ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 24  Μαρτίου  2018 .
~



~ ΧΘΕΣ  Χαιρετισμοί στους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών Παρασκευή 23-03-2018 : Βίντεο ,
~*  Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018   Ομιλία παπά-Μιχάλη ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/fwqeDUy6-3Q   .-
~*Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/ 2018  1ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/S_0UQBTd5ZM  .-
~*Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  2ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/EQt44wWscIU .-
~* Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  3ον ΑΡΦΑΡΑ:
 https://youtu.be/g7MZVoBPuDs .-
~* Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  4ον ΑΡΦΑΡΑ:
 https://youtu.be/0YZzDGJDNNo .-
~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν1 Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων  : https://youtu.be/_neBvvRoK3A .-
~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν2: https://youtu.be/j2l7HYBAGNM .-

~** 24 Μαρτίου: Εορτή του Αγίου Παρθενίου του Γ’ του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
 ~ Τη μνήμη του Αγίου Παρθενίου του Γ’ του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως τιμά σήμερα, 24 Μαρτίου, η Εκκλησία μας.
*   Ο νέος αυτός Ιερομάρτυρας, καταγόταν από τη Μυτιλήνη και ήταν γιος θεοσεβών γονέων. Ο Παρθένιος αφοσιώθηκε στις μελέτες και έγινε ένας από τους σοφούς του 17ου αιώνα. Χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα έγινε Αρχιερέας και ποιμένας της Χίου.
Στα τέλη του 1656 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, σαν διάδοχος του Πατριάρχη Παρθενίου του Β’. Σαν Μητροπολίτης, αλλά και σαν Πατριάρχης αναδείχτηκε άνδρας ευλαβής, χρηστός, λόγιος και ζηλωτής των καλών πραγμάτων και της ευσέβειας.
Σαν Πατριάρχης, ανέπτυξε ιδιαίτερα την Ελληνική παιδεία. Κάποια επιστολή του όμως, έπεσε στα χέρια της υψηλής Πύλης, που θεώρησε το περιεχόμενο της επαναστατικό. Έτσι ο τότε Σουλτάνος Ιμπραήμ ο Α’, διέταξε τη θανάτωση του Πατριάρχη Παρθενίου.
«Ετσι συνελήφθη και τον πίεζαν να δεχτεί τον ισλαμισμό για να σωθεί. Αλλά ο Παρθένιος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του.
Τότε το Σάββατο του Λαζάρου, στις 24 Μαρτίου 1657, τον κρέμασαν στην Καγκελωτή πύλη Παρμάκ – Καπού. Με διαταγή του Μ. Βεζίρη Μεχμέτ Κιουπουλού το λείψανο, παρέμεινε κρεμασμένο για τρεις μέρες και κατόπιν το έριξαν στη θάλασσα.
Αργότερα το παρέλαβαν οι χριστιανοί και το έθαψαν σ’ ένα νησί «τη λεγομένη των Πριγκίπων». Μαρτύριο του Αγίου αυτού, συνέγραψε ο Συρίγου Μελέτιος.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.Παρθένιον άπαντες τον Ιεράρχην Χριστού, γενναίως αθλήσαντα βασιλευούση ποτέ, υμνήσωμεν λέγοντες: Λέσβον την σην πατρίδα, αγιώτατε πάτερ, φύλαττε εν ειρήνη, ιεραίς σου πρεσβείαις, ως έχων παρρησίαν, μάρτυς πολύαθλε.
~*Απολυτίκιο Αγ. Παρθενίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ : https://youtu.be/qcOf_wtYd_4  .-

*** Λαμπρός εορτασμός για την απελευθέρωση της Καλαμάτας χοροστατούντος του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου
 

~  ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Με λαμπρότητα και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάσθηκε σήμερα στην Καλαμάτα η 197η Επέτειος Απελευθερώσεως της Καλαμάτας.Στην πανηγυρική Δοξολογία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
~ Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο μνημείο Πεσόντων της πλατείας 23ης Μαρτίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση κατάληψης της πόλης, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις περατώθηκαν με παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.
Παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Βουλευτής και τ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.



*** Συνάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον Γιώργο Κουμουτσάκο (ΦΩΤΟ)


~ Εθυμοτυπική επίσκεψη στο Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
* Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας, καθώς και τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
~ Ο κ. Κουμουτσάκος έτυχε θερμής υποδοχής από το Μητροπολίτη ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη και του ευχήθηκε δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του.

*** Η Πατρίδα - Νέα έκδοση
~ Ἡ παροῦσα συσσωμάτωση ποικίλων κειμένων τῆς Νεοελληνικῆς μας Λογοτεχνίας εἶναι θεματική. Τα κείμενα ἀναφέρονται στήν ἔννοια τῆς ἑλληνικῆς Πατρίδας, εὐρύτερης ἤ ἰδιαίτερης, ἤ θίγουν τίς ἔννοιες τοῦ πατριωτισμοῦ καί τῆς θυσιαστικῆς προσφορᾶς τῶν Ἑλλήνων γιά χάρη της.

~ Θά μποροῦσαν νά ἐπιλεγοῦν πολύ περισσότερα, ἤ πολύ πιό γνωστά κείμενα. Ἀντιθέτως, ἐπελέγησαν πιό ἄγνωστα καί πιό λίγα. Ὅλα περικλείουν προβληματισμούς σχετικά μέ τή στάση τοῦ καθενός μας ἀπέναντι στήν Πατρίδα μας καί προέρχονται ἀπό τήν πέννα ἀνθρώπων πού στή ζωή τους λάτρεψαν τήν Πατρίδα μέ μιά φλογερή ἀγάπη καί τήν ὠφέλησαν μέ ἔργα περισσότερο, παρά μέ λόγια.
~ Τό ἐπίμετρο συμπληρώνει τήν παρουσίαση κάθε ἔργου, μέ λίγα βιογραφικά καί ἐρμογραφικά γιά κάθε Λογοτέχνη καί ὅπου χρειάζεται, ἐπισημάνσεις, οἱ ὁποῖες θά βοηθήσουν τόν ἀναγνώστη στήν κατανόηση τῶν κειμένων.
~ Ἐλπίζουμε τό μικρό αὐτό τευχίδιο νά ἐκπληρώσει τό σκοπό του καί νά μᾶς ἐμπνεύσει νά ὑπηρετήσουμε κι ἐμεῖς τό ἰδεῶδες τῆς Πατρίδας, πού μέ τόσο σκαιό τρόπο παλεμεῖται στίς μέρες μας. 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ: Ἡ Πατρίδα
ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ: Ἡ θυσία
ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ: Ὀ βωμός τῆς Πατρίδος
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ: Ἡ πρός τήν Πατρίδα ἀγάπη μου
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑ: Τοπωνυμικά
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Χαμένες Πατρίδες
παπα-ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ: Στήν Πατρίδα Σκῦρον
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

***  Το όνομα-σοκ που είχε προτείνει ο Σημίτης για τα Σκόπια
~ Στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σφυροκοπά τον Κώστα Σημίτη για το όνομα που είχε προτείνει στα Σκόπια και θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
~ «Ο,τι αποδέχεσαι στην διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί«, γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και συνεχίζει: «Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει την χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ίμίων.
»Στο Νταβός, όμως, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μας θύμισε ένα άκόμη έπος εκείνης της περιόδου. Έριξε στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», με το επιχείρημα ότι το είχαν δεχθεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Δεν ομιλούσε γενικώς και αορίστως, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εννοούσε.
»Πράγματι, μεγάλο μέρος του παρασκηνίου της εποχής αποκαλύπτει στο βιβλίο του, «Άκρως απόρρητο, ειδικού χειρισμού» (Λιβάνης, 2008), ο πρέσβυς μας στον OHE και διαπραγματευτής με τα Σκόπια Χρήστος Ζαχαράκις. Θυμάται, μεταξύ άλλων, για τις συναντήσεις του με τον κ. Σημίτη τον Μάρτιο του 1996, τον Σεπτέμβριο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 1998 τα εξής:
»Στο Μαξίμου:
«Του επεσήμανα ότι κατά σειρά προτιμησιακής προτεραιότητος προηγούνται τα ονόματα χωρίς τον όρο “Μακεδονία” η παράγωγο του, όπως Δημοκρατία του Βαρδάρη, Δημοκρατία των Σκοπίων
και Βαρδανία. Άκολουθούν τα σύνθετα ονόματα με χρήση του όρου “Μακεδονία”, βάσει του έθνοτικού κριτηρίου (Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδονική Δημοκρατία) η του γεωγραφικού κριτηρίου (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονική Δημοκρατία του Βαρδάρη, Μακεδονία των Σκοπίων, Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων, Βόρειος η Άνω Μακεδονία) η, τέλος, του χρονικού κριτηρίου (Νέα Μακεδονία, Νεομακεδονία, Νεομακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας), ενώ θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αποκλεισθούν οι όροι “Δημοκρατία της Μακεδονίας/Σκόπια” η “Σκόπια”.
»Ο Πρωθυπουργός με άκουσε με ενα ελαφρώς σαστισμένο ϋφος και με άφησε να αντιληφθώ ότι, αν και θα ήθελε να “απαλλαγεί” άπό το όλο θέμα, εντούτοις αισθάνεται ανασφαλής, εν όψει της γνωστής αποφάσεως του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ύπό τον Κ. Καραμανλή, άλλά και των πιθανών αντιδράσεων στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
~  »Για το δεύτερο, δεν μου έπεφτε λόγος, άλλά για το πρώτο του υπέδειξα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί άρχηγοί έχουν είτε άποβιώσει είτε άποσυρθει άπό την ενεργό πολιτική σκηνή, πλην της κυρίας Παπαρήγα, η οποία και ήταν η μόνη άντίθετη προς τη σχετική άπόφαση!
»Ο Σημίτης δεν σχολίασε, άλλά συμφώνησε με τον Πάγκαλο να εκθέσω την κατάσταση στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αν και ο Θέμελης εξέφρασε φόβους για άκριτομυθίες άπό τα μέλη της, ενώ, γενικότερα, εισηγήθηκε να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση χωρίς, όμως, να φαίνεται ότι έλαβε άποφάσεις ο Πρωθυπουργός, σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής!
»Τέλος, ο Πρωθυπουργός, θέλοντας, προφανώς, να πιαστεί άπό κάπου, ζήτησε άπό τον Πάγκαλο να του φέρει τους υπηρεσιακούς φακέλους με τις παλαιότερες άπόψεις του Καρ. Παπούλια περί άποδοχής του σύνθετου ονόματος! […] »Ρητές οδηγίες:
»Ο Πάγκαλος επιβεβαίωσε, ενώπιον όλων των παρισταμένων, τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και, μετά τη λήξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, μου έδωσε οδηγίες να άνακοινώσω στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται την προτασή του.
»Πιστός στην άρχή που έχω τηρήσει από χρόνια, απηύθυνα πάραυτα επίσημο επιβεβαιωτικό τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, το όποιο παρέλαβε ιδιοχείρως ο Β. Παπαιωάννου, ότι, σύμφωνα με τις σημερινές προφορικές οδηγίες του, κατόπιν και της σχετικής τηλεφωνικής συνεννοήσεώς του με τον Πρωθυπουργό, προτίθεμαι να άνακοινώσω, αύριο, στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται, κατ’ άρχήν, την πρότασή του προς το Σ.Α. περί “R.M./ Skopje”.!…].
«Ναί» στον Nimetz
«Ανακεφαλαιώνοντας, ο Σημίτης μου έδωσε οδηγίες να άπορρίψω την πρόταση Vance-Nimetz, να δηλώσω ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση του Vance περί ενός ονόματος με τον όρο R.M./ Skopje και, σε περίπτωση αδιεξόδου, να προτείνω άναστολή των διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο».

*** Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
~  Πάλι σήμερα έχουμε χαρμόσυνες ειδήσεις, πάλι έχουμε μηνύματα ελευθερίας, πάλι έχουμε μια ανάκληση από την πτώση και μια επάνοδο στη ζωή, μια υπόσχεση ευφροσύνης και μια απαλλαγή από τη δουλεία. Ένας άγγελος συνομιλεί με την Παρθένο, για να μην ξαναμιλήσει ο διάβολος με γυναίκα.
* Λέει η Γραφή· «Τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ στάλθηκε από τον Θεό ο άγγελος Γαβριήλ σε μια παρθένο, που ήταν μνηστευμένη με έναν άνδρα». Στάλθηκε ο Γαβριήλ, για να αποκαλύψει την παγκόσμια σωτηρία των ανθρώπων. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, να φέρει στον Αδάμ τη βέβαιη αποκατάστασή του. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, στην παρθένο, για να μεταβάλει την ατιμία του γυναικείου φίλου σε τιμή. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, για να προετοιμάσει τον νυμφικό θάλαμο, ώστε να είναι αντάξιος για τον αμόλυντο Νυμφίο. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, για να συντελέσει να νυμφευθεί το πλάσμα με τον πλάστη. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, στο έμψυχο παλάτι του βασιλιά των αγγέλων. Στάλθηκε ο Γαβριήλ στην παρθένο που ήταν αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ, αλλά που προοριζόταν για τον Ιησού, τον Υιό του Θεού. Στάλθηκε ο ασώματος δούλος σε αμόλυντη παρθένο. Στάλθηκε ο χωρίς αμαρτίες σ’ αυτήν που δεν θα γνώριζε τη φθορά. Στάλθηκε ο λύχνος, για να αναγγείλει τον ήλιο της δικαιοσύνης. Στάλθηκε ο όρθρος, που έρχεται πριν από το φως της ημέρας. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, για να διαλαλήσει αυτόν που βρίσκεται στους κόλπους του Πατέρα και στην αγκαλιά της μητέρας. Στάλθηκε ο Γαβριήλ, για να δείξει αυτόν που κάθεται σε θρόνο αλλά και σε σπηλιά. Στάλθηκε ένας στρατιώτης, για να διατυμπανίσει το μυστήριο του μεγάλου βασιλιά. Χαρακτηρίζω μυστήριο αυτό που γίνεται κατανοητό με την πίστη και δεν εξερευνάται με τη φιλομάθεια, πρόκειται για μυστήριο που είναι άξιο προσκυνήσεως και όχι σχολαστικής εξετάσεως, δηλαδή για μυστήριο που είναι αντικείμενο θεολογικής έρευνας και όχι για κάτι που υπόκειται σε ακριβή μέτρηση.
«Τον έκτο μήνα στάλθηκε ο Γαβριήλ στην παρθένο». Ποιόν έκτο μήνα; Ποιόν; Από τότε που η Ελισάβετ δέχθηκε το χαρμόσυνο μήνυμα, από τότε που συνέλαβε τον Ιωάννη. Από πού το συμπεραίνουμε αυτό; Το αποκαλύπτει ο ίδιος ο αρχάγγελος όταν λέει στην Παρθένο· «να, η Ελισάβετ η συγγενής σου και αυτή συνέλαβε γιο στα γεράματα της. Κι αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης της, αυτής που θεωρούνταν στείρα». Ο έκτος μήνας λοιπόν είναι ο έκτος μήνας από τη σύλληψη του Ιωάννη. Έπρεπε λοιπόν ο στρατιώτης να φθάσει πρώτος, έπρεπε ο ακόλουθος να προηγηθεί, έπρεπε να προπορευθεί αυτός που θα αποκάλυπτε τη δεσποτική παρουσία.
«Τον έκτο μήνα στάλθηκε ο άγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με έναν άνδρα», αρραβωνιασμένη όχι παντρεμένη· αρραβωνιασμένη, αλλά άθικτη. Γιατί ήταν αρραβωνιασμένη; Για να μη μάθει πολύ γρήγορα ο διάβολος το μυστήριο. Για το ότι επρόκειτο διά μέσου παρθένου να έλθει ο Βασιλιάς, αυτό το γνώριζε ο πονηρός, γιατί είχε ακούσει τις προφητείες του Ησαΐα που έλεγαν· «Να, θα συλλάβει η παρθένος και θα γεννήσει γιο». Κάθε φορά λοιπόν, όπως είναι φυσικό, εξέταζε ό,τι αναφερόταν στην παρθένο, ώστε όταν αντιληφθεί ότι ολοκληρώνεται αυτό το μυστήριο, να προετοιμάσει τις κατηγορίες του. Γι αυτό ο Δεσπότης ήλθε στη γη διά μέσου αρραβωνιασμένης, για να ξεγελάσει δηλαδή τον πονηρό, αφού αυτή όντας αρραβωνιασμένη εξασφάλιζε αυτό.
«Τον έκτο μήνα στάλθηκε ο άγγελος Γαβριήλ σε μια Παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιον που λεγόταν Ιωσήφ». Άκουσε, ακροατή, τι λέει ο προφήτης γι αυτόν τον άνθρωπο και γι αυτήν την παρθένο. « Θα δοθεί αυτό το κλειστό βιβλίο σε έναν άνθρωπο, που γνωρίζει γράμματα». Τι σημαίνει κλειστό βιβλίο, ή τι σημαίνει γενικά η αμόλυντη παρθένος; Από ποιους θα δοθεί; Είναι φανερό πως θα δοθεί από τους ιερείς. Σε ποιόν; Στον Ιωσήφ τον μαραγκό. Οι ιερείς λοιπόν αρραβώνιασαν τη Μαρία με τον Ιωσήφ, επειδή ήταν σώφρονας, και την έδωσαν σ’ αυτόν περιμένοντας τον καιρό του γάμου και αυτός βέβαια επρόκειτο παίρνοντάς την να φυλάξει αμόλυντη την Παρθένο. Αυτό πριν από πολλά χρόνια ο προφήτης το προφήτεψε· « Θα δοθεί αυτό το κλειστό βιβλίο σε έναν άνθρωπο, που γνωρίζει γράμματα» και ο οποίος θα πει· «δεν μπορώ να το διαβάσω». Γιατί Ιωσήφ δεν μπορείς; Αυτός θα απαντήσει· « Δεν μπορώ να το διαβάσω, γιατί το βιβλίο είναι κλειστό». Για ποιον φυλάγεται; «Φυλάγεται για κατοικία του Δημιουργού του σύμπαντος».
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας. «Τον έκτο μήνα στάλθηκε ο Γαβριήλ στη Παρθένο» και είχε πάρει περίπου τέτοιες εντολές από τον Θεό. « Έλα λοιπόν, αρχάγγελε, γίνε υπηρέτης του φοβερού και κρυμμένου μυστηρίου, εξυπηρέτησε το θαύμα. Βιάζομαι εξαιτίας της ευσπλαχνίας μου να κατέβω από τον ουρανό και να αναζητήσω τον πλανεμένο Αδάμ. Η αμαρτία εξασθένησε τον άνθρωπο, που πλάσθηκε σύμφωνα με την εικόνα μου, σάπισε το δημιούργημα των χεριών μου και θάμπωσε την ομορφιά πού έπλασα. Ο λύκος κατατρώει το δημιούργημά μου, είναι έρημη η θέση του στον παράδεισο, το δένδρο της ζωής φυλάγεται από την πύρινη ρομφαία, έχει κλείσει πια ο τόπος της τρυφής. Επιθυμώ να ελεήσω τον κατατρεγμένο άνθρωπο και να συλλάβω τον εχθρό διάβολο. Επιθυμώ αυτό το μυστήριο να μην το μάθουν όλες οι ουράνιες δυνάμεις, σε σένα μόνο τον εμπιστεύομαι. Πήγαινε λοιπόν στην παρθένο Μαρία. Πήγαινε στη ζωντανή πόλη, για την οποία ο προφήτης έλεγε· “ Πόλη του Θεού, δοξασμένα και εξαίσια ειπώθηκαν για σένα”. Πήγαινε στον λογικό μου παράδεισο, πήγαινε προς την πύλη της ανατολής, πήγαινε στο άξιο κατοικητήριο του Λόγου μου, πήγαινε στον δεύτερο ουρανό που βρίσκεται πάνω στη γη, πήγαινε στο ελαφρό και ταχυκίνητο σύννεφο, πληροφόρησέ την για τη βροχή της παρουσίας μου, πήγαινε στο αγίασμα που ετοιμάστηκε για μένα, πήγαινε στον νυμφικό κοιτώνα της ενανθρωπήσεως, πήγαινε στον αμόλυντο νυμφικό κοιτώνα της κατά σάρκα γεννήσεώς μου. Μίλησε στα αυτιά της λογικής κιβωτού, προετοίμασέ τα να μ’ ακούσουν χωρίς να τα τρομάξεις, ούτε να ταράξεις την ψυχή της Παρθένου. Κόσμια εμφανίσου στον έμψυχο ναό μου, πες σ’ αυτήν πρώτα τη χαρούμενη είδηση. Εσύ πες στη Μαριάμ το “ Χαίρε Κεχαριτωμένη”, ώστε εγώ να ελεήσω την εξουθενωμένη Εύα».
Τ’ άκουσε αυτά ο αρχάγγελος και όπως ήταν φυσικό μονολογούσε· « Παράξενη είναι αυτή η υπόθεση, ξεπερνάει κάθε σκέψη αυτό που ειπώθηκε. Ο φοβερός στα Χερουβίμ, ο αθέατος στα Σεραφίμ, ο ακατάληπτος σ’ όλες τις ουράνιες αγγελικές δυνάμεις, υπόσχεται μια ξεχωριστή επικοινωνία στην κόρη, προμηνύει μια αυτοπρόσωπη παρουσία του, μάλλον υπόσχεται μια είσοδο διά μέσου της ακοής και βιάζεται αυτός που καταδίκασε την Εύα να δοξάσει τόσο πολύ τη θυγατέρα της; Λέει “ας ετοιμαστεί η είσοδός μου διά μέσου της ακοής”. Όμως είναι δυνατόν ανθρώπινη κοιλιά να χωρέσει τον αχώρητο; Πραγματικά αυτό το μυστήριο είναι φοβερό».
~  Ενώ αυτά είχε στο νου του ο άγγελος, ο Δεσπότης του λέει· «Γιατί ταράζεσαι και παραξενεύεσαι Γαβριήλ; Δεν σ’ έστειλα προηγουμένως στον ιερέα Ζαχαρία; Δεν του μετέφερες τη χαρμόσυνη είδηση της γεννήσεως του Ιωάννη; Δεν επέβαλες την τιμωρία της σιωπής στον ιερέα που δεν σε πίστεψε; Δεν καταδίκασες τον γέροντα σε αφωνία; Εσύ δεν το ανακοίνωσες κι εγώ το επικύρωσα; Δεν ακολούθησε τη χαρμόσυνη είδησή σου η πράξη; Δεν συνέλαβε η στείρα γυναίκα; Δεν υπάκουσε η μήτρα της; Δεν εξαφανίστηκε η αρρώστια της ατεκνίας; Δεν υποχώρησε η απραξία της φύσης; Τώρα δεν κυοφορεί αυτή που προηγουμένως ήταν στείρα; Μήπως για μένα τον Δημιουργό υπάρχει κάτι που είναι ακατόρθωτο; Πως λοιπόν σε κυρίεψε η αμφιβολία;».
Τι απάντησε ο άγγελος; « Δέσποτα, το να θεραπεύσεις τα σφάλματα της φύσης, το να ηρεμήσεις την τρικυμία των παθών των ανθρώπων, το να ανακαλέσεις στη ζωή νεκρωθέντα ανθρώπινα μέλη, το να διατάξεις τη φύση ώστε να γεννήσει μια στείρα γυναίκα, το να θεραπεύσεις τη στείρωση σε γερασμένα μέλη, το να μετασχηματίσεις ένα γερασμένο ξερό καλάμι σε χλοερό, το να κάνεις την άγονη γη ξαφνικά πηγή σπαρτών, είναι πράγματα που γίνονται πάντοτε με τη δική σου δύναμη. Μάρτυρες που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω είναι η Σάρρα, η Ρεβέκκα και η Άννα, οι οποίες, ενώ ήταν υποδουλωμένες στη φοβερή ασθένεια της στειρώσεως, απελευθερώθηκαν από σένα. Το να γεννήσει όμως παρθένος χωρίς τη συμμετοχή άνδρα, αυτό ξεπερνάει όλους τους νόμους της φύσης, αλλά και προαναγγέλλει τη δική σου παρουσία στην κόρη. Εσένα δεν σε χωρούν τα πέρατα του ουρανού και της γης, πως θα σε χωρέσει μια παρθενική μήτρα;». Ο Δεσπότης απάντησε· « Πως με χώρεσε η σκηνή του Αβραάμ;». Ο άγγελος είπε· « Επειδή, Δέσποτα, υπήρχε ένα πέλαγος φιλοξενίας, εκεί εμφανίστηκες στον Αβραάμ, δηλαδή στη σκηνή του, που ήταν δίπλα στο δρόμο και τη ξεπέρασες, επειδή τα πάντα γεμίζει η παρουσία σου. Πώς θα φέρεις το πυρ της θεότητος στη Μαριάμ; Ο θρόνος σου φλέγεται ακτινοβολώντας από την αίγλη σου και θα μπορέσει η ευκολόκαυστη παρθένος να σε δεκτεί;».
Ο Δεσπότης λέει· « Πράγματι, αν η φωτιά στην έρημο έβλαψε τη βάτο, κατά τον ίδιο τρόπο και η παρουσία μου θα βλάψει τη Μαρία. Αν εκείνη η φωτιά, η οποία σκιαγραφούσε την παρουσία από τον ουρανό της θεϊκής φωτιάς πότιζε τη βάτο και δεν την έκαιγε, τι θα έλεγες για την αλήθεια που κατεβαίνει από τον ουρανό όχι σαν πύρινη φλόγα, αλλά σαν βροχή;».
Τότε πλέον ο άγγελος εκτέλεσε τη διαταγή που πήρε και αφού παρουσιάστηκε στην Παρθένο της είπε πανηγυρικά· «“Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου”. Ποτέ πια ο διάβολος δεν θα είναι εναντίον σου, γιατί το σημείο που πλήγωσε ο εχθρός σου προηγουμένως, σ’ αυτό πρώτα – πρώτα τώρα ο ιατρός της σωτηρίας επιθέτει το έμπλαστρο. Από εκεί όπου εμφανίστηκε ο θάνατος, από εκεί μπήκε η ζωή. Από τη γυναίκα προέρχονται όλες οι συμφορές, αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν όλα τα καλά. Χαίρε Κεχαριτωμένη, μη ντρέπεσαι σαν να είσαι αιτία καταδίκης. Θα γίνεις μητέρα αυτού που καταδίκασε και λύτρωσε τον άνθρωπο. Χαίρε, αμίαντη μητέρα του Νυμφίου Χριστού στην ορφανή ανθρωπότητα. Χαίρε, εσύ που καταπόντισες στη μήτρα σου τον θάνατο της μητέρας της ανθρωπότητας Εύας. Χαίρε, ο ζωντανός ναός του Θεού. Χαίρε, συ που είσαι εξίσου κατοικία ουρανού και γης. Χαίρε, ευρύχωρε τόπε της απόρρητης φύσης». Αφού όλα αυτά έτσι έχουν, εξαιτίας της ήλθε ο γιατρός για τους αρρώστους, «ο ήλιος της δικαιοσύνης, για να φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι», η άγκυρα για όλους τους ταλαιπωρημένους και το ασφαλισμένο λιμάνι. Γεννήθηκε ο Δεσπότης των δούλων που μισούνται αδιάλλακτα, ο σύνδεσμος της ειρήνης, εμφανίσθηκε ο λυτρωτής των αιχμαλώτων δούλων, η ειρήνη αυτών που βρίσκονται σε πόλεμο. «Αυτός βέβαια είναι η ειρήνη μας», την οποία ειρήνη μακάρι να απολαύσουμε όλοι μας με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον οποίο ανήκει η δόξα, τιμή και δύναμη τώρα και πάντοτε και σ’ όλους τους αιώνες. Αμήν.   ———-
Δημητρίου Γ. Τσάμη, Θεομητορικόν, τ. β΄, Εκδ. Λυδία, Θεσσαλονίκη, 2000.

***  Γ. Κουμουτσάκος: «Η Ελλάδα έχει και την ισχύ και την ψυχή να υπερασπιστεί τα δίκαιά της!» 
«Η Ελλάδα έχει και την ισχύ και την ψυχή να υπερασπιστεί τα δίκαιά της» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θάρρος» προχθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρέθηκε στην Κυπαρισσία στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης – περιοδείας του στη Μεσσηνία ως τομεάρχης της Ν.Δ. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παρά το βαρύ φορτωμένο πρόγραμμά του με συναντήσεις με τοπικά κομματικά στελέχη και στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε στο «Θ» για το σκοπό και το στόχο της επίσκεψής του, για τις πρώτες πολιτικές του εντυπώσεις, για τις εξελίξεις από την προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση.
  -Κύριε Κουμουτσάκο, ποιες είναι οι πρώτες πολιτικές σας εντυπώσεις από την περιοχή;
Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι και κάνω περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας. Υλοποιώ έτσι την επιθυμία του προέδρου και του κόμματος να έχουμε την καλύτερη και ασφαλέστερη εικόνα για τα προβλήματα, τις ανησυχίες, αλλά και τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες αυτού το μοναδικού νομού. Μοναδικού σε ομορφιά και σε δύναμη ψυχής των κατοίκων του, αλλά και σε αναπτυξιακές δυνατότητες. Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, αυτό το νομό, όχι μόνο δεν τον έχει στηρίξει, αλλά του έχει αρνηθεί την αναπτυξιακή του δυναμική. Εμείς, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για το τελείως αντίθετο. Να δούμε τις ευκαιρίες, να εντοπίσουμε τα πρόσωπα που θα κάνουν το νομό να αναπτυχθεί και να απογειωθεί. Όλα αυτά θα τα συμπεριλάβουμε και στο πρόγραμμά μας.
  -Δεν είναι συνηθισμένες οι επισκέψεις πρωτοκλασάτων στελεχών σε ολόκληρο το νομό. Γιατί επιλέξατε αυτή την περιοδεία;
Ξεκίνησα την επίσκεψή μου από το Δήμο Οιχαλίας, συνέχισα στο Δήμο Τριφυλίας, θα επισκεφθώ το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Δήμο Μεσσήνης και το Δήμο Δυτικής Μάνης, ώστε όταν φτάσω στην Καλαμάτα να έχω γνώση των περιφερειακών προβλημάτων και προοπτικών-όχι μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά.
Οι συναντήσεις μου μέχρι τώρα ήταν συναντήσεις ειλικρινούς συζήτησης, που έγινε απ’ όλους με αγάπη για τον τόπο τους. Παίρνω μαζί μου και ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, αλλά, κυρίως, την ανάγκη στήριξης αυτού του νομού, όπου αυτό χρειάζεται. Είναι ένας νομός που έχει μεγάλες προοπτικές στην πρωτογενή παραγωγή, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη. Βεβαίως, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς υποδομές και, κυρίως, του οδικού δικτύου, που τόσο καθυστερεί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα οι υποσχέσεις να μη μένουν ξεχασμένες, αλλά να γίνουν αφετηρία για πράξεις και δράσεις. Αυτό το οποίο δεσμεύεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία.
  -Να έρθω τώρα στα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Ανησυχείτε για τις εξελίξεις γύρω μας;
Την επίσκεψη αυτή είχα προγραμματίσει να την κάνω νωρίτερα. Όμως, τα μεγάλα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της χώρας με υποχρέωσαν σε μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό. Από τα ταξίδια μου αυτά και τις επαφές μου καταλήγω σ’ ένα συμπέρασμα: ότι όλοι, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία πλέον την Τουρκία. Διότι απ’ τη συμπεριφορά της βλέπουν ένα δύσκολο και απρόβλεπτο σύμμαχο. Για εμάς είναι και δύσκολος και διπλά αβέβαιος γείτονας. Ειδικά με τις συμπεριφορές της τελευταίας περιόδου, η Τουρκία μάς υποχρεώνει σε μία όχι μόνο νηφαλιότητα, αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή, το πρώτο μέλημά μας είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ, Δημήτρης Κούκλατζης, πρέπει να κάνουν Πάσχα στο σπίτι τους! Η κυβέρνηση έχει κάνει εδώ ένα λάθος. Αντί να κάνει σωστή αξιολόγηση της τουρκικής πολιτικής, χαρακτήρισε την Τουρκία ως νευρική δύναμη. Αλλά η νευρικότητα έχει μια παροδικότητα. Είναι σαν να έλεγε στην Ελλάδα να περιμένει να περάσουν τα νεύρα της Τουρκίας. Όμως, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η Τουρκία έχει συνειδητή στρατηγική έντασης, την οποία κάνει κάθε μέρα πράξη.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, είχε κάνει μια λανθασμένη εκτίμηση και γι’ αυτό έκανε λανθασμένες πολιτικές. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες σήμερα, ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα απαιτώντας απ’ τους Ευρωπαίους στήριξη στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά, κυρίως, μια στήριξη ώστε να αποτραπεί η Τουρκία από το να συνεχίσει μια συμπεριφορά αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, αντίθετη στην καλή γειτονία.
Μια συμπεριφορά που την κάνει χώρα παραγωγής αστάθειας και όχι σταθερότητας, παραγωγής έντασης και όχι ηρεμίας. Είναι μια χώρα η οποία φέρεται, αυτή τη στιγμή, σε βάρος της περιφερειακής ηρεμίας. Η Ελλάδα, βέβαια, είναι σε θέση (και να μη νομίζει το παραμικρό διαφορετικό η Τουρκία, να μη θεωρήσει τη σοβαρότητα και την προσοχή μας και τη νηφαλιότητά μας ως αδυναμία), έχει και την ισχύ και τα ερείσματα και την ψυχή να υπερασπιστεί τα δίκαιά της!
  -Τέλος, ένα σχόλιο για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση.
Παρακολουθούμε, βήμα βήμα, τους σκοτεινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που μελετάει μέσω ενός εκλογικού συστήματος, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα και τις δικές της φιλοδοξίες, να τινάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αέρα. Δε θα της περάσει!
  -Συνέντευξη στον Ηλία Γιαννόπουλο

*** «Φουσκώνουν» οι αντικειμενικές στην… παραθαλάσσια Μεσσηνία 
Μπορεί οι φορολογούμενοι να περίμεναν γενικευμένες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς στα χρόνια της κρίσης, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης πρόκειται να αυξηθούν!
Ο λόγος; Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες ήταν τόσο χαμηλές, που ακόμη και μετά την κρίση παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εμπορικές αξίες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας, κυρίως στις κατοικίες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών του Capital.gr, οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κινούνται σε τρεις ταχύτητες:
-Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ, προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, αυξήσεις- που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες- προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
Σύμφωνα με όσα είπε προχθές η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου, είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, δεν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στο ποσό που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και αύξηση της συνολικής βεβαίωσης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.
Οι εκτιμητές πρότειναν νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας. Όπως είπε η υφυπουργός, έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των προτάσεων θα ακολουθήσει επεξεργασία τους από το ΥΠΟΙΚ που θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μέσων τιμών που προτάθηκαν, τη διαφορά από την υφιστάμενη τιμή ζώνης κ.ά. Στις περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ των προτεινόμενων τιμών είναι πολύ μεγάλες, τότε θα γίνεται παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα καθορίζει τη νέα τιμή ζώνης.
Τυπικά παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα για ορισμό των νέων τιμών ζώνης έως τις 31 Μαρτίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι να αλλάξει με μετάθεση έως τις 30 Απριλίου ή και λίγο αργότερα.

*** Εγκαινιάστηκε η έκθεση "σαν καλοτάξιδο σκαρί" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
Μέχρι τις 29 Μαΐου θα λειτουργήσει η έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής του Παναγιώτη Σοφικίτη, με τίτλο «σαν καλοτάξιδο σκαρί…», την οποία εγκαινίασε, χθες, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόκειται για 26 πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων πρωτότυπων πλοίων. Μάλιστα, δέκα από τα εκθέματα είναι ομοιώματα πλοίων της προεπαναστατικής, της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου του 1821.
Ο δημιουργός των ομοιωμάτων, Παναγιώτης Σοφικίτης, σε προχθεσινή του συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι είναι η δεύτερη έκθεσή του στην Καλαμάτα, την πόλη που ζει. Η πρώτη έγινε το 2014, ενώ το περασμένο καλοκαίρι εξέθεσε έργα του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.
Ο κ. Σοφικίτης ανέφερε, επίσης, ότι σκοπός των εκθέσεών του είναι να κατανοήσουν οι επισκέπτες το πώς συνδέεται η ναυτική ιστορία του τόπου με τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Τέλος, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη βοήθεια που του έχουν προσφέρει, στους: Χρήστο Συκά, Γιώργο Αγγελόπουλο, Κώστα Αγγελόπουλο, Νίκο Τζαβάρα, Ισμήνη Κωνσταντοπούλου και ιδιαίτερα προς τη σύζυγό του, Λέττα Πετρουλάκη.
Από την πλευρά της, η κα Πετρουλάκη σημείωσε ότι η έκθεση αυτή αποφασίστηκε να γίνει ύστερα από τη γνώμη που της ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για εκδηλώσεις που θα μπορούσε να διοργανώσει ο Δήμος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Όπως σημείωσε, πρότεινε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης, γιατί δημιουργίες της αναφέρονται στην επαναστατική περίοδο.
Επίσης, ευχαρίστησε θερμά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που διέθεσε αρχειακό υλικό το οποίο εκτίθεται μαζί με τα έργα, ενώ σημείωσε ότι το υλικό αυτό έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά.
Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση και ιδιαίτερα τους μαθητές και τα σχολεία, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό της ρόλο.
Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε εβδομάδα από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

*** Συλλήψεις τσιγγάνων για κλοπές και χασίς 
Με μια ματσέτα με λάμα 30 εκατοστών γυρνούσαν δύο τσιγγάνοι, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές το απόγευμα στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε αυτοκίνητο που επέβαιναν ένας 22χρονος και ένας 40χρονος τσιγγάνοι. Σε αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το μεγάλο μαχαίρι (ματσέτα) με μήκος λάμας 30 εκατοστών, καθώς και 2 μπαταρίες οχημάτων, η προέλευση και το νόμιμο κατοχής των οποίων ερευνάται. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης, κοντά  στο αεροδρόμιο, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ συνελήφθη 38χρονη τσιγγάνα, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης 1,7 γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το  Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

*** Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητά με ψήφισμα πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών του 2016 
Έχουν περάσει περίπου 18 μήνες από τις φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 και, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν ακόμα δημότες οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις, τις αγροτικές τους εκτάσεις, αλλά και στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.
Η κωλυσιεργία αυτή έχει απασχολήσει σειρά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ιδιαίτερα έπειτα από ερωτήσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή", Θόδωρου Μπρεδήμα.
Το θέμα τέθηκε από τον ίδιο και στην προχθεσινή συνεδρίαση. Σύμφωνα, όμως, με την απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αν και η Δημοτική Αρχή έχει στείλει πλήρη φάκελο στα αρμόδια υπουργεία, ακόμα δεν υπάρχει απάντηση στις αιτιάσεις της.
Ύστερα από σχετική πρόταση του κ. Μπρεδήμα, ως έσχατο μέσο πίεσης της κυβέρνησης εγκρίθηκε ψήφισμα για την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.  Α.Π.

*** Τελετή λήξης χθες του Μαραθωνίου Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 
Ολοκληρώθηκε χθες ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, ο οποίος ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο παράλληλα σε 34 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Στη Μεσσηνία δε, έλαβαν μέρος η Καλαμάτα και η Πύλος.
Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την έναρξη του μαραθωνίου σήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος και ήταν ο πρώτος αναγνώστης. Επίσης, εγκαινίασε την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα». Χθες, τέλος, έγινε η τελετή λήξης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Να σημειωθεί πως στην εβδομάδα των εκδηλώσεων συμμετείχαν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, και τα εξής σχολεία: 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα), καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία: 6ο και 18ο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Χώρας (υπεύθυνη καθηγήτρια Sylvie Dufresne), Βαλύρας, Εύας, Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου), καθώς και το 2ο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου), το Γυμνάσιο Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου) και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή). Επίσης, τα Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη», «Saint-Exupery» και «Ma cour de francais».

 *** Υπεγράφη η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ 
Αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων στη ρύθμιση για τους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ περιλαμβάνει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από το διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφορά στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΠΟΛ 1223/2017 για τη ρύθμιση ήδη βεβαιωμένων κατά την 31.12.2016 οφειλών έως 50.000 ευρώ.
Η εγκύκλιος αναφέρει τους βασικούς κανόνες που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση στις διμερείς συμφωνίες ρύθμισης.
Ειδικότερα, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οφειλέτες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι είτε:
-είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή κυρίως πρόσωπα με εμπορική ιδιότητα) και το σύνολο των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές έως τις 31.12.2016 δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ή οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους προς όλους τους πιστωτές έως τις 31.12.2016, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, είτε
-είναι φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, ωστόσο έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (μεγάλη κατηγορία των οποίων αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες), με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως τις 31.12.2016, που δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά – μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).
  Η εγκύκλιος
Προθεσμία έως την 31 Δεκεμβρίου 2018 έχουν οι επαγγελματίες με οφειλές ως 50.000 ευρώ να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής απόφασης υπουργού Οικονομικών και κρίσιμες διευκρινίσεις για το ποιοι οφειλέτες υπάγονται στη ρύθμιση, ποιοι εξαιρούνται αλλά και για τα κριτήρια υπαγωγής με αναλυτικά παραδείγματα.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:
α) Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α'167) και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4469/2017, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου και συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες δυο περιπτώσεις:
i. Οι συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Επισημαίνεται ότι κατά τον υπολογισμό του ύψους των συνολικών οφειλών του αιτούντος δεν λαμβάνονται υπόψη οφειλές που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 4469/2017 (κατ' αντιστοιχία με τα οριζόμενα στην περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου αυτού, που αναφέρεται σε «προς ρύθμιση» οφειλές), δηλαδή οφειλές προς όλους τους πιστωτές από 1/1/2017 και μετά καθώς και τυχόν άλλες εξαιρούμενες οφειλές, όπως π.χ. οι οφειλές από ανακτήσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων κατά την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του ν. 4469/2017 (οι οποίες εξαιρούνται και από την παρούσα ρύθμιση της Υ.Α. ΠΟΛ 1223/2017).
ii. Οι συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό άνω του ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) είναι οφειλές προς το Δημόσιο.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση (i), για τον υπολογισμό του ύψους των συνολικών οφειλών του αιτούντος δεν λαμβάνονται υπόψη οφειλές του αιτούντος που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 4469/2017.
β. Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (N.4172/2013), αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4469/2017 και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προβλέπονται του ιδίου νόμου, εφόσον οι προς ρύθμιση οφειλές τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους τυχόν οφειλών προς λοιπούς πιστωτές.
Για τον υπολογισμό του ύψους των οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη μόνο οι οφειλές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 της Υ.Α. ΠΟΛ 1223/2017, ήτοι βεβαιωμένες έως 31/12/2016, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στις ανωτέρω διατάξεις.

***  Τιμωρεί και «απογυμνώνει» την Αλειφέρη ο Π. Τατούλης
Συνεχίζει να εκπλήσσει με τη στάση της η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου αναφορικά με το σοβαρό θέμα της παρακολούθησης του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη.
Κι αυτό, γιατί με χθεσινές δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα αφαιρεί από την κα Αλειφέρη όλες τις αρμοδιότητες και τις αναλαμβάνει ο ίδιος, καθώς οι πράξεις της… «μολύνουν το δημόσιο βίο».
Χάνοντας «το δάσος και κοιτώντας το δέντρο», η Περιφερειακή Αρχή «τιμωρεί» την κα Αλειφέρη και εμμένει στα της «παραβίασης των αρχών» και όχι στο βασικό θέμα, που είναι η κακουργηματική πράξη της παρακολούθησής της.
Χθες, λοιπόν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμάτα για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 23ης Μαρτίου, και ερωτώμενος από το «Θ», ο κ. Τατούλης, αρχικά απάντησε ότι πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι να δοθούν απαντήσεις, ότι θα αποκαλυφθεί πλήρως η όλη ιστορία και ότι ελπίζει να βρεθούν οι εγκέφαλοι της υπόθεσης. Ως Περιφερειακή Αρχή, όπως συμπλήρωσε, θέλει να χυθεί άπλετο φως και να διαλευκανθεί η υπόθεση, αφού αφορά και στον ίδιο προσωπικά, μιας και σε καθημερινή βάση επικοινωνούσε με την κα Αλειφέρη.
Δε στάθηκε, όμως, εκεί και κλιμακώνοντας την ήδη υπάρχουσα ένταση, είπε ότι από Δευτέρα αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της διοίκησης, ώστε να μπορέσει να διορθώσει ό,τι κακό έγινε από τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι για να διατηρήσει τη σοβαρότητά του ένας θεσμός, θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στις αρχές που τον διέπουν. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όταν κάποιος παραβιάζει τις αρχές, έχει σκόπιμες δεύτερες και τρίτες απόψεις, που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, μολύνουν το δημόσιο βίο και, πάνω από όλα, κατατρώγουν τις σάρκες αυτής της χώρας».
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η υπόθεση έχει «φάει» τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, με τον ίδιο τον κ. Τατούλη να ζητά και να παίρνει την παραίτησή του.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Προκόπης Παυλόπουλος: «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας» (βίντεο) 
«Είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 23ης Μαρτίου του 1821.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς", το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο απηύθυνε από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αποτελεί εθνική παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Αυτή η παρακαταθήκη, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχει τρεις εμβληματικές πτυχές και εξήγησε: «Πτυχή πρώτη: Το Έθνος των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων, έδωσε από την Αρεόπολη, την 17η Μαρτίου, από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου και, τέλος, την κορύφωση από την Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, "σάρκα και οστά" και στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος.
Πτυχή δεύτερη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας αποδεικνύει ήδη από την αρχή της Εθνεγερσίας του 1821, πόσο εμείς οι Έλληνες, είμαστε δεμένοι με την ελευθερία, η οποία για το έθνος των Ελλήνων είναι αξία υπαρξιακή. Με την έννοια ότι είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης, και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πτυχή τρίτη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους λαούς της Ευρώπης. Απέδειξαν οι πρόγονοί μας από την εποχή τη εθνεγερσίας ποσό στραμμένη ήταν η Ελλάδα στην Ευρώπη, πόσο προσέβλεπε στην Ευρώπη. Γι' αυτό θα τονίζω πάντοτε, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι και για αυτό πρωτοπόροι στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μας οράματος».
Ενός οράματος, όπως πρόσθεσε, «που συνίσταται στη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, πάνω στις αντηρίδες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ικανής να υπερασπιστεί την αποστολή της, όχι μόνο έναντι των λαών της, αλλά έναντι της ανθρωπότητας, στηρίζοντας και υπερασπιζόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης».

*** Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της Επανάστασης με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Την Κυριακή 18 Μαρτίου μού δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω εξαιρετικές στιγμές μαζί με τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. Πρόκειται για τη διαδρομή που διασχίσαμε: το μονοπάτι της Επανάστασης νότια της Νέδουσας, στην περιοχή της Αλαγονίας. Ένα τμήμα που ακολούθησαν οι αγωνιστές του 1821 για να απελευθερώσουν την πόλη της Καλαμάτας. Το όμορφο αυτό μονοπάτι συνδέει την περιοχή Λαγού Χάνι με τη Μονή Μαρδακίου.
Η πεζοπορία μας ήταν μαγευτική, το τοπίο συνεχώς άλλαζε. Αυτή την εποχή το περιβάλλον σε ευχαριστεί ιδιαίτερα, η άνοιξη ξυπνά τη φύση με τον πιο όμορφο τρόπο. Πραγματικά διασχίζοντας το μονοπάτι με τα καταπράσινα δέντρα του, τους ανθισμένους θάμνους και τις χαρούμενες παπαρούνες εδώ και εκεί, ένιωσα μία ευφορία. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο να ξεφεύγεις από το κλίμα της πόλης σε ένα ανοιξιάτικο παραμύθι με όμορφα μονοπάτια. Η πεζοπορία μας δεν ήταν καθόλου κουραστική, ούτε η βροχή μάς χάλασε τη διάθεση, αφού ήμασταν αποφασισμένοι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Ανάμεσά μας υπήρχαν άτομα όλων των ηλικιών, αλλά οι στάσεις που κάναμε για ξεκούραση, το δροσερό περιβάλλον και μάλλον το πιο σημαντικότερο: η ζέστη ατμόσφαιρα της μεγάλης παρέας μας, έκανε τον καθένα μας να αισθάνεται άνετα και ασφαλής.
Η μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι γνωστή ως Μονή Μαρδακίου βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου και χτίστηκε το 1504 πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Ο επισκέπτης απολαμβάνει μία εξαιρετική θέα μέχρι το Μεσσηνιακό κόλπο.
Στο εσωτερικό της μονής σώζονται οι τοιχογραφίες του 1635 του Δημητρίου Κακαβά, του πιο σπουδαίου αγιογράφου της εποχής στην Πελοπόννησο. Η Ιερά Μονή Μαρδακίου πρόσφερε πολλά στην Επανάσταση του 1821 ως καταφύγιο και τόπος συνάντησης των οπλαρχηγών.
Ύστερα από δυο ώρες πεζοπορίας προλάβαμε τη θεία λειτουργία και αμέσως μετά την εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο για να τιμηθεί η συμβολή των Αλαγόνιων αγωνιστών στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και γενικότερα στην Επανάσταση του '21.
Οι διοργανωτές, μεγάλοι και παιδιά ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, τα τραγούδια για την απελευθέρωση, ο χορός... όλα αυτά μας ταξίδεψαν στα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος που ξέραμε από τα βιβλία. Τα χρόνια της επανάστασης ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας. Η εκδήλωση ήταν πολύ συγκινητική και αγκαλιάστηκε από το πλήθος με αγάπη. Λίγο αργότερα οι διοργανωτές μάς κέρασαν κρασί και αχνιστό κριθαράκι.
Συνολικά το «ταξίδι» μας κράτησε πέντε ώρες, αλλά ήταν τόσο ευχάριστο που ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα. Έζησα μία φοβερή εμπειρία, περπάτησα το Μονοπάτι της Επανάστασης έτσι όπως έκαναν οι ήρωές μας στο παρελθόν. Το βουνό μάς αγκάλιασε και μας ταξίδεψε στο ηρωικό πνεύμα των προγόνων μας, άνθισε στην καρδιά μου τις πιο ζεστές αναμνήσεις και τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα… ερωτεύτηκα την ορεινή φύση!
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας για τη θερμότητα με την οποία με αγκάλιασε και μου χάρισε αυτή την όμορφη μέρα!
Προτείνω σε όλους, μικρούς και μεγάλους, τις διαδρομές που οργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος κάθε εβδομάδα. Ζήστε τη δική σας αξέχαστη περιπέτεια!  Της Κατερίνας Καραγιάννη

***  EΔΩ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ένας ΠΟΛΕΜΟΣ με την ΤΟΥΡΚΙΑ! Στοιχείο ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

 ~  Ένα πολύ ενδιαφέρον infographic με τις υποβρύχιες δυνάμεις στην Μεσόγειο δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το έγκυρο «naval analyses».
Όπως φαίνεται από το infographic από τις 21 χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Μεσόγειο μόνο 8 είναι αυτές που διαθέτουν υποβρύχια στο στόλο τους με την Ελλάδα (11 υποβρύχια) και την Τουρκία (12) να διαθέτουν τα περισσότερα….
~ Από τους υποβρύχιους στόλους η Αίγυπτος διαθέτει τα πλέον μεγάλα σε μήκος (κατηγορία Romeo, 76,6 μέτρα) ενώ η Αλγερία το πλέον ογκώδες (Kilo, 3.200 τόνους). O ελληνικός υποβρύχιος ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη απαρτίζεται από τρία υποβρύχια τύπου » Γλαύκος», τρία τύπου » Ποσειδών», τέσσερα υποβρύχια τύπου » Παπανικολής» και ένα τύπου » Ωκεανός». Το σύνολο των υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι γερμανικής κατασκευής. …
news247

*** Και εναντίον του Ερντογάν, και κατά των Κούρδων του PKK/YPG οι ΗΠΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είναι μία ιδιόρρυθμη περίπτωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ότι σκέφτεται, δεν το κρύβει, αλλά το εκφράζει με λόγια. Και η αλήθεια είναι ότι διαθέτει «βίαιο λόγο» για τους εχθρούς της Αμερικής, αλλά και για τους φίλους και συμμάχους που αλλάζουν στρατόπεδα και εκβιάζουν την Αμερική… Όταν εκδηλώθηκε το σικέ πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Ιουλίου 2016, δεν εξέφρασε τη λύπη του. Αντίθετα, σε βίντεο που δημοσιεύουμε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, λέει ότι δεν θα έριχνε ούτε ένα δάκρυ αν ανατρεπόταν ο ισλαμιστής ηγέτης της χώρας, τον οποίο θεωρεί εχθρό των ΗΠΑ Την ίδια στιγμή, η τουρκική TRT τον φέρει να υποστηρίζει στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι Κούρδοι του YPG, διατηρούν σχέσεις με τους αντάρτες του PKK, οι οποίοι -όπως αναφέρει- είναι μαρξιστές. Η δήλωση έγινε στις 14 Μαρτίου και ο κ. Μπόλτον φέρεται να λέει ότι παρατηρείται απουσία της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή. Ασκεί, δηλαδή, κριτική εναντίον του Πενταγώνου και άλλων υπηρεσιών, με τις οποίες τώρα καλείται να συνεργαστεί ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Σίγουρα θα είναι μία δύσκολη συγκατοίκηση, αλλά αποδεχόμενος τη θέση πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πλέον αρχηγός, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εισήγαγε μία νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική και μία καινούργια στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων, όποιοι και αν είναι αυτοί. Ο κ. Μπόλτον, μαζί με το νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην περίπτωση που δεν απορριφθεί η υποψηφιότητά του, έχουν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων. Στον πρώτο κατάλογο βρίσκονταν εδώ και καιρό η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και γενικά η Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την τρομοκρατία, και εσχάτως προστέθηκε και η Τουρκία, μετά την επισημοποίηση της στρατηγικής της σχέσης με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Επίσημα πλέον η Άγκυρα ανήκει σε ένα νέο μπλοκ, το οποίο αντιστρατεύεται -και στην περίπτωση του Ιράν πολεμά- το ΝΑΤΟ. Είναι ένα ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούν σύντομα οι δύο «πιο σκληροί» της νέας ομάδας του προέδρου Τραμπ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν βρίσκονται εκτός της κυβέρνησης, μιλούν πολύ και σκέφτονται λίγο. Όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικό πόστο, πρέπει να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν και να ενταχθούν στην ομάδα. Άρα οι αποφάσεις είναι ομαδικές και γραφειοκρατικές, και όχι προσωπικές. Τόσο ο κ. Πομπέο, όσο και ο κ. Μπόλτον, διαβάζουν μεγαλόφωνα τις σκέψεις τους. Αυτό που είναι επίσης γνωστό, είναι ότι πείθουν και τους συνομιλητές τους ότι σκέφτονται σωστά. Αυτό θα αποδειχθεί σύντομα, μόλις αρχίσει η συνεργασία τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Οι Τούρκοι είναι ανήσυχοι με την παρουσία των δύο σκληρών στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. Στον κ. Πομπέο έσπευσαν ήδη να κάνουν «μπούλιγκ». Στον κ. Μπόλτον «βγήκαν» πρώτα θετικά, υπό την έννοια ότι συμφωνούν με τις θέσεις του για τους Κούρδους αντάρτες του PKK και του YPG, αλλά θα σχολιάσουν σύντομα και τις δηλώσεις του τη νύκτα του πραξικοπήματος, επειδή ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν προσβλητικός για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Είπε σχετικά: «Δεν έχω καμία φιλανθρωπία στην καρδιά μου για τον Ερντογάν. Αν ανατραπεί δεν θα ρίξω οποιαδήποτε δάκρυα. Δεν πιστεύω ότι είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών”. Πρόσθεσε και τα εξής: «Το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται οπωσδήποτε στον αέρα. Εάν το πραξικόπημα είναι επιτυχές τότε πιστεύω ότι θα αποτύχουν και οι προσπάθειες του Ερντογάν για την αναδημιουργία του Οθωμανικού Χαλιφάτου, για να είναι ίσως και πάλι η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή και για να κινηθεί η Τουρκία σε μία ισλαμική κατεύθυνση. Αν ο Ερντογάν κυριαρχήσει τότε νομίζω ότι θα δείτε μια επιτάχυνση των ισλαμιστικών προσπαθειών που κάνει “. Ο Μπόλτον εκείνο το βράδυ πρόβλεψε και τι θα συμβεί στους αντιπάλους του Ερντογάν, στην περίπτωση επικράτησης του, τονίζοντας ότι εάν οι πραξικοπηματίες αποτύχουν η Τουρκία και ο Πρόεδρος της θα γίνουν πιο αυταρχικοί. Είπε σχετικά: “Αν κερδίσει ο Ερντογάν τότε θα ακολουθήσει μια εκτεταμένη εκκαθάριση, μια επιτάχυνση της αυταρχικότητας και της καταστολής”, τόνισε. Σίγουρα οι επόμενοι μήνες, αν δεν διαφωνήσουν και αυτοί με τον κ. Τραμπ και παραιτηθούν ή αποπεμφθούν, θα έχουν ενδιαφέρον. Ο κ. Πομπέο και ο Μπόλτον δεν έχουν καμία σχέση με τους προκατόχους τους. Είναι πραγματικά …γεράκια. Αυτό είναι σίγουρο. Και δεν θα θελήσουν να έχουν την τύχη τους. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός ΜακΜάστερ, εκδιώχθηκαν από τον κ. Τραμπ μετά τα ταξίδια τους στην Τουρκία. Χωρίς να υπάρχει κάποια διασύνδεση, που να την βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού, θα πρέπει να περιλάβουμε στις αναλύσεις μας και αυτή την παράμετρο… Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι ο κ. Τραμπ κάνει μία τελευταία προσπάθεια για να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Ιράν. Εάν δεν τα καταφέρει θα έχουμε εξελίξεις, που θα αγγίξουν και την Ελλάδα, και την Κύπρο. Φτάνει να είναι έτοιμες να καλύψουν το μεγάλο κενό… ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ FOX NEWS: Bolton: If coup in Turkey fails, expect brutal crackdown :  https://youtu.be/K5DkWwTu-5c  .-

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Πηγή: hellasjournal

 ***  Οι Τούρκοι αντιγράφουν τους Κινέζους στην Ανατολική Μεσόγειο: Εποφθαλμιούν την ΑΟΖ
 ~ Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να παραχωρήσει ένα μέρος της δικής της ΑΟΖ για συνεκμετάλλευση στους Κινέζους, κατ’ απαίτηση, βέβαια, του Πεκίνου.
Κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει και ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτώντας, με την ανοχή των Αμερικανών…..
….συνεκμετάλλευση όχι μόνο στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην Κρήτη.
Τα δύο κράτη, Κίνα και Τουρκία, συμπλέουν σε αυτές τις ενέργειες που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982, που σήμερα αποτελεί πλέον και μέρος του εθιμικού δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση, με τόσους μπελάδες στο κεφάλι της, όχι μόνο αγνοεί αυτά τα γεγονότα, αλλά φαίνεται και να μην ενδιαφέρεται να διδαχθεί από αυτά. Ο κύριος λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο είναι για να καταγραφεί η δουλοπρεπής στάση του Προέδρου των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte απέναντι στην Κίνα, την οποία το δικό του κράτος συνέτριψε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με απόφαση που ελήφθη το 2016. Η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει την απόφαση της Χάγης, η οποία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Φιλιππίνων σε αμφισβητούμενες περιοχές στη Σινική Θάλασσα. Παρά την απόφαση αυτή, ο Duterte επέλεξε να ενισχύσει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα και να αποκλίνει από τον παραδοσιακό σύμμαχο των Φιλιππίνων, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, αποφάσισε να εξαλείψει την λέξη «αποκλειστικά» από το Άρθρο ΧΙΙ τμήμα 2 ειδικού νόμου για την εθνική οικονομία και την κληρονομιά, που αναφέρει ότι «το κράτος προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο του έθνους στα αρχιπελαγικά ύδατά του, στα χωρικά ύδατα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και διατηρεί τη χρήση και την εκμετάλλευση του αποκλειστικά στους πολίτες των Φιλιππίνων». Δηλαδή το Άρθρο αυτό απαγορεύει στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων να έρθει σε συμφωνία με άλλο κράτος για την συνεκμετάλλευση των θαλασσών της. Όπως δήλωσε ένας Φιλιππινέζος ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας: “Αυτή η συμφωνία συνεκμετάλλευσης, η κοινή έρευνα πραγματικά, θα πρέπει να θεωρηθεί σαφώς ως πολιτική πράξη – όχι ως νομικό καθεστώς – επειδή, αν πρόκειται για νομικό καθεστώς, τότε αυτό έχει μια σειρά επιπτώσεων στην κυριαρχία και τη δικαιοδοσία μας στην περιοχή”. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων πάσχοντας από φοβικό σύνδρομο προσπαθεί να καλοπιάσει τον παντοδύναμο Πρόεδρο της Κίνας. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και στην χώρα μας να καλοπιάσουμε τον Ερντογάν προσφέροντάς του συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, που θα αποτελεί εθνική καταστροφή.
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΒΛΕΨΕΩΝ
~ Παρατηρώντας προσεκτικά την κόκκινη γραμμή, που δείχνει την μονομερή οριοθέτηση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, διαπιστώνει κανείς πόσο εξωφρενική είναι, διότι απαιτεί συνεκμετάλλευση με τις Φιλιππίνες όχι στην περιοχή που οι δυο ΑΟΖ συνορεύουν, αλλά μέσα στην καρδιά της ΑΟΖ των Φιλιππίνων, που προσδιορίζεται από την μπλε γραμμή. Κάτι παρόμοιο έχει ισχυριστεί και η Τουρκία, όταν αναφέρει ότι διαθέτει δικαιώματα στον θαλάσσιο χώρο της Γαύδου!
Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΗΓΗ: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 2014, σελ. 194.
~ Εάν συγκρίνουμε τους δύο χάρτες βλέπουμε ότι, οι μεν Κινέζοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα μεγάλο κομμάτι των ΑΟΖ του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και των Φιλιππίνων, ενώ η Τουρκία εποφθαλμιά ένα τεράστιο μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδας και ένα από αυτό της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
~   Η Τουρκία δικαιολογεί τον προηγούμενο χάρτη με το να μη δίνει δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ σε αυτόν τον χάρτη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νομική υποστήριξη των θέσεών της στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κινεζικού είδους παράνομη ενέργεια. Επίλογος Έξω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διεξάγεται ένας μυστικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, που μετά από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ο μη αμφισβητούμενος ηγέτης των θαλασσών, και της Κίνας, η οποία κατέχει τώρα το μεγαλύτερο ναυτικό του κόσμου. Οι Κινέζοι θεωρούν τον Ειρηνικό Ωκεανό και ιδιαίτερα τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως τον δικό τους ωκεανό και είναι έτοιμοι να τον υπερασπιστούν. Η Κίνα αυξάνει τη ναυτική της δύναμη για να μπορεί να «κλέβει», πιο εύκολα, τις ΑΟΖ των γειτόνων της και οι Τούρκοι παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις κινεζικές κινήσεις και έχουν και αυτοί αρχίσει να αυξάνουν την ναυτική τους δύναμη. Κάθε μέρα το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών ανεβαίνει, καθώς οι Κινέζοι συνεχώς διεκδικούν την Σινική Θάλασσα για δική τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στην εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως ρητά αναφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχουν υπογράψει οι Κινέζοι αλλά όχι και οι Αμερικανοί. Σε ολόκληρη τη Νότια Ασία, χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς η Κίνα μετατρέπει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε ανθρωπογενή νησιά ικανά για την εγκατάσταση αεροσκαφών και, στη συνέχεια, επιχειρούν να επιβάλουν ακτίνα δώδεκα μιλίων γύρω τους. Ο άμεσος κίνδυνος είναι τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια του διεθνούς εμπορίου που διέρχεται από την περιοχή, να βρίσκεται κάτω από έλεγχο της Κίνας και κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στους δύο κολοσσούς.
Οι εξελίξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό φαίνονται πολύ μακρινές για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο Σουλτάνος όχι μόνο τις παρακολουθεί προσεκτικά αλλά προσπαθεί να μιμηθεί την κινεζική τακτική. Έτσι παρακολουθούμε, για δεκαετίες τώρα, τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκία για τις θάλασσές μας. Οι Τούρκοι, να είστε σίγουροι, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν απαιτώντας συνεχώς νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Θέλουν απλώς να κατοχυρώσουν την θέση τους, όταν θα έρθει η ώρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα: «εμείς ποτέ δεν αποδεχτήκαμε ότι αυτή είναι θάλασσα μόνο για την Ελλάδα». Σ’ αυτό το σκεπτικό τάσσεται και η πολύ πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υποστήριξε: «Tο καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα». Ενθυμούμαι πάντα τα λόγια του αείμνηστου Ντόρη Χαλκιόπουλου, που ήταν ο νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ και ο μεγάλος μου δάσκαλος στο Δίκαιο της Θάλασσας. Μου είχε πει, πριν 30 χρόνια: «Θόδωρε, να θυμάσαι τι είδους αποφάσεις βγάζει η Χάγη. Όταν ένα κράτος προσφεύγει αναφέροντας ότι αυτή η θάλασσα είναι δικιά μου και ένα άλλο κράτος, που δεν δικαιούται τίποτα, ισχυρίζεται ότι η μισή θάλασσα είναι δικιά μου, δυστυχώς το δικαστήριο του δίνει το μισό από το μισό που δεν δικαιούται». Έτσι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν, για πολλά χρόνια ακόμα, το ίδιο τροπάριο. Όπως έγραψε τόσο γλαφυρά ο Βασίλης Κοψαχείλης σ΄ αυτόν τον ιστότοπο: «Όσοι ακόμη πιστεύουν ότι η Τουρκία θα απειλήσει την Ελληνική και Κυπριακή κυριαρχία με συμβατικούς τρόπους, σχέδια και μεθοδεύσεις περασμένων ετών και ξεπερασμένων λογικών, καλά θα κάνουν είτε να αναθεωρήσουν, είτε να αποσυρθούν από τον εθνικό σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, διότι είναι ακατάλληλοι να μας προστατέψουν. Η Τουρκία κινείται στα όρια μεταξύ διεθνούς δικαίου και ανταγωνιστικών διεθνών συμφερόντων, την ώρα που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε το παιχνίδι της και οδηγούμαστε προς νέες περιπέτειες και ενδεχομένως νέες εθνικές καταστροφές». Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
~*   Πηγή hellasjournal
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να παραχωρήσει ένα μέρος της δικής της ΑΟΖ για συνεκμετάλλευση στους Κινέζους, κατ’ απαίτηση, βέβαια, του Πεκίνου. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει και ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτώντας, με την ανοχή των Αμερικανών, συνεκμετάλλευση όχι μόνο στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην Κρήτη. Τα δύο κράτη, Κίνα και Τουρκία, συμπλέουν σε αυτές τις ενέργειες που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982, που σήμερα αποτελεί πλέον και μέρος του εθιμικού δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση, με τόσους μπελάδες στο κεφάλι της, όχι μόνο αγνοεί αυτά τα γεγονότα, αλλά φαίνεται και να μην ενδιαφέρεται να διδαχθεί από αυτά. Ο κύριος λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο είναι για να καταγραφεί η δουλοπρεπής στάση του Προέδρου των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte απέναντι στην Κίνα, την οποία το δικό του κράτος συνέτριψε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με απόφαση που ελήφθη το 2016. Η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει την απόφαση της Χάγης, η οποία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Φιλιππίνων σε αμφισβητούμενες περιοχές στη Σινική Θάλασσα. Παρά την απόφαση αυτή, ο Duterte επέλεξε να ενισχύσει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα και να αποκλίνει από τον παραδοσιακό σύμμαχο των Φιλιππίνων, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, αποφάσισε να εξαλείψει την λέξη «αποκλειστικά» από το Άρθρο ΧΙΙ τμήμα 2 ειδικού νόμου για την εθνική οικονομία και την κληρονομιά, που αναφέρει ότι «το κράτος προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο του έθνους στα αρχιπελαγικά ύδατά του, στα χωρικά ύδατα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και διατηρεί τη χρήση και την εκμετάλλευση του αποκλειστικά στους πολίτες των Φιλιππίνων». Δηλαδή το Άρθρο αυτό απαγορεύει στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων να έρθει σε συμφωνία με άλλο κράτος για την συνεκμετάλλευση των θαλασσών της. Όπως δήλωσε ένας Φιλιππινέζος ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας: “Αυτή η συμφωνία συνεκμετάλλευσης, η κοινή έρευνα πραγματικά, θα πρέπει να θεωρηθεί σαφώς ως πολιτική πράξη – όχι ως νομικό καθεστώς – επειδή, αν πρόκειται για νομικό καθεστώς, τότε αυτό έχει μια σειρά επιπτώσεων στην κυριαρχία και τη δικαιοδοσία μας στην περιοχή”. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων πάσχοντας από φοβικό σύνδρομο προσπαθεί να καλοπιάσει τον παντοδύναμο Πρόεδρο της Κίνας. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και στην χώρα μας να καλοπιάσουμε τον Ερντογάν προσφέροντάς του συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, που θα αποτελεί εθνική καταστροφή. ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΒΛΕΨΕΩΝ Παρατηρώντας προσεκτικά την κόκκινη γραμμή, που δείχνει την μονομερή οριοθέτηση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, διαπιστώνει κανείς πόσο εξωφρενική είναι, διότι απαιτεί συνεκμετάλλευση με τις Φιλιππίνες όχι στην περιοχή που οι δυο ΑΟΖ συνορεύουν, αλλά μέσα στην καρδιά της ΑΟΖ των Φιλιππίνων, που προσδιορίζεται από την μπλε γραμμή. Κάτι παρόμοιο έχει ισχυριστεί και η Τουρκία, όταν αναφέρει ότι διαθέτει δικαιώματα στον θαλάσσιο χώρο της Γαύδου! Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΗΓΗ: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 2014, σελ. 194. Εάν συγκρίνουμε τους δύο χάρτες βλέπουμε ότι, οι μεν Κινέζοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα μεγάλο κομμάτι των ΑΟΖ του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και των Φιλιππίνων, ενώ η Τουρκία εποφθαλμιά ένα τεράστιο μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδας και ένα από αυτό της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Η Τουρκία δικαιολογεί τον προηγούμενο χάρτη με το να μη δίνει δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ σε αυτόν τον χάρτη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νομική υποστήριξη των θέσεών της στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κινεζικού είδους παράνομη ενέργεια. Επίλογος Έξω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διεξάγεται ένας μυστικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, που μετά από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ο μη αμφισβητούμενος ηγέτης των θαλασσών, και της Κίνας, η οποία κατέχει τώρα το μεγαλύτερο ναυτικό του κόσμου. Οι Κινέζοι θεωρούν τον Ειρηνικό Ωκεανό και ιδιαίτερα τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως τον δικό τους ωκεανό και είναι έτοιμοι να τον υπερασπιστούν. Η Κίνα αυξάνει τη ναυτική της δύναμη για να μπορεί να «κλέβει», πιο εύκολα, τις ΑΟΖ των γειτόνων της και οι Τούρκοι παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις κινεζικές κινήσεις και έχουν και αυτοί αρχίσει να αυξάνουν την ναυτική τους δύναμη. Κάθε μέρα το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών ανεβαίνει, καθώς οι Κινέζοι συνεχώς διεκδικούν την Σινική Θάλασσα για δική τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στην εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως ρητά αναφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχουν υπογράψει οι Κινέζοι αλλά όχι και οι Αμερικανοί. Σε ολόκληρη τη Νότια Ασία, χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς η Κίνα μετατρέπει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε ανθρωπογενή νησιά ικανά για την εγκατάσταση αεροσκαφών και, στη συνέχεια, επιχειρούν να επιβάλουν ακτίνα δώδεκα μιλίων γύρω τους. Ο άμεσος κίνδυνος είναι τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια του διεθνούς εμπορίου που διέρχεται από την περιοχή, να βρίσκεται κάτω από έλεγχο της Κίνας και κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στους δύο κολοσσούς. Οι εξελίξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό φαίνονται πολύ μακρινές για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο Σουλτάνος όχι μόνο τις παρακολουθεί προσεκτικά αλλά προσπαθεί να μιμηθεί την κινεζική τακτική. Έτσι παρακολουθούμε, για δεκαετίες τώρα, τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκία για τις θάλασσές μας. Οι Τούρκοι, να είστε σίγουροι, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν απαιτώντας συνεχώς νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Θέλουν απλώς να κατοχυρώσουν την θέση τους, όταν θα έρθει η ώρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα: «εμείς ποτέ δεν αποδεχτήκαμε ότι αυτή είναι θάλασσα μόνο για την Ελλάδα». Σ’ αυτό το σκεπτικό τάσσεται και η πολύ πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υποστήριξε: «Tο καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα». Ενθυμούμαι πάντα τα λόγια του αείμνηστου Ντόρη Χαλκιόπουλου, που ήταν ο νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ και ο μεγάλος μου δάσκαλος στο Δίκαιο της Θάλασσας. Μου είχε πει, πριν 30 χρόνια: «Θόδωρε, να θυμάσαι τι είδους αποφάσεις βγάζει η Χάγη. Όταν ένα κράτος προσφεύγει αναφέροντας ότι αυτή η θάλασσα είναι δικιά μου και ένα άλλο κράτος, που δεν δικαιούται τίποτα, ισχυρίζεται ότι η μισή θάλασσα είναι δικιά μου, δυστυχώς το δικαστήριο του δίνει το μισό από το μισό που δεν δικαιούται». Έτσι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν, για πολλά χρόνια ακόμα, το ίδιο τροπάριο. Όπως έγραψε τόσο γλαφυρά ο Βασίλης Κοψαχείλης σ΄ αυτόν τον ιστότοπο: «Όσοι ακόμη πιστεύουν ότι η Τουρκία θα απειλήσει την Ελληνική και Κυπριακή κυριαρχία με συμβατικούς τρόπους, σχέδια και μεθοδεύσεις περασμένων ετών και ξεπερασμένων λογικών, καλά θα κάνουν είτε να αναθεωρήσουν, είτε να αποσυρθούν από τον εθνικό σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, διότι είναι ακατάλληλοι να μας προστατέψουν. Η Τουρκία κινείται στα όρια μεταξύ διεθνούς δικαίου και ανταγωνιστικών διεθνών συμφερόντων, την ώρα που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε το παιχνίδι της και οδηγούμαστε προς νέες περιπέτειες και ενδεχομένως νέες εθνικές καταστροφές».  Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Πηγή hellasjournal  ΣΧΟΛΙΟ VoiceNews
~*ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία "παίζει" στην Κύπρο και αντιγράφει την Κίνα - (ALERT 27.2.2018) :  https://youtu.be/ZghQ0krRwCQ  .-

*** Σκοπιανό: Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Κοτζιάς μετά τις συζητήσεις με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ… (TIΠΟΤΑ ΚΑΛΟ)
Η άποψη της FYROM για ελληνικούς παραλογισμούς, το Gorna Makedonija και η άποψη Κοτζιά ότι η Ελλάδα μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση
Χθες αργά το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα Σκόπια, «φεύγοντας πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθε». Έτσι τουλάχιστον δήλωσε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την άποψη πως η κατ’ ιδίαν συζήτηση και διαπραγμάτευση είναι ό,τι πιο σημαντικό και θετικό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μετά τις κρίσιμες επαφές του, αναφέρουν πως οι «πιθανότητες για λύση αυξήθηκαν έστω και λίγο». Κάτι άλλο, όμως, που επίσης σχολίαζουν είναι ότι η προσέγγιση Ελλάδα-Σκοπίων έχει μετατραπεί σε σκωτσέζικο ντους…
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, κατέστη σαφές ότι ενώ μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων διατηρείται μια δυναμική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, οι δύο πλευρές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ενόψει προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Το κλίμα, άλλωστε, παρά τις εκατέρωθεν αβροφροσύνες ήταν βαρύ πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την επίσκεψη. Η επιμονή της ΠΓΔΜ στο να μην μετατεθεί το βάρος της διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο, η αντιπρόταση που ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ και η διαρροή της συνομιλίας Ντιμιτρόφ με ομάδα ξένων πρεσβευτών, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «παραλογισμούς» στη θέση της Αθήνας, «έχει χαλάσει τη σούπα».
~  Ακόμα και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, αλλά και στον μαραθώνιο συνομιλιών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων, σλαβικών και αλβανικών ήταν εμφανές ότι το ζήτημα της ταυτότητας και του συντάγματος εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Το συμπέρασμα του Νίκου Κοτζιά, το οποίο και μεταφέρθηκε αμέσως στον πρωθυπουργό ήταν, όμως, ότι η ηγεσία της γείτονας χώρας δεν είναι ενιαία.
Ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες, με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ να έχει αναλάβει τις πιο σκληρές τοποθετήσεις. Αυτό αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι η Αθήνα ποντάρει σε μία λύση. Θα επιθυμούσε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά ούτε σ’ αυτό δεν μπορεί να βασιστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς «δεν είναι υπαρξιακό το ζήτημα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά. Είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση και όχι γιατί μας πιέζει το ΝΑΤΟ».
Όπως ήταν φυσικό, στο Σκοπιανό αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Έναυσμα για αυτό αποτέλεσε ερώτηση που προερχόταν από δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA). Μπορεί, μάλιστα, η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό να διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που ήταν έξω από τα συνήθη ήταν ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το όνομα που προκρίνεται, υιοθετώντας το κιόλας. «Εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija», είπε. «Κι αυτό έχει μια αξία να το δείτε όλοι σας. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε ένα όνομα που εδώ το χρησιμοποιούν εδώ και μια 25ετία, μην πω μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ή τέλος πάντων όποιο άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna Makedonija , μπορεί να συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κάτι άλλο» σχολίασε, χαμογελώντας.
Πάντως, τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, εξακολουθούν να τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν ταχεία λύση στη διαμάχη Σκοπίων-Ελλάδας. Αυτό που προβληματίζει πλέον την Αθήνα είναι μήπως ακόμα και να κλείσει το Σκοπιανό, αυτό θα έχει τη μορφή ήττας και όχι νίκης. Οι απαιτήσεις των γειτόνων μας, άλλωστε, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Όπως και να έχει, η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα υπουργού ολοκληρώθηκε και τώρα μετράμε μέρες για τη συνάντησή του την ερχόμενη Παρασκευή, στις 30 Μαρτίου με την σκοπιανή αντιπροσωπεία και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.  protothema

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

~ Χθες  : ΕΛΛΑΔΑ -ΕΛΒΕΤΙΑ  0-1  .- ^ {Φιλικό } .-

***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική
Παρασκευή 23  Μαρτίου  2018 :
~ ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  73-90 ,(37-53).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-29, 20-24 , 21-15 , 15-22 .-^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΜΑΛΑΓΑ  93-88 ,(55-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 28-19 , 27-23 , 22-26 , 16-20  .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  89-82 ,(49-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα :30-15 , 19-27 , 21-15 , 19-25 .-^
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  73-86 , (40-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-16 , 24-27 , 18-20 , 15-23  .- ^

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   28   αγωνιστικές
==========
Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 23-5  
Φενέρμπαχτσε    20-8   
Ολυμπιακός        19-9   
Ρεάλ Μαδρίτης   17-11  
~~~~~~~~~~~~~~~~
Παναθηναϊκός          17-11  
Ζαλγκίρις Κάουνας  16-12 
Κίμκι                        16-12  
Μπασκόνια              15-13   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μακάμπι Τελ Αβιβ  13-15  
Μάλαγα                    11-17   
Ερυθρός Αστέρας     11-17  
Βαλένθια                   11-17
Μπάμπεργκ               11-17     
Αρμάνι Μιλάνο           9-19 
Μπαρτσελόνα              9-19  
Αναντολού Εφές          6-22 
 ***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική :
Πέμπτη 22  Μαρτίου 2018 :
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 63-80,(31-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 , 14-18 , 10-25 , 22-15 .-.-^
 ~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  75-76 ,(41-35) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-18, 21-17 , 17-21 , 17-20 .-^
 ~  ΜΙΛΑΝΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  89-93 ,(43-40).-
Τα  δεκάλεπτα : 23-17 , 20-23 , 22-28 , 24-25 .-
~ ΡΕΑΛ Μ.   -  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ 88-81 ,(41-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-16 , 22-28 ,24-18 ,  23-19 .-^
 
~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-
***  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  90-79 νίκη  εκτός
27.- 20-03-2018 , ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 νίκη  εντός
28.- 22-03-2018  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 76-75 νίκη  εκτός
29.- 30-03-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ   εντός
30.- 05-04 -2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ    εκτός

*** Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ    63-90 ήττα  εντός
27.- 21-03-2018 , ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  89-81 ήττα  εκτός
28.- 23-03-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  89-82 νίκη  εντός
29.- 30-03-2018 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ   εκτός
30.- 06-04-2018 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  εντός

*** Θλίψη για τον χαμό του Σωτήρη Χριστόπουλου 
Ο Σωτήρης Χριστόπουλος δεν είναι πια μαζί μας, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος του Απόλλωνα Πεταλιδίου από το 1996 έως το 2003, αναδεικνύοντας τον σε ομάδα πρώτης γραμμής, με την κατάκτηση του νταμπλ και την άνοδο στην Δ’ Εθνική, αλλά και την ξεχωριστή τιμή να είναι το εφαλτήριο του Σωκράτη Παπασταθόπουλου ανάμεσα στον Αίαντα και την μετεγγραφή στην ΑΕΚ.
Με μεγάλη αγάπη στην ομάδα και τα νέα παιδιά ο Σωτήρης Χριστόπουλος ήταν από τους παράγοντες που κοσμούν τα γήπεδα. Μια ιδιαίτερα αγαπητή και ευγενική φυσιογνωμία, χωρίς κανένας να μπορεί να πει αρνητική κουβέντα, έλλειπε και θα λείπει από τα αθλητικά μας πράγματα. Ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας σκυροδέματος είχε ευρύτερη προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Η κηδεία του Σωτήρη Χριστόπουλου θα γίνει σήμερα στις 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη και συλλυπητήρια στους οικείους του.

***

~  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  21 Μαρτίου 2018
  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  22  Μαρτίου 2018
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
: Παρασκευή Ε΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας  !!   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/news.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 24  Μαρτίου  2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_24.html .-  
~** 
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6225   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.078   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου