ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018 . ~
~



ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΩΝ του ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Βίντεο ...
~*Ακολουθεία Νυμφίου Κυριακή Βαΐων 01/04/2018 Αρφαρά :
~*ΑΡΦΑΡΑ Κυριακή βράδυ Ι Ν  Αγίων Θεοδώρων Ακολουθεία Νυμφίου: https://youtu.be/bXFTW5EWk2s .-
~*Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 01/04/2018 Εβδομάδα Παθών Κυρίου μας: https://youtu.be/cuOGAeCI4wA .-
~*Εβδομάδα 1η Παθών 1-04-2018  ψέλνει ο Παναγιώτης Κουτσομύτης: https://youtu.be/9wbn4i10WLA .-
~~*Εβδομάδα Παθών Αρφαρά 1/4/2018 Ψέλνει ο Παππά Μιχάλης:
~*Μ .Τετάρτη 04/04/2018 Ευχέλαιο στο Αρφαρά:
~*Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρά Ευχέλαιο 04/04/2018 Μ. Τετάρτη:

~ Αμερικής Δημήτριος: «Ο εορτασμός του Πάσχα γίνεται με την αίσθηση πάσης φύσεως προβλημάτων»
~ «Το μήνυμα της Αναστάσεως μας δίνει δύναμη και προοπτική να αντιμετωπίσουμε τις πάσης φύσεως δυσκολίες» τονίζει μεταξύ άλλων στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος.
*  Ο κ.κ. Δημήτριος τονίζει μάλιστα πως ο «φετινός εορτασμός γίνεται με την αίσθηση προβλημάτων παγκοσμίων, εθνικών, κοινωνικών, οικονομικών, πάσης φύσεως».
~ Δείτε αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου…  Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για το Πάσχα 2018 :
https://youtu.be/0-omgW4A-aw  .-

*** 4 Απριλίου: Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω
~ Γυνή, βαλούσα σώματι Χριστού μύρον, Την Νικοδήμου προύλαβε σμυρναλόην.
Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.
*  Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας.
Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.
Απολυτίκιον:
Ήχος πλ. δ’.
Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ούν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής, και της βασιλείας έξω κλεισθής, αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς.
~*  Ιδού ο Νυμφίος έρχεται... Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Τρίτης Θρασύβουλος Στανίτσας : https://youtu.be/8aVsgaiQMUM .-

***  Τα Πάθη τα Σεπτά (Μέρος Α΄)
Οι μέρες των Αγίων Παθών του Χριστού μας δίνονται από την Εκκλησία όχι απλώς ως αναμνήσεις γεγονότων και σαν μετοχή σε γιορτές ή για εθιμοτυπική διαδικασία, αλλά αυτές οι μέρες είναι αποδεδειγμένο από την πείρα των ανθρώπων της Εκκλησίας και των Αγίων ότι είναι ημέρες Χάριτος.Όταν λέμε είναι ημέρες χάριτος, εννοούμε ότι υπάρχει μία διάχυτος χάρις, ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στο πλήρωμα της Εκκλησίας λόγω των εορτών αυτών, και καλούμαστε να κοινωνήσουμε με τη χάρη αυτή. Η κοινωνία με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι τόσο ζωντανή, όσο η κοινωνία ενός νεκρού σώματος με το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει ενέργεια και αυτό το έργο φαίνεται, είναι απτό, έτσι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ενωθεί με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Αυτές οι μέρες είναι μοναδικές στον χρόνο και καλούμαστε όλοι να γευτούμε αυτή την ενέργεια του Θεού, που δίδεται πλουσίως σε όσους θέλουν να μετάσχουν σ’ αυτή.
Τη Μ. Εβδομάδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μετέχουμε σ’ αυτό το γεγονός που εκτυλίσσεται μπροστά μας, το γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου. Δεν πάμε στην εκκλησία για να κλάψουμε για τον Χριστό, αν είναι κρίμα που τον σταύρωσαν οι Εβραίοι. Πηγαίνουμε στην εκκλησία για να κοινωνήσουμε στα Πάθη του Χριστού και να καταλάβουμε ότι έγιναν για μας και μας χάρισαν το γεγονός της σωτηρίας μας. Κοινωνούμε μ’ αυτή τη ζωοποιό χάρη, η οποία προέρχεται από τον σταυρό του Χριστού. Λέει το ευαγγέλιο ότι όταν πλησίαζε η εβδομάδα των αζύμων, η εβδομάδα που οι Εβραίοι τιμούσαν το Πάσχα, δηλ. την ανάμνηση που έφυγαν από την Αίγυπτο και πέρασαν μέσω της Ερυθράς θάλασσας και πορεύθηκαν στη γη της επαγγελίας, ο Χριστός εκείνες τις ημέρες είπε στους μαθητές του ότι πεθύμησε να φάει μαζί τους το Πάσχα. Τους έστειλε να πάνε στην απέναντι Κώμη από τα Ιεροσόλυμα και να βρουν κάποιον άνθρωπο, τον οποίο με προφητικό τρόπο τους είπε ότι θα βαστάζει ένα σκεύος νερού και να του πουν να ετοιμάσει το σπίτι του για να φάει εκεί το Πάσχα με τους μαθητές του. Εν τω μεταξύ οι αρχιερείς και οι γραμματείς είχαν συνέδριο και σκέφτονταν με ποιο τρόπο να θανατώσουν τον Χριστό, διότι τους ενοχλούσε η παρουσία του. Τότε εισήλθε ο σατανάς στην καρδία του Ιούδα, ο οποίος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και πήγε στους αρχιερείς και γραμματείς και τους είπε τι δίνουν για να τους παραδώσει τον Χριστό. Αυτοί του υποσχέθηκαν να του δώσουν τριάντα αργύρια, την τιμή ενός δούλου την εποχή εκείνη.
Ο Ιούδας σκανδαλίστηκε από τον Χριστό, γιατί περίμενε απ’ αυτόν άλλα πράγματα. Αυτός ήταν καθαρός Εβραίος και πήγε κοντά στον Χριστό και περίμενε πως ο Χριστός θα γίνει βασιλιάς κι ότι αφού ήταν δυνατός και έκανε τόσα θαύματα θα βασίλευε και θα νικούσε και θα είχε κοντά Του μία δόξα. Ο Χριστός θα ήταν ένας επίγειος άρχοντας και θα δόξαζε και τον λαό του, τον Ισραήλ. Όταν είδε ότι ο Χριστός δεν ασχολούνταν με αυτά τα εγκόσμια πράγματα, αλλά είχε άλλα πράγματα να κάνει, τότε σκανδαλίστηκε, έχασε την πίστη του και έκανε αυτή την ενέργεια. Είχε λάθος προσδοκίες από τον Χριστό ο Ιούδας. Αυτό το γεγονός δεν είναι απλό, γιατί τον Χριστό δεν τον πρόδωσε ένας εχθρός του ούτε ένας που απλώς τον άκουγε, αλλά ένας επιστήθιος μαθητής του, που ήταν πάντα μαζί του και αυτό ήταν μεγάλος πόνος για τον Χριστό. Πρόδωσε τον Χριστό και τον παρέδωσε στους αρχιερείς και γραμματείς χωρίς να είναι οι άλλοι παρόντες. Γι’ αυτό και εμείς πολλές φορές, επειδή προσεγγίζουμε λάθος τον Χριστό, γι’ αυτό έχουμε μία απογοήτευση. Αν προσεγγίζουμε τον Χριστό για να λυθούν τα προβλήματά μας ή να πάνε καλά οι δουλειές μας ή για να θεραπευθούν οι άρρωστοί μας ή για να μην πεθάνουν οι δικοί μας, τότε είμαστε λανθασμένοι και αυτή η προσέγγιση προδικάζει την αποτυχία της πίστεώς μας. Γιατί θα έρθει κάποια ώρα που κάποιοι από τους δικούς μας θα πεθάνουν ή θα αρρωστήσουν και κάτι από τα δικά μας δεν θα πάει καλά και ίσως και τα εθνικά μας θέματα να γίνουν χειρότερα και να φαίνεται τελικά ότι εμείς που πιστεύουμε στον Θεό μας πάνε όλα στραβά και ανάποδα και οι άλλοι που δεν πιστεύουν τους πάνε όλα καλά.
~ Έτσι υπάρχει αυτό το δίλημμα που είχε και ο Ιούδας, δηλ. εμείς που ακολουθούμε τον Χριστό θα είμαστε μία ζωή καταδικασμένοι σ’ αυτό τον κόσμο και τους άλλους θα τους πάνε όλα καλά; Αυτό το δίλημμα μπαίνει σε κάποιο που έχει εγκόσμιες βλέψεις, δηλ. περιμένει ότι ο Θεός θα συνεργαστεί μαζί του για μία εγκόσμια ευδαιμονία, για μία κοσμική επιτυχία. Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε κεκλημένοι από τον Θεό στην ουράνιο Βασιλεία του και ότι δεν έχουμε «ὧδε μένουσαν πόλιν ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμε», τότε θα σκανδαλιστούμε κάποια στιγμή. Όταν πήγε λοιπόν ο Χριστός στο ανώγιο που ετοίμασαν οι Απόστολοι, έκανε δικό του Πάσχα με τους μαθητές του. Τότε λέει το Ευαγγέλιο πήρε το ποτήριο με το κρασί και αφού ευχαρίστησε τον Θεό και προσευχήθηκε, το ευλόγησε και τους το έδωσε και το ψωμί, αφού τους το διαμοίρασε τους είπε: «Λάβετε, φάγετε τοῦτο ἐστὶ τὸ σῶμα μου τὸ ὑπὲρ ὑμῶν κλώμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν» και «πίετε ἐξ’ αὐτοῦ πάντες τοῦτο ἐστὶ τὸ αἷμα μου…». Μ’ αυτό τον λόγο ο Χριστός ίδρυσε το Μυστήριο της Ευχαριστίας και επετέλεσε ακριβώς την πρώτη Θεία Λειτουργία.
Σ’ αυτή τη Λειτουργία που μετέχουμε όλοι, σ’ αυτή την ευχαριστία που ετέλεσε ο Χριστός στο υπερώο εκείνο της Ιερουσαλήμ πριν 2000 χρόνια. Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, το οποίο σώζει τον άνθρωπο. Αν παύσει να τελείται η ευχαριστία, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Εκκλησία ούτε τίποτα. Βέβαια, όταν τους παρέδωσε το δείπνο και τους έδωσε το σώμα και το αίμα του και κοινώνησαν οι Απόστολοι από τα χέρια του Χριστού, και μέσα σ’ αυτούς και ο Ιούδας, τους αποκάλυψε ότι κάποιος ο οποίος είναι εδώ μαζί τους και τρώει θα τον παραδώσει. Αυτοί ταράχτηκαν και άρχισαν να διερωτούνται ποιος είναι αυτός που θα τον παραδώσει. Είπαν στον Ιωάννη, ο οποίος ήταν ο νεώτερος και αγαπούσε πιο πολύ απ’ όλους τον Χριστό, να πάει να ρωτήσει ποιος θα τον παραδώσει. Αυτός πήγε και έπεσε στο στήθος του Χριστού και όταν τον ρώτησε: «Κύριε, ποιος θα σε παραδώσει;» τότε έλαβε ως χάρισμα από τον Χριστό το χάρισμα της Θεολογίας, όπως λένε οι πατέρες. Και αυτό γιατί η Θεολογία, το να μιλά κανείς για τον Θεό ή να μιλά ο Θεός μέσα του και να λαλεί ο άνθρωπος εκ του Θεού, είναι χάρισμα των τελείων ανθρώπων, το οποίο είναι καρπός της μεγάλης αγάπης προς τον Θεό. Ο Χριστός του είπε ότι θα με προδώσει αυτός που θα του δώσω το ψωμί. Έτσι και έκανε. Το έδωσε και είπε στον Ιούδα: «Αυτό που θέλεις να κάνεις, κάνε το γρήγορα». Ο Χριστός δεν τον μάλωσε, ούτε τον προσέβαλε δημόσια. Τον χειρίστηκε με τόση λεπτότητα και αγάπη και ευγένεια. Του έδωσε ό,τι έδωσε στους άλλους, ούτε καν είπε το όνομά του, γιατί ακριβώς είχε αυτή την αγάπη προς τον ίδιο και έκανε τα πάντα, ώστε αυτός να μην εφαρμόσει αυτό που σκέφτηκε.
Αλλά δεν ήταν μόνο το ότι ο Ιούδας έκανε αυτά τα πράγματα.
Τη στιγμή που παρέδιδε το δείπνο και μιλούσε γι’ αυτό το γεγονός, οι Απόστολοι έκαναν κάτι άλλο. Άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος. Λέει ο Λουκάς ότι γινόταν φιλονικία μεταξύ των Αποστόλων για το ποιος θα είναι ο πιο μεγάλος. Ενώ ο Χριστός όδευε προς τον Σταυρό, ο ένας πήγε να τον προδώσει και οι άλλοι φιλονικούσαν ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος. Ο Χριστός τότε τους είπε ότι αυτός που θέλει να είναι μεγαλύτερος πρέπει να γίνει μικρότερος από όλους και αυτός που θέλει να είναι άρχοντας πρέπει να είναι δούλος πάντων και ακόμα τους είπε πως αυτοί που έμειναν μαζί του στους πειρασμούς του, θα πάρουν από τον ίδιο την εξουσία να είναι μαζί του αιώνια στη Βασιλεία Του. Στον Πέτρο είπε: «Ξέρεις ότι ο Σατανάς ζήτησε να σας κοσκινίσει σαν σιτάρι και εγώ παρακάλεσα για σένα να μην εκλείψει η πίστη σου». Αυτός του είπε: «Εγώ Κύριε, είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου, όπου θέλεις και στη φυλακή και στον θάνατο». Τότε ο Χριστός του είπε: «Σου λέγω, Πέτρο, ότι σήμερα πριν λαλήσει ο πετεινός, θα με αρνηθείς τρεις φορές, υποστηρίζοντας ότι δεν με ξέρεις καν». Βέβαια, ο Πέτρος δεν κατάλαβε τίποτα. Ο Χριστός τούς μίλησε πνευματικά, ωστόσο άλλα έλεγε ο Χριστός, άλλα καταλάβαιναν οι Απόστολοι.
(απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας)

***  Τα Πάθη τα Σεπτά (Μέρος Β΄)
~ του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου
Μετά πήγε μαζί τους στο όρος των Ελαιών. Τους είπε προσεύχεσθε για να μην μπείτε σε πειρασμό. Αυτός πήγε λίγο πιο μακριά και προσευχόταν με αγωνία και έπεσε με το πρόσωπό του κάτω στη γη και από την αγωνία του ο ιδρώτας του έγινε ώσει θρόμβοι αίματος από την πολλή αγωνία και προσευχόταν στον Πατέρα του να παρέλθει «το ποτήριον τούτο».
*  Το ότι προσευχόταν να παρέλθει το ποτήριο τούτο, δεν ήταν επειδή φοβήθηκε τον θάνατο. Ο θάνατος φοβήθηκε τον Χριστό. Αυτός προσευχόταν στον Πατέρα του για μας. Και τι ήταν το ποτήριο; Έλεγε στον Πατέρα του ότι δεν θέλει αυτοί οι οποίοι αγαπά εις τέλος να κάνουν αυτό το πράγμα, δηλ. να τον σταυρώσουν. Προσευχόταν υπέρ όλου του κόσμου, ώστε να μην κάνει ο άνθρωπος αυτό το έργο, να σταυρώσει τον Χριστό. Ούτε δειλίασε προ του θανάτου ούτε φοβήθηκε τον θάνατο. Όταν λοιπόν προσευχόταν, τότε πλησίασε ο όχλος και μαζί τους ήταν και ο Ιούδας. Πήγε στον Χριστό και τον φίλησε μιας και είπε στους αρχιερείς ότι αυτό θα είναι το σημείο. Όποιον φιλήσει, αυτόν πρέπει να συλλάβουν. Πήγε ο Ιούδας, τον φίλησε και του είπε: Χαίρε Ραββί, χαίρε Διδάσκαλε. Και του είπε ο Χριστός εκείνη την ώρα: «Ἰούδα, φιλήματι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου παραδίδως;» δηλ. με φίλημα, μ’ αυτή την έκφραση της αγάπης παραδίδεις τον δάσκαλο και Πατέρα σου, που ξέρεις πόσο σε αγαπά; Εκείνος βέβαια τίποτα δεν κατάλαβε. Τότε πήγαν και τον συνέλαβαν. Ο Πέτρος ενεργώντας κοσμικά του είπε: «Θέλεις να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι, για να φοβηθούν και να φύγουν;» και βγάζει το μαχαίρι και κόβει το αυτί ενός υπηρέτη. Ένας κοσμικός τρόπος αντιμετώπισης του πειρασμού. Ο Χριστός όμως ούτε που έδωσε σημασία και του είπε ότι όσοι δίνουν μάχαιρα, θα πεθάνουν με μάχαιρα.
Μάλιστα ο Χριστός φρόντισε και τον δουλο και του έφτιαξε και το αυτί του. Ο Χριστός τότε τους είπε πως κάθε μέρα ήταν μαζί τους, ήταν ανάγκη να τον συλλάβουν με ξύλα και ρόπαλα λες και ήταν ληστής; Τότε τον έπιασαν και τον πήραν στο Πραιτώριο να τον δικάσουν. Ο Πέτρος, ο γενναίος εκείνος που πριν από μερικές ώρες είπε ακόμα και στον θάνατο είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου και έκοψε το αυτί του δούλου, όταν πήγε στο σπίτι του αρχιερέα έβλεπε τη δίκη του Χριστού. Τότε πήγε μία δούλη και του είπε μήπως είσαι και εσύ μαζί μ’ αυτούς και εκείνος είπε όχι δεν ξέρω τίποτα. Μετά του ξαναλέει πως πρέπει να είναι μαζί τους, γιατί είναι Γαλιλαίος. Αυτός πάλι αρνήθηκε ότι δεν ξέρει τον άνθρωπο που δίκαζαν. Τρεις φορές αρνήθηκε τον Χριστό και μάλιστα άρχισε να ορκίζεται και με αναθέματα να λέει ότι δεν γνωρίζει αυτό τον άνθρωπο. Ενώ έλεγε ακόμα τα λόγια της άρνησης, ο αλέκτωρ εφώνησε. Τότε στραφείς ο Κύριος ενέβλεψε στον Πέτρο και τότε θυμήθηκε ο Πέτρος τον λόγο του Χριστού, που του είπε ότι πριν λαλήσει ο πετεινός θα με αρνηθείς τρεις φορές, και εξελθών έκλαψε πικρώς. Ο κορυφαίος Απόστολος τι πτώση υπέστη; Ο Πέτρος έπεσε όπως και ο Ιούδας. Όμως ο Πέτρος έκλαψε πικρώς και μετανόησε για την πτώση του. Ο Ιούδας δεν έκλαψε, δεν μετανόησε, αλλά αυτοκτόνησε. Έτσι από τους Αποστόλους ο ένας επανήλθε από την πτώση και ο άλλος πήγε πρώτος στην κόλαση.
Αυτή είναι και η τραγωδία ότι ο πρώτος που πήγε στην κόλαση ήταν μαθητής του Χριστού. Όλα αυτά είναι η ιστορία της Εκκλησίας και οι Απόστολοι τίποτε δεν έκρυψαν, τα έγραψαν όπως έγιναν, γιατί δεν είχαν σύμπλεγμα κατωτερότητας όπως οι σημερινοί που θέλουμε να στηρίξουμε την Εκκλησία πάνω στη δήθεν καλή συμπεριφορά μας. Αλλοίμονο αν η Εκκλησία στεκόταν στην ηθικότητα των ανθρώπων. Η Εκκλησία στέκει στην αγιότητα του Θεού. Εμείς είμαστε ταλαίπωροι άνθρωποι, αμαρτωλοί.
Δεν είμαστε εμείς που σώζουμε την Εκκλησία αλλά η Εκκλησία εμάς. Η Εκκλησία είναι Αγία και αγιάζει τον άνθρωπο. Μετά λοιπόν τη δίκη, άρχισαν οι άνδρες που συνέλαβαν τον Χριστό να τον κτυπούν και να τον εμπαίζουν. Ο Λουκάς λέει ότι σκέπασαν το πρόσωπο του Χριστού και τον κτυπούσαν στο πρόσωπο ζητώντάς του να προφητεύσει ποιος είναι αυτός που τον δέρνει. Το θέμα δεν ήταν το ότι πονούσε αλλά το πως παρέδωσε τον εαυτό του σ’ αυτούς τους ανθρώπους να τον χλευάζουν και να τον κτυπούν. Μετά, αφού το έκαναν αυτό, τον δίκασαν, απήγγειλαν τις κατηγορίες εναντίον του και τον έσυραν στον Πιλάτο. Τότε ο Πιλάτος έκανε έναν διάλογο με τους Εβραίους. Τους είπε ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμία κατηγορία για να τον θανατώσουν. Αυτοί επέμεναν ότι πρέπει να θανατωθεί. Κάποιος άλλος ευαγγελιστής λέει ότι η γυναίκα του Πιλάτου του έδωσε το μήνυμα να μην κάνει αυτό το έγκλημα και να θανατώσει αυτό τον άνθρωπο, γιατί είναι αθώος.
Η γυναίκα του Πιλάτου είναι αγία, είναι η Αγία Πρόκλα. Τότε έβγαλε τον Χριστό στον εξώστη, ντυμένο με την κόκκινη χλαμύδα, ταλαιπωρημένο και επειδή μπορούσε να ελευθερώσει κάποιον, τους ρώτησε ποιον θέλουν να αφήσει ελεύθερο, τον Χριστό ή τον Βαρραβά, ο οποίος ήταν ληστής και φονιάς. Ο λαός με ένα στόμα φώναζε «ἄρον τοῦτον καὶ ἀπολυσον ἡμὶν τὸν Βαρραβὰν», δηλ. σκότωσε αυτόν και να μας απολύσεις τον Βαρραβά. Ο Πιλάτος ενώ τους έλεγε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτε, άρα γιατί να τον σκοτώσει, εκείνοι πιο πολύ φώναζαν να τον σταυρώσει. Ξανά τους επανέλαβε ότι δεν βρίσκει κάποιο κακό άξιο θανάτου και τους πρότεινε να μην τον τιμωρήσει και να τον αφήσει ελεύθερο. Ωστόσο, και την τρίτη φορά φώναζαν να τον σταυρώσει και να απελευθερώσει τον Βαρραβά. Μάλιστα ένας άλλος ευαγγελιστής λέει ότι φώναζαν «τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ’ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν». Και λίγα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Χριστού έγινε η καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Από τότε μέχρι το 1947, που έγινε το κράτος του Ισραήλ, οι Εβραίοι ήταν διεσπαρμένοι σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό που διάλεξαν και ζήτησαν επαληθεύθηκε.
~ Αφού έγινε κι αυτό, μαστίγωσαν τον Χριστό και τον φραγγέλωσαν. Το φραγγέλιο ήταν ένα ξύλο πάνω στο οποίο ήταν δεμένα λουριά από δέρμα και η άκρη των λουριών ήταν μολύβια μυτερά, τα οποία όταν κτυπούσαν πάνω στην πλάτη καρφώνονταν μέσα στο δέρμα, τα τραβούσαν κάτω και ξέσκιζαν τον άνθρωπο. Έπειτα του φόρεσαν ένα στεφάνι πάνω στο κεφάλι σαν το κοφίνι και έμπηξαν πάνω στο κοφίνι τα καρφιά, του φόρεσαν την κόκκινη χλαμύδα, για να τον εμπαίξουν και του φόρτωσαν τον Σταυρό και άρχισαν να τον οδηγούν στη Σταύρωση, γιατί έτσι ήθελαν οι αρχιερείς. Τον σταύρωσαν στον τόπο καλούμενο κρανίου τόπο, στον Γολγοθά. Δεξιά και αριστερά του δύο κακούργοι ληστές, οι οποίοι ήταν και αυτοί καταδικασμένοι σε θάνατο. Δίπλα από τον Χριστό δεν υπήρχε κανένας μαθητής του, έφυγαν όλοι.
Έμειναν μόνο η Παναγία και κάποιες άλλες γυναίκες. Μόνο ο Ιωάννης ο θεολόγος έμεινε δίπλα στον Σταυρό του Χριστού. Από τον Σταυρό ο Χριστός είπε στον Ιωάννη να φροντίζει τη μητέρα του και φώναξε με μία μεγάλη φωνή και είπε: «Διψώ», γιατί από τη ροή των αιμάτων υπήρχε η αίσθηση της δίψας. Οι Πατέρες είπαν ότι το «διψώ» του Χριστού δεν ήταν ότι ήθελε ένα ποτήρι νερό. Βέβαια, ως τέλειος άνθρωπος έπαθε και ήταν φυσικό, αλλά είπε «διψώ» τη σωτηρία των ανθρώπων. Ακριβώς γι’ αυτούς για τους οποίους πάσχω και αγαπώ. «Διψώ» να τους πάρω όλους κοντά μου. Αφού είπε «διψώ», οι στρατιώτες που τον ενέπαιζαν πήραν ξύδι και χολή και τα ανάμειξαν, τα έβαλαν στον σπόγγο, πήγαν να τα βάλουν στα χείλη του και ο Χριστός αρνήθηκε να τα πάρει.
Πάνω από τον Σταυρό έβαλαν μία επιγραφή: «Αυτός είναι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, ο Βασιλιάς των Ιουδαίων». Οι δύο ληστές τον ενέπαιξαν. Όμως κάποια στιγμή ο ένας απ’ αυτούς μάλωσε τον άλλον λέγοντάς του: «δεν ντρέπεσαι; Τι λες αυτού του ανθρώπου; Εμείς δικαίως πάσχομεν, αυτός είναι αθώος και άδικα σταυρώνεται τώρα». Και γύρισε στον Χριστό και του είπε: «Μνήσθητί μου Κύριε, ἐν τῇ βασιλεία σου». Ο Χριστός από τον Σταυρό του είπε: «Ἀμὴν λέγω σοί, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἐση ἐν τῷ Παραδείσω». Ήταν η ώρα 12 το μεσημέρι, ημέρα Παρασκευή και έγινε σκότος εφ’ όλης της γης και σεισμός. Και ο Χριστός όταν είδε ότι όλα τελείωσαν και έκανε όσα έπρεπε να κάνει και ήταν όλα έτοιμα, προσευχήθηκε και είπε: «Θεέ μου, Θεέ μου, ἴνα τί μὲ ἐγκατέλειπες». Πολλοί λένε ότι τον εγκατέλειψε ο Θεός.
Όχι βέβαια, δεν εγκατέλειψε ο Θεός τον Χριστό. Αλλά εκείνη τη στιγμή απήγγειλε τον 21ο ψαλμό, που αρχίζει με αυτή τη φράση. Είναι ο ψαλμός που μιλάει προφητικά για το πάθος του Χριστού. Και ο Χριστός, κύριος του εαυτού του, απήγγειλε τον ψαλμό εκείνο, προσευχήθηκε και είπε: «Πάτερ, εἰς χείρας σου παρατίθεμαι τὸ πνεῦμα μου». Παρέδωσε το πνεύμα στον Θεό Πατέρα και λέει το ευαγγέλιο ότι αμέσως εφώναξε «τετέλεσται» όλα τελείωσαν. Ως κύριος του εαυτού του και ως Κύριος της ζωής και του θανάτου έκανε κάτι που δεν κάνουμε εμείς. Αφού έκλινε πρώτα το κεφάλι του, παρέδωκε το πνεύμα του. Όταν εξέπνευσε ο Χριστός, ήταν τρεις το απόγευμα της Παρασκευής. Τότε έγινε ο μεγάλος σεισμός και έγιναν όλα εκείνα που περιγράφει το ευαγγέλιο. Ακόμα ένας, ο εκατόνταρχος Λογγίνος που ήταν παρών είπε: «Αληθώς αυτός ο άνθρωπος είναι Θεού Υιός» και στη συνέχεια ο Λογγίνος έγινε Απόστολος και μάρτυρας και τον γιορτάζει και η Εκκλησία μας. Τι παράξενα πράγματα γινόντουσαν τις μέρες του Χριστού. Έγιναν τα πάνω κάτω. Ένας απόστολος χάθηκε, ο άλλος τον αρνήθηκε, οι υπόλοιποι τον εγκατέλειψαν και αυτός πήγε μόνος του στον Σταυρό.
Πάνω στον Σταυρό πιάνει τον ληστή και τον παίρνει μαζί του στον παράδεισο. Ήταν ο πρώτος που πήγε στον παράδεισο, δεν ήταν κανένας Απόστολος ή Άγιος και ο πρώτος που πήγε στην κόλαση ήταν ο Απόστολος. Εκείνος που ήταν κάτω από τον Σταυρό, ο Ρωμαίος Λογγίνος, έγινε μάρτυρας αφού πίστεψε πως ήταν ο Χριστός, Θεού Υιός, ενώ οι αρχιερείς που ήταν άνθρωποι που διάβαζαν τον νόμο και ήταν άνθρωποι του Θεού, τον σταύρωσαν και τελικά ανέτρεψε όλη τη λογική συνέχεια των πραγμάτων. Παρέδωσε την ψυχή του στον Πατέρα του, όταν όλα ήταν έτοιμα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν και εμείς αδελφοί μου, να βιώσουμε με τη χάρη του Θεού αυτές τις άγιες μέρες του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου μας, να συμπορευθούμε μαζί του στον δρόμο του Σταυρού και του μαρτυρίου, ώστε και να συναναστηθούμε μαζί Του.
(απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας)

***  Οι ιδιωτικές εταιρείες θα κόβουν άμεσα το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη ΔΕΗ, με αφορμή τις δύο διακοπές ρεύματος που επίσημα έχουν καταγραφεί σε σπίτια στην Καλαμάτα. Μάλιστα, να θυμίσουμε ότι η πρώτη ήρθε στη δημοσιότητα, όταν σπίτι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής τυλίχθηκε στις φλόγες από κερί που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, αφού είχε κοπεί το ρεύμα λόγω χρεών.
Χθες, λοιπόν, ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μέλη της, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων, βρέθηκαν στα γραφεία της Εταιρείας στην οδό Αρτέμιδος και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, καθώς και μείωση των τιμών της κιλοβατώρας.
Ειδικότερα, ανέφεραν ότι οι αυξήσεις που προήλθαν με τις μνημονιακές πολιτικές κάνουν το κόστος δυσβάστακτο, καθώς, αφότου η ΔΕΗ έσπασε στα τρία, ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τρία διαφορετικά ΦΠΑ.
Επίσης, υποστήριξαν ότι με την εγγυημένη τιμή που δόθηκε στην τιμή της κιλοβατώρας στους ιδιώτες που μπήκαν στο χώρο της ενέργειας, μεγάλο μέρος της επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ, αλλά και οι «φιλόδοξοι» ιδιώτες επενδυτές, πρέπει να καταλάβουν ότι το ρεύμα είναι αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να προσφέρεται στους καταναλωτές και όχι για επενδυτική πολιτική και υπερκέρδη.
  Ιδιωτικές εταιρείες
Μιλώντας για τις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν ρεύμα, είπαν ότι η ΔΕΗ είχε μια ευαισθησία και κοινωνική πολιτική, καθώς επιδοτούνταν σχετικά στο παρελθόν, ενώ πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δικά της ζητήματα. Έτσι, θα υπάρξουν άμεσα διακοπές και σε νοικοκυριά της Μεσσηνίας, με τις περισσότερες να γίνονται από τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς δε διαθέτουν την ευαισθησία ή την υπομονή της ΔΕΗ να προχωρούν σε διακανονισμούς και δόσεις.
  Η επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για τις διακοπές
Ένα άλλο ζήτημα που ζητήθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να συγκροτήσει επιτροπή για τις διακοπές ρεύματος. Ως κίνηση τα μέλη της Επιτροπής τη χαρακτήρισαν θετική, όμως κατήγγειλαν ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού μόνο 10 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα έχει διαθέσει η κυβέρνηση για φτωχούς και ανέργους, ως προκαταβολή σε όσους έχει διακοπεί το ρεύμα.
  Η πρότασή τους
Ως λύση οι συγκεντρωμένοι πρότειναν την εξής: μέχρι να καταργηθούν τα μνημόνια, να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη, νόμος που- όπως είπαν- προέβλεπε δωρεάν 3.600 κιλοβατώρες ανά μήνα σε όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** 1.000.000 περίπου ευρώ για ασφαλτοστρώσεις- Οι δρόμοι της Καλαμάτας που θα γίνουν παρεμβάσεις 
Την κατάρτιση όρων και τη σύνταξη διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για το έργο «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δ. Καλαμάτας» ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 930.000 ευρώ και αφορά στην ανακατασκευή ταπήτων, αφού προηγηθεί απόξεση, σε πολλές οδούς της Καλαμάτας, στην κατασκευή ταπήτων σε διάφορους δρόμους και στην κατασκευή νέων δρόμων.
Εκτιμάται ότι το έργο θα εκτελεσθεί περί τα μέσα του καλοκαιριού. Παρεμβάσεις θα εκτελεσθούν – μεταξύ άλλων – στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Σπάρτης, καθώς και σε τμήματα των οδών Είρας, Μεσσήνης, Αθηνών, Κλαδά, Μητροπολίτου Μελετίου, Ακρίτα, Κρήτης, Λακωνικής, Παλαιολόγου, Ναυαρίνου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Όλγας, Χίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ψαρών, Αναγνωσταρά, Αριστοδήμου, Κανάρη κ.λπ.
Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε σε:
•Έγκριση μελέτης και κατάρτιση όρων διακήρυξης διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών «Δαπάνες διαχείρισης αδέσποτων ζώων (2018)». Πρόκειται για διαγωνισμό προς ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών, με προϋπολογισμό 29.983,20 ευρώ με το ΦΠΑ, με αντικείμενο τις στειρώσεις, την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις, τους εμβολιασμούς, τις θεραπείες κ.λπ.
•Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση όρων διακήρυξης διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών «Κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων». Πρόκειται για παρέμβαση προϋπολογισμού 80.600 ευρώ με το ΦΠΑ και αφορά στην παροχή υπηρεσιών για εργασίες κλαδέματος ή κοπής δέντρων σε κεντρικές οδούς, πάρκα, πλατείες, χώρους δημοτικών κοιμητηρίων, παιδικών σταθμών, σχολείων και άλλους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους στην πόλη, τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
•Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση όρων διακήρυξης διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινων και μεταλλικών κατασκευών». Πρόκειται για παρέμβαση με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ με το ΦΠΑ και αφορά στην προμήθεια υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την κατασκευή καθιστικών, ραμπών ΑΜΕΑ, ξύλινων θυρών, καθώς και υλικών επισκευής ξύλινων δαπέδων και ξύλινων στεγών. Επίσης, με ορισμένα από τα υλικά αυτά θα αντικατασταθούν μεταλλικά στοιχεία, τα οποία χρειάζονται επεμβάσεις για την άρτια και ασφαλή λειτουργία τους.

*** «Πρωταπριλιάτικο αστείο» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –Τατούλη 
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ας αντιμετωπίσει πρώτα τους «κοριούς στον κόρφο του»
 Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είχε ξεκινήσει μια… παραφιλολογία για ενδεχόμενη συνεργασία του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις περιφερειακές εκλογές του 2019.
Το δε κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, ενίσχυσαν το παραπάνω σενάριο. Μάλιστα, από τη στιγμή που οι σχέσεις του κ. Τατούλη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, αυτό έδινε "τροφή" σε διάφορα σενάρια.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι όταν θέσαμε το θέμα σε στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, μας είπε επί λέξει: «Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα, αλλά και σε περίπτωση που οι δήθεν φήμες έχουν βάση, τότε δε θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο!».
Έτσι, για να σταματήσουν κάθε είδους δημοσιεύματα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση χθες, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι ούτε γι’ αστείο δέχεται την εικαζόμενη προσδοκία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, για επαφή με το κυβερνών κόμμα.
Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο κ. Τατούλης εκφράζει ό,τι παλαιό και αρρωστημένο έρχεται από το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα» και πως δεν μπορεί «να αντιμετωπίσει ούτε τους κοριούς στον κόρφο του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Μια φυσιολογική και απαραίτητη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της αιρετής Περιφέρειας για την οργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πελοπόννησο, ο κ. Τατούλης προσπάθησε να την καρπωθεί για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι φρόντισε να ανακοινώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, μιας και αμφισβητείται από τους φυσικούς του πολιτικούς συμμάχους, αλλά και επειδή είναι σε πανικό και δεν μπορεί ορθά και λογικά να αντιμετωπίσει ούτε τους “κοριούς στον κόρφο του”.
Ο κ. Τατούλης εκφράζει ό,τι παλαιό και αρρωστημένο έρχεται από το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα και ούτε γι’ αστείο να μην ψάχνει να βρει επαφή με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημοκρατικές, συμμετοχικές, διαφανείς διαδικασίες προς το συμφέρον της ανάπτυξης και των πολιτών». Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Έκθεση και προβολή ταινίας «…στο κύμα» 
Έργα ζωγραφικής παρουσιάζει στο καφέ-εστιατόριο «…στο κύμα» ο Peter Huby, Άγγλος συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Μεγάλη Μαντίνεια…
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το βράδυ, ενώ προηγήθηκε η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Ορέστεια» (Ad Hoc Productions). Τα έργα ζωγραφικής θα παρουσιάζονται έως τις 13 Μαΐου. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας. Α.Π.

*** Πόσα χρωστάμε στην εφορία 
Ως 500 ευρώ οφείλει στην εφορία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως προκύπτει από την έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017.
Ειδικότερα, στο σύνολο των 4.058.857 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία το 2017, οι 525.758 οφείλουν έως 10 ευρώ. Στο επόμενο κλιμάκιο οφειλών, από 10 έως και 50 ευρώ, καταλέγονται 337.729 φορολογούμενοι, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα είναι αυτό για οφειλές από 50 έως και 500 ευρώ, καθώς αφορά σε 1.336423 άτομα.
Από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτουν επίσης τα εξής: Οι κατασχέσεις από το μηχανισμό της ΑΑΔΕ ανήλθαν σε 1.721.911 πέρυσι και αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 2016. Ποσοστό 87,7% των οφειλετών (3.569.975 οφειλέτες) με βασική οφειλή μικρότερη των 5.000 ευρώ, διακρατούν το 2,5% (2.519,8 εκατ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1/1/2018. Ποσοστό 1% των οφειλετών (40.514 οφειλέτες) με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, διακρατούν το 89,2% (89.216,1 εκατ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1/1/2018.
Στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ποσοστό 11,3% των οφειλετών (458.368 οφειλέτες) διακρατούν το 8,2% (8.234,1 εκατ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1/1/2018.
Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 720.830 επικοινωνίες μέσω e-mail ή/και τηλεφώνου με φορολογούμενους, για συμμόρφωση ως προς την υποχρέωση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες εν μέρει συνεισέφεραν στη συμμόρφωση 421.090 φορολογουμένων (ποσοστό συμμόρφωσης 58,42%).
Οι εισπράξεις από όσους συμμορφώθηκαν ανήλθαν σε 265.894.362 ευρώ (ποσοστό είσπραξης 43,79%).

***  Οι επιδοτήσεις δε φέρνουν ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα 
  Για τις επιπτώσεις που είχε στον ελληνικό αγροτικό τομέα η οικονομική συγκυρία των τελευταίων εννέα χρόνων, αλλά και για τις δυνατότητες ανάκαμψης και αξιοποίησης των εγγενών πλεονεκτημάτων που έχει, μίλησε στη διεθνή ιστοσελίδα Freshplaza ο διευθυντής εξαγωγών της Hortiland, Stan Fijnaut, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μελίνας Ζιάγκου στην "Ύπαιθρο Χώρα".
Ο Fijnaut, που επί 22 συναπτά έτη ζει στην Ελλάδα, μεταφέροντας την εμπειρία του έκανε λόγο για μικρής κλίμακας παραγωγή, η οποία επιμερίζεται σε 860.000 εκμεταλλεύσεις, με ένα μέσο όρο 50 στρεμμάτων η καθεμιά και με το 12,6% του ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στον αγροτικό τομέα.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα επηρέασαν ευθέως, όχι μόνον τους καλλιεργητές, αλλά και τον κλάδο των σπόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, συμπεραίνει, εξαιτίας της μείωσης των εκτάσεων και της χρήσης εφοδίων, αποτέλεσμα της πτώσης του τζίρου των παραγωγών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο η χρήση λιπασμάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 20% σε διάστημα μεγαλύτερο από έξι χρόνια.
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά στην Ελλάδα είναι ακριβά», υποστηρίζει το στέλεχος της πολυεθνικής, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές στη χώρα, παρόλο που έχουν την πεποίθηση ότι τα εγχώρια προϊόντα είναι ποιοτικά ανώτερα των εισαγομένων, είναι αναγκασμένοι λόγω της συγκυρίας να αναζητούν οικονομικότερες λύσεις, που δίνουν ορισμένες φορές τα εισαγόμενα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ελέγχουν περισσότερο από το 50% του κλάδου, ποσοστό το οποίο αναμένεται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω. Αυτές οι αλυσίδες έχουν αυξημένες απαιτήσεις ως προς τις ποσότητες, την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την αξιόπιστη παράδοση, απαιτήσεις στις οποίες ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, έχοντας έλλειμμα εκσυγχρονισμού, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, «παρόλο που η Ελλάδα έχει τα πάντα για να αναπτύξει ένα διεθνώς επιτυχημένο αγροδιατροφικό τομέα».
Τα φορολογικά βάρη για το μέσο φορολογούμενο, η υψηλή ανεργία, το υψηλό ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο και τις τράπεζες, η απουσία πιστωτικής πρόσβασης που χαρακτηρίζουν τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, επηρεάζουν αναλόγως και τον πρωτογενή τομέα.
Εκεί, έχουν περικοπεί σε σημαντικό βαθμό και ο τομέας πρέπει να καταστεί βιώσιμος από μόνος του. Με δεδομένο ότι ο παραδοσιακός αγροτικός χώρος εν μέρει στηρίζεται στις επιδοτήσεις και δεν εκσυγχρονίζεται επαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλες αυτές οι αλλαγές έχουν προκαλέσει αναστάτωση. «Τα σημεία όπου η ανάπτυξη του ελληνικού αγροτικού τομέα λιμνάζει πρέπει να αναζητηθούν στην κυβέρνηση και στους ίδιους τους παραγωγούς.
Στην Ελλάδα υπάρχει δυσκολία στην ένωση των πολυκερματισμένων εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επενδύσεις, παρά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και καινοτομίας προκειμένου να ανταποκριθούν απέναντι στον ανταγωνισμό της διεθνούς ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, υπάρχει έλλειμμα τεχνογνωσίας, ενώ οι παλαιότεροι παραγωγοί συχνά δεν τολμούν να ρισκάρουν», τονίζει.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση, επιδοτώντας νέους παραγωγούς και ανανεώσεις υποδομών, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ευρέως αντιληπτά ακόμη.
Γίνεται λόγος για καινοτομία, branding και μεγάλες σημαντικές εξαγωγές, αλλά ελάχιστοι παραγωγοί έχουν δει κάτι απ’ όλα αυτά. «Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν από τους ίδιους και όχι μόνο από τις επιδοτήσεις ή την κρατική υποστήριξη», σχολιάζει ο Stan Fijnaut.
«Καλύτερο οικονομικό κλίμα, νέα δυναμική και κίνητρο χρειάζονται για να αφήσει πίσω της η χώρα την αρνητική συγκυρία. Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής και να αξιοποιηθούν περισσότερο να πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική θέση, το κλίμα, το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που απασχολείται σε αυτόν, τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής συγκρινόμενα με τις βόρειες χώρες», καταλήγει.
Προοπτικές διακρίνονται στην τάση για νέες καλλιέργειες, όπως τα βότανα, οι υπερτροφές, τα δόρια, οι ελαιούχοι σπόροι, και στις τεχνικές καλλιέργειας, που, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φρέσκων προϊόντων ήταν χαμηλές για τους παραγωγούς το 2017, μπορούν να τους δώσουν ώθηση. Θετική εξέλιξη είναι ακόμη ο τουρισμός που έφερε 25 εκατ. τουρίστες τον προηγούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

*** Πέτρος Τατούλης: «Μέσα στο 2018 παραδίδουμε στους πολίτες το Τζάνε – Καλαμάκι» 
Τη συμπληρωματική σύμβαση του έργου «Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα γέφυρα «Τζάνε» - έξοδος Καλαμακίου, β΄ φάση», προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με την ανάδοχο εταιρεία, παρουσία της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνας Νικολάκου.
Το έργο αφορά στην παραλλαγή του άξονα της αρτηρίας στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου, στο οποίο έπρεπε να γίνει ανασκαφική έρευνα, από την οποία προέκυψαν νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που δεν ήταν γνωστά. Με έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ζητήθηκε η υπογειοποίηση της αρτηρίας στον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου με την κατασκευή τεχνικού έργου με εκσκαφή και επανεπίχωση (cut and cover), το οποίο με συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Αρχές συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέδειξε για ένα ακόμα κρίσιμο έργο υποδομής της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, τόσο τα άμεσα αντανακλαστικά της στην αναγκαία προσαρμογή στα νέα δεδομένα όσο και τη μέριμνά της να αποδώσει στους πολίτες έργα ολοκληρωμένα και λειτουργικά» δήλωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2018 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

***  Προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας 
Σε πέντε επτάμηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τις επόμενες μέρες. Οι θέσεις αφορούν κυρίως προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και εργάτες.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στην υπηρεσία, β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Πολίτες -Έντυπα – Διαδικασίες - Διαγωνισμών Φορέων - Ορ. Χρόνου ΣΟΧ, γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση, απ' όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι - Ανεξάρτητες και άλλες αρχές - ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Πολίτες - Έντυπα – Διαδικασίες - Διαγωνισμών Φορέων - Ορ. Χρόνου ΣΟΧ.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι στη δημιουργία, εγκατάσταση και λειτουργία νέου συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού. Το πλάνο υλοποίησης έχει ως στόχο την πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου και η πρόεδρος του ΤΑΠΑ κ. Χατζηπέτρου, αλλά θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
Από το Μάιο, όμως, θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό εισιτήριο, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης.
Α.Π.

*** KINHΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ κατά της ΤΟΥΡΚΙΑΣ!Η εμπλοκή της Ελλάδας και τα πυρηνικά
 
~Τα άλογα, οι μπάντες και το ασκέρι του Ερντογάν στην υποδοχή του Πούτιν δεν ήταν ικανά να κρύψουν κάποιες ειδήσεις που έστω και σε αντικαθεστωτικά, μικρά, μέσα, κυκλοφόρησαν στην Τουρκία.
Οι ειδήσεις έχουν να κάνουν με την πλήρη υποβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της χώρας για τους Αμερικανούς. Μια υποβάθμιση την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο με πλήρη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων και νέων αμερικανικών βάσεων.
Η είδηση που αφορά στην Τουρκία είναι το τρίτο δρομολόγιο ενός γιγάντιου μεταφορικού αεροσκάφους των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Το C-5 των αμερικανών μετέφερε φορτίο 40 τόνων προς άγνωστη κατεύθυνση. Η βάση σε σχέση με το παρελθόν αποτελεί ουσιαστικά βάση “φάντασμα” καθώς πλην ελαχίστων υπηρεσιών η αμερικανική παρουσία έχει εκμηδενιστεί. Αν συνδυάσει κανείς και τη μεταφορά των πολεμικών αεροσκαφών Γερμανίας και ΗΠΑ τότε το Ιντσιρλίκ πλέον φαίνεται να μην παίζει κανέναν σημαίνοντα ρόλο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Κάπου εδώ φαίνεται ότι μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα.
~  Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν και τα πυρηνικά όπλα που υπήρχαν στην Τουρκία. Μια πληροφορία που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι ξεκίνησε η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών στη βάση της Ανδραβίδας. Τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ ήδη έχουν μεταφερθεί στη Ρουμανία, ωστόσο η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι οι Αμερικανοί δημιουργούν “εναλλακτικές”.
*  Ταυτόχρονα η υποβάθμιση του Ιντσιρλικ συνδέεται και με τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών drones από εκεί στο ΑΤΑ της Λάρισας, γεγονός που αναβαθμίζει και τον ρόλο και τη σημασία του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας σε όλα τα επίπεδα.
Η ενίσχυση της Αμερικανικής παρουσίας αφορά ωστόσο όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, καθώς επεκτείνεται η συμφωνία για τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, κομβικής σημασίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και η τεχνική βάση ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα λιμάνι το οποίο έχει επιλεγεί και για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από αμερικανικά πλοία. newsit

***  Προκαλεί το τουρκόφωνο κόμμα στη Θράκη! Μιλά για «150.000» Τούρκους και επιτίθεται στη Δικαιοσύνη
 ~ Kι αυτή η είδηση πέρασε στα ‘ψιλά’ των ΜΜΕ….
«Οι προσευχές μας είναι μαζί με την Μητέρα Πατρίδα Τουρκική Δημοκρατία, ενώ ευχόμαστε οι μάρτυρες να έχουν το έλεος του Αλλάχ, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους ήρωες και κουράγιο στις οικογένειές τους». Δεν πρόκειται για ευχές Τούρκων αξιωματούχων για την επιτυχή έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας αλλά για την επίσημη θέση της επονομαζόμενης, “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης”, που προσεύχεται υπέρ του μεγαλοϊδεατισμού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
Το ακραίο μειονοτικό, “Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας”(D.E.B), που αποτελείται από Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα εντείνει τις δημόσιες προκλήσεις του το τελευταίο διάστημα εν μέσω της ξέφρενης προκλητικότητας της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας. Προκλήσεις που αυξήθηκαν μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Θράκη φτάνοντας στο σημείο το ΚΙΕΦ να στρέφεται πλέον ανοιχτά και κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του τουρκόφωνου φορέα, που ιδρύθηκε το 1990 από τον πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ και στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε 42.792 ψήφους ως πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Ροδόπη, Μουσταφά Αλή Τσαούς πραγματοποιεί συνεχείς περιοδείες στη Θράκη. Στις ομιλίες του και μέσω αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του ΚΙΕΦ επιχειρηματολογεί περί των ύπαρξης «150.000 Τούρκων» σε αυτή την περιοχή της ελληνικής επικράτειας παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο,τι ακριβώς δηλαδή υποστήριξε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κομοτηνή.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων, “Κλαδί Ελιάς”, στη Συρία, αποτελεί «νόμιμο δικαίωμα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας». Οπως σημειώνεται, «ως Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης που δεχόμαστε διάφορες πιέσεις και διακρίσεις, μαζί με τις άλλες κοινότητες μουσουλμάνων και Τούρκων στα Βαλκάνια, δηλώνουμε πως προσευχόμαστε για την επιτυχία της επιχείρησης αυτής που γίνεται για να σταματήσει το αίμα και το δάκρυ στη Συρία, οι προσευχές μας είναι μαζί με την Μητέρα Πατρίδα Τουρκική Δημοκρατία, ενώ ευχόμαστε οι μάρτυρες να έχουν το έλεος του Αλλάχ, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους ήρωες και κουράγιο στις οικογένειές τους».
* Στο μεταξύ, το ΚΙΕΦ εξαπολύει επίθεση εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του στις 19 Μαρτίου χαρακτηρίζοντας ως «γελοίο» το σκεπτικό, βάσει του οποίου, μπήκε στο αρχείο μήνυση, που είχε καταθέσει για τη διακοπή εκδήλωσής του στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2016. «Το γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας μας λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια όταν πρόκειται για την Τουρκική Μειονότητα, τους φορείς της Τουρκικής Μειονότητας και τα διοικητικά στελέχη αυτών, υπονομεύει τις πεποιθήσεις των μειονοτικών πολιτών για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη χώρα», προσθέτοντας: «Το γεγονός αυτό και τα παρόμοια περιστατικά αποδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη και το νομικό σύστημα δεν λειτουργούν με την απαραίτητη ευαισθησία προς την Μειονότητα. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν βλέπουμε την τοποθέτηση της δικογραφίας στο αρχείο για την ρατσιστική επίθεση που δεχτήκαμε στην Αθήνα το 2016 ως απλό συμβάν και θέλουμε να τονίσουμε ότι θα προβούμε σε ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
* Στο στόχαστρο του τουρκόφωνου κόμματος έχει μπει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, «ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος». Ο Αλή Τσαβούς υπέβαλε μήνυση κατά του πρώην υπουργού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης με τον ίδιο να δηλώνει μέσω της ιστοσελίδας του κόμματός του. «Ως Πρόεδρος του ΚΙΕΦ θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κύριο Πάγκαλο, ότι υπάρχουν στην Δυτική Θράκη περίπου 150.000 Μουσουλμάνοι-Τούρκοι με Ελληνική υπηκοότητα που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα. Δηλώνω ότι οι άσχημες και ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε είχαν ως στόχο και τα μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που είναι πολίτες της χώρας του και επίσης οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βαριά προσβολή για ολόκληρη τη Μειονότητα».  Πηγή: protothema.gr που το ανέδειξε κι όλας

*** Ποιοι Τούρκοι”; Τα επίσημα στοιχεία από τα τουρκικά δημοτολόγια προκαλούν ΣΟΚ στους Τούρκους
O Fehim Tastekin , Τούρκος δημοσιογράφος, ανάβει κυριολεκτικά φωτιές μ΄ ένα άρθρο του στο al-mointor με το οποίο τολμά να θέσει προς συζήτηση ένα “καυτό θέμα” για τους ανατολοικούς γειτονές μας: πόσο Τούρκοι είναι όλοι οι Τούρκοι;
Ο Τούρκος δημοσιογράφος γράφει ότι την εποχή που η χώρα του ήλπιζε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε μια σχετική πάντα ανεκτικότητα σχετικά με την εθνοτική και θρησκευτική καταγωγή πληθυσμιακών ομάδων. Όταν αυτή η προσδοκία άρχισε να ξεθωριάζει, τότε αυτά τα θέματα έγιναν ξανά τελείως απαγορευμένα.
Αναφέρει ωε παράδειγμα τη περίπτωση του Χραντ Ντινκ, συντάκτη της εφημερίδας Agos που τυπωνόταν στην αρμενική γλώσσα. Το 2004 ο Ντινκ έγραψε πως η πρώτη γυναίκα πιλότος της τουρκικής αεροπορίας η Σαμπιχά Γκοκτσέν ήταν αρμενικής καταγωγής. Λόγω αυτού και άλλων άρθρων που έγραψε, ο Ντινκ οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.Δολοφονήθηκε το 2007…
O Fehim Tastekin επισημαίνει στο άρθρο του στο al-monitor:
“Η ιστορία του Ντινκ περιγράφει τους λόγους για τους οποίους τα δημοτολόγια στην Τουρκία κρατήθηκαν μυστικά μέχρι πρόσφατα. Το θέμα ήταν πάντα ένα ευαίσθητο θέμα για το κράτος. Η εμπιστευτικότητα των δεδομένων που προσδιορίζουν τη γενεαλογία των ανθρώπων θεωρήθηκε θέμα εθνικής ασφάλειας.
Υπήρχαν δύο κύριοι λόγοι για όλη αυτή την μυστικότητα: να αποκρύψουν ότι πάρα πολλοί Αρμένιοι, Σύριοι, Έλληνες και Εβραίοι είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για την «τουρκικότητα» τους . Ο ορισμός του, «όποιος συνδέεται με το τουρκικό κράτος είναι και πολίτης του ”, κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα ως μέρος της φιλοσοφίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και πρώτου Προέδρου της.
Για πολύ καιρό, η επίσημη πολιτική ήταν ότι οι Τούρκοι είχαν μια συνεκτική εθνική ταυτότητα στην Τουρκία. Όμως, στις 8 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά μητρώα άνοιξαν επίσημα για το κοινό μέσω μιας online γενεαλογικής βάσης δεδομένων. Το σύστημα “έπεσε” γρήγορα από την υπερβολική αναζήτηση. Μερικοί άνθρωποι που καυχιόνταν για την “καθαρή” τουρκική καταγωγή τους,συγκλονίστηκαν όταν έμαθαν ότι στην πραγματικότητα είχαν άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ρίζες…
Η γενεαλογία ήταν πάντα ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης στην τουρκική κοινωνία, αλλά και ένα εργαλείο κοινωνικής και πολιτικής διαίρεσης. Οι οικογένειες αναγνώριζαν συχνά ότι η γενεαλογία τους ήταν Αρμενική ή ότι ένας μακρινός συγγενής τους είχε απλά ασπαστεί το Ισλάμ. Οι συνομιλίες αυτές ήταν πάντα μυστικές. Όντας μετασχηματιστής στην Τουρκία έφερε ένα στίγμα που δεν μπορούσε να διαγραφεί.
*  Ο εθνοτικός Αρμένιος αρθρογράφος Hayko Bagdat δήλωσε στο Al-Monitor: “Κατά τη γενοκτονία του 1915, μαζί με τις μαζικές εκτοπίσεις , υπήρξαν επίσης χιλιάδες παιδιά που βρέθηκαν στην εξορία…Η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα. Φανταστείτε ότι ένας άνθρωπος που είχε υπηρετήσει ως διευθυντής των θρησκευτικών υποθέσεων αυτής της χώρας [Lutfi Dogan] ήταν ο αδελφός ενός ατόμου που ήταν ο αρμενικός πατριάρχης [Sinozk Kalustyan]. “
Όπως επισημαίνει ο Tastekin υπήρχε πάντα ο φόβος πως όλα αυτά τα στοιχεία που υπήρχαν στα μητρώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών και άλλων “μεγάλων ονομάτων” της Τουρκίας. Γι΄ αυτό και η “πτώση του συστήματος”, ήταν μάλλον βολική. Το σύστημα επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα ,όπως και η συζήτηση για το αν πρέπει τώρα η Τουρκία και οι πολίτες της να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της καταγωγής τους.
“Αν είχαν κάνει αυτό πριν από μερικά χρόνια όταν ήμασταν πιο ανεκτικοί, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν θα ήταν τόσο ισχυρές όσο σήμερα, όταν το κράτος συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ύπαρξης”, δηλώνει ο δημοσιογράφος Σερντάρ Κορουτσού στο Al-Monitor και προσθέτει: “Ναι σίγουρα. Όλοι στην Τουρκία είναι περίεργοι για την καταγωγή τους. Αυτό είναι γεγονός “. Ο Κορουτσού θεωρεί ότι το απόρρητο των δεδομένων είναι απαραίτητο για την αποτροπή της κατάχρησης των δημοσίων μητρώων ως μέσων πολιτικής δυσφήμησης, αλλά προειδοποίησε: “Τα κρατικά όργανα γνωρίζουν ήδη τα πάντα για εμάς”.
Το 2013, η εφημερίδα Agos είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση μυστικά κωδικοποιεί τις μειονότητες στα δημοτικά αρχεία: οι Έλληνες ήταν το 1, οι Αρμένιοι ήταν το 2 και οι Εβραίοι ήταν το 3. Η συγκεκαλυμμένη ταξινόμηση των θρησκευτικών μειονοτήτων αντιμετωπίστηκε με οργή.
“Τα μητρώα είναι επικίνδυνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε “, ανέφερε ο αρθρογράφος Μπαγκντάτ και προσθέτει: ” Ο διευθυντής του Μουσείου Γενοκτονίας στο Ερεβάν είπε σε μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία τα τρία πιο συζητημένα θέματα από εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι Αρμένιοι μιλούσαν πρώτα για τους μουσουλμάνους που τους βοήθησαν να ξεφύγουν από τη γενοκτονία, μετά για τους Αρμένιους που τους πρόδωσαν και μετά αφηγούνται την καταστροφή τους. Αν δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα των Αρμενίων που αναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, τα εγγόνια τους θα βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα » .Και πρόσθεσε:
“Αυτή είναι η κατάσταση μετά από 100 χρόνια: Το τουρκικό κράτος μας ζήτησε να δεχτούμε ότι είμαστε Τούρκοι. Ωραία, επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι Τούρκος. Θα μου δοθεί δημόσια δουλειά; Όχι. Όταν λέω: «Όχι, είμαι Αρμένιος»,με θεωρούν τρομοκράτη. Τίποτα δεν άλλαξε. Το άνοιγμα των μητρώων του πληθυσμού δεν σημαίνει τίποτα για μένα. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τον Yusuf Halacoglu, τον ιστορικό της Τουρκίας το 2007, που απείλησε απροκάλυπτα: «Μην με εκνευρίζεις. Έχω έναν κατάλογο “μεταλλαγμένων” που μπορώ να αποκαλύψω τα σπίτια τους”! Με αυτά τα λόγια, αργότερα έγινε πολιτικός στο Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης”. militaire

***  ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ!“Ποτέ δεν πρέπει να συναινέσουμε σε όνομα των Σκοπίων που να περιέχει την λέξη Μακεδονία..”
~

*** XAOΣ στη Λέσβο! «Πρόσφυγες» επιτέθηκαν σε αστυνομικούς
~ Δύο διαφορετικά περιστατικά βίας από πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές της Λέσβου, καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Στην πρώτη υπόθεση, δυο πρόσφυγες ηλικίας 24 και 28 χρόνων που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των αστυνομικών, τους και προσπάθησαν να διαφύγουν. Όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν, οι δυο αλλοδαποί αντιστάθηκαν σθεναρά και εν τέλει, οδηγήθηκαν σε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης με κατηγορίες για αντίσταση και απείθεια.
~ Στη δεύτερη περίπτωση, αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν έναν 38χρονο μετανάστη στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά εκείνος τους εξύβρισε, τους απείλησε, προέβαλε αντίσταση για να αποφύγει την σωματική έρευνα και τελικά, επάνω του βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Οι αστυνομικοί της Λέσβου έχουν κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για το νησί αλλά και για τον κλάδο τους, ο οποίος «υποφέρει» από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων καθώς ο αριθμός των αστυνομικών δεν επαρκεί για τη διατήρηση της ασφάλειας (βλ ΕΔΩ σχετικό θέμα).

*** ΒΟΜΒΑ από το CNBC! ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ
«Στην Ευρώπη κανείς δεν μιλάει για ελληνικές εκλογές, αλλά θα μπορούσαν πράγματι να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο
«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει – αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», γράφει σε άρθρο της η δημοσιογράφος Σίλβια Αμάρο του αμερικανικού δικτύου CNBC.«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει:
«Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές».
«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει στο δίκτυο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».
«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές.
«Υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Ν.Δ.
~ «Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα ζητούσε νέες εκλογές.Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες μετά από την κριτική που δέχτηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ και που οι επενδυτές θεωρούσαν κίνδυνο για την ελληνική οικονομία», γράφει το CNBC και προσθέτει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά μία ξεκάθαρη θέση κατά της λιτότητας, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, παρ’ όλ’ αυτά, έθεσαν σε εφαρμογή τις πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές κι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», επισημαίνει Ζσολτς Ντάρβας, υψηλόβαθμος συνεργάτης του think tank «Bruegel».
Παρόλα αυτά, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι θετικές για την ελληνική οικονομία, ανέφεραν οι αναλυτές στο «CNBC».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, το κόμμα της Κεντροδεξιάς, Νέα Δημοκρατία, θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές – ποσοστό 28,9%, με διαφορά τουλάχιστον δέκα μονάδες – 10,3%- από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«O ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016″,όπως δήλωσε στο CNBC η Τζόαν Χόι, διευθύντρια για την Ευρώπη στο «Τhe Economist Intelligence Unit».
Ωστόσο, «οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ενόψει εκλογών»,αναφέρει η ίδια. «Ο Τσίπρας είναι ένας αποτελεσματικός πολιτικός αγωνιστής και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα»,προσθέτει.
«Οι αναλυτές είναι θετικοί στο ότι και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τον Ζσολτ Ντάρβας, υψηλόβαθμο συνεργάτη του «think-tank» Bruegel, ακόμη κι αν οι εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο,δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές πολιτικές διαφορές».
«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος», υπογράμμισε η Τζόαν Χόι στο αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζοντας ότι, ως αποτέλεσμα,η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα ελάχιστο περιθώριο για αύξηση των δαπανών. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι περίπου το 180% του ΑΕΠ της». protothema

*** Eπίσημη ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πούτιν για την υπόθεση Σκριπάλ
  ~ Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική στην υπόθεση Σκριπάλ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αναμένουμε τη στιγμή όπου, τελικά, η κοινή λογική θα επικρατήσει και οι διεθνείς σχέσεις θα σταματήσουν να υφίστανται αυτή την τεράστια ζημιά που βλέπουμε αυτή την ώρα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Τούρκο και Ιρανό ομόλογο του.
~Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Χάγη και στν Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων συζητείται η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην διπλού πράκτορα της Ρωσίας.

*** Κατακεραυνώνει τη Δύση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας! Αποκαλύπτει το σχέδιο της
~ Δεν μάσησε τα λόγια του ο Ρώσος ΥΠΑΜ, Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Μόσχα.
Όπως τόνισε, η «αποκαλούμενη διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας που έδρασε στη Συρία δεν είχε πραγματικά στόχο να τσακίσει τους τρομοκράτες», αλλά , όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε άλλο στόχο: «Να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή και να ενισχύσει μέσα στη Συρία τη στρατιωτική και οικονομική παρουσία της».
* Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η κατάσταση άλλαξε ριζικά μετά την έναρξη της επιχείρησης των ρωσικών αεροπορικών-διαστημικών δυνάμεων και τη δημιουργία μιας πραγματικής αντιτρομοκρατικής συμμαχίας.

*** Απασφάλισε ο Τραμπ: Δεν είμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ
~ Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση σε αντίστοιχους δασμούς που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Αμερικανός πρόεδρος, «δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ».
~ Donald J. Trump
@realDonaldTrump   
~ Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει ισχυρά μέτρα» για τη μετανάστευση αργότερα σήμερα, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

***  Απόβαση” Τούρκων στην Ελλάδα!Πώς δημιουργείται επικίνδυνη κατάσταση!Επίσημα Στοιχεία

~Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από την Eurostat. Μέσα στο 2017 έγινε στην Ελλάδα μια πραγματική απόβαση Τούρκων, αντικαθεστωτικών που θέλησαν να ξεφύγουν από τις διώξεις του Ερντογάν. Ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος των περασμένων ετών και η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Η “απόβαση” των Τούρκων συνεχίζεται και το 2018. Οι αριθμοί είναι είναι αποκαλυπτικοί. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat το 2011 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα 35 άτομα. Το 2012 ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο μειώθηκε στους 30, το 2013 υπήρξε μια νέα μικρή μείωση το 2013 και ο αριθμός “έπεσε” στους 24. Το 2014 και το 2015 ο αριθμός έμεινε στα ίδια επίπεδα, 30 και 40 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν αυτά τα δύο χρόνια άσυλο στην Ελλάδα. Μέχρι αυτό το σημείο οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ήταν συνήθως κουρδικής καταγωγής. απόβαση Τούρκοι
Ορόσημο υπήρξε το καλοκαίρι του 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα που αποτέλεσε την αφορμή για το καθεστώς Ερντογάν να ξεκινήσει το πογκρόμ κατά των αντιπάλων του. Έτσι το 2016 οι αιτήσεις από Τούρκους πολίτες για άσυλο στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στις 180, ενώ πέρυσι ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε φτάνοντας τις 1.820.
~ Πλέον καταφθάνουν πραγματικές καραβιές Τούρκων πολιτών οι οποίοι διαφεύγουν με τις οικογένειές τους και ζητούν άσυλο στην χώρα μας. Μεταξύ τους υπάρχουν πάντα και άτομα κουρδικής καταγωγής ωστόσο πλέον περνούν τα σύνορα δάσκαλοι, καθηγητές, νομικοί, δικαστές, πολίτες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών. Μεταξύ των ατόμων που διαφεύγουν μπορεί να υπάρξουν άτομα τα οποία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των “στόχων” της Άγκυρας και να προστεθούν έτσι στη λίστα με τους 8 Αξιωματικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα και τους 9 Τούρκους που συνελήφθησαν στην Αθήνα από την αντιτρομοκρατική λίγο πριν επίσκεψη Ερντογάν. newsit

***


*** Αθλητική ενημέρωση :
***  Η νέα μεγάλη εμφάνιση του Γιάννη [Βίντεο] Σκόραρε, έκοβε, πάσαρε, έβαζε κρίσιμες βολές. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε τα πάντα και οι Μπακς έσπασαν το σερί των Σέλτικς (6-0)
~  Ακόμα μια μεγάλη εμφάνιση για τον Γιάννη Αντετκούνμπο, ακόμα μια νίκη για τους Μπακς, οι οποίοι κοιτάζουν πλέον μέχρι και την 6η θέση της Ανατολής.
Ο Greek Freak ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι ο ηγέτης των Μπακς, καθώς έκανε ό,τι χρειαζόταν η ομάδα του προκειμένου να καταβάλει την αποδεκατισμένη Βοστώνη με 106-102, σπάζοντας το σερί των έξι νικών που «έτρεχε» η ομάδα του Brad Stevens.Ο Γιάννης πέτυχε 29 πόντους με 11/22 σουτ και 7/8 βολές, μάζεψε 11 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, έκοψε 2 σουτ και έκλεψε μία φορά τη μπάλα κόντρα στους Σέλτικς στα 36 λεπτά που αγωνίστηκε. Καθόλου άσχημα θα λέγαμε…

***



 ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
 ~**
 ***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6306   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.159   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου