα
     
Και μεσσηνιακό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στους δεκαέξι για τους οποίους κρίθηκε ότι μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη λόγω επαρκών ενδείξεων περιλαμβάνεται ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, παρουσιάζει το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αριστ. Κορέα, για την πολύκροτη υπόθεση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το πόρισμα αποκάλυψε προχθές το βράδυ η τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και σε αυτό περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις του εισαγγελέα για ποινικές διώξεις εις βάρος 16 προσώπων, εκ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, ενώ κατονομάζονται οι διευθυντές και οι συμμετέχοντες της οργάνωσης.
Στο κείμενο των 173 σελίδων του πορίσματος, που δημοσιεύεται αυτούσιο στην ιστοσελίδα του σταθμού, αναφέρεται πως έχουν ασκηθεί ήδη οι κακουργηματικές διώξεις και ο ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, έχει αυξήσει τον αριθμό των κατηγορούμενων σε 25.
Η εκπομπή αποκάλυψε ότι υπάρχει και έκτος διαιτητής της Σούπερ Λίγκα, που έλαβε κλήση από τον ανακριτή διαφθοράς ως κακουργηματικά κατηγορούμενος, ενώ αναφέρθηκαν τα ονόματα των 10 διαιτητών για τους οποίους υπήρξε εισαγγελική εντολή και το ΣΔΟΕ άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Όσον αφορά στον κ. Σταθόπουλο, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΠΟ και νυν μέλος του Δ.Σ της ΕΠΟ, κρίνεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις της: α) συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, β) ηθικής αυτουργίας σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, το περιουσιακό όφελος της οποίας και η προξενηθείσα σε βάρος τρίτων ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 30.000 ευρώ και 120.000 ευρώ, τελεσθείσης κατά συνήθεια, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και γ) απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ' επάγγελμα (άρθρα 13 στοιχ.στ, 26 παρ.1εδ.α, 27, 42 παρ.1, 45, 46 παρ.1στοιχ.α, 94, 98, 187 παρ.1, 385 παρ.1στοιχ.βεδ και 386 παρ.1,3 ΠΚ).

*** Στη Μεσσηνία ο Αντώνης Σαμαράς
     
Στη Μεσσηνία θα βρίσκεται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, στις 1.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Φιλιατρινό Φράγμα και αμέσως μετά θα μεταβεί στους Χριστιάνους και ειδικότερα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το βράδυ ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στη Μεθώνη.
Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του παλατιού του Νέστορα και αμέσως μετά το Κάστρο της Πύλου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί και στο Ναύπλιο, γενέτειρα της συζύγου του Γεωργίας, κάτι που επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύριο θα βρίσκεται στην Καλαμάτα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για συνάντηση των δύο πολιτικών, εκτός και αν γίνει σε ιδιωτικό επίπεδο.
Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται και πάλι στη Μεσσηνία είκοσι ημέρες περίπου μετά την «επεισοδιακή» παρουσία του στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Καλαμάτας και τα... γεγονότα με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.  Α.Π.

***  Ας θυμηθούμε λίγο το χωριό
     

Τι ωραία που θα ήταν τέτοιες ημέρες να θυμόμασταν λίγο τα έθιμα του χωριού! Όπως, για παράδειγμα, το ασβέστωμα των αυλών και των πεζοδρομίων.
Φανταστείτε να βλέπατε τις ημέρες του Πάσχα μια ολόκληρη πόλη να αστράφτει. Το χώρο μπροστά από το σπίτι του, αν φροντίσει ο καθένας, δεν είναι δύσκολο να γίνει!  Β.Β.

*** Άλλες 6 προφυλακίσεις τσιγγάνων για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης
     
Ολοκληρώνονται σήμερα οι απολογίες με τους τελευταίους 6
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Οι τελευταίοι έξι συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης από δύο οικογένειες τσιγγάνων στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας πρόκειται να απολογηθούν σήμερα στην ανακρίτρια Καλαμάτας.
Χθες, από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, απολογήθηκαν συνολικά οκτώ άτομα. Από αυτά, προφυλακίσθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, έξι, ενώ τα υπόλοιπα δύο αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.
Να σημειωθεί ότι τη Μεγάλη Δευτέρα απολογήθηκαν συνολικά επτά άτομα και προφυλακίσθηκαν τα πέντε, ενώ δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.
Και οι δύο οργανώσεις – οικογένειες κατηγορούνται ότι προμηθεύονταν 1-2 κιλά ηρωίνης κάθε 15 – 20 ημέρες από ομοφύλους τους σε Ζεφύρι και Μενίδι. Έκρυβαν το «πακέτο» πάντα σε κάποια απόσταση από τον καταυλισμό. Τις δε ποσότητες που διακινούσαν κατά την ημέρα τις έκρυβαν πάνω τους οι γυναίκες των οικογενειών, ενώ για την πώληση χρησιμοποιούνταν τα ανήλικα παιδιά. Το βράδυ έκρυβαν πάλι όλα τα ναρκωτικά και σχετικά σύνεργα έξω από τον καταυλισμό. Συνήθως τα έθαβαν.
Κάθε ομάδα πωλούσε περίπου 70-100 γραμμάρια καθημερινά, ενώ τοξικομανείς και «βαποράκια» μπορεί να πήγαιναν δυο και τρεις φορές την ίδια ημέρα στον καταυλισμό για να αγοράσουν ηρωίνη.
Προφυλακίσεις
Οι απολογίες χθες το πρωί ξεκίνησαν με τα μέλη της δεύτερης οικογένειας (τα μέλη της πρώτης απολογήθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα). Πρώτοι απολογήθηκαν ένας 57χρονος τσιγγάνος, η 55χρονη γυναίκα του και ο 26χρονος γιος τους. Και οι τρεις, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.
Μάλιστα, πατέρας και γιος κατηγορούνται ως αρχηγικά μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ηρωίνης, ενώ η 55χρονη τσιγγάνα ως υπαρχηγός. Πρόκειται για την οικογένεια που κατηγορείται ότι γι’ αυτούς προόριζε η 39χρονη που συνελήφθη στα διόδια του αυτοκινητόδρομου το ένα κιλό ηρωίνης.
Ακολούθως απολογήθηκε 32χρονος καταστηματάρχης από την Καλαμάτα, ο οποίος κατηγορείται ως «βαποράκι» που προμηθευόταν ποσότητες ηρωίνης από τη συγκεκριμένη οικογένεια και στη συνέχεια τη διακινούσε σε τοξικομανείς. Μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας δύο φορές το μήνα, ανά δεκαπενθήμερο, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
«Βαποράκια»
Νωρίς το μεσημέρι άρχισαν οι απολογίες και άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων.
Πρώτος απολογήθηκε ένας 52χρονος Καλαματιανός, που επίσης κατηγορείται ότι αγόραζε ποσότητα ηρωίνης, την οποία ο ίδιος διακινούσε μετά σε τοξικομανείς της περιοχής. Μετά την απολογία του ο 52χρονος προφυλακίστηκε.
Ακολούθησε ένας 38χρονος από τη Θουρία με την ίδια κατηγορία, για τον οποίο, μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Τελευταίοι απολογήθηκαν δύο αδέλφια, 37 και 38 ετών, που επίσης κατηγορούνται ως «βαποράκια». Μετά την απολογία τους, προφυλακίστηκαν.
Αύριο απολογούνται τα υπόλοιπα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας – οργάνωσης.
 
*** Συνέδριο Βρετανών τουριστικών πρακτόρων στη Costa Navarino
      
«Παγκόσμιο γεγονός» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τη διοργάνωση του συνεδρίου της Ένωσης των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Οκτώβριο του 2015, και υπογράμμισε ότι «με το σχέδιό μας, την αποφασιστικότητά μας, αποδεικνύουμε ότι η περιφερειακή αρχή έβγαλε τα τέσσερα αυτά χρόνια την Πελοπόννησο από την αφάνεια και την έχει καταστήσει σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και την πιο δυναμικά ανερχόμενη Περιφέρεια στο τουριστικό προϊόν της χώρας».
Ο περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι η διοργάνωση αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τα τοπικά όρια της Πελοποννήσου, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του 65% του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος, σημείωσε ότι για την επιτυχημένη ανάπτυξη του τουρισμού απαιτούνται σχέδιο, πόροι και αποφασιστικότητα, «στοιχεία τα οποία ανέδειξαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε νικητή της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ανάμεσα σε 30 υποψηφιότητες άλλων χωρών».
Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει χαρακτηρίσει το συνέδριο αυτό ως το κορυφαίο τουριστικό γεγονός του τουρισμού για το 2015 και ότι θα συμμετέχει στη διοργάνωση, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που αξιοποίησε την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ για την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος» ανέφερε ακόμη ο περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «όλες οι Περιφέρειες της χώρας, αλλά και η προηγούμενη και η παρούσα κυβέρνηση, ζητούν την τεχνογνωσία αυτή».
Ανακοίνωσε, επίσης, την αποδοχή εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου της πρότασης που διατύπωσε η Αντιπεριφέρεια Αττικής, για να συμπεριληφθεί η Αττική στη διοργάνωση του συνεδρίου και χαρακτήρισε την όλη ενέργεια «δείγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας που ξεπερνά ιδεολογικές προσεγγίσεις».
Τον ηγετικό ρόλο της Περιφέρειας ανέδειξε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι για μια ακόμη φορά θα υπάρξουν συνέργειες με όλους τους θεσμικούς φορείς του συνόλου της Πελοποννήσου, ήτοι και της Αχαΐας και της Ηλείας.
«Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προβολή του συνεδρίου του ΑΒΤΑ, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό γεγονός του 2015» ανακοίνωσε τέλος ο κ. Τατούλης και ζήτησε από την αντιπολίτευση να ανταποκριθεί στο μεγάλο αυτό στοίχημα και να κάνει την υπέρβαση, «γιατί οι πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής δεν έχουν μόνο περιφερειακή απήχηση, αλλά για το σύνολο της χώρας».

***  4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
     
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, που υπάγεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σπουδαστών των Σχολών της «Φάρις», που παρέχει οικονομική και οργανωτική στήριξη, διοργανώνουν το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και τον 4ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» από 16 έως και 18 Απριλίου.
Περιλαμβάνονται συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμός κιθάρα στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, του Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.
Για πρώτη χρονιά έγινε κατορθωτό οι δύο εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τους σολίστ κιθαριστές Μαρία Κολόζου, Νίκο Μαλεβίτη και Αντώνη Κουφουδάκη, οι οποίοι είναι μεταπτυχιακοί σπουδαστές (ειδίκευση κιθάρας) στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή και σολίστ Κώστα Κοτσιώλη.

***  Βρέθηκαν δύο πτώματα μέσα σε αυτοκίνητο στη Σαλαμίνα
     
Σε περιοχή στη Σαλαμίνα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο δύο πτώματα, ενός 35χρονου άντρα και μίας 44χρονης γυναίκας, οι οποίοι είχαν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Σοκαριστική ήταν η εικόνα για τους αστυνομικούς στη Σαλαμίνα, όταν αντίκρισαν μέσα στο γκαράζ ενός σπιτιού στη Σαλαμίνα ένα αυτοκίνητο, στο οποίο μέσα βρίσκονταν δύο άνθρωποι νεκροί.
Πρόκειται για έναν 35χρονο άντρα που βρισκόταν στη θέση του οδηγού και μία 44χρονη γυναίκα στη θέση του συνοδηγού. Και οι δύο έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο που τους οδήγησαν και στο θάνατο.
Στο σημείο έφτασε αμέσως ιατροδικαστής, που εξετάζει τα πρώτα στοιχεία από αυτή την τραγωδία. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο άντρας έχει τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ η γυναίκα είχε τραύματα στην κοιλιακή χώρα.
Από την πλευρά της αστυνομίας, το γεγονός πως βρέθηκε ένα όπλο δίπλα στον 35χρονο άντρα, τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατά πάσα πιθανότητα ο οδηγός σκότωσε την 44χρονη γυναίκα και εν συνεχεία έβαλε τέλος στη ζωή του, με τα αίτια ωστόσο ακόμα να ερευνώνται.
www.newsit.gr  .-
 
*** Έγκλημα πάθους το διπλό φονικό στη Σαλαμίνα: Σκότωσε την ερωμένη του και αυτοκτόνησε
     
Τραγικό τέλος είχε χθες ένα ερωτικό δράμα στη Σαλαμίνα καθώς ένας 35χρονος, λιμενικός στο επάγγελμα, σκότωσε τη φίλη του, 44 ετών, με την οποία είχε παράνομο δεσμό, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Τα πτώματα των δύο βρέθηκαν σε αυτοκίνητο χθες το βράδυ στην οδό Σ. Βενιζέλου στη Σαλαμίνα.
Ο άντρας είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και η γυναίκα έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα ήταν μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Το παράνομο ζευγάρι είχε ραντεβού στο γκαράζ του σπιτιού του Λιμενικού. Μέσα στο αυτοκίνητο του 35χρονου σημειώθηκε η τραγωδία καθώς και όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, ο λιμενικός πυροβόλησε δυο φορές στην κοιλιακή χώρα την 44χρονη μητέρα δυο παιδιών 10 και 8 ετών αντίστοιχα, ενώ στην συνέχεια έστρεψε το πιστόλι που κρατούσε στα χέρια του στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Τα δυο πτώματα βρήκε η γυναίκα του 35χρονου Λιμενικού που επέστρεφε εκείνη την ώρα στο σπίτι της και αμέσως ειδοποίησε τον σύζυγο της 44χρονης με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η Άμεση Δράση και μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσει στο σημείο πλήρωμα περιπολικού τις Υπηρεσίας.
Στα πόδια του άνδρα που καθόταν στη θέση του οδηγού βρέθηκε ένα πιστόλι μάρκας Κλοκ, ενδεχομένως το υπηρεσιακό όπλο του Λιμενικού Υπαλλήλου.
Στο σημείο πήγαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και ο ιατροδικαστής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το γκαράζ βρίσκεται στο σπίτι του 35χρονου, ενώ το αυτοκίνητο, ένα Όπελ Ζαφίρα, ανήκει στον σύζυγο της 44χρονης.
Λίγο μετά τις 21:00, η γυναίκα του 35χρονου, ειδοποίησε τον σύζυγο της 44χρονης, πως κάτι είχε συμβεί στο γκαράζ του σπιτιού τους και εκείνος με τη σειρά του επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο βρήκαν τον άνδρα νεκρό στη θέση του οδηγού, με τραύμα στο κεφάλι, και δίπλα του, σε εμβρυική στάση, με τραύμα στην κοιλιά, επίσης νεκρή, τη γυναίκα.
www.imerisia.gr  .-
 
***  Μια δέσμευση που πρέπει να τηρηθεί  
    Έχει τονιστεί πολλές φορές, αλλά η ανάγκη γίνεται συνεχώς επιτακτικότερη: νευραλγικές υπηρεσίες της Αστυνομίας στη Μεσσηνία χρειάζονται ενίσχυση. Πρώτες στη λίστα αυτή είναι η Δίωξη Ναρκωτικών και η Ασφάλεια, ενώ και οι άλλες υπηρεσίες, Τροχαία και Τμήματα, έχουν τις δικές τους ανάγκες.
Όμως, οι δύο πρώτες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι έχουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο αντικείμενο δράσης, με πολύ βαριές και ογκώδεις υποθέσεις. Το «βαρύ» έγκλημα έχει αυξηθεί και το προσωπικό τους είναι ελάχιστο μπροστά σε αυτές τις υποθέσεις.
Με 10, όλα κι όλα, άτομα η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας τι να προλάβει να κάνει; Καλά - καλά δεν μπορούν να βγουν οι καθημερινές βάρδιες και τα ρεπό. Το ίδιο και στην Ασφάλεια. Πρέπει να παρακολουθούν και να ερευνούν όλες τις πληροφορίες και τις καταγγελίες που δέχονται. Να προχωρούν σε συλλήψεις, να παίρνουν καταθέσεις και να σχηματίζουν δικογραφίες, που χρειάζονται ώρες γραφικής δουλειάς. Μόνο το διαβιβαστικό έγγραφο για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις τσιγγάνων που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και εξαρθρώθηκαν την Παρασκευή, είναι 100 σελίδες, χωρίς τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα. Μόνο και μόνο για να ετοιμασθεί όλος αυτός ο όγκος δουλειάς, ώστε έγκαιρα- καθώς ο νόμος δίνει πολύ συγκεκριμένα χρονικά όρια-η δικογραφία να σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, φανταστείτε πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται κάποια άτομα.
Λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε αναγνωρίσει σε επίσκεψή του στην Καλαμάτα, αλλά και με συνέντευξή του στο «Θάρρος», την ανάγκη για προσωπικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Μάλιστα, είχε ανακοινώσει τη στελέχωσή της με 150 ένστολους και είχε πει χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία ενίσχυσης της Μεσσηνίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, η δέσμευσή του δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ως σχεδιασμός να μην έχει ανασταλεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου και γενικά από τη νέα κυβέρνηση, αν θέλουμε αυτές οι δύο – τουλάχιστον – υπηρεσίες της Αστυνομίας στη Μεσσηνία να συνεχίσουν το αποτελεσματικό έργο που μας έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια.
της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κορφολογήματα…   
      Όποτε έχω όρεξη και διάθεση, συνηθίζω να βγάζω από τις βιβλιοθήκες στο σπίτι βιβλία που έχω διαβάσει και άλλα που βρίσκονται εκεί αδιάβαστα. Τα δεύτερα, περιμένουν μάλλον το χρόνο τους.
Ψάχνοντας τις προηγούμενες ημέρες βρήκα σε ένα από αυτά ορισμένες σημειώσεις στο περιθώριο, όπου μου αρέσει να γράφω.
Κάποιες από αυτές μοιραζόμαστε σήμερα μαζί, δεν ξέρω για ποιο λόγο:
 [...] Ξέρω, ακούγεται εξιδανικευμένο, αλλά είμαι υπέρ της νοσταλγίας κι ας έχει τόσο συκοφαντηθεί. Όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα, το πιστεύω ακράδαντα. Όλα τότε διαπνέονταν από τον άνθρωπο, ενώ τώρα είναι πιο απρόσωπα, βιαστικά κι επιπόλαια. Και ενώ χάρη στην τεχνολογία η επικοινωνία μοιάζει απείρως ευκολότερη, έγινε ουσιαστικά περισσότερο ρηχή και σχηματική.
Είμαι πεπεισμένος ότι ζούμε το τρεμόπαιγμα της φλόγας ενός κόσμου που σβήνει... Είναι τόσο γρήγορες και κατακλυσμικές πια οι αλλαγές, ώστε παρατηρώ πως η απόσταση που έχω από τον κόσμο των παππούδων μου είναι πολύ μικρότερη εκείνης που με χωρίζει από τις νεότερες γενιές […]
 [...] Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς λειτουργεί η εποχή, αλλά αποτελώ ανθρώπινο μοντέλο που έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Φταίει και το ότι έχω συνειδητά αποστασιοποιηθεί από όλη αυτήν τη μούρλια. Πλέον επιζητώ όλο και περισσότερο την ησυχία, την απομόνωση, μια προσωπική ασκητική [...]
 [...] Οι εμπειρίες που σε σημαδεύουν πραγματικά είναι αυτές που δε θυμάσαι, εκείνες δηλαδή που αποτυπώνονται μέσα σου στις τρυφερές ηλικίες. Όλες οι άλλες –αγάπες, έρωτες, χωρισμοί, απώλειες, λύπες, χαρές, ταξίδια κ.λπ. βιώματα– είναι διαχειρίσιμες. Το σημαντικότερο είναι να θεραπευτούμε από την τρέλα μας, διατηρώντας, ωστόσο, τα θετικά της [...]
 [...] Πάνω απ' όλα εκτιμώ την καλοσύνη, που θεωρώ πολύ σημαντική για τον επιπλέον λόγο ότι κανείς δε συζητά γι' αυτή, βρίσκεται εντελώς έξω από το δημόσιο λόγο. Είναι μια τελείως «καμένη» έννοια, ένα συναίσθημα που κανείς πια δεν αξιολογεί, λες και πέθανε μαζί με το χριστιανισμό που την ύμνησε. Ποτέ όμως δεν έπαψε να με εντυπωσιάζει [...]
 [...] Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Η απάντηση θα ήταν «αυτό είναι κάτι που θα αναλογιστείς αφού πεθάνεις». Όσο είμαστε μέσα στη μέση του να είμαστε ζωντανοί, είναι δύσκολο να δούμε πραγματικά το νόημα πίσω από αυτή. Είμαστε όλοι απασχολημένοι, και μπλεκόμαστε σε ένα σωρό καταστάσεις. Οπότε ας το σκεφτούμε με την ησυχία μας αφού πεθάνουμε. Δε νομίζω ότι τότε θα είναι αργά να βγάλουμε ένα συμπέρασμα [...].
Κι ένα ποίημα του αγαπημένου  μου Φερνάντο Πεσόα για το τέλος: «Ζητώ συγγνώμη που δεν απαντώ/ Αλλά λάθος δικό μου δεν είναι/ Που δεν αντιστοιχώ/ Σ’ αυτόν που σε ’μένα αγαπάτε.
Ο καθένας μας είναι πολλοί/ Εγώ είμαι αυτός που νομίζω πως είμαι./ Άλλοι με βλέπουν αλλιώς/ Και πάλι λάθος κάνουν.
Μη με παίρνετε γι’ άλλον/ Κι αφήστε με ήσυχο./ Αν εγώ δεν θέλω να βρω τον εαυτό μου/ Γιατί οι άλλοι για μένα να ψάχνουν;».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Η νομιμότητα (;) της ελπίδας...   
       Τα τελευταία χρόνια σφυρίζουν γύρω μας συνεχώς αριθμοί και ποσά. Όλα καταλήγουν σ’ ένα δραματικό διά ταύτα: Η ζωή μας είναι... επί πιστώσει. Ζητάμε  τουλάχιστον τη νομιμότητα της ελπίδας.
Το «δικαστήριο» των θεσμών δίνει ακόμη δικαίωμα αναψηλάφησης και το «δικαστήριο» της Ευρώπης δεν έχει τελεσιδικήσει. Κρατάει όρθια την ελπίδα. Αντάμα με την αμφιβολία. Λογικό όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με ή χωρίς δραματοποιημένους τόνους, με ή χωρίς επιθετική τακτική και επικοινωνιακές κινήσεις.
Το θέμα είναι, όμως, πώς ποσοτικοποιείται η ελπίδα όταν υπάρχουν μεγάλα κεσάτια και ο παράς δε βγαίνει στο μεϊντάνι. Σ’ αυτό το σημείο διατυπώνονται ενστάσεις. «Η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων περιέχει κυρίως ελπίδες. Την ελπίδα ότι ένα νέο τυχερό παιχνίδι θα αποφέρει περί το μισό δισ. ευρώ (σ.σ.: 200 εκατ. προβλέπει η λίστα των μέτρων 3,7 δισ. ευρώ), αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10.
Την ελπίδα να επαναφέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθούν άπαξ με ένα φόρο 12% έως 15%. Την ελπίδα να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια.
Εντούτοις, θα ήταν πιο αξιόπιστοι, εάν δε βοηθούσαν πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα να μειώσει δραστικά τα χρέη της. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν. «Η Αριστερά, όμως, ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά» σχολιάζει η κεντροαριστερή «Suddeutsche Zeitung».
Όταν η ηθική πιέζεται από την αριθμητική, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Όπως, όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένεις ότι κάποια στοιχεία θα διορθωθούν, άλλα θα αποσαφηνιστούν και κάμποσα μεγέθη θα αναθεωρηθούν. Η κατάρτιση «μετρολογίου», υπό την πίεση χρόνου και... ταχυδρόμου, είναι υπερβολικά δύσκολη υπόθεση για οικονομολόγους. Χρειάζεται φιλοσόφους.
Τότε, γιατί κατατίθεται, γιατί κάνουν προβλέψεις; Την απάντηση δίνει ο Γκαλμπρέιθ. «Δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί». Η ερώτηση του 1,9 δισ. ευρώ -για αρχή- είναι ως πότε θα συνεχίζεται το κρυφτούλι.
Ο κ. Τσίπρας πήρε εντολή από την ελλαδική κοινωνία να ξαναστήσει τη λειτουργία της ζωής στη ρημαγμένη από φαύλους και ανίκανους πολιτικούς χώρα.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για να ανταποκριθεί σε αυτή την εντολή, είναι να «γεννήσει» πολιτικά μιαν όντως ριζοσπαστική, καινούργια Αριστερά. Ζούμε με το νομιμότητα της ελπίδας...
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Δεξαμενές πυροπροστασίας: Τις κατασκεύασαν αλλά ποτέ δεν τις γέμισαν νερό
     
Εντολή να ξεκινήσουν αυτοψίες στις δεξαμενές που έχουν κατασκευασθεί για την αντιπυρική προστασία της Μεσσηνίας και δε λειτουργούν, έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, μετά και τη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα του Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές.
Από την 1η Μαΐου αρχίζει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος και καμία από τις ανοιχτές δεξαμενές των 250 κυβικών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα και με όσα ανέφεραν οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού.
Αυτοψία στις δεξαμενές
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όταν τοποθετήθηκαν οι εν λόγω δεξαμενές σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μπορούν να εφοδιασθούν με νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, κανείς δε προέβλεψε από πού θα γεμίζουν. Έχουν, δε, επικάλυψη από μια ειδική μεμβράνη και πρέπει πάντοτε να είναι γεμάτες νερό, για να μην καταστρέφονται. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όλες οι μεμβράνες στις δεξαμενές έχουν καταστραφεί, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Τα πρώτα χρόνια είχε γίνει παρέμβαση στους Δήμους για το αν μπορούν να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, όμως η απάντηση ήταν αρνητική.
Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, έδωσε εντολή να γίνει αυτοψία από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας σε όλες τις ανοικτές δεξαμενές και να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μία. Ακολούθως να γίνει έκθεση και κοστολόγηση των παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει μέριμνα για την επισκευή τους και πλήρωση με νερό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, αν χρειασθεί, το καλοκαίρι.
Πάντως, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι ότι ορισμένες έχουν τοποθετηθεί σε τέτοια σημεία που δεν υπάρχει κοντά νερό, ώστε να γεμίσουν, είτε με φυσική ροή είτε με τη βοήθεια αντλίας.
Σύσκεψη με το Δασαρχείο
Άλλο θέμα που δρομολογείται προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι η κατολίσθηση που έχει σημειωθεί στο δασικό δρόμο προς Γιάτρισσα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή. Το πρόβλημα εστιάζεται στο δρόμο Μηλιά – Γιάτρισσα, στο δάσος της Βασιλικής.
Καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ Δασαρχείου και Περιφερειακής Ενότητας για το πώς θα γίνουν εργασίες για την άρση της κατολίσθησης και την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, του διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου, του δασάρχη Σπύρου Κατσίποδα, του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Π. Γιαννακέα και στελεχών των υπηρεσιών.
Στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες (μελετητικές, τεχνικές και εγκρίσεων), ώστε πριν το καλοκαίρι να έχει καθαριστεί ο δρόμος.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Η κρίση έπληξε την κατανάλωση ελαιολάδου
      
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έπληξε και την κατανάλωση ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), η συνολική ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στη χώρα μας, για την περίοδο 2014/2015, ανήλθε σε περίπου 160.000 τόνους.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα μας η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου ακολουθεί φθίνουσα πορεία και από τους περίπου 300.000 τόνους που έφτανε την περίοδο 2004/2005, έπεσε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2011 - 2014) κάτω από 200.000 τόνους. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, όλα τα προηγούμενα έτη η Ιταλία ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ε.Ε. όσον αφορά τη συνολική ποσότητα κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ε.Ε. Ωστόσο από τους περίπου 850.000 τόνους ελαιολάδου που καταναλωνόταν οι Ιταλοί την περίοδο 2005/2006, έφτασαν σε μόλις 520.000 τόνους την περίοδο 2014/2015, ποσότητα που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ κατανάλωσης στη χώρα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, η πορεία της κατανάλωσης εμφανίζει αυξομειώσεις, αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τους 500.000 τόνους, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ιταλίας. Η κορύφωση της κατανάλωσης στη χώρα έφτασε την περίοδο 2001/2002, κατά την οποία ξεπέρασε τους 600.000 τόνους.
Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε. συγκεντρώνεται κυρίως σε αυτές τις τρεις χώρες. Για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. από το 2010 και μετά φαίνεται η κατανάλωση ελαιολάδου να έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 300.000 τόνους.
Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, τα στοιχεία του IOC αναφέρουν ότι μεταξύ 1990/1991 και 2014/2015 έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Από τις χώρες μέλη του IOC που είναι εκτός της Ε.Ε., τη μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης τα τελευταία 25 έτη παρουσιάζουν η Τουρκία και το Μαρόκο (ξεπέρασε τους 140.000 τόνους η πρώτη και έφτασε στους 120.000 τόνους η δεύτερη).
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στις χώρες μη-μέλη του IOC η κατανάλωση αυξήθηκε σε ποσοστό 24%. Από αυτές τις χώρες την πιο θεαματική αύξηση στην ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου, τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσιάζουν οι ΗΠΑ που πλησιάζουν τους 300.000 τόνους.
www.agrotypos.gr  .-
 
***  Διεύρυνση δημοτικής συγκοινωνίας στο Δήμο Καλαμάτας
     
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε, στην τελευταία του συνεδρίαση, τους όρους της σύμβασης ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας για την πραγματοποίηση δρομολογίων κατά το έτος 2015, ως εξής:
-Καλαμάτα – Ελαιοχώρι, 2 δρομολόγια την ημέρα, 4 φορές την εβδομάδα,
-Καλαμάτα – Αρφαρά – Άγριλος – Βελανιδιά – Βρομόβρυση –Σταματινού, 2 δρομολόγια την ημέρα, 1 φορά την εβδομάδα και
-Καλαμάτα – Βέργα, 2 δρομολόγια την ημέρα, 6 φορές την εβδομάδα.
Σκοπός της δημοτικής συγκοινωνίας είναι η άρση της απομόνωσης ορεινών, κυρίως κοινοτήτων και η διενέργεια συγκοινωνίας εκεί όπου αυτή δεν εκτελείται, όπως στη Βέργα. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους λίγους Δήμους στη χώρα που χρηματοδοτούν πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας (ο μόνος περιφερειακός).

***  Μια παρεξήγηση και μια εξήγηση…
       
«Θεωρώ ότι δεν είμαι από τους δημοτικούς συμβούλους που επιδιώκουν τη δημοσιότητα, ούτε πορεύομαι στη ζωή μου χωρίς το θάρρος της αναγνώρισης του έργου οποιουδήποτε συναδέλφου, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται. Πόσω μάλλον, για κάποιον που βρισκόμαστε και στο ίδιο μετερίζι. Θεωρώ ότι όσα γράφηκαν για τη συζήτηση που είχαμε με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, στο μπαλκόνι του Δημαρχείου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Σώματος, ήταν υπερβολικά».
Αυτά μας είπε, χθες, η αντιπρόεδρος της «Φάρις» και δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Μπελογιάννη, για τα διαδραματισθέντα το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας. Από την πλευρά μας, δεν έχουμε κανέναν λόγο για να πιστέψουμε το αντίθετο...  Α.Π. 

***  Προβολή της Μεσσηνίας στην Τουρκία
      
 Με πολλά μετάλλια επέστρεψε η Ομάδα Γαστρονομίας της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με έδρα την Καλαμάτα, από το Διεθνές Διαγωνισμό που έλαβε χώρα στο Bolou της Τουρκίας, όπου παρουσίασε πολλές κατηγορίες με παραδοσιακά εδέσματα από τη Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, έφερε 3 χρυσά, 5 ασημένια, 11 χάλκινα και 4 επαίνους. Μεταξύ άλλων: Η εταιρεία Brava μαζί με τον Πάρι Αξιώτη κέρδισαν χρυσό μετάλλιο. Η εταιρεία Laoudis μαζί με τον Γιώργο Καλομοιρόπουλο κέρδισαν χρυσό μετάλλιο. Χρυσό μετάλλιο, επίσης, κέρδισε ο Στέφανος Κασσάρας. Το λάδι της εταιρείας Μπουλουλή συνόδεψε την αποστολή και κέρδισε αντάξια μαζί με τον Γιώργο Καλομοιρόπουλο το ασημένιο μετάλλιο. Επίσης, το ξενοδοχείο Caravel στη Ζάκυνθο μαζί με τον Πάρι Αξιώτη κέρδισε ασημένιο μετάλλιο. Ο ίδιος με την εταιρεία Αργυρόνησος κέρδισε ακόμη χάλκινο μετάλλιο.

*** Σοκ στην Πατησίων, 43χρονος αυτοκτόνησε μέσα στο κατάστημά του
    
Πρόκειται για σύζυγο γνωστής ηθοποιού - Διατηρούσε πολύ δημοφιλές καφέ-ζαχαροπλαστείο - Τα κίνητρα ήταν οικονομικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
 Ένας 43χρονος άντρας προέβη στο απονενοημένο διάβημα το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης μέσα στο κατάστημά του.
Ειδικότερα, στις 16.10 ο 43χρονος συνιδιοκτήτης γνωστού καφέ-ζαχαροπλαστείου, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων, αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή του με περίστροφο.
Ο 43χρονος ήταν σύζυγος γνωστής ηθοποιού που έχουμε γνωρίσει μέσα από τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κίνητρα του άτυχου άντρα ήταν οικονομικά. www.protothema.gr .-
 
***  Με 16 προφυλακίσεις έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των 21 συλληφθέντων για την ηρωίνη
    
Από τις 2 εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ηρωίνη από την Αγία Τριάδα
Με συνολικά 16 προφυλακίσεις ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι απολογίες και των 21 συλληφθέντων για συμμετοχή στις δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης από την περιοχή του καταυλισμού στην Αγία Τριάδα.
Χθες, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν οι απολογίες των τελευταίων 6 ατόμων και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα. Από αυτούς, οι πέντε προφυλακίσθηκαν και μια νεαρή τσιγγάνα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Κι άλλες προφυλακίσεις
Χθες απολογήθηκαν τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που ξεκίνησε να απολογείται τη Μεγάλη Τρίτη. Ειδικότερα, από αυτή την οργάνωση τη Μεγάλη Τρίτη απολογήθηκαν ένας 57χρονος τσιγγάνος, η 55χρονη γυναίκα του και ο 26χρονος γιος τους. Προφυλακίσθηκαν και οι τρεις. Πατέρας και γιος θεωρούνται αρχηγοί της οργάνωσης, με υπαρχηγό τη μητέρα. Πρόκειται για την οικογένεια που κατηγορείται ότι γι’ αυτούς προόριζε η 39χρονη που συνελήφθη στα διόδια του αυτοκινητόδρομου το 1 κιλό ηρωίνης.
Χθες από την οικογένεια αυτή απολογήθηκαν τα άλλα δύο αγόρια της οικογένειας. Ένας 32χρονος τσιγγάνος και ο 33χρονος αδελφός του, καθώς και η 30χρονη γυναίκα του πρώτου. Επίσης, απολογήθηκε 27χρονη τσιγγάνα, σύζυγος του 26χρονου αδελφού τους που απολογήθηκε και προφυλακίσθηκε τη Μεγάλη Τρίτη και κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης.
Χθες, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθηκαν όλοι, εκτός από την 30χρονη τσιγγάνα που αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Και ο προμηθευτής
Επίσης, χθες απολογήθηκε ο 27χρονος από το Ζεφύρι Αττικής που κατηγορείται πως είναι ο τσιγγάνος που προμήθευε με ηρωίνη τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση. Οι Αρχές έχουν στοιχεία ότι η διακίνηση γινόταν τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2013, ενώ η χρηματική συναλλαγή με ταχυδρομικές επιταγές. Και ο 27χρονος μετά την απολογία του προφυλακίσθηκε.
Τέλος, απολογήθηκε ένας 47χρονος Καλαματιανός που κατηγορείται ως «βαποράκι». Δηλαδή, ότι προμηθευόταν ποσότητες ηρωίνης από τη συγκεκριμένη οικογένεια και στη συνέχεια τη διακινούσε σε τοξικομανείς. Προφυλακιστέος κρίθηκε από ανακρίτρια και εισαγγελέα και αυτός.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δύο οικογένειες δραστηριοποιούνταν από τον ίδιο καταυλισμό τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα και, μάλιστα, είχαν έντονη ανταγωνιστική δράση. Όταν, δε, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο περίπου διάφορες συλλήψεις στον περίγυρο της κάθε μίας, άρχισαν να υποψιάζονται η μια την άλλη. Μάλιστα, όταν στις αρχές Μαρτίου η Δίωξη συνέλαβε την 39χρονη που κατέβαζε ένα κιλό ηρωίνης στην Καλαμάτα για λογαριασμό της μιας οικογένειας, οι αρχηγοί και των δύο οργανώσεων για λίγες ημέρες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και την Καλαμάτα και κρύβονταν σε περιοχές ακόμα και εκτός Μεσσηνίας.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Λίγοι είναι εκείνοι που θα σουβλίσουν φέτος οβελία (φωτογραφίες)
     
 
  Ολοένα και πιο φανερές γίνονται στην καθημερινότητά μας οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, με χαρακτηριστικότερη, αυτή την περίοδο, της αγοράς κρέατος για τις ημέρες του Πάσχα.
Μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν τιμές για να μπορέσουν να αγοράσουν ό,τι καλύπτει το βαλάντιό τους, αλλά οι αγορές τους είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, όπως παρατήρησε, μιλώντας στο «Θ», ο πρόεδρος του  Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας Δ. Γαλανάκης.
Το ένα αρνί έχει γίνει πλέον μισό ή τρία τέταρτα ή ακόμη και μικρότερη ποσότητα, είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως λίγοι θα είναι φέτος εκείνοι οι οποίοι θα σουβλίσουν ολόκληρο αρνί.
Θεωρείται πιθανή η αύξηση της κίνησης και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσης, με την άφιξη των ετεροδημοτών, αν και πέρσι, όπως είπε ο κ. Γαλανάκης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί να έχουν αγοράσει κρέας από την Αθήνα και να το φέρνουν στη Μεσσηνία για να το καταναλώσουν.
Ωστόσο, όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «μούδιασμα» στην αγορά κρέατος και κυρίως τα Σάββατα, συνέχισε, όταν τη Δευτέρα επρόκειτο να συνεδριάσει το Eurogroup, καθώς οι όποιες εξελίξεις επηρεάζουν την αγορά και την τσέπη του καταναλωτή.
Ο κ. Γαλανάκης σημείωσε, τέλος, ότι η Μεσσηνία έχει γίνει ένας από τους βασικούς παίκτες στο χώρο του κρέατος με τη λειτουργία του σφαγείου, που εκτός από τα σφάγια του νομού, εξυπηρετεί τις ανάγκες και άλλων περιοχών, όπως τη Μεγαλόπολη, την Κόρινθο ή και την Αθήνα.
Την αύξηση της κατανάλωσης σήμερα και αύριο περιμένει ο Απόστ. Κουταβάς στο meatshop, ενώ και ο Ηλίας Κλείδωνας από το «Μανιατάκι» χαρακτήρισε την κίνηση ικανοποιητική.
Κι ενώ η νηστεία της Σαρακοστής συνεχίζεται, οι καταναλωτές είναι πολύ «σφιχτοί» και στην αγορά των αλιευμάτων, παρατήρησε ο Μ. Κουτσούκος από το ομώνυμο ιχθυοπωλείο.             
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

*** Χάνεται στο βάθος του χρόνου το Τσακώνα - Καλό Νερό
    
Αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού για την Ολυμπία Οδό
 Μετά τις χθεσινές εξελίξεις για το τμήμα της "Ολυμπίας Οδού", Πάτρα- Πύργος, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου που αφορά στη Μεσσηνία... χάνεται στο βάθος του χρόνου.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Για το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε εντολή για την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους, που σημαίνει ότι μετατίθεται χρονικά η όποια απόφαση, ακόμη και κατασκευής ή μη. Δε γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει η μελέτη, πότε θα τελειώσει και τι αποτελέσματα θα δείξει. Πιθανότατα, η απόφαση αυτή να είναι και το πρόσχημα για την ακύρωση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι για το τμήμα Τσακώνα-Καλό Νερό υπάρχουν μελέτες οδοποιίας και εγκεκριμένοι-επικαιροποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ υπολείπονται οι υποστηρικτικές μελέτες - γέφυρες, σήμανση, υδραυλικά - που δεν απαιτούν πολύ χρόνο, και πρέπει τώρα να προκηρυχθούν. Το νέο ΕΣΠΑ, που τώρα τρέχει, είναι η μοναδική και η τελευταία ευκαιρία για την κατασκευή του δρόμου Τσακώνα-Καλό Νερό.
Η κατασκευή αυτού του τμήματος, όπως και αυτού της Καλαμάτας μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη, είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όλης της Δυτικής Ελλάδας.
Οι βουλευτές της Μεσσηνίας μαζί με τους βουλευτές της Ηλείας και της Αχαΐας πρέπει να πράξουν το χρέος τους, να μη δεχθούν καμιά τροποποίηση στη Βουλή της υπάρχουσας σύμβασης που έχει ήδη κυρωθεί.
Από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συζήτηση απουσίαζε η Μεσσηνία. Πού ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση, γιατί δεν πήγαν έστω και απρόσκλητοι; Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ
Σε 8 ή 9 δημοπρατήσεις σπάει οριστικά το έργο  
Σε πολλά τμήματα σπάει οριστικά το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, ο αριθμός των τμημάτων θα είναι πιθανότατα 8 ή 9,  όπως προέκυψε από χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, με φορείς της Αχαΐας και της Ηλείας.
Τους προσεχείς δύο έως τρεις μήνες αρχίζει τμηματικά η προκήρυξη, που θα γίνεται σε ομάδες των 2 ή 3 τμημάτων κάθε φορά (π.χ. ανά 15 μέρες). Αυτή την εποχή τρέχει η ολοκλήρωση ένταξης του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020.
Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να σταματήσουμε να έχουμε συσσώρευση των έργων σε λίγους, τόνισε ο κ Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό το λόγο προωθούνται οι τμηματικές διαγνωστικές διαδικασίες, ο τελικός αριθμός των οποίων αποτελεί αντικείμενο της σχετικής μελέτης και προετοιμασίας των υπηρεσιών του υπουργείου.
O αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ σημείωσε ότι οι νέες δημοπρασίες, σε κάθε περίπτωση, θα εξελιχθούν παράλληλα, για το σύνολο του έργου και κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και συμμετοχής στους διαγωνισμούς όσο το δυνατόν περισσότερων και όχι μόνον λίγων εργοληπτικών εταιρειών.
Επίσης, θα διασφαλιστεί η πιο αποτελεσματική οικονομικά, κατασκευαστικά και χρονικά, λύση υλοποίησης του έργου. Με την επιλογή της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας υπογραμμίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις, σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού, μιας και ακόμη να γινόταν ο διαγωνισμός στις 31 Μαρτίου 2015, οι οικονομικές προσφορές θα ανοίγονταν μετά την οριστική ένταξη του έργου στο ΣΕΣ τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2015.

***   Βαρουφάκης: «Πολύ σίγουρος» για συμφωνία έως τις 24 Απριλίου     «Δεν αναζητούμε λύση εκτός Ευρώπης»
Βαρουφάκης: «Πολύ σίγουρος» για συμφωνία έως τις 24 Απριλίου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης 
 «Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αρκετά καλά. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων μας να επιτύχουμε μία συμφωνία έως τις 24 Απριλίου και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg από το Παρίσι.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση των συνομιλιών αυτών με εκείνες που εξελίσσονται με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία είναι οι πιστωτές της χώρας.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Το θέμα της διάσωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Βαρουφάκης. «Αυτή η κυβέρνηση δεν αναζητά μία λύση εκτός Ευρώπης σε κάτι που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.»
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία με τους εταίρους της, πληρώνοντας το πολιτικό κόστος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε θετικά.
«Δεν θα είμαστε κατάλληλοι για το σκοπό εάν δεν ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε πολιτικό κόστος για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Και κατέληξε λέγοντας, σε ελεύθερη απόδοση: «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμούς, αλλά όχι να συμβιβαστούμε». (We are prepared to make all sort of compromises, we are not prepared to be compromised).
Newsroom ΔΟΛ
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
***  Μήνυμα κατά του Bullying από τον Χρήστο Γάτση και τον Νίκο Καρέλη
     
Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα κατά της μάστιγας του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας έστειλαν ο διεθνής επιθετικός του Παναθηναϊκού Νίκος Καρέλης μαζί με τον Καλαματιανό ατζέντη του Χρήστο Γάτση. Συμμετέχοντας στην καμπάνια του «Vizantinos target sport club» οι δυο τους φωταγραφήθηκαν με τα μπλουζάκια «Stop Bullying» στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα προς όλα τα νέα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους.
«Η παιδεία, οι αρχές και οι αξίες, μέσα από τις παραστάσεις που σου δίνει ο αθλητισμός, και ταυτόχρονα η τόνωση της αυτοπεποίθησης κερδίζουν την ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία» είναι το κοινό σύνθημα που δίνει η "οικογένεια" του ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ Target Sport Club.
Όπως είναι φυσικό το μήνυμα των Καρέλη-Γάτση και του "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ", αρωγού της καμπάνιας κατά του θλιβερού και αποτρόπαιου φαινομένου, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

*** Στο  Ευρωμπάσκετ
Τα ζευγάρια στους «8»ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός
Φενερμπαχτσέ-Μακάμπι
Ρεάλ Μαδρίτης-Εφές
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός

Ήττα του ΠΑΟ αλλά πρόκριση στα play off μέσω... Μακάμπι
Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα έχει ως εξής:5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 9 Απριλίου  2015

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Παναθηναϊκός 69-68
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίζικ (Ουκρανία), Πατέρνικο (Ιταλία), Λάτισεφς (Λετονία)
Τα δεκάλεπτα: 16-7, 30-26, 44-45, 69-68
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ντέγιαν Ράντονιτς): Γουίλιαμς 11 (3), Ντάνγκουμπιτς 3 (1), Μίτροβιτς 11 (1), Λάζιτς, Κάλινιτς 14, Μαριάνοβιτς 12, Τζένκινς 4, Γιόβιτς, Ζίρμπς 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Σλότερ, Γιάνκοβιτς 9 (3), Φώτσης 6 (2), Νέλσον 8, Παππάς 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ, Μπατίστα 15, Λαουάλ.

Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 73-64

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Γαλατασαράι (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Ρεάλ Μαδρίτης 10-3 23
Μπαρτσελόνα 10-3 23
Μακάμπι Τελ Αβίβ 9-5 23
Παναθηναϊκός 7-7 21
-----------------------------------
Άλμπα Βερολίνου 7-7 21
Ζαλγκίρις Κάουνας 5-8 18
Ερυθρός Αστέρας 4-10 18
Γαλατασαράι 2-11 15

6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 83-72
Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία)-Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) 93-84
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 79-88

Παρασκευή, 10 Απριλίου  2015

Ολυμπιακός-Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 12-2 26
Φενερμπαχτσέ Ούλκερ 11-3 25Ολυμπιακός 9-4 22
Αναντολού Εφές 6-8 20
----------------------------------------
Λαμποράλ Κούτσα 7-7 20
Αρμάνι Μιλάνο 4-10 18
Μάλαγα 4-10 18
Νίζνι Νόβγκοροντ 3-10 16

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4109 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2444    video.-  2479.-             https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 437   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8980  βίντεο   .-

 
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3967.-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 381. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    965/ 1000.. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   369 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01                                      
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-   ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 368  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .- 
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-

***  ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 (27/03/2015)  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα  30  Μαρτίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  ενημέρωση Τρίτη  31  Μαρτίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Τρίτη 31 Μαρτίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  :
~ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη  02  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημερώσεις  Παρασκευή 03   Απριλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NWES   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  03  Απριλίου  2015   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-
~ ARFARA NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Σάββατο  04  Απριλίου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-04-2015.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  04  και  05  Απριλίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/04-05-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή  05  Απριλίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-05-2015.html .-
~ Ειδήσεις  Ενημέρωση  Κυριακή  05  Απριλίου  2015  :
Σήμερα  Κυριακή των Βαϊων  !   :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/05-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Δευτέρα 06  Απριλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-06-2015.html .- 
~ARFARA  NEWS  ,  Το αγιάζι  της ενημέρωσης ,  Μ. Τρίτη 07  Απριλίου 2015 :
ΕΒΔΟΜΑΔΑ   ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ !   :
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-07-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το αγιάζι  της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη  08  Απριλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-08-2015.html .-
ARFARA  NEWS , Εβδομάδα ΠαθώνΜ. Πέμπτη  09  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-09-2015.html .-
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου