ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  ....
~

~* Ο λαός πρέπει να είναι για μάχες και όχι για παρελάσεις .-

~Οι  πολιτικοί είναι σαν τις αλεπούδες , ενώ οι στρατιωτικοί είναι σαν τα τσακάλια .-
~ Ο Χριστός είναι σαν το Οξυγόνο κι εμείς τον κάνουμε διοξείδιο του άνθρακα  .-

~ Δεν πρέπει να πολεμάμε τους ανθρώπους με αντίθετες απόψεις .-
~  Η ισορροπία εξαρτάται από την αρμονία και η αρμονία από την αντίθεση , δηλαδή , δράση –αντίδραση .- 
~Η αντίθεση στην επίγεια ζωή , είναι αρμονία .- 
~Η καλή γυναίκα έρχεται σε έναν κακό άντρα , για να τον σώσει και αντίστροφα .- 
~Με την πίστη στον Θεό , όλα τα προβλήματα λύνονται .- 
~Σύνταξη παίρνω από το ταμείο της υπομονής , της προσευχής , της Αγάπης κ.λ.π.
~ Τα  νεκροταφεία με τα μάρμαρα έχουν γίνει αδιάβροχα και δεν βοηθούν στο λιώσιμο των οστών .-
~Προτιμότερο να δίνουμε κατευθείαν στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες παρά στα ιδρύματα .-
 ~ Ο Θεός δεν προορίζει , αλλά προγνωρίζει .- 
~ Υπάρχουν πολλά όνειρα που είναι της αγωνίας .- 
~ Να μην επιδιώκουμε να δικαιωθούμε από ανθρώπους , όταν έχουμε δίκαιο .  Ο Θεός είναι δίκαιος .-                                                                                                      

~Εκκλησία  είναι εκείνοι που ζούν όπως θέλει ο Χριστός και όχι οι άλλοι που πολεμούν την εκκλησία .-
~ Δεν πρέπει να σκαλίζουμε τις αμαρτίες των άλλων , παρά μόνον τις δικές μας .-
~ Το χρυσάφι είναι καλύτερο από το μπακίρι .-
~Ο λαός πρέπει να είναι για μάχες και όχι για παρελάσεις .-
~Ο τσιγγάνος αν βάλλει φουστανέλα  γίνεται τσολιάς .-
~ Οι Ευρωπαίοι έχουν την ευγένεια αναπτυγμένη και οι Έλληνες την ευλάβεια .-
~ Όταν ο άνθρωπος συμμαζέψει τον εαυτόν του και τα μάτια του , τότε ο νους του συγκεντρώνεται αναγκαστικά στο Θεό .-
~ Η ζωή είναι μια τομάτα ή την τρώς στην μάπα ή σαλάτα .-
~ Το  μπάσκετ είναι σαν την ζωή .-

Αρφαρά ηλιοβασίλεμα 2016  
Παραλία Καλαμάτας 2017  
Ο μικρός μας Σταμάτάκος Β.Σ. το 2013
~ 4 Νοεμβρίου
Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, του εν Ολύμπω Προύσης(†846). Ιερομαρτύρων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων († α΄ αι.) και Ερμείου πρεσβυτέρου (1) († α΄ αι.). Μάρτυρος Πορφυρίου (2), εξ Εφέσου.Ευσεβέστατου βασιλέως Ιωάννου (Βατάζη), του «ελεήμονος». Του αγίου και Δικαίου Αβιμέλεχ.
(1)Οι άγιοι Νίκανδρος και Ερμαίος ήταν μαθητές του αποστόλου Τίτου, αγαπητού συνεργάτη του αποστόλου Παύλου. Κήρυτταν το Ευαγγέλιο με περίσσιο ζήλο και αφοσίωση. Με το κήρυγμά τους πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στο λόγο του Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν στον άρχοντα της πόλης, τον Λιβάνιο. Παρουσιάστηκαν δια της βίας ενώπιον του και διακήρυξαν την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ο Λιβάνιος εξοργισμένος διέταξε τον βασανισμό τους. Συγκεκριμένα διέταξε να τους λυντσάρουν, όμως με τη βοήθεια της Θείας Χάρης οι άγιοι θεραπεύτηκαν. Το θαύμα αυτό αντί να συνετίσει τον άρχοντα, τον εξόργισε περισσότερο. Έτσι διέταξε το βασανισμό τους με πυρά και τον ενταφιασμό τους καθώς ήταν ζωντανοί ακόμα. Με αυτό το μαρτυρικό τρόπο παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.
(2)Ο άγιος Πορφύριος έζησε τον 3ο αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Καταγόταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας και από μικρή ηλικία είχε ανατραφεί με μίμους στα θέατρα. Εξασκώντας την τέχνη του μίμου συχνά κορόιδευε τις χριστιανικές συνήθειες και τελετουργίες. Αλλά η Θεία πρόνοια έφερε μία απροσδόκητη μεταβολή. Ο Πορφύριος είχε μία κόρη την οποία έχασε από αιφνίδιο θάνατο. Η απώλειά της έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά του. Άφησε το επάγγελμά του μίμου και άρχισε να περιφέρεται θρηνώντας. Η παρηγοριά στην καρδιά του ήρθε από τούς κόλπους των χριστιανών, πού τόσο είχε εμπαίξει. Έτσι βρίσκοντας την γαλήνη βαπτίσθηκε χριστιανός και μετά με θάρρος αποκήρυξε την ειδωλολατρική πίστη. Ο έπαρχος όταν το έμαθε τον κάλεσε και τον πρόσταξε να ασπαστεί τα είδωλα. Ο άγιος Πορφύριος αρνήθηκε και αποκεφαλίστηκε.
~ Οι Αθηναίοι υποδέχτηκαν την Αγία Ζώνη- Λαμπρή υποδοχή στη Ν. Ιωνία (ΦΩΤΟ)
 ~  Του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-Στιγμές συγκίνησης, αγιορείτικης κατάνυξης και βαθιάς ευλάβειας, έζησαν  το απόγευμα της Παρασκευής εκατοντάδες Αθηναίοι που παρέστησαν στην τελετή υποδοχής ενός από τα πολυτιμότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου που εδώ και αιώνες φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Αγιο Ορος.
*   Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, μικρά παιδιά να κρατούν  αναμμένες λαμπάδες κι όλοι οι Ιερείς της μητρόπολης παρατεταμένοι στα δυο άκρα της διαδρομής που ακολούθησε η πομπή, λάμπρυναν την  τελετή της υποδοχής στο πάνσεπτο πρόσωπο της Θεοτόκου που τόσο ευλαβείτο ο λαός.
Την Αγία Ζώνη της Παναγίας  κόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ο οποίος την παρέδωσε στα χέρια του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Παρών ήταν και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ακολούθησε Λιτανεία ως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου θα παραμείνει έως τις 13 Νοεμβρίου.
Πιστοί κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης έσπευσαν από κάθε γωνιά της Αττικής γης για να εκπληρώσουν ένα τάμα στην Παναγία, να προσκυνήσουν το Ιερό Θυσαύρισμα  και να ζητήσουν τις πρεσβείες της για κάθε πρόβλημα που τους αποσχολεί.
Η Αγία Ζώνη έχει κάνει πολλά θαύματα, ζητήστε της βοήθεια της, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ηγούμενος Εφραίμ που τιμά ιδιαιτέρως το σημαντικότερο κειμήλιο της Μονής που ηγείται.
Με λόγια αγάπης και θαυμασμού για τη Μονή Βατοπαιδίου και προσωπικά για τον Ηγούμενο Εφραίμ μίλησε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.(ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ)
Αφού ευχαρίστησε τον κ. Εφραίμ για τη μεταφορά της Αγίας Ζώνης στη μητρόπολη του αναφέρθηκε στο συμβολή της Αγιορείτικης Μονής στην Ορθοδοξία.
~ Καθημερινά θα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες και Παρακλήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΩΣ ΣΤΙΣ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
H ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ-Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΙΗΛ
Βίντεο 1 : Τιμία Ζώνη Παναγίας στην Αθήνα , https://youtu.be/E2LOJ5L7nyY .-
~ Βίντεο 2 : Η Αγία Ζώνη της Παναγίας από τη Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στη Νέα Ιωνία. , https://youtu.be/4sRMy228BMA .-
~ Βίντεο 3 : Τιμία Ζώνη Παναγίας στην Αθήνα (2) , https://youtu.be/XY12eINi-74 .-
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ:ΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
~ Βίντεο 4 : Ηγ. Εφραίμ/ αντιφώνηση , https://youtu.be/72TZG4JqPoI .-
~
Η ιστορία της Αγίας Ζώνης
~ Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, διαιρεμένη σήμερα σε τρία τεμάχια, είναι το μοναδικό λείψανο ή κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της και φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
* Σύμφωνα με την παράδοση, η Ζώνη φτιάχτηκε από τρίχες καμήλας από την ίδια την Θεοτόκο, και μετά την Κοίμησή της, κατά την Μετάστασή της στους ουρανούς, την παρέδωσε στον απόστολο Θωμά. «Προς δόξαν ακήρατον ανερχομένη Αγνή, χειρί σου δεδώρησαι τω αποστόλω Θωμά, την πάνσεπτον Ζώνην σου», ψάλλει η Εκκλησία στο απολυτίκιο της εορτής της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.
Την Τιμία Ζώνη ανέλαβαν να διαφυλάξουν δύο πτωχές ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα. Η Παναγία, λίγο πριν την Κοίμησή της, είχε δώσει εντολή στον Ευαγγελιστή Ιωάννη να μοιράσει σε αυτές και τις δύο εσθήτες της. Το έργο της διαφύλαξης από γενιά σε γενιά συνέχισε μία ευλαβής παρθένος καταγομένη από την οικογένεια αυτή.
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αρκαδίου, υιού του Μ. Θεοδοσίου, έγινε η μεταφορά της Τιμίας Ζώνης στην ένδοξη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη. Την κατέθεσε σε μία υπέροχη λειψανοθήκη, την οποίαν ονόμασε «αγίαν σορόν». Η κατάθεση έγινε στις 31 Αυγούστου. Το ιερό λείψανο θα προστάτευε την πρωτεύουσα του κράτους και τους κατοίκους από κάθε εχθρική επίθεση, από κάθε δυστυχία και δαιμονική επιβουλή.
Μετά από λίγα χρόνια η κόρη του Αρκαδίου, η αυτοκράτειρα Πουλχερία, ανήγειρε το λαμπρό ναό των Χαλκοπρατείων και κατέθεσε εκεί την Τιμία Ζώνη. Η ίδια η αυτοκράτειρα τη διακόσμησε με χρυσή κλωστή, έτσι όπως φαίνεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου.
Τον επόμενο αιώνα, άγνωστο πότε και με ποιόν τρόπο, μεταφέρθηκε η Τιμία Ζώνη στην Ζήλα της Καππαδοκίας, νότια της Αμασείας. Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε ξανά στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ (527-565), κτίτορα της Αγίας Σοφίας. Ο διάδοχός του Ιουστίνος Β΄ και η σύζυγός του Σοφία ανακαίνισαν τον ναό των Χαλκοπρατείων και ανήγειραν παρεκκλήσιο της Αγίας Σορού. Πάνω στην Αγία Τράπεζα φυλασσόταν η Τιμία Ζώνη.
Πλήθος θαυμάτων επιτέλεσε η Τιμία Ζώνη της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη. Θεράπευσε τη Ζωή Ζαούτζη, σύζυγο του αυτοκράτορα Λέοντα Ϛ΄ του Σοφού (886-912), που βασανιζόταν από κάποιο ακάθαρτο πνεύμα. Όταν ο πατριάρχης ακούμπησε πάνω της την Αγία Ζώνη, αμέσως λυτρώθηκε από το μαρτύριό της.
Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός Α΄ (715-730) αναφέρει με λυρισμό ότι η Τιμία Ζώνη διατηρεί αιώνια την θεία ευωδία των θεραπειών που επιτελεί, ευφραίνοντας όσους την πλησιάζουν με πίστη και ευλάβεια· και ο Ιωσήφ ο υμνογράφος (περίπου 816-866) εξυμνεί το άγιο λείψανο, γιατί αυτό με την Χάρη της Παναγίας, καθαγιάζει τους πιστούς που προσέρχονται ευλαβικά για να το προσκυνήσουν, τους ανυψώνει από τη φθορά και τους απαλλάσσει από ασθένειες και θλίψεις.
Γύρω στο 1150 η Τιμία Ζώνη βρισκόταν στο Μεγάλο Παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως, στο ναό του Αγίου Μιχαήλ. Μάλλον είχε τεμαχιστεί και τεμάχια είχαν μεταφερθεί στους ναούς.
Τον 12ο αιώνα, και συγκεκριμένα στα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180), καθιερώθηκε επίσημα η εορτή της Αγίας Ζώνης την 31η Αυγούστου, ενώ παλαιότερα εορταζόταν μαζί με την εορτή της Εσθήτος της Θεοτόκου, την 2α Ιουλίου.
~   Μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τα στίφη των βαρβάρων και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ευτυχώς δεν χάθηκαν όλα. Είναι σίγουρο ότι ένα μέρος της Τιμίας Ζώνης παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την ανακατάληψή της το 1261 από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο φυλάσσονταν στο ναό των Βλαχερνών. Η μαρτυρία ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1424-1453 είναι και η τελευταία σχετικά με την ύπαρξη της Αγίας Ζώνης στην Βασιλεύουσα. Είναι άγνωστο, τί απέγινε στη συνέχεια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Το μεγαλύτερο τμήμα της Τιμίας Ζώνης που σώζεται σήμερα φυλάσσεται στη Μονή μας. Το τεμάχιο αυτό έφτασε στη Μονή με περιπετειώδη τρόπο.
Ο Μ. Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει ένα σταυρό που τον έπαιρνε μαζί του στις εκστρατείες για να προστατεύει τον ίδιο και το στράτευμά του. Στη μέση ο σταυρός είχε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου· υπήρχαν επίσης θήκες, όπου είχαν τοποθετηθεί και άγια λείψανα των πιο σημαντικών μαρτύρων και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Το σταυρό αυτό έπαιρναν στις εκστρατείες τους όλοι οι αυτοκράτορες. Σε μία εκστρατεία κατά των Βουλγάρων νικήθηκε από τον ηγεμόνα Ασάν ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος (1185-1195). Ένας ιερέας έριξε στο ποτάμι το βασιλικό σταυρό, για να μή βεβηλωθεί από τους εχθρούς. Εκείνοι όμως τον βρήκαν και τον παρέδωσαν στον Τσάρο των Βουλγάρων Ασάν.
Οι Βούλγαροι δεν είχαν καλές σχέσεις με τους Σέρβους. Αυτές επιδεινώνονταν συνεχώς. Γύρω στα 1330, σε μία μάχη κατανικήθηκε ο βουλγαρικός στρατός από τον ηγεμόνα των Σέρβων μεγαλομάρτυρα Λάζαρο (†1389). Ο βασιλικός σταυρός πέρασε στα χέρια των Σέρβων. Μετά από σαράντα χρόνια ο Λάζαρος δώρισε στη Μονή Βατοπαιδίου το βασιλικό σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου μαζί με το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης και τα άλλα άγια λείψανα. Πίσω από τον Τίμιο Σταυρό βρίσκεται γραμμένο στην σερβική γλώσσα το εξής: «Λάζαρος, εν Χριστώ τω Θεώ Κνέζης της Σερβίας και Βασιλεύς Γραικίας, ανατίθημι το κραταιόν όπλον συν τη αχράντω Ζώνη της Πανάγνου μου, τη Μονή Βατοπαιδίου της Βασιλείας μου». Από τότε φυλάσσεται στο ιερό βήμα του καθολικού, δηλαδή του κεντρικού ναού της Μονής.
Πρέπει να αναφέρουμε και μία άλλη παράδοση που διασώζεται στη Μονή μας. Σύμφωνα με αυτήν η Τιμία Ζώνη αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Ϛ΄ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα, έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στη Μονή Βατοπαιδίου.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι αδελφοί της Μονής πραγματοποιούσαν περιοδείες λιτανεύοντας την Αγία Ζώνη στην Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία προς αγιασμό και στήριξη του υπόδουλου ελληνισμού και απαλλαγή από κάθε λοιμική ασθένεια.
~
~
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΤα μάτια κλειστά, το στόμα κλειστό, τα αυτιά κλειστά, για να κερδίσουμε. Ο κόσμος τι κάνει, τι είδες, τι ξέρεις; Δεν είδα τίποτα, δεν ξέρω, χαμπάρ κι έχω (=δεν έχω χαμπέρι, δεν παίρνω είδηση). Δεν ακούω, δεν βλέπω.
* Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
* Tὴν ἐπίγειον δόξαν, πάτερ, κατέλειπες καταυγασθεὶς τῇ ἐλλάμψει τῆς ἐπινοίας Θεοῦ, ὅθεν ἔφανας ἐν γῇ ὡς ἄστρον ἄδυτον· θείας φωνῆς γὰρ ὡς Μωσῆς μυστικῶς ἀξιωθείς, ἰσάγγελος ἀνεδείχθης καὶ δωρημάτων ταμεῖον, Ἰωαννίκιε μακάριε.
~*Απολυτίκιον Αγ. Ιωννικίου - 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  : https://youtu.be/v8vhEZLA_Iw  .-

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ  ΒΙΝΤΕΟ :
~*ΑΡΦΑΡΑ 2013-15  Σταματάκος - Δεσποινούλα  B. SKOULIKA φωτογραφίες:   https://youtu.be/zeOxbaPrnbM  .-
~*Τα εγγόνια μας 25/08/2017:
https://youtu.be/4b0n8Jd52BA  .-    
~* Arfara stamatis-despoina Β.Σ..2013-15 φώτο-βίντεο 2017: https://youtu.be/Qjo9Lm7VQ3w  .-

***  Οι οσμές "πνίγουν" και πάλι την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά
Εφιαλτικές ημέρες περνούν - για πολλοστή φορά- οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στο Μελιγαλά, εξαιτίας των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή. Τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δεχόμαστε είναι δεκάδες και η οργή των πολιτών δικαιολογημένη.
Το "Θάρρος" επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με το δήμαρχο Οιχαλίας, Αριστείδη Σταθόπουλο, στον οποίο θέσαμε την όλη κατάσταση. Από την πλευρά του, μας τόνισε ότι όλα είναι γνωστά και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν, μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις. Βέβαια, δε μας διευκρίνισε αν θα είναι στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος ή οτιδήποτε άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πρωτάκουστο να σέρνεται επί χρόνια ένα πρόβλημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Δήμος, Περιφέρεια και αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το πρόβλημα, αν δεν μπορεί να εκλείψει, τουλάχιστον να μετριαστεί σοβαρά. Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι κάποιοι "παίζουν" με την υγεία μιας ολόκληρης περιοχής και δεν μπορεί να βρεθεί μια οριστική λύση.
Πόσο δύσκολο είναι ή ποια…συμφέροντα δεν επιτρέπουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των αδειών λειτουργίας στα πυρηνελαιουργεία, την υιοθέτηση τεχνολογίας που περιορίζει τις όποιες βλαπτικές επιπτώσεις από τις αέριες εκπομπές, την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας -από την Πολιτεία και τις αυτοδιοικήσεις- στις παραβατικές περιπτώσεις, αλλά πάνω απ' όλα τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, των τοπικών φορέων και των κρατικών οργάνων, προκειμένου να αποφεύγονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα ή να επιλύονται εν τη γενέσει τους;
Η έρευνα του "Δημόκριτου" για το φαινόμενο είναι σαφέστατη στα συμπεράσματά της: Διαπίστωσε υψηλό ποσοστό υπερβάσεων ως προς τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες στη Σκάλα, τον Μελιγαλά και τη Μεσσήνη.
Επιπλέον, επισημαίνεται σε αυτή  ότι διαπιστώθηκε και η παρουσία έντονων οσμών στις πιο πάνω περιοχές, ενώ ως προς τη διασπορά των ρύπων, σημειώνει ότι το ανάγλυφο του εδάφους και οι άνεμοι που πνέουν συνήθως δεν ευνοούν την αποφόρτιση του φαινομένου, αλλά αντίθετα το διαχέουν.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι απαιτείται σαφέστερο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και συνεργασία μεταξύ πολλών παραγόντων, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική λύση, ενώ ότι τις όποιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία θα μπορέσει να εκτιμήσει μια επιδημιολογική μελέτη.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστική μονάδα στη Μικρή Μαντίνεια 
Ένα σημαντικό ακίνητο περιήλθε και τυπικά στα χέρια του Δήμου Καλαμάτας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος «Παναγιώταρου», για το οποίο ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η διαδικασία αυτή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νίκας, διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια.
Πλέον, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου που βρίσκεται στη Μικρή Μαντίνεια. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι μένει να δείξουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον και εμπράκτως κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καλαμάτας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί του παραλιακού δρόμου Καλαμάτας – Μικρής Μαντίνειας, δίπλα στη θάλασσα, σε οικόπεδο έκτασης 18 στρεμμάτων. Μάλιστα, υπόγεια του κτηρίου ρέει ποτάμι, για το οποίο υπάρχουν αναφορές από τα αρχαία χρόνια, και το οποίο μπορεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, να αξιοποιηθεί με στόχο να ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της τουριστικής επένδυσης που θα υλοποιηθεί στην περιοχή.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ζητήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ακινήτου, εξαιτίας του ΓΠΣ, αναμένεται να αντιμετωπιστούν με την επικείμενη αναθεώρηση.
Το συμβόλαιο υπέγραψαν, ενώπιον της συμβολαιογράφου Μάρθας Ζωντανού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, εκπροσωπώντας το Δήμο και ο Βασίλειος Ν. Χαντζής, γενικός γραμματέας του Δήμου και εκπρόσωπος του Δ.Σ. του υπό εκκαθάριση Ιδρύματος.
Στο Δήμο Καλαμάτας περιέρχονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που κατέλιπαν οι δωρητές Βασίλειος και Ευδοκία Παναγιώταρου, τα οποία συνίστανται σε σημαντικά κτήρια στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας και σε μεγάλης εκτάσεως (περίπου 18 στρεμμάτων) αγροτεμάχια, καθώς και σε διαμέρισμα στην Αθήνα.  Α.Π.

***  Πολεοδομική μελέτη για την παραλία της Βέργας με χαμένους και κερδισμένους 
Μία από τις τρεις πολεοδομικές μελέτες που χρονίζουν στο Δήμο Καλαμάτας, αυτή της Βέργας, παίρνει το δρόμο της οριστικής επίλυσης και εφαρμογής της, ενώ για τις άλλες δύο, Ασπροχώματος και Μικρής Μαντίνειας, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα.
Σύμφωνα, όμως, με όσα δήλωσε χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης θα είναι… αλά καρτ, αφού δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να καταβάλουν τα όσα προβλέπονται. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο νόμος ορίζει ότι για τις τουριστικές μονάδες υπάρχει ξεχωριστό πλαίσιο, το οποίο είναι στην ευχέρεια του Δήμου να εφαρμόσει ή όχι. Ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε την καλύτερη λύση για τις μονάδες αυτές, αν και οι υπόλοιποι δημότες θα κληθούν να καταβάλουν τα… νόμιμα για την εφαρμογή της μελέτης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Ντίντα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των ενστάσεων που υποβλήθηκαν όσον αφορά στην επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας και στις 9 Νοεμβρίου εισάγεται ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για γνωμοδότηση από πλευράς του Σώματος.
Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης της επικαιροποιηθείσας πολεοδομικής μελέτης υποβλήθηκαν περί τις 180 ενστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες (γύρω στις 130) αφορούσαν σε επικαιροποίηση κτηματολογικών δεδομένων. Οι υπόλοιπες, 50 περίπου, αφορούσαν σε θέματα ουσίας, τα οποία απαιτούσαν διευθέτηση.
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την ανάρτηση της μελέτης και την υποβολή ενστάσεων μέχρι σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, κατέβαλε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και ιδίως τα προβλήματα που αφορούσαν σε ρυμοτομήσεις οικιών.
Κατόπιν συνεννοήσεων και οδηγιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα ζητήματα αυτά έκλεισαν και «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σ' αυτήν την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα σπίτια», επεσήμανε η κυρία Ντίντα.
Στις 9 Νοεμβρίου το θέμα της πολεοδομικής μελέτης κλείνει από πλευράς αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας. Η σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να συντάξει την εισήγηση για το Τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Ο σχετικός φάκελος θα διαβιβασθεί, στη συνέχεια, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για εισήγηση αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «οι προσλαμβάνουσες που έχουμε από την περιοχή είναι ότι υπάρχει ομοθυμία για την έγκριση του Σχεδίου. Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει και οι πολίτες έχουν πραγματικά αντιληφθεί ότι η περιοχή χρειάζεται πολεοδόμηση, προκειμένου να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ομαλά και συγκροτημένα και να αποτελέσει την πιο όμορφη και πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας».
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου 
Η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων συνεχούς παρουσίας του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Συλλόγου στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο του στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.
«Με την εκδήλωση αυτή», όπως αναφέρεται από το ΜΕΘ, «κλείνουμε μια χρονιά γιορτής για το Σύλλογο, στην οποία τιμήσαμε το παρελθόν με σημαντικές κινήσεις για το μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Εγχειρίδιο ελεύθερης σκέψης” του εξαίρετου νέου συγγραφέα Ξενοφώντα Φουρναράκου.
Υπενθυμίζουμε ότι και η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο την ενεργοποίηση όλων μας στο να δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Κάστρο της Καλαμάτας στα άτομα με δυσκολίες στην κίνηση.
Το ΜΕΘ γιορτάζει και τιμά τον άνθρωπο».

*** Βρέθηκε η 15χρονη που το έσκασε από τη ΓΑΔΑ 
Μία κοπέλα 15 ετών, από τη Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ και επρόκειτο να πάει σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων, έφυγε το απόγευμα από το κτίριο χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Ενώ οι αστυνομικοί περίμεναν την εισαγγελική παραγγελία για να μεταφέρουν την κοπέλα σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων, εκείνη διέφυγε της προσοχής τους και βγήκε απο το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Την ανήλικη αναζητούσε η αστυνομία για αρκετές ώρες και τελικά την εντόπισαν στις 22:20 στη Ν.Ιωνία.  in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Μέτρα για τις υποδομές του σχολικού κτηρίου Καρδαμύλης ζητούν οι μαθητές 
Προσωρινή λύση, η οποία, όμως, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την ασφάλεια της στέγης, προτείνει η Δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου - Λυκείου Καρδαμύλης, το οποίο, ως γνωστόν, εδώ και μέρες βρίσκεται υπό κατάληψη λόγω των προβλημάτων στις υποδομές του.
Το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Εν τω μεταξύ, οι μαθητές του Λυκείου με επιστολή τους που κοινοποίησαν στο δήμαρχο Γιάννη Μαραμπέα, στη δευθύντρια του σχολείου Σταυρούλα Κούβελα, στο σχολικό σύμβουλο, αλλά και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ζητούν τα εξής:
-να γίνει έλεγχος της ασφάλειας της στέγης από ιδιώτη μηχανικό
-να βρεθεί ασφαλής χώρος για την παρακολούθηση των μαθημάτων
-οι τουαλέτες να αποκατασταθούν, μια και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση
-να υπάρξει παρέμβαση στην αίθουσα εκδηλώσεων
-να φτιαχτεί πεζοδρόμιο και πεζογέφυρα προς την Καρδαμύλη, μια και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των μαθητών
-να ληφθούν μέτρα για τις σκάλες του Λυκείου, οι οποίες γλιστρούν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλά ατυχήματα.  Α.Π.

*** Ομιλία στο ΓΕΛ Δωρίου με θέμα «Σεξουαλική Αγωγή και Κάπνισμα» 
Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο ΓΕΛ Δωρίου δόθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με ομιλητή το διακεκριμένο και καταξιωμένο ιατρό Ιωάννη Κωνσταντόπουλο, διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Θέμα της ομιλίας ήταν το κάπνισμα με τις βλαβερές συνέπειές του και η ενημέρωση σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο ιατρός ανέλυσε λεπτομερώς στους μαθητές τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και στη συνέχεια τους μίλησε σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή και τα νοσήματα που μπορούν να προκύψουν από τις σεξουαλικές επαφές όταν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους καθηγητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα στον ιατρό σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΓΕΛ Δωρίου ευχαριστούν τον κ. Κωνσταντόπουλο Ιωάννη για την προθυμία που έδειξε να μιλήσει και να ενημερώσει τους μαθητές.

***  Η οικογένεια του αδικοχαμένου Σωτήρη δώρισε στο Δήμο δύο απινιδωτές 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος, πατέρας του 14χρονου Σωτήρη που έχασε τη ζωή του στο ποδοσφαιρικό τερέν, καθώς και ο Ιωάννης Σακελλαρόπουλος, εκπρόσωπος της ομάδας του «Αίαντα», οι οποίοι συναντήθηκαν με το δήμαρχο.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίκας, παρουσία του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκου Μπασακίδη, ανέφερε: "Πριν από ένα χρόνο και κάτι συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός που το γνωρίζετε: ένα παιδί 14 ετών έχασε τη ζωή του στο γήπεδο, αγωνιζόμενο. Ο πατέρας του, εις μνήμην του, προσέφερε δύο απινιδωτές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αθλητικούς χώρους, ώστε - αν είναι δυνατόν - να προληφθούν ανάλογα τραγικά περιστατικά στο μέλλον".
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά το δωρητή και επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα αγοράσει κι άλλους απινιδωτές και θα διοργανώσει σεμινάρια, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, τον Ιατρικό Σύλλογο και Καλαματιανούς καρδιολόγους, με ευθύνη του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού Νίκου Μπασακίδη, ώστε σε κάθε χώρο - είτε είναι αθλητικός είτε είναι πολιτιστικός - όπου θα υπάρχει απινιδωτής, να υπάρχει και εξειδικευμένο άτομο, το οποίο θα μπορεί σε ανάλογες περιπτώσεις να παρεμβαίνει άμεσα.
Ανέφερε, επίσης, ότι το όνομα του Σωτήρη Νικολακόπουλου θα δοθεί σε έναν αθλητικό χώρο.

***  ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ οι ΗΠΑ από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ! ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ το Λιμάνι...

~ Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια του 7oυ συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum», στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty».
~  Ο κ. Πάιατ μίλησε για τη μεγάλη επένδυση που θέλει να πραγματοποιήσει στα ναπηγεία της Σύρου η ελληνοαμερικανική Onex, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.
 «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. "America is back". Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
 Αντίδραση του ΚΚΕ:
 «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, τη στιγμή που εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σιωπά προκλητικά στα ερωτήματα του ΚΚΕ για το τι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ.
 Φαίνεται ότι το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ αρχίζει να αποδίδει καρπούς, η  έκταση του “πολιτικού στριπτίζ” της ξεφτίλας αρχίζει να αποκαλύπτεται και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό για όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Κυρίως όμως ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιπαλέψει αυτές τις επαίσχυντες συμφωνίες, που τον εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή και που πάνε χέρι χέρι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική». thetoc  

*** ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ! Η μνημονιακή καταστροφή σε επίσημους αριθμούς...

~ Του Νίκου Ιγγλέση
 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 1,2% το 2016, σε σχέση με το 2015, όπως ανακοίνωσε στις 17 Οκτωβρίου 2017 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για την έβδομη συνεχή χρονιά συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό την απόλυτη επιτροπεία των δανειστών.
 Θυμίζουμε ότι η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάρτιο, εμφάνιζε μια ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Τότε η εκτίμηση αυτή θεωρήθηκε από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως το σημείο καμπής για μια αναπτυξιακή πορεία. Η μεν κυβέρνηση πανηγύριζε ότι σταμάτησε η οικονομική ύφεση, οι δε δανειστές γιατί επιτέλους επιβεβαιώθηκε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, η ορθότητα και αποτελεσματικότητα των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων».
 Μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επικράτησε «άκρα του τάφου σιωπή». Η κυβέρνηση, οι δανειστές και τα ελεγχόμενα από τους τελευταίους μεγάλα μέσα ενημέρωσης κάνουν σαν να μη συνέβη τίποτα και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει η ανάπτυξη.
 Αλλά ανάπτυξη χωρίς ικανή ρευστότητα και χωρίς χρηματοδότηση – που θα προέρχεται από δημοσιονομικό έλλειμμα – των παραγωγικών επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Μέσα στην Ευρωζώνη η ρευστότητα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το δημοσιονομικό έλλειμμα απαγορεύεται. Αντίθετα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στραγγίζει την οικονομία, αλλά είναι απαραίτητο για να πληρώνονται οι τόκοι του Δημόσιου Χρέους. Ένας φαύλος κύκλος που δε θα επιτρέψει ποτέ την ουσιαστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρ’ όλο που κάποια τρίμηνα μπορεί να υπάρξει μια μικρή μεγέθυνση  του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν τι συνέβη στη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια με την εφαρμογή των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» που επέβαλαν οι δανειστές και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα :
 Το ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα, μειώθηκε από 237,5 δις. ευρώ (2009) σε 174,1 δις. (2016), δηλαδή κατά 63,3 δις. ή κατά 26,66% (βλ. Πίνακα). Στο ΑΕΠ περιλαμβάνονται και οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, αλκοολούχα ποτά , καπνό κ.ά. που αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία επταετία. Η πραγματική μείωση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη αν δεν υπολογιστεί σ’ αυτό η αύξηση των φόρων.
Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, σε βασικές τιμές, στην οικονομία μειώθηκε από 212,3 δις. (2009) σε 151,8 δις. (2016), δηλαδή κατά 60,5 δις. ή κατά 28,5% (βλ. Πίνακα). Πρόκειται ουσιαστικά για το ΑΕΠ πριν προστεθούν ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης.
Η Καταναλωτική Δαπάνη των Νοικοκυριών μειώθηκε από 157,3 δις. (2009) σε 116,8 δις. (2016), δηλαδή κατά 40,5 δις. ή κατά 25,7%. Οι Έλληνες αγόρασαν το 2016  λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με το 2009 κατά 40,5 δις. με αποτέλεσμα  η αγορά να έχει καταρρεύσει και να έχουν κλείσει  χιλιάδες επιχειρήσεις (βλ. Πίνακα).
Η Καταναλωτική Δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε από 55,3 δις. (2009) σε 35,2 δις. (2016), δηλαδή κατά 20,1 δις. ή κατά 36,3%. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων και οι επιδοτήσεις στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία (βλ. Πίνακα).
Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου μειώθηκε από 49,3 δις. (2009) σε 20,4 δις. (2016), δηλαδή κατά 28,9 δις. ή κατά 58,5%. Η τεράστια αυτή μείωση αντανακλά την από-επένδυση στην ελληνική παραγωγική οικονομία σε συνδυασμό με την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, κυρίως της κατασκευής κατοικιών (βλ. Πίνακα).
Η Αμοιβή της Εξαρτημένης Εργασίας (μισθοί και ημερομίσθια) μειώθηκε από 84,8 δις.(2009) σε 58,3 δις.(2016), δηλαδή κατά 26,4 δις. ή κατά 31,2%. Αν υπολογιστεί όμως η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, λόγω της τεράστιας ανεργίας, τότε η μείωση της αμοιβής για όσους εξακολουθούν να εργάζονται είναι μικρότερη (βλ. Πίνακα).
Το Ακαθάριστο Λειτουργικό Πλεόνασμα – μικτό εισόδημα – των επιχειρήσεων κάθε μορφής και των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκε από 128,3 δις. (2009) σε 90 δις. (2016), δηλαδή κατά 38,3 δις. ή κατά 29,8% (βλ. Πίνακα).
Παράλληλα με την τεράστια καθίζηση της ελληνικής οικονομίας το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε από 298,5 δις. ή 128,9% του ΑΕΠ το 2009 σε 326,3 δις. ή 187,3% του ΑΕΠ το 2016. Το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε κατά 27,8 δις. ή κατά 9,3% παρά το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) το 2012 που έγινε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που στήριζαν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Το PSI διέλυσε το τραπεζικό σύστημα (οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα αφελληνιστεί), χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους μικρό-ομολογιούχους. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι την επταετία 2010 –2016 η Ελλάδα πλήρωσε 64,1 δις. μόνο για τους τόκους του χρέους- όχι για  χρεολύσια.
 Για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους έχει τεθεί, από την αρχή, σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας. Τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας ( Πειραιάς-Θεσσαλονίκη) πουλήθηκαν. Τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια πουλήθηκαν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε. Ο ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε. Η ΔΕΗ αφού κατακερματιστεί ετοιμάζεται να πουληθεί. Η Εγνατία Οδός πρόκειται να πουληθεί. Το Ελληνικό δίνεται για τσιμεντοποίηση. Όλα αυτά τα αποκαλούν ιδιωτικοποιήσεις, παρόλο που σ’ όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πρόκειται  για πώληση κρατικής περιουσίας σε ξένες κρατικές επιχειρήσεις. Παράλληλα εκατοντάδες ελληνικές βιομηχανίες, ξενοδοχεία και μαρίνες έχουν αγοραστεί από ξένες εταιρείες  μεταξύ των οποίων και τουρκικές.
 Όλη αυτή η οικονομική, κοινωνική και εθνική καταστροφή έγινε:
 για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ,
για να μη κλονιστεί το σαθρό οικοδόμημα της Ευρωζώνης, που λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Γερμανίας,
για να μην καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που το 2010 ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα.
Η μνημονιακή καταστροφή συνοδεύεται όμως και από ένα θετικό στοιχείο –ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η ύφεση και η συρρίκνωση της οικονομίας οδήγησαν σε ουσιαστικό μηδενισμό του ελλείμματος στο εξωτερικό Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν από 68,3 δις. (2009) σε 54,3 δις. (2016), δηλαδή κατά 14 δις. ή κατά 20,5%. Αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 45 δις. (2009) σε 53 δις. (2016), δηλαδή κατά 7,9 δις. ή κατά 17,6% (βλ. Πίνακα). Το σχεδόν ισοσκελισμένο εξωτερικό ισοζύγιο μας εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η χώρα μας θα έχει, από τις εξαγωγές προϊόντων, τον τουρισμό και τη ναυτιλία όλο το απαραίτητο συνάλλαγμα  για να πληρώνει όλες τις εισαγωγές που κάνει σήμερα. Ούτε ελλείψεις θα υπάρξουν, ούτε δελτίο χρειάζεται να επιβληθεί σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα όπως επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες οι θιασώτες της μνημονιακής καταστροφής.
 Μετά επτά  χρόνια πρωτοφανούς καταστροφής, όπως αυτή καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάσαμε, οι δανειστές και οι εγχώριες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις ελπίζουν σε μια «σταθεροποίηση» της κατάστασης – πόσο περισσότερο μπορεί άραγε να συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα;  Ακόμα όμως κι’ αν συμβεί, αυτό θα πρόκειται για «σταθεροποίηση»  της φτώχιας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της μετανάστευσης της νεολαίας, με συνέπεια τη  μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Μια τέτοια «σταθεροποίηση» που μας επιφυλάσσουν δεν αποτελεί απλώς έναν κίνδυνο, αλλά κίνδυνο για την επιβίωση του ελληνικού έθνους.
 Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 3-11-17.


*** ΑΓΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΡΩΣΙΑΣ σε ΗΠΑ! Παγκόσμιος Τρόμος;..

~ H Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί ένα εναλλακτικό, παγκόσμιο σύστημα στην κυριαρχία του δολαρίου.
Σε αυτό πάτησε κι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή του στην Κίνα όπου φρόντισε να θυμίσει στο Λευκό Οίκο πως οι μέρες του πετρο-δολαρίου είναι μετρημένες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπουργοί και αναλυτές των δύο χωρών μίλησαν σε δημοσιογράφους και τα κύρια σημεία σας τα παραθέτουμε.
Βίντεο : Dollar should not dominate the world - Russia & China joining forces to shake the dollar's monopoly : https://youtu.be/6JKfCkT0svI  .-
Κινέζοι και Ρώσοι συμφώνησαν πως δεν γίνεται όλες οι οικονομίες του κόσμου να είναι ‘αιχμάλωτες’ ενός και μόνο νομίσματος και πως το γουάν και το ρούβλι μπορούν να γίνουν οι εναλλακτικές οδοί στις αγορές.
Οι μεν Ρώσοι αναλυτές εξήγησαν πως οι ενεργειακές επενδύσεις της Ρωσίας, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο δρόμος προς την αναδιανομή της παγκόσμια ισχύος χρήματος, ενώ οι Κινέζοι αναλυτές τόνισαν πως η Άπω Ανατολή είναι το νέο γεωγραφικό σημείο οικονομικής ‘επίθεσης ‘ του Πεκίνου καθώς υπάρχουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. (έγινε λόγος για ένα άμεσο πακέτο 15 δις δολαρίων χωρίς να αναλυθεί περισσότερο)
Κινέζοι και Ρώσοι ωστόσο φρόντισαν να τονίσουν πως η σύμπλευση των δύο χωρών σε κοινές θέσεις γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα είναι το κλειδί για την περαιτέρω, αμφότερη ανάπτυξη. Από τη στιγμή που Κίνα και Ρωσία τα ‘έχουν βρει’ ο δρόμος προς την μείωση ισχύος των ΗΠΑ είναι ευκολότερος.

*** Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα δώσει τη ΛΥΣΗ! Διαβάστε την...

~  Μη χάσετε το Σάββατο 4/11 στην εφημερίδα Παρασκήνιο, το νέο άρθρο του Κυριάκου Βελόπουλου που θα προκαλέσει "σεισμό".
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα δώσει προτάσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις για την ανάκαμψη της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Μη χάσετε το άρθρο του κου Βελόπουλου στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ", την Παρασκευή 4/11.


*** Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο! Ο Καραμανλής τον «άδειασε»…

~ Μαίνεται η εσωτερική «διαμάχη» στη ΝΔ, ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Καραμανλή, αφού ο πρώην πρωθυπουργός με μια κίνηση του έδειξε την απαξίωση του για τον πρόεδρο του γαλάζιου κόμματος.
Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, πριν ακόμα ξεκινήσει την ομιλία του, ο κος Καραμανλής έφυγε από την αίθουσα…
Ηχηρό χαστούκι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει σιγά σιγά πολλές πλάτες να γυρνάνε.

*** EΞΕΛΙΞΗ ΣΟΚ για την Υπόθεση του ΑΜΙΡ και της ΣΗΜΑΙΑΣ...

~ Μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων, στην υπόθεση του Αμίρ και της σημαίας, παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ δίνει μια άλλη εκδοχή του τι συνέβη και προτού αρχίσουμε να σκοτωνόμαστε ας δούμε τι τελικά ισχύει και τι όχι.

Μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων, στην υπόθεση του Αμίρ και της σημαίας, παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ δίνει μια άλλη εκδοχή του τι συνέβη και προτού αρχίσουμε να σκοτωνόμαστε ας δούμε τι τελικά ισχύει και τι όχι.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

~**  Για την Super League  σήμερα  Σάββατο 04-11-2017 :
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ  1-3 , (0-3) .-^
Τα γκολ :4΄ και 8΄ Ροντρίγκες , 36΄ Τσέντρισεκ , 88΄ Μάζουρεκ ,

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  0-0 , (0-0) .-^
Τα γκολ :  -


ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-0 , (0-0) .- ^

Τα γκολ : 86΄ Μουνάφο ,
Διαιτητής : Κομίνης ,
Αστέρας Τρίπολης (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Γιαννούλης, Τριανταφυλλόπουλος, Πασαλίδης, Κώτσιρας, Κυριακόπουλος, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Τόνσο, Καλτσάς, Δουβίκας .-
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουλιμπαλί, Σιλά, Χίλιεμαρκ, Κουρμπέλης, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Μολίνς .-
Στον πάγκο για τον Αστέρα κάθονται οι: Τσιφτσής, Ιγκόρ, Σελίν, Τσουκαλάς, Μαντίντα, Γκοντό, Μανιάς  .-
Και στον «πράσινο» πάγκο οι: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κουτρουμπής, Άλτμαν, Μουνιέ, Καμπέσας

~** Για την  Football League  2η αγωνιστική
Σάββατο 04-11-2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου -  Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ  0-0, (0-0) .-^

ΡΟΔΟΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ

~** Για το πρωτάθλημα στη U20 σήμερα Σάββατο 4/11/2017
Παναιτωλικός -Ξάνθη 0-1 .- ^
Ατρόμητος-Πανιώνιος   1-1 .- ^
Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός 2-2 .- ^
Λεβαδειακός-Λαμία  1-0 .- ^

***  Πέμπτη 02/11/2017 : 
 Euroleague στο μπάσκετ :
 ~ Ερυθρός Αστέρας - Μπάμπεργκ  69-75 .- ^
  Τα  δεκάλεπτα : 18-30 ,16-13 , 19-16 , 16-16  .-^
~ Φενέρμπαχτσε - Βαλένθια   79-66.- ^
  Τα  δεκάλεπτα : 20-18 ,18-12 ,  19-19 , 22-17 .-^

  ~ Μπασκόνια - Παναθηναϊκός  85-84, (47-45).-^

 Τα  δεκάλεπτα :27-24 , 20-21 , 16-22 ,  22-17 .-
Τα δεκάλεπτα: 27-24, 47-45, 63-67, 85-84
 ~ Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αρμάνι Μιλάνο   79-68 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :18-14 , 21-15 ,  21-13 , 19-26 .-
 ~ Ρεάλ Μαδρίτης - Χίμκι   80-86 .-^
 Τα  δεκάλεπτα : 23-25 , 16-20 , 20-21 , 21-20.-

*** Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017 :ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)  94-91 .-^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 ,29-17 ,  18-26 , 25-29  .-^
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μάλαγα (Ισπανία)  74-79 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 19-25 , 16-10 , 24-18 , 15-26.-^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  73-51 ,(32-26).- ^
Τα δεκάλεπτα : 14-14 , 18-12 , 17-15 ,  24-10 .- ^
~**Η ΕΠΌΜΕΝΗ  6η αγωνιστική :
09-11-2017 :
ΤΣΣΚΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.-ΡΕΑΛ Μ .
ΜΙΛΑΝΟ-ΖΑΚΛΙΡΙΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
10-11-2017 :
ΚΙΜΚΙ-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΟΥΝΙΚΑΧΑ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
~** Στο  Ευρωμπάσκετ :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ    εκτός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ    εντός
Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-
*** ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
 Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Ασπροχώματος  2-2 .- ^
 Εράνη Φιλιατρών – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας  6-1 .- ^
 ΑΟ Φαραί – ΑΟ Σπερχογείας

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017  – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Απόλλων Καλαμάτας
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Πανθουριακός – Ομόνοια
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Εθνικός Μελιγαλά
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΣ Ανδρούσας

A1 KATHΓΟΡΙΑ
Σάββατο 4 Νοεμβρίου  2017 
ΑΟ Μεθώνης – ΑΕ Γαργαλιάνων
 Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΟ Φυτειάς  1-0 .-^
 Χανδριναϊκός – Ακρίτας Κορώνης  3-3 .- ^

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Παπαφλέσσας Χώρας
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – ΑΕ Αβίας
Δημοτικό Γήπεδο Μικρομάνης
Αστέρας Μικρομάνης – Δωριέας Δωρίου
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας

Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Τετάρτη 1-11-2017  5η αγωνιστική
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας  1-1 .- ^
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017   6η  αγωνιστική
 Ατρόμητος Πλατέος – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  2-1  .- ^
 Ηρακλής Κυπαρισσίας – ΠΑΟ Καλού Νερού 0-0 .- ^
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΣ Φυτειάς – Πράσινα Πουλιά

Κυριακή  5 Νοεμβρίου 2017 – 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Πανιώνιος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Παπαφλέσσας Άμφειας – Κεραυνός Καλαμάτας
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – Αστέρας Αρφαρών
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΕΚ Καλ. – Πανευαϊκός
Δημοτικό Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Θύελλα Χαρακοπιού

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 – 10.30 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας – Δαναός

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017  – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Μεσσηνιακός – Νέος Άρις
Ρεπό: Διαγόρας Κοπανακίου, ΠΑΟ Καλλιθέας, ΑΟ Πατίστα

Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 
 Θύελλα Μερόπης – Ερμής Καλαμάτας  6-0 .- ^
 Θύελλα Παραλίας – Εθνικός Καλαμάτας   -

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017  – 11.00 π.μ
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
ΑΟ Χατζή – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ίκαρος Καλαμάτας – ΠΑΟΚ
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Λεΐκων – Νέστορας Πύλου

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 – 10.00 π.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Π.Σ. Η Καλαμάτα – Πράσινα Πουλιά

ΑΟ Φαραί – Ηρακλής Καλαμάτας  1-4  .- ^
Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Πατίστα- Αίαντας Καλαμάτας
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – ΑΟ Σπερχογείας
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Εθνικός Μελιγαλά
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Τέλος ΄Αγρας Γαργαλιάνων

Χανδριναϊκός – Τσικλητήρας Πύλου  5-0 .- ^
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Δαναός

ΑΕ Μάνης – ΑΕ Αβίας   3-2 .- ^
Ρεπό: Ομόνοια – ΑΣ Ανδρούσας, Εράνη Φιλιατρών.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Μεσσηνιακός – Αστέρας Βαλύρας: Φ. Κασκάνης, Κων. Βοσνάκης, Θ. Τζιαμουράνης
Ρεπό: Κεραυνός Καλαμάτας, Πανιώνιος, Πράσινα Πουλιά
~
***  Όλοι στην σημερινή πρεμιέρα της Καλαμάτας ’80 με Πανιώνιο 
 Με ντέρμπι αλλά και την πίστη για τη νίκη ξεκινάει σήμερα τις υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ των ανδρών η Καλαμάτα ’80. Θα υποδεχθεί στις 6 μ.μ. τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο του Α’ Ομίλου, και με τη βοήθεια των πολυάριθμων φίλων της ομάδας που περίμεναν με ανυπομονησία την πρεμιέρα και αναμένεται να δώσουν παλμό από τις κερκίδες του Κλειστού της Παραλίας οι Λύκοι είναι έτοιμοι να πετύχουν το στόχο τους.
Στη διάθεση των Δημητρακόπουλου-Κουλιέρη θα βρίσκεται και ο Αγγελής, ο οποίος είχε έναν τραυματισμό στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι, στην Αχαΐα με τον ΑΟ Αιγιαλέων.

***  Τρεις τελικοί σήμερα στο Buca Beach για το Ancient Messene Open 
Σε πλήρη αγωνιστική δράση η δεύτερη μέρα του Ancient Messene Open. Από τις 9:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα στα 5 γήπεδα του ξενοδοχείου Buca Beach Resort πραγματοποιήθηκαν αγώνες μονού και διπλού, ανδρών και γυναικών. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την καλύτερη δυνατή απόδοση των αθλητών.
Η παρουσία του Γιώργου Λαζαρίδη εξελίσσεται με θετικά αποτελέσματα μιας και εξασφάλισε διπλή πρόκριση και σήμερα θα αγωνιστεί στους ημιτελικούς του μονού και του διπλού των ανδρών. Στόχος του Καλαματιανού αθλητή είναι η πρόκριση του στους τελικούς και η κατάκτηση του τουρνουά. Η αγωνιστική δράση του Σαββάτου περιλαμβάνει τον τελικό των γυναικών στις 10:00 το πρωί, τον τελικό διπλού γυναικών στη 13:00, ενώ στις 15:00 θα διεξαχθεί ο τελικός του διπλού των ανδρών.
Το τουρνουά ολοκληρώνεται την Κυριακή το πρωί στις 10:30 με το μεγάλο τελικό του μονού των ανδρών. Οι φίλοι του τέννις μπορούν να απολαύσουν τους αγώνες και να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτών των μοναδικών αθλητών. Η είσοδος είναι δωρεάν.

***

 ~ ~  ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 :
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29  Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/28-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το ....2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-31-2017.html .- 
~*
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5903   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3761    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3757  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.421   βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου