ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Μαϊου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09  Μαϊου  2016  :
~
Αγιοι Θεόδωροι Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο Μαίναλο

Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΑΡΚΑΛΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  
Ο Χριστός θα βρίσκει οργωμένο χωράφι
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, σήμερα ο Διάβολος οργώνει όλη τη γη και τα φέρνει όλα άνω κάτω. τι θα γίνει;
- Μην ανησυχείς, βρε λεβέντη. Ο Χριστός θα βρίσκει έτοιμο οργωμένο χωράφι και θα σπέρνει χωρίς κόπο.



~ 9 Μαΐου
Προφήτου Ησαΐου. Μαρτύρων Χριστοφόρου (1) (†250), Ακυλίνης και Καλλίνικης. Οσιομάρτυρος Νικολάου του νέου, του εν Βουνένοις Καρδίτσης.
(1) Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου και το πρώτο του όνομα Ρέπροβος. Φαίνεται ότι στην εμφάνισή του ήταν υπερβολικά άσχημος, διότι άνηκε σε φυλή ανθρωποφάγων. Συνελήφθη όμως αιχμάλωτος από τους Ρωμαίους, αλλά επειδή είχε αγαθή προαίρεση δεν άργησε να αναδειχθεί πιο ανθρώπινος από τους πολιτισμένους αλλά αιμοδιψείς κυρίους του. Αργότερα δέχθηκε τη χριστιανική πίστη, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάστηκε σε Χριστόφορο. Δεν ανεχόταν όμως τις διώξεις των χριστιανών. Για το λόγο αυτό, όταν κάποια μέρα είδε χριστιανούς, τους οποίους κακοποιούσαν ειδωλολάτρες, αγανακτισμένος έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις, αλλά με τη βία διέφυγε τη σύλληψη, χάρη στο ρωμαλέο ανάστημα του, το οποίο προκάλεσε φόβο στους διώκτες του. Οι άλλοι χριστιανοί τον συμβούλευαν να διαφύγει σε κάποιο μακρινό και ακατοίκητο μέρος διότι αργότερα οι ειδωλολάτρες σίγουρα θα τον συνελάμβαναν. Και όντως έγινε καταγγελία εις βάρος του και ένα απόσπασμα άρχισε να ψάχνει να τον βρει για να τον συλλάβει. Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας αποκαμωμένοι και νηστικοί ανακάλυψαν τον άγιο. Επειδή όμως δια της προσευχής ο άγιος κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει το λιγοστό άρτο και να χορτάσει όλους τους στρατιώτες, οι έκπληκτοι στρατιώτες πίστεψαν στο Χριστό. Όταν ο Δέκιος πληροφορήθηκε τα γεγονότα, διέταξε τον αποκεφαλισμό όχι μόνο του Χριστόφορου, αλλά και των ευλαβών στρατιωτών χαρίζοντάς τους το στέφανο του μαρτυρίου και την ουράνια δόξα. ~
Σήμερα 09/05/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Ησαΐας, Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας, Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
 
Κυριακή του Θωμά

Κυριακή του Θωμά
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας στην Χιο

Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας ....
 
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Αγία Υπακοή»

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Αγία Υπ....
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη Λέσβο

Σύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη Λέσβο
 
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς
 
Αγία Πελαγία

Αγία Πελαγία
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.   
Ὡς σάλπιγξ πανεύσημος, μεγαλοφώνω φθογγή, τῷ κόσμῳ προήγγειλας, τὴν παρουσίαν Χριστοῦ, Προφῆτα θεσπέσιε, σὺ γὰρ τοῦ Παρακλήτου, ἑλλαμφθεῖς τὴ δυνάμει, κάλαμος ὀξυγράφος, τῶν μελλόντων ἐδείχθης, διὸ σὲ Ἠσαΐα, ὕμνοις γεραίρομεν.
~ Απολυτίκιο Προφήτου Ησαΐα - 9 ΜΑΙΟΥ   : https://youtu.be/8GPTutxEUW4  .-


~
Βιογραφία
Προφήτης Ησαΐας Προφήτης Ησαΐας - Ι. Ν. Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου των εν Κουδουμά, δια χειρός Παναγιώτη Μόσχου (2006 μ.Χ.) Προφήτης Ησαΐας Προφήτης Ησαΐας
Ο Προφήτης Ησαΐας, υιός του Αμώς, γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα περί το 774 π.Χ. Υπήρξε ο πρώτος μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων Προφητών, ο λαμπρότερος και μεγαλοφωνότερος από αυτούς. Το όνομα Ησαΐας, εβραϊστί Γιασιαγιάχου, σημαίνει «ο Θεός σώζει».
Κατά αρχαία ραββινική παράδοση, ο πατέρας του ήταν αδελφός του βασιλέως των Ιουδαίων Αμασίου, η δε θυγατέρα του λέγεται ότι είχε νυμφευθεί τον βασιλέα Μαννασή. Οι παραδόσεις αυτές, θρύλοι μάλλον και όχι ιστορικές αλήθειες, υποδηλώνουν πάντως την ευγενή καταγωγή του Ησαΐου. Ο Ησαΐας ήταν έγγαμος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία αναφέρονται στις Προφητείες του. Σε αυτά, κατ' εντολήν προφανώς του Θεού, είχαν δοθεί συμβολικά ονόματα. Του μεν πρώτου το όνομα ήταν Ιασούβ και σημαίνει κατά τους εβδομήκοντα «το υπόλοιπο θα επιστρέψει», δηλαδή οι εναπομείναντες στην αιχμαλωσία Ιουδαίοι θα επανέλθουν στην πατρίδα τους. Του δε άλλου το όνομα ήταν Μαχέρ Σχαλάζ Χας Βαζ και σημαίνει «ταχέως σκύλευσον, οξέως προνόμευσον», σε δήλωση της επικείμενης κατά των Ιεροσολύμων επιδρομής των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων.
Ο Ησαΐας κλήθηκε στην προφητική διακονία του κατά το 738 μ.Χ., τελευταίο έτος της βασιλείας του Οζίου και πρώτο έτος της βασιλείας Ιωάθαμ. Ο ίδιος ιστορεί σε μια συναρπαστική περιγραφή την κλήση του. Ευρισκόμενος στο ιερό είδε τον Κύριο καθήμενο επάνω σε θρόνο υψηλό, ενώ ο ναός ήταν πλημμυρισμένος από υπέρλαμπρο φως της θείας δόξας. Τα εξαπτέρυγα Σεραφίμ, ίσταντο γύρω από το θείο θρόνο προσφωνώντας και αντιφωνώντας το ένα το άλλο, δοξολογώντας τον Θεό και λέγοντας «άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης Αυτού». Μπροστά στο μεγαλειώδες αυτό θέαμα ο Ησαΐας καταλύφθηκε από βαθιά συγκίνηση και δέος, αναλογίστηκε την αναγιότητά του ως ανθρώπου και αναφώνησε ότι, ως άνθρωπος που έχει ακάθαρτα χείλη, αξιώθηκε να δει τον Βασιλέα, Κύριο Σαβαώθ. Μετά την ταπεινή αυτή ομολογία του, ένα από τα Σεραφίμ έλαβε διά της λαβίδος στο χέρι του αναμμένο κάρβουνο από το θυσιαστήριο, στο οποίο καιγόταν ευώδες θυμίαμα, άγγιξε τα χείλη του Ησαΐα και του είπε: «ιδού, αυτό άγγιξε τα χείλη σου και θα αφαιρέσει τις ανομίες σου και θα καθαρίσει τελείως και θα απαλείψει από σένα τις αμαρτίες σου».
Το έργο του Προφήτη Ησαΐα επεκτάθηκε επί της βασιλείας του Ιωάθαμ, Άχαζ, Εζεκίου, ίσως δε και επί Μανασσή, από τον οποίο, όπως λέγεται καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέσθηκε με ξύλινο πριόνι, επειδή τον έλεγξε δημοσίως για την ασέβειά του.
Η εποχή κατά την οποία έζησε ο Ησαΐας ήταν πολύ δύσκολη για το Ισραηλιτικό βασίλειο. Οι Εβραίοι της εποχής εκείνης είχαν εκτραπεί σε μια υλόφρονα ζωή, για την ικανοποίηση της οποίας δεν δίσταζαν μπροστά σε καμία αδικία και παρανομία. Οι ιερείς ήταν μέθυσοι, οι ψευδοπροφήτες οργίαζαν, οι άρχοντες ήταν κλέφτες. Οι ψευδοευλαβείς εκείνοι, που νήστευαν και προσέφεραν θυσίες υποκριτικά και ήταν άδικοι και ανελεήμονες, είχαν πληθυνθεί και συνεργούσαν στη διαφθορά.
Μια τέτοια κατάπτωση ήταν επόμενο να οδηγήσει σε ολιγοπιστία, σε απιστία προς τον αληθινό Θεό και σε εκτροπή προς την ειδωλολατρία. Εξαιτίας της αμαρτωλότητας και ασέβειας που κυριαρχούσε, με σκοπό την παιδαγωγία, την επιστροφή του λαού και την υπακοή στον θείο νόμο, ο Θεός επέτρεπε συμφορές και θλίψεις, ιδιαίτερα δε τις καταστρεπτικές επιδρομές ξένων, γειτονικών και μακρινών λαών.
Έτσι το έργο του Προφήτη Ησαΐα, καθ' όλο το διάστημα της δράσεώς του, ήταν να ελέγχει την αμαρτωλότητα και ασέβεια, να καταδικάζει αυστηρότατα την αποστασία και ειδωλολατρία, να προλέγει θλίψεις κατά του αποστάτη λαού και να καλεί σε μετάνοια και επιστροφή προς τον Θεό. Σε περίοδο δε προφανών κινδύνων, επιδρομής εχθρών και δουλείας του λαού, ενθάρρυνε τους αποκαρδιωμένους, αναθέρμαινε την πίστη και υπακοή προς τον Θεό, καλλιεργούσε την ελπίδα της απολυτρώσεως. Αλλά εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει εντονότερα τον Ησαΐα είναι κυρίως οι πολυάριθμες και καθαρότατες Χριστολογικές Προφητείες του. Φωτιζόμενος από το Πανάγιο Πνεύμα προανήγγειλε την εκ Παρθένου γέννηση του Λυτρωτού, όπως και το Όνομα Αυτού «Εμμανουήλ», το οποίο σημαίνει «ο Θεός μαζί μας». Γι' αυτό και ονομάσθηκε από τους Πατέρες, «Ευαγγελικός Προφήτης», οι δε Προφητείες του «Καθ' Ησαΐαν Ευαγγέλιον».
Το ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β' (408 - 450 μ.Χ.) και κατατέθηκε στο ναό του Αγίου Μάρτυρα Λαυρεντίου που ήταν πλησίον των Βλαχερνών.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Τοῦ Προφήτου σου Ἡσαῒου, τὴν μνήμην Κύριε ἑορτάζοντες, δι᾽ αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν, Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς σάλπιγξ πανεύσημος, μεγαλοφώνω φθογγή, τῷ κόσμῳ προήγγειλας, τὴν παρουσίαν Χριστοῦ, Προφῆτα θεσπέσιε, σὺ γὰρ τοῦ Παρακλήτου, ἑλλαμφθεῖς τὴ δυνάμει, κάλαμος ὀξυγράφος, τῶν μελλόντων ἐδείχθης, διὸ σὲ Ἠσαΐα, ὕμνοις γεραίρομεν.
~

*** Ψηφίστηκε το δολοφονικό φορολογικό & ασφαλιστικό Ν.Σ - Γαντζωμένοι στη καρέκλα 153 Ιούδες, πρόδωσαν τον Ελληνικό λαό!!!
Αυτό θα είναι το τέλος τους!!!
Χαιρετίσματα στην «αριστερή» διακυβέρνηση που αυξάνει φόρους και μειώνει μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα και βάζει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να φορτωθούν ακόμη έναν βαρύ λογαριασμό με φόρους όπου χωράει ο νους. Καύσιμα, ακίνητα, τσιγάρα, (και στα ηλεκτρονικά), ποτά, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση, ξενοδοχεία, Ι.Χ. και στον… καφέ.
Τα παραπάνω αποτελούν το διαπραγματευτικό ατού του Μαξίμου στο τεχνικό κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές που θα ρίξει η Αθήνα στο τραπέζι του Eurogroup, το μεσημέρι.
Αναλυτικότερα ο λογαριασμός περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προσδοκώντας σε έσοδα 450 εκατ. ευρώ.
Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές, του πετρελαίου θέρμανσης, στο υγραέριο, την κηροζίνη και το φυσικό αέριο.
Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ξανά στα τσιγάρα και τον καπνό άμεσα από τον Ιούνιο. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα τεθεί σε ισχύ από το 2017.
Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος στην μπίρα και καταργείται η εξαίρεση του 50% στους φόρους κατανάλωσης στα ποτά στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο.
Υιοθετείται Ειδικός Φόρος στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Υιοθετείται Φόρος Διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Υιοθετείται φόρος 5% στο internet και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση άμεσα από τον Ιούλιο του 2016.
Αυξάνεται η φορολογία σε Funds, Real Estate και Portfolio Management Companies από τον Ιούλιο του 2016.
Και το κερασάκι στην τούρτα κατακόκκινο, όπως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να καλυφθούν τα χαμένα από τη μείωση των αντικειμενικών στα ακίνητα.

***  «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα»

Διημερίδα σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών της Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν για τρίτη χρονιά τα Ιδρύματα «Καπετάν Βασίλη» και Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia στην Καλαμάτα, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Στόχος, παράλληλα με την υποστήριξη και την προώθηση των εξαγωγών, είναι η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών αγροτικών διατροφικών προϊόντων. Επίσης, θα γίνει δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές. Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας θα γίνει ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για την ποιότητα των προϊόντων, τις εξαγωγικές προοπτικές, θέματα marketing και τις νέες τάσεις της αγοράς, ενώ θα πραγματοποιηθούν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώνουν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετασχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) με αγοραστές από χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, όπου μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κ.λπ.). Τα κριτήρια επιλογής των μεσσηνιακών εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι: α) να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές) β) να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2X0,8 μ. κ.τ.λ.) γ) να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος. Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα αγγλικά. Η δε συμμετοχή για όλους τους συμμετέχοντες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 18 Μαΐου. Για πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο τηλ. 27210 62218, στο email: kalamatacvb@messinianchamber.gr ή ώρες εκτός γραφείου στο κιν.: 6986689093. Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων είναι προκαθορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

*** Διατηρητέα Καλαμάτας, προκαλεί η εγκατάλειψή τους, σωτηρία η παρέμβαση      
Τα διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας είναι ένα…καρφί στο μάτι της πόλης, αφού η κατάσταση των περισσότερων είναι υπό κατάρρευση. Δεν είναι όμως μόνο θέμα αρχιτεκτονικής και διαφύλαξης του πολιτισμού. Τα περισσότερα από αυτά είναι και άκρως επικίνδυνα για τους περαστικούς.
Προχθές, σε ένα από τα κουφάρια- διατηρητέα, στην οδό Αναγνωσταρά, "έβρεξε" σοβάδες. Ευτυχώς που δεν υπήρχε κάποιος διερχόμενος, γιατί το μέγεθός τους σίγουρα θα τον έστελνε στο νοσοκομείο.
Τούτων δοθέντων μπαίνει για μια ακόμα αφορά επιτακτικά το ερώτημα για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα.  Τα κτήρια "κουασιμόδοι" πρέπει να μεταμορφωθούν με κάποιο τρόπο.
Ας δούμε το πρόβλημα λίγο γενικότερα. Είναι καιρός τώρα που η ελληνική κοινωνία ζει ασύντακτα μια μη ομαλή, μη κανονική ζωή. Τι δουλειά θα κάνουμε από αύριο; Πώς θα πληρώσουμε, όχι τους φόρους επί των κερδών παραγωγικών δραστηριοτήτων, αλλά τα χαράτσια επί των όποιων αποθεμάτων μας; Για ποιο πράγμα προετοιμάζουν τις νέες γενιές τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και με ποια μέσα θα το πετύχουν;
Σε μία κατάσταση που μοιάζει να εξελίσσεται με αυτόματο πιλότο, αναπάντητα ερωτήματα σαν αυτά μεγαλώνουν τη σύγχυση και μαζί της μία αίσθηση απόγνωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το κλίμα δεν οδηγεί πουθενά. Είναι κατεπείγον να ανασυνταχθούμε.
Και μέχρι να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πορεία μας, ας ξεκινήσουμε αποτιμώντας με συγκεκριμένο τρόπο την κατάσταση και μετρώντας τις δυνάμεις μας σε όλα τα εν δυνάμει παραγωγικά πεδία, όπως το αγροτικό, το βιομηχανικό, το τουριστικό και τα υπόλοιπα.
Ένα από αυτά τα πεδία είναι βεβαίως η «οικοδομή». Η «οικοδομή», κεντρική βιομηχανία της Ελλάδας σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, είναι σήμερα σε μαρασμό. Μία ανάλογη κατάσταση για τη Γερμανία θα ήταν η ολική κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών της. Στις συνθήκες αυτές, η αποκαλούμενη «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» αποσυντίθεται.
Η τεχνογνωσία παραγωγής σταδιακά χάνεται, η αξία των αποθεμάτων της κοινωνίας που είχαν επενδυθεί στις κατασκευές απομειώνεται και η παραγωγή καθ’ εαυτή σχεδόν δεν υφίσταται. Μα, τα κτήρια, προϊόντα αυτής της μακρόχρονης εργώδους οικοδομικής δραστηριότητας, εμπλέκονται έτσι κι αλλιώς ποικιλοτρόπως στις ζωές μας.
Ποιος είναι λοιπόν ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισής τους; Μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια αλλά και αποδοτικότητα μεσοπρόθεσμα; Πόσο απαραίτητη είναι μία αναβάθμισή τους ώστε να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις; Τι σημαίνει αυτό από τεχνική και οικονομική άποψη;
Στις περιπτώσεις κατεδάφισης και εκ νέου κατασκευής ποιες είναι οι τεχνικές, οικονομικές παράμετροι αυτού του εγχειρήματος και ποια τα περιθώρια που αφήνει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και συγκεκριμένα δεδομένα της πραγματικότητας, όπως είναι η πολυϊδιοκτησία;
  Ημερίδα
Η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων ήταν το αντικείμενο ημερίδας με τον πολλαπλά συμβολικό τίτλο «Συντήρηση ή κατεδάφιση;» στο Τεχνικό Επιμελητήριο, η οποία οργανώθηκε, πρόσφατα, από το ΚΕΜ (Κοινωνικό Εργαστήριο Μηχανικών).
Η εκδήλωση είχε διεπιστημονικό χαρακτήρα, με εισηγητές τον καθηγητή ΕΜΠ Θ. Π. Τάσιο, με αντικείμενο της ομιλίας του τις υφιστάμενες κατασκευές υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων για το σεισμό, τον Γεώργιο Γκανασούλη, γενικό διευθυντή Πολεοδομίας ΥΠΕΝ με θέμα της ομιλίας του «Συντήρηση ή κατεδάφιση: η παράμετρος των παραδοσιακών περιοχών και κτηρίων», τον αρχιτέκτονα Νίκο Φιντικάκη («Κλιματική αλλαγή: ένα νέο δεδομένο για τα κτίρια και τις πόλεις»), την αρχιτέκτονα Κωνσταντίνα Θεοδώρου («Νέα επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησης του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος»).
Τα θέματα αιχμής που αναδείχθηκαν, και με τη συμβολή των παρευρισκόμενων επιστημόνων, με ανταλλαγή απόψεων τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο και ηλεκτρονικά στη συνέχεια, είναι πολλά.
Κατ’ αρχήν προκύπτει πως σ’ αυτή την περίοδο των πενιχρών μέσων η έμφαση είναι κυρίως στη συντήρηση του υφιστάμενου οικοδομικού αποθέματος, καθώς η «δημιουργική κατεδάφιση», υπέρ της ανέγερσης ποιοτικότερων κατασκευών ή της μελετημένης εξάπλωσης των ελεύθερων χώρων και εν γένει της πολεοδομικής αναβάθμισης, μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλη κλίμακα μόνο σε φάσεις ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας.
Αναφορικά τώρα με τη συντήρηση, μεγάλο βαθμό ετοιμότητας έχουν ήδη δείξει οι Έλληνες μηχανικοί στο πεδίο σύνταξης Κανονισμών για τον έλεγχο επάρκειας και την ενίσχυση των υφιστάμενων κατασκευών, με κορυφαίο επίτευγμα τον ΚΑΝΕΠΕ (Κανονισμό Επεμβάσεων). Ανάλογη θωράκιση υπάρχει στη Νομοθεσία περί διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών.
Στο πεδίο όμως της νομοθεσίας που σχετίζεται με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, η ύπαρξη του ΕΝΦΙΑ συνιστά επί της ουσίας μία τρομερή μέγγενη τόσο για την αξία των αποθεμάτων, όσο και κυρίως για την πολυπόθητη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ, οφείλουν να μελετήσουν κατά προτεραιότητα νομοθετικούς τρόπους που να απελευθερώνουν την παραγωγικότητα αντί να τη συνθλίβουν, ώστε να εισπράττουν τελικά τους πολυπόθητους φόρους από την κίνηση και όχι από τα ακίνητα. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα σε ευρωπαϊκές χώρες που επίσης πλήττονται από την κρίση, όπως είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία.
  Καταλύματα 
Τέλος, μια απρόσμενη ανάσα για το οικοδομικό είναι η μετατροπή διαμερισμάτων σε πλήρως εξυπηρετούμενα καταλύματα και η διάθεσή τους σε ξένους που επισκέπτονται την πόλη για λίγες μέρες ή εργάζονται εδώ για κάποιο διάστημα.
Τα θέματα δεν μπορούν να κλείσουν με μια ημερίδα, αλλά κάλλιστα μπορούν να ανοίξουν. Και άλλες ημερίδες θα ακολουθήσουν σ’ αυτή τη σειρά. Είναι πάντως ευεργετικό να διαπιστώνει κανείς πόση ενεργητικότητα, αλλά και πόσες δεξιότητες κρύβονται κάτω από την παγωνιά της καθήλωσης και την επιφάνεια της αποτελμάτωσης. Μόνο που επείγει να βρεθεί τρόπος όλα αυτά να βρουν δημιουργικές διεξόδους.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Λιόπιτα: Όταν το ελαιόλαδο ενώνεται με την αγάπη του δημιουργού    
Μπορεί η κρίση να έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία ή να έχει αναγκάσει πολλούς να κάνουν επαγγέλματα που δεν τους αρέσουν, όμως χθες συναντήσαμε μια διαφορετική περίπτωση.
Ο λόγος για την κυρία Ελπίδα, μια γυναίκα που εξαιτίας της κρίσης άφησε τα Λογιστικά και αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι δικό της, ένα κατάστημα με χειροποίητες πίτες, εγχείρημα που ο κόσμος της Καλαμάτας, και όχι μόνο, «έχει αγκαλιάσει», περνώντας καθημερινά περνά εκεί.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Η Ελπίδα Περιστεροπούλου βρέθηκε στη Μεσσηνία πριν από 35 χρόνια. Γέννημα θρέμμα Αθηναία, μας λέει, αλλά και αυτή ερωτική μετανάστρια, αφού παντρεύτηκε Μεσσήνιο.
Από τότε που ζούσε στην Αθήνα τής άρεσε το ελαιόλαδο που νόμιζε ότι τρώει, όμως εδώ έμαθε ποιο είναι, τελικά, το πραγματικό ελαιόλαδο.
Αφού ήρθε στην Καλαμάτα εργάστηκε ως λογίστρια για 15 χρόνια, όμως, όπως πολλοί ακόμα, «χτυπήθηκε» από την κρίση και έμεινε άνεργη.
Έπρεπε, λοιπόν, να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει στη ζωή της. Αυτό που έκανε και πριν, όχι βέβαια σε επαγγελματικό επίπεδο, ήταν να φτιάχνει πίτες.
Έτσι 7 χρόνια πριν άνοιξε το δικό της χώρο, τη «Λιόπιτα», όνομα που δε δυσκολεύτηκε να σκεφτεί, μιας και αγαπά το ελαιόλαδο και την ελιά και από την αρχή θεώρησε ότι θα είναι το κύρια συστατικά στα προϊόντα της.
Η «Λιόπιτα» είναι κάτι ξεχωριστό για τα δεδομένα της πόλης, αφού πουλά μόνο πίτες, που φτιάχνονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο κάθε πελάτης έχει την ευκαιρία να δει την Ελπίδα να δημιουργεί μπροστά του, ενώ το χαμόγελό της σε κάνει, έστω και για λίγο, να ξεχαστείς.
Στην αρχή του εγχειρήματος έφτιαχνε πίτες με κλασικές γεύσεις, όπως τυρόπιτα, λιόπιτα, κοτόπιτα, όμως ο κόσμος ζητούσε και κάτι διαφορετικό. Έτσι δημιούργησε πιο «εναλλακτικές» πίτες, όπως μανιταρόπιτα, ντοματόπιτα, αγκιναρόπιτα, μελιτζανόπιτα, με παστρουμά, με σουτζούκι και γενικότερα πίτες βασισμένες στα εποχιακά προϊόντα, αλλά και τις συνθήκες, για παράδειγμα νηστίσιμες σε περίοδο νηστείας. Καθημερινά στη βιτρίνα της θα συναντήσει κανείς 15 διαφορετικές γεύσεις.
Και μπορεί οι γεύσεις να διαφέρουν, όμως δύο συστατικά παραμένουν σταθερά και δεν είναι άλλα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κορώνη, αλλά και την αγάπη της κυρίας Ελπίδας για αυτό που κάνει, ενώ, όπως μας ενημερώνει, στη «Λιόπιτα» δε θα βρείτε βούτυρο και αυγά.
Η ίδια φτάνει στο κατάστημά της στην οδό Ιατροπούλου στις 5.00 το πρωί, οπότε ξεκινά το ζύμωμα, ενώ εξυπηρετεί τον κόσμο από τις 8.00 έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι. «Είναι κάτι πολύ κουραστικό», σχολιάζει, «αν δε σου αρέσει, δεν μπορείς να το κάνεις, το ωράριο είναι εξοντωτικό».
Οι πελάτες μέχρι σήμερα δείχνουν ευχαριστημένοι και έτσι βλέπει καθημερινά καινούργιους να πηγαίνουν εκεί, που μαθαίνουν για τις πίτες της από στόμα σε στόμα «και μέχρι σήμερα ακούει μόνο καλά λόγια», όπως μας εξηγεί. Οι περισσότεροι είναι νέοι, κυρίως από 18 έως 45 ετών, κι αυτό γιατί πλέον αυτές οι ηλικίες ψάχνουν και διαβάζουν για τη σωστή διατροφή, την αξία του ελαιολάδου κ.λπ.
Να σημειωθεί πως η ιδιαιτερότητα αυτού του μαγαζιού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας, ενώ η φήμη του έχει φθάσει μέχρι και τη Σουηδία.
Όταν ξεκίνησε, οι δικοί της άνθρωποι τη στήριξαν, ενώ για το μέλλον βλέπει ότι ο γιος της μπορεί να συνεχίσει την επιχείρηση, αλλά, όπως λέει η κα Ελπίδα, «να τη συνεχίσει μόνο αν την αγαπά και αν πραγματικά θέλει να κουραστεί, γιατί χωρίς κούραση δε γίνεται αυτή η δουλειά».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Βίντεο από Εκδρομή-διαδρομή-βόλτα στις πλαγιές του Μαίναλου Αρκαδίας :

1~* Τσακώνα-Οιχαλία  διαδρομή 08-05-2016 :
 https://youtu.be/D-O0IAecNu4 .-
2~*Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Επτακάρβελου Μαινάλου 08/05/2016 : https://youtu.be/YpLdExZk3XQ .-
3~*Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγή  Επτακάρβελου Μαίναλου 08/05/2016 : https://youtu.be/ox4SCEp9GtM .-
4~*Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού 08/05/2016  : https://youtu.be/zVXYI72qtdU .-
5~*Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην Πηγή ΕΠΤΑΚΑΡΒΕΛΟΥ 08/05/2016 : https://youtu.be/-TkRa1FjYuk  .-
6~*Μαίναλο διαδρομή  08/05/2016 : https://youtu.be/1qrntDLtUP8
7~*Πρίν την αναχώρηση από πηγές ΕΠΤΑΚΑΡΒΕΛΟΥ  08/05/2016: https://youtu.be/I1o74Xo_ecg  .-
8~*ΒΑΛΤΕΣΣΙΝΙΚΟ  πηγαίνοντας Μαίναλο Αρκαδίας 08/05/2016 : https://youtu.be/vThWYBlGdts .-
9~*ΕΛΑΤΗ Αρκαδίας διαβαίνοντας 08/05/2016: https://youtu.be/lKcxO4OJYUo  .-
10~*Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας μπαίνοντας 08/05/2016: https://youtu.be/xciZ4MKWdYo  .-
11~ Ι. Μ. Εισοδείων Θεοτόκου στο Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας 08/05/2016: https://youtu.be/wz2feG7i1Po .-
12~*ΒΑΛΤΕΣΣΙΝΙΚΟ Αρκαδίας 08/05/2016 : https://youtu.be/rfn0dZfVrKM .-
13~*Βαλτεσσινίκο- Ι. Μ.  Εισοδείων Θεοτόκου διαδρομή 08/05/2016: https://youtu.be/654wnbwkn4c .-
14~*Ι.- Μ.-  Εισοδείων Θεοτόκου Βαλτεσσινίκου Αρκαδίας 8/5/2016: https://youtu.be/8fcM39HYXOw .-
15~*ΚΑΡΚΑΛΟΥ Αρκαδίας  διαδρομή 8/5/2016 : https://youtu.be/XwO6onEhRtw .-
16~ Διασκέδαση στα ΛΑΓΚΑΔΙΑ Αρκαδίας 8/5/2016: https://youtu.be/9bQS30cBFvk.,
17~   ΓΕΦΥΡΑ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2016: https://youtu.be/e9BcOe02sns .-
18~Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής Μαντινείας  Αρκαδίας  08/05/2016: https://youtu.be/FuFj_cyW-ao .-
19~Λαγκάδια Διασκέδαση  φαγητό στου Μανιάτη  8/5/2016: https://youtu.be/wMmCW8p6igY .-
20~  ΚΑΛΟΝΕΡΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  8-5-2016 :
 https://youtu.be/uWTqTd11j9E .-
21~ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8/5/2016:
https://youtu.be/0p3DEZxMCQU .-
  22~ Αγία Φωτεινή διαδρομή από Ε Ο   8/5/2016: https://youtu.be/lIrngWH510k .-
***  Ορατή και από την Ελλάδα η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο 

Σήμερα θα είναι ορατό και από την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να λάβει χώρα στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο. Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την ανατολική Αμερική, Βόρεια και Νότια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση. Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν. Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου. Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024. www.zougla.gr  - 

***  Παρουσίαση βιβλίου στην Καλαμάτα του Δ. Στεφανάκη: "Λέγε με Καϊρα"   
Το βιβλιοπωλείο Bookmark, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μεσσηνίας και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" παρουσιάζουν την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου (8.00 μ.μ.) στο χώρο του βιβλιοπωλείου το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη "Λέγε με Καϊρα". Εκτός από την αναφορά στη νέα του εκδοτική προσπάθεια, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Σταχυολογώντας μια σειρά από συνεντεύξεις του σε διάφορα περιοδικά, ένα…πρόσωπο του Δημήτρη Στεφανάκη θα μπορούσε να ήταν και το εξής: (…) Η λογοτεχνία δεν είναι για όλους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν μας πληγώνει. Η σχέση μας με τα βιβλία μεστώνει με τα χρόνια. Δεν έχω απαίτηση από τη σημερινή νεολαία να καταβροχθίζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Πέρα από τη λογοτεχνία, υπάρχει η ζωή κι αυτό πρωτίστως πρέπει να αναζητά κανείς. Αφήνω πως αρκετοί νέοι διαβάζουν και μάλιστα με πιο γόνιμο τρόπο από ό,τι η δική μου γενιά. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι η λογοτεχνία δεν έχει ανάγκη το αναγνωστικό κοινό, αλλά το αντίθετο. Εμείς έχουμε την ανάγκη της (…)
(…) Νομίζω ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιστημονική ακρίβεια, στο δόγμα, στην εξουσία και στη λεγόμενη ιστορική αλήθεια. Επιτρέψτε μου να πω ότι όλα αυτά είναι αυθαίρετα σχήματα. Η επιστημονική ακρίβεια αναιρείται την επόμενη στιγμή, το δόγμα οδηγεί σε καθολικά εγκλήματα, η εξουσία γίνεται ανάλγητη και βάναυση και η ιστορική αλήθεια… είναι ένα ωραίο κατασκεύασμα, μεγαλύτερο παραμύθι από την ίδια τη λογοτεχνία (…)
(…) Κανείς δεν πάει μακριά χωρίς τους κλασικούς. Χωρίς καμιά δόση υπερβολής αυτό είναι το μικρό μυστικό κάθε σημαντικού λογοτέχνη σήμερα. Έχω πει, και δεν το παίρνω πίσω, πως στην εποχή μας κανείς δεν γίνεται μεγάλος συγγραφέας από τύχη. Προαπαιτείται η βαθιά γνώση όσων έχουν προηγηθεί στη παγκόσμια σκηνή της λογοτεχνίας. Ύστερα ο καθένας ας τραβήξει τον δικό του δρόμο (…)
(…) Κάθε βιβλίο απαιτεί θυσίες και κόπους, γράφετε, συμπληρώνοντας ότι ο συγγραφέας τα λησμονεί για να τα θυμηθεί στο αμέσως επόμενο. Θυμίζει ωδίνες τοκετού που ξεχνιούνται κάθε φορά…Είναι ένα διαρκές βάσανο η δημιουργία, μια πύρρειος νίκη, με πολλές μάχες χαμένες. (…)
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Τι αλλάζει με το νέο Ασφαλιστικό, ποιες συντάξεις μειώνονται- Όλες οι αλλαγές  
Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό.
Διαβάστε αναλυτικά ποιες αλλαγές επέρχονται στις συντάξεις και πώς επηρεάζονται ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, μέσα από έναν χρήσιμο οδηγό 13 ερωτήσεων-απαντήσεων που παρουσιάζουν τα Νέα.
Ποιες θα είναι οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους;
Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέπα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τι θα γίνει με τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις;
Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις παίρνουν περίοδο χάριτος για 2,5 έτη ακόμα καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι τις 31/12/2018. Από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην σπάνια περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε δίνεται αύξηση με δόσεις.
Δηλαδή, η σύνταξη προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014.
Τι είναι η Εθνική Σύνταξη και πώς θα καταβάλλεται;
Καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα. Καθιερώνεται η εθνική σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, για όσους θα έχουν στο εξής από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με λιγότερα έτη, η εθνική σύνταξη θα είναι μικρότερη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ό.
Έτσι, για όσους φεύγουν με 19 χρόνια θα ανέρχεται σε 376 ευρώ (-2%), στα 18 χρόνια θα φθάνει τα 368 ευρώ (-4%), με 17 χρόνια τα 361 ευρώ (-6%), με 16 χρόνια τα 353 ευρώ (-8%) και με 15ετία τα 345 ευρώ (-10%).
Σημαντική μείωση της Εθνικής Σύνταξης προβλέπεται και για τις συντάξεις αναπηρίας (μειωμένες συντάξεις), καθώς τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% θα χορηγείται το 50%.
Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες;
Σε τριπλασιασμό οδηγούνται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους, ενώ οι μελλοντικές παροχές θα είναι μειωμένες.
Συγκεντρωτικά οι νέες εισφορές είναι :\
* Εισφορά 7% μισθωτών –εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1.6.2016
  • Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων για το ΕΤΕΑμ από 1.6.2016
  • Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017
  • Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017
  • Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
  • Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
  • Εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
  • Εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να καλύψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι-καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μεγάλες -σε αρκετές περιπτώσεις- αυξήσεις εισφορών. Έτσι, εκτός από τις μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε νέες, σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ όπως και έμποροι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ, επιβαρύνονται σημαντικά από το νέο Ασφαλιστικό, αφού θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2017 να πληρώσουν εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία καθώς και 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη παροχή στον κλάδο τους.
Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις;
Έρχονται μειώσεις. Πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 μικτά), ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό (που ξεπερνά τα 1.170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των συντάξεων να υποστεί μείωση έως και 40%.
Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων. Στις επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους από 01/01/2014 και εφεξής αλλά και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 που η αίτηση συνταξιοδότησης κατατέθηκε μετά την 01/01/2015 το ποσό θα αποτελείται από δύο τμήματα:
α) Από το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο (μείωση περίπου 15% μεσοσταθμικά) και
β) Στο τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο από 01/01/2015 και εφεξής και θα υπολογίζεται με βάση τη «ρήτρα βιωσιμότητας».
Τι προβλέπεται για το ΕΚΑΣ;
Καταργείται το ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 η δαπάνη θα μειώνεται μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και κάθε χρόνο θα χάνει το ΕΚΑΣ ένα ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων έως ότου μηδενιστεί τελείως.
Ποια θα είναι η «τύχη» των εφάπαξ και των μερισμάτων του δημοσίου;
Απώλειες 12-15% , εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.
Το νομοσχέδιο εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).
Επίσης μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.
Τι αλλάζει στην 15ετία;
Αυξάνεται ο θεμελιωτικός χρόνος για πλήρη σύνταξη από 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) στα 20 έτη (ή 6.000 ημέρες ασφάλισης). Σε περίπτωση συνταξιοδότησης πριν την 20ετία, η Εθνική Σύνταξη θα είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα σχεδόν απαγορευτικό όριο, περίπου για τον μισό, ασφαλισμένο σήμερα, πληθυσμό, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους, που μαστίζονται από υψηλή ανεργία
Τι προβλέπεται για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης;
Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την προσωρινή σύνταξη. Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση - εξαγορά των πλασματικών ετών που προϋποθέτει καταβολή χρημάτων. Επιπλέον οι προσωρινές συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνται σήμερα προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας;
Για τις συντάξεις χηρείας εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Δηλαδή αν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη μόνο για διάστημα τριών (3) ετών. Οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται κανονικά αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά, ή παιδιά που σπουδάζουν έως 24 ετών ή είναι ανίκανος για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω.
Για πρώτη φορά περιορίζεται και το ποσοστό της σύνταξης αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:
  • 1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
  • 2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
  • 3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
  • 4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
  • 5% για τα έτη από το 36ο και άνω.
Τι αλλάζει στο πλαφόν της κύριας σύνταξης;
Μειώνεται περισσότερο το πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.000 ευρώ μικτά αντί για 2.304 που προβλεπόταν αρχικά. Ωστόσο, με βάση την ισχύουσα «οροφή» που προβλέπει ανώτατο ποσό σύνταξης 2.703 ευρώ μηνιαίως, το μαχαίρι στην ανώτατη σύνταξη ανέρχεται στο 26%. Πλέον η ανώτατη σύνταξη θα είναι 2.000 ευρώ μικτά. Το καθαρό ποσό προ φόρων, αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ πέφτει στα 1.800 ευρώ.
Ποιες είναι οι αλλαγές στην απασχόληση των συνταξιούχων;
Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτονται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.
Τι αλλάζει στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;
Δραματικές μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μείωση της Εθνικής Σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτι. Newsroom ΔΟΛ

***  Στο 24% ο ΦΠΑ, το νέο κύμα νέων έμμεσων φόρων    
Δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο αυξάνονται οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι που ισχύουν σήμερα. Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλκοόλ, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ:
• Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2018. Ειδικότερα θα αυξηθούν:
1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί.
2. Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.
3. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
• Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.
• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.
• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το ανωτέρω μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.
• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).
• Επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
• Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.
• Επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντικατάσταση του τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή).
• Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.
• Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies) από τον Ιούλιο του 2016.
• Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.
Οπως προκύπτει από το προσχέδιο, εφόσον τα μέτρα ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να ενισχύσει την κοινωνική προστασία υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εξασφαλισμένοι.
Επίσης, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.
Στο σχέδιο νόμου του Ιουνίου θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Ωστόσο τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται διατάξεις αμνηστίας των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να εντοπιστούν όσοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες πολίτες.
kathimerini.gr  

*** Ανεβάζει την παράσταση "Fred Lupo", από Τρίτη-Σάββατο στη Φιλαρμονική η θεατρική ομάδα ReAct 

  Η θεατρική ομάδα ReAct συστήνεται για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας με την θεατρική παράσταση "Fred Lupo", που θα παρουσιαστεί από Τρίτη 10 Μαΐου ως και Σάββατο 14 Μαΐου, 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Πρόκειται για μια performance κίνησης και λόγου για το αίσθημα του φόβου, βασισμένη σε τρία κλασικά παραμύθια. Η "Κοκκινοσκουφίτσα", η "Χιονάτη" και η μικρή "Γοργόνα" μετασχηματίζονται σε ανθρώπινες φιγούρες, αντιμέτωπες με ανθρώπινα πάθη και κοινό παρονομαστή τον F...όβο. Κείμενο-Σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Βελέντζα. Παίζουν οι: Χρήστος Θεοδώρου, Καλλιρρόη Βελέντζα, Σοφία Κωνσταντινέα, Ζωή Γεωργιλέα. Χορογραφία: Κατερίνα Κίτσου. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ (8 ευρώ για ανέργους, μαθητές, φοιτητές) και τα έσοδα θα διατεθούν για την κατασκευή μιας ανεξάρτητης θεατρικής σκηνής στην Καλαμάτα. - 
~
***  Οι Κυλινδρόμυλοι κατάντησαν αποθήκη ανθρώπινων ψυχών (φωτογραφίες και βίντεο)
Υπάρχουν κάποια κτήρια στην Καλαμάτα που αποτελούν σήματα κατατεθέντα για την πόλη. Ένα απ'  αυτά είναι και τo κτήριο των Κυλινδρόμυλων στην Καλαμάτα.
Το επιβλητικό   κτήριο λειτούργησε ως  Κυλινδρόμυλος με την επωνυμία "Ευαγγελίστρια"  και η κατασκευή του αποπερατώθηκε το 1926 στη δυτική δεξαμενή του λιμανιού και υπήρξε σημαντικός πόλος εμποροβιομηχανικής δραστηριότητας μέχρι τη δεκαετία 1990.
Το 1934 οι εργάτες στο λιμάνι της Καλαμάτας (που τότε ήταν ένα από τα πιο δραστήρια λιμάνια στον ελλαδικό χώρο) ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεχνολογικά «επιτεύγματα» της εποχής. Πολλά καράβια που μετέφεραν σιτάρι έφθαναν εκεί για την παραγωγή αλευριού. Οι ιδιοκτήτες των μύλων  είχαν αποφασίσει να αγοράσουν ένα νέο μηχάνημα το οποίο θα ρουφούσε το σιτάρι από τα αμπάρια των πλοίων και θα το οδηγούσε κατευθείαν στον μύλο. Αυτό βέβαια θα είχε σαν συνέπεια την απόλυση πολλών από τους φορτοεκφορτωτές που έκαναν μέχρι τότε την δουλειά αυτή. Για να αποφευχθούν οι σίγουρες αντιδράσεις, το κράτος αποφάσισε να δίνονται στους εργάτες 6 δραχμές για κάθε τόνο σιταριού που θα εκφορτωνόταν από την «ρουφήχτρα». Όμως οι λιμενεργάτες δεν έπεσαν σε αυτήν την παγίδα.
 
 
 
 
 
 
 
Οι βιομήχανοι της «Ευαγγελίστριας» αποφάσισαν να λειτουργήσουν τον απορροφητήρα την Τετάρτη 9 Μαΐου 1934. Τρεις μέρες πριν, την Κυριακή 6 Μαΐου, στην Νομαρχία Μεσσηνίας πραγματοποιείται σύσκεψη των τοπικών εξουσιαστών για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων στην επικείμενη λειτουργία του μηχανήματος. Στην σύσκεψη συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κυλινδρόμυλων. Η απόφαση τους είναι να ληφθούν ισχυρά μέτρα φρούρησης των εγκαταστάσεως της βιομηχανίας στο λιμάνι εν όψει μάλιστα και της άφιξης δυο πλοίων με σιτάρι το οποίο θα εκφορτωνόταν από την «ρουφήχτρα». Πράγματι το απόγευμα της Κυριακής κατέβηκαν στο λιμάνι όλες σχεδόν οι κατασταλτικές δυνάμεις του νομού. Στρατιώτες και χωροφύλακες συντάχτηκαν σε θέση μάχης. Στα «μέτρα ασφαλείας» συμμετείχε και το σύνολο της έφιππης χωροφυλακής της.
Από το πυρ της Χωροφυλακής έπεσαν νεκροί οι Αντώνης Μαραγκουδάκης, Ανδρέας Σπάλας, Παναγιώτης Μπλίκος, Γιάννης Κολιτσιδάκης, Π. Πηλίκας και Βασίλης Γιαλατσινός. Ένας από τους τραυματίες, ο Βασίλης Καπετανέας, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.
 Μετά τον πόλεμο, οι Κυλινδρόμυλοι δεν ανέκτησαν την προηγούμενη ακμή τους. Προσαρμόστηκαν, ωστόσο, στα νέα δεδομένα, της παρεμβατικής πολιτικής του κράτους αρχικά, αλλά και στις επιταγές του ελεύθερου ανταγωνισμού στη συνέχεια. Οι σεισμοί του 1986 έπληξαν καίρια το γηρασμένο πια κτηριακό συγκρότημα και δρομολόγησαν την οριστική παύση της λειτουργίας του.
Αυτό το κτήριο λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια παραμένει εγκαταλειμμένο και αποτελεί καταφύγιο είτε για άστεγους, είτε για περιθωριακά άτομα, ενώ υπάρχουν  και αυτοί που βλέπουν το εσωτερικό  του  σαν χώρο έκφρασης. Έτσι εκεί δημιουργούν γκράφιτι αλλά κάνουν και φωτογραφίσεις.
Το εν λόγω κτήριο έχει αγοραστεί από τον κ. Καρυπίδη επιχειρηματία με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με  εξωπραγματικό, όμως πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του κτηρίου σε συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η εταιρεία του,  έδειξε ότι το θα υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις.
Το "Θ" βρέθηκε   στο κτήριο χθες το μεσημέρι και μέσα από φωτογραφίες θα σας μεταφέρουμε αυτά που αντικρίσαμε.
 Η πρώτη εικόνα που συναντάς  μπαίνοντας στο κτήριο είναι αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια από κρασί, σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει ζωή - 

Η αρχική υποψία επιβεβαιώνεται με μια εικόνα που σοκάρει. Απλωμένα ρούχα σ' ένα βρώμικο χώρο με τη μυρωδιά από τα ούρα να  σε τρέπει σε φυγή - 

Πέρα από τη βρώμα που επικρατεί παντού και τους γραμμένους τοίχους υπάρχουν κάποια σημεία που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι από τη γωνία θα εμφανιστεί κάποιος εργαζόμενος και θα βάλει μπρος  στις μηχανές - 

Σπρέι για γκράφιτι που έχουν μείνει στο εσωτερικό,  δείχνουν ότι στο σημείο πρόσφατα νέοι έδωσαν το δικό τους χρώμα - 

Το ασανσέρ που κάποτε έδινε ζωή στο  κτήριο  έχει καταντήσει  ένα επικίνδυνο φρεάτιο - 

Στην ταράτσα του κτηρίου η θέα σου κόβει την ανάσα. Από τη μια όλη η Καλαμάτα και από την άλλη το κενό, αφού πλέον κάγκελα ή προστατευτικά δεν υπάρχουν. - 

Μία από τις πολλές μηχανές  του κτηρίου   παραμένει ακόμα υγρή. Νομίζεις ότι αν πατηθεί ένα κουμπί   θα ξεκινήσει και πάλι να δουλεύει. - 

Ακόμα ένα σημείο που υπάρχουν ρούχα και παπούτσια. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει κατά καιρούς από  το κτήριο ή ζουν ακόμα μέσα  είναι εκατοντάδες - 

Μια γενική άποψη ενός ορόφου και οι πολλές τρύπες που υπάρχουν στο δάπεδο. Προφανώς από εκεί στο παρελθόν περνούσαν σωλήνες.
  Ελπίζουμε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες και από φάντασμα που είναι τώρα, να γίνει στολίδι για το λιμάνι της πόλης.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 Video:  ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ,  https://youtu.be/Fi-SH5iStJA  .-

*** Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 10/5/2016 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα 

 Δόνηση 3,9 ρίχτερ στη Βόρεια Εύβοια - Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές Ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Εύβοιας, στις 19.29 το απόγευμα, και έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Στερεά αλλά και στην Αττική και την Αθήνα. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο από κοντά,σεισμός χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορούν να βεβαιώσουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. protothema.gr - 

*** Και ο μήνας έχει εννιά…

Τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν την ενάτη ημέρα κάθε μήνα. Τη Δευτέρα ο μήνας έχει εννιά, αλλά δεν έχει ανεμελιά. Σίγουρα, δεν έχει εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ (σ.σ. απ' ότι φαίνεται), έχει όμως δηλώσεις, ανεπίσημες διαβεβαιώσεις και αναγνώσεις σε δόσεις. Κόβει η μνήμη σαν μαχαίρι και τα σενάρια στήνουν καρτέρι, όπως αυτό του ρήγματος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό παραμύθι, στο οποίο οι καλοί είναι ακόμα πραγματικά καλοί και οι κακοί πραγματικά κακοί. Συναρπαστικό, αλλά ελάχιστα πειστικό. Ανατρέχω στον ιστορικό. Λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ, οι Αθηναίοι έστειλαν αγγελιοφόρο στους Σπαρτιάτες και τους ζήτησαν να τους βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Η απάντηση που έδωσαν στον απεσταλμένο ήταν η εξής: «Είναι εννέα του μηνός και το φεγγάρι δεν είναι γιομάτο». Σίγουρα δεν φταίνε τα φεγγάρια για της Ελλάδας τα αναστενάρια και της οικείας πια αβεβαιότητας τα βαριά, πολλά ποδάρια. Σίγουρα δεν φταίνε τα φεγγάρια για τη συλλογή από τροπάρια. Και τη Δευτέρα, άλλη μια μεγάλη μαχαίρα; Πόσες θολές γραμμές, πόσα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και μάλιστα σε μία μεγάλη ημέρα. Σε επίπεδο συμβολισμών. Ημέρα της Ευρώπης γαρ. Ποιος είναι τόσο αισιόδοξος, όμως, να μιλήσει για προοπτική; «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση». Και ο μήνας θα έχει εννιά, αλλά ο χρόνος δεν είναι γιατρειά. Α.Π. - 

***  Προσκλητήριο απόντων και επαγγέλματα που ξεχάστηκαν ...στην Παλιά Καλαμάτα

 
Για την ιστορία της πόλης Βασίλης Ι. Μανιάτης Ο ξεναγός φωτογραφικός φακός συνεχίζει να ενημερώνει τους φίλους της παλιάς Καλαμάτας, δείχνοντας εικόνες – γεγονότα – επαγγέλματα – κ.ά που έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του πανδαμάτωρα χρόνου. Έχει ξαναλεχθεί ότι, μία φωτογραφία μπορεί να ξυπνήσει χιλιάδες αναμνήσεις. Οι ένθετες φωτογραφίες ζωντανεύουν επαγγέλματα και ανθρώπους, που έζησαν εκεί πριν 65 ή 70 χρόνια και σήμερα έχουν όλα αλλάξει! Στη φωτογραφία αριστερά διακρίνεται το υαλοπωλείο του Γιώτη Κουτσομητόπουλου και επάνω η κατοικία του Αριστείδη Κουτσομητόπουλου. Στη γωνία το κατάστημα ψιλικών Στεφανούρη – Σμυρνιού. Μεσολαβεί η οδός Αναγνωσταρά και στη γωνία η βιομηχανία τσιγάρων των Αφών Δημητρίου Δαμηλάτη. Ακολουθεί το εμπορικό κατάστημα του Βασ. Κουκούτση, πλάι το εισαγωγικό κατάστημα αλιπάστων ειδών, Αφών Λυμπερόπουλου. Στη συνέχεια το φαρμακείο του Γιώργου Κουτραφούρη και τα γλυκά Γιαννακόπουλου – Καψαλιάρη, στη γωνία το κουρείο του Παν. Αγγελέα. Μεσολαβεί η οδός Σφακτηρίας και στη συνέχεια φαίνεται το Ζαχαροπλαστείο «Κούση». Ένα από τα πιο αριστοκρατικά της εποχής, το οποίο διατηρούσαν ο Κώστας Κούσης, η γυναίκα του Ορσαλία και η κόρη τους Πιπίτσα. Ο Κώστας Κούσης ήταν εξέχουσα κοινωνική μορφή. Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου – μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου. Δίπλα βρισκόταν το πρατήριο σιγαρέτων των Αφών Καρέλια, εν συνεχεία το καθαριστήριο – σιδηρωτήριο των Αφών Κονταργύρη, το διπλανό πρακτορείο εφημερίδων Αφών Κονταργύρη και στη γωνία του Γιάννη Παπαχρήστου. Μετά η οδός Αριστομένους. Εικονίζονται μπροστά στην πλατεία δύο περίπτερα. Το ένα ήταν του Παναγιώτη Καλαθά και το άλλο πιο δυτικά του Σαρδελιάνου, που το εκμεταλλευόταν ο Αντώνης Παναγόπουλος. Στο βάθος το καφενείο «Πάνθεον», τα σκαλιά της μεσαίας γέφυρας και πιο δυτικά τα δύο ξενοδοχεία ύπνου. Το «Διεθνές» του Λεωνίδα Κοντοθανάση και το πανδοχείο του Σούλη Ψώνη. Ακόμα πιο δυτικά, το φουγάρο της βιομηχανίας «Λιναρδάκη – Στρούμπου». Η δεξιά γωνία ήταν το σπίτι του Τσιντέα. Επάνω το σπίτι του και κάτω το κατάστημα. Εκεί για πολλά χρόνια στεγάστηκε ο Γιολδάσης, ραδιόφωνα και ραπτομηχανές. Πλάι το κτήριο του Βασίλη Κονταξή. Στο κέντρο της φωτογραφίας το κηπάριο, το οποίο φιλοξένησε και το άγαλμα του Αναγνωσταρά. Εικονίζονται ακόμη το κάρο με το μόνιππο της εποχής, το τραμ και το εκδοτήριο των εισιτηρίων και ακόμα η λιμουζίνα που έκανε συγκοινωνία Καλαμάτα – Παραλία το 1935.
-----------------------------------------------------------
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ
Το πέρασμα του χρόνου δεν περνάει απαρατήρητο. Πολλά πράγματα αλλάζουν, άλλα χάνονται και ξεχνιούνται, μιας και το ρεύμα της κάθε εποχής τα παρασύρει ανεπιστρεπτί. Υπήρχαν πολλά επαγγέλματα παλιά, που σήμερα δεν υπάρχουν ή αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο σύγχρονα, πιο μοντέρνα και ίσως πιο εξυπηρετικά. Ο μυλωνάς π.χ. άλεθε το αλεύρι με το λιθάρι. Σήμερα πατάει ένα κουμπί και το άλεσμα γίνεται αυτόματα. Αυτή είναι η σύγχρονη τεχνολογία. Οι φίλοι της παλιάς Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα παλιά επαγγέλματα, χάρις στο αρχείο φωτογραφικού υλικού που διατίθεται από τον γράφοντα συλλέκτη.
Ο γανωματής \
ganomatis.jpg
Ο μπαλωματής
mpalomatis.jpg
Καλφάδες…
kalfades.jpg
Ο υπαίθριος σιγαροπώλης
ypaithrios sigaropolis.jpg
Υπαίθριος μανάβης
ypaithrios manavis.jpg
Τσαγκαράδες -
tsagarades.jpg
 
***

***  Αθλητική ενημέρωση :

***   Έχασε η Καλαμάτα στο παιχνίδι των υποβιβασμένων     
ΒΥΖΑΣ Μεγάρων- Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-0 .- ^
Με ήττα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη Γ’ Εθνική η Καλαμάτα με αντίπαλο τον επίσης υποβιβασμένο Βύζαντα Μεγάρων.
Η Καλαμάτα που από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Ά τοπική κατηγορία Μεσσηνίας έχασε με 1-0 στα Μέγαρα με γκολ του Δρίτσα στο 18’ λεπτό  ενώ στην αποστολή ήταν μόλις 14 άτομα.
Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ από το sdna.gr
Αντίο με ήττα είπε η Καλαμάτα, η οποία έχασε για ένατο παιχνίδια μακριά από την έδρα της, σε μια καταστροφική όπως εξελίχτηκε για την ίδια χρονιά. Στα του αγώνα ο Βύζαντας ήταν αυτός που μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι από τους «μελανόλευκους» και στο 18΄ κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ χάρη σε τέρμα του Δρίτσα.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η ομάδα του Γιάννη Ζαπρόπουλου, ανέβασε την απόδοση της προκειμένου να φτάσει στο σκορ της ισοφάρισης. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί στην φάση του 22΄, το μονοκόματο όμως σουτ στην κίνηση του Τορεζάνι αντί για τα δίχτυα του Αρχοντάκη κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του.
Οι Μεσσήνιοι με το πέρας της ώρας ενέτειναν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να φτάσουν στο πολυπόθητο για αυτούς γκολ και στο 45΄ έχασαν σημαντική ευκαιρία, προκειμένου να το πετύχουν ο Τορεζάνι όμως αστόχησε από ευνοϊκή θέση με συνέπεια το υπάρχον σκορ να μείνει ως έχει μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Στην επανάληψη η «Μαύρη Θύελλα» ήταν αυτή που είχε μεν την κατοχή της μπάλας, ωστόσο δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη φάση στην εστία του Αρχοντάκη.
Αυτό το οποίο δεν έκαναν οι Μεσσήνιοι, θα μπορούσαν να το είχαν οι «κιτρινόμαυροι» στο 72΄, όταν ο Μεϊμαρίδης βρέθηκε τετ α τετ με τον Παλιούρα ο τελευταίος όμως έπεσε στα πόδια του προτού αυτός γίνει επικίνδυνος, με συνέπεια το ήδη υπάρχον αποτέλεσμα να μείνει ως έχει μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης.
ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ (Τάκης Χριστόπουλος): Αρχοντάκης, Πανταζής (46΄ Κολιόπουλος), Ρόππας, Βουρνάζος, Μακρής (58΄λ.τρ. Σταυρόπουλος), Ατματζίδης, Μαυρονάσος, Παιδάκης (46΄ Αλεβίζος), Μεϊμαρίδης, Κλωνάρης, Δρίτσας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Γιάννης Ζαπρόπουλος): Παλιούρας, Γαλανόπουλος, Λιόλιος, Τσόπελας, Οδεμισιώτης (60΄Ραχίμ), Τσιμικλής, Κακαλής, Γκίνο, Καλαντζής, Τορεζάνι, Ότα (46΄Ρήγας).

***   Κοντονής: «Δεν θα γίνει ο τελικός στις 15 Μαίου»
Συνεχίζεται το σίριαλ
~ «Απαγορευτικό» Κοντονή στη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου στις 15 Μαΐου, καθώς ο υφυπουργός αθλητισμού ξεκαθάρισε πως δεν θα διεξαχθεί ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
«Η ΕΠΟ μπορεί να όρισε τον τελικό στις 15 του μήνα, αλλά αυτό απαγορεύεται με βάση την απόφασή μου της περασμένης Παρασκευής. Ο τελικός δεν πρόκειται να γίνει στις 15 Μαΐου», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής στην εφημερίδα «SportDay».
Το ερώτημα τώρα είναι πότε θα οριστεί ο τελικός του κυπέλλου, από τη στιγμή που οι εγχώριες διοργανώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου για να μπορέσουν οι διεθνείς να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες για το EURO της Γαλλίας.
Από την πλευρά του Υφυπουργού θεωρούν την αναφορά διεξαγωγής του τελικού «με τους ίδιους όρους» ως απόφαση της ΕΠΟ να μην ορίσει η ΚΕΔ ως βοηθούς του Σιδηρόπουλου την ομάδα που τον συνοδεύει στα διεθνή παιχνίδια που διευθύνει, παρότι τέτοια δέσμευση έχει ληφθεί ενώπιον και της FIFA.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   «Αδελφική» ισοπαλία για Ερυθρό Αστέρα και Ολυμπιακό
Φιλικό στο Βελιγράδι...

Ισόπαλος 2-2 αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο Βελιγράδι για να εορταστούν οι τίτλοι που κατέκτησαν οι δύο ομάδες.
Οι Σέρβοι προηγήθηκαν δύο φορές αλλά ο Ολυμπιακός αντέδρασε και έδειξε έτοιμος για τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ.
Σε εορταστικό κλίμα έγινε το ματς αφού όπως είναι γνωστό οι δύο σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς των δύο ερυθρόλευκων ομάδων να κάθονται μαζί και να τραγουδούν από κοινού τα συνθήματα των συλλόγων τους.
Ο Ερυθρός Αστέρας προηγήθηκε στο 36' με πλασέ του Όρλαντιτς σε κενή εστία έπειτα από συνδυασμό των Πέτκοβιτς-Σρνιτς, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε άμεσα με τον Φορτούνη να βγάζει ωραία κάθετη στον Ερνάνι και εκείνος να πλασάρει για το 1-1 στο 40'.
Στο 53' ο Κατάι, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Πλατανιά στη συνέχεια, πέρασε όποιον βρήκε από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε υπέροχα τον Καπίνο, βάζοντας ξανά τους Σέρβους μπροστά στο σκορ.
Ωστόσο, ο Ολυμπιακός απάντησε εκ νέου πολύ γρήγορα και ισοφάρισε με τον Κασάμι έπειτα από γύρισμα του Πάρντο στο 56', διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.
Ερυθρός Αστέρας (Μίοντραγκ Μπόζοβιτς): Κάχριμαν, Πέτκοβιτς, Ρέντουλιτς, Λούκοβιτς, Ιμπάνιεθ, Ντόναλντ, Λε Ταλέκ, Πλάβσιτς, Κάταϊ, Σέρνιτς, Όρλαντιτς.
Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο (46’ Καπίνο), Σαλίνο (76’ Μπουχαλάκης), Μαζουακού (76’ Τσιμίκας), Μποτία (79’ Βούρος), Ντα Κόστα (46’ Σιόβας), Μιλιβόγεβιτς (46’ Κασάμι), Καμπιάσο (62’ Ζντιέλαρ), Φορτούνης (46’ Τσόρι), Φουστέρ (46’ Πάρντο), Ερνάνι (62’ Ντουρμάζ), Πουλίδο (46’ Σεμπά).  Newsroom ΔΟΛ   

Livescore: Αρης - ΠΑΟ (77-68 τελικό) για πρόκριση ή... παράταση
***  ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  77-68 .- ^ ( 3ος  αγώνας )
Στα ημιτελικά της Α1 Ανδρών
Τα  δεκάλεπτα : 23-22 , 42-37 , 59-51 , 77-68 .-

*** Έκανε πίσω η ΕΠΟ... ορίζει διαιτητές για τα πλέι οφ
Πρεμιέρα την Τετάρτη
Έκανε πίσω η ΕΠΟ... ορίζει διαιτητές για τα πλέι οφ
~ Αφού ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά, αλλά κυρίως, αφού μέτρησαν τα λεφτά που θα κληθούν να πληρώσουν στις ρήτρες κυρίως της nova, στην ΕΠΟ αποφάσισαν να… μαζέψουν τις απειλές περί ματαίωσης των ορισμών διαιτητών στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ.
Ετσι, με μία συνηθισμένη… κωλοτούμπα, η Ομοσπονδία ενημέρωσε πως δεν υπάρχει θέμα αναβολής και έτσι η εκδίκηση για την αντίστοιχη αναβολή του τελικού του Κυπέλλου πήγε «περίπατο».
Η ΕΠΟ λοιπόν ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης τη διοργανώτρια αρχή πως έστω και αν έχει καθυστερήσει, η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα ορίσει κανονικά διαιτητές για τις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής των πλέι οφ και αυτό σημαίνει ότι τα ματς της Τετάρτης ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και Πανιώνιος - Παναθηναϊκός θα διεξαχθούν κανονικά.
Βέβαια, το ζήτημα είναι τι θα γίνει και με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής, την προσεχή Κυριακή (15/5), όταν και η Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα γίνει ο τελικός ΑΕΚ - Ολυμπιακός, αλλά ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, λίγο αργότερα... άδειασε την ΕΠΟ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 : ~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 04 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/aefara-news-04-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
~Η Εφημνερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-05-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .-     
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-06-2016.html .-              
~ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΝΥΜΙΩΝ στην Ορθόδοξη παράδοσή μας Σάββατο 07 Μαϊου 2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html .- 
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-07-2016.html .- 
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 07  και 08  Μαϊου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/07-08-2016.html .- 
~    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Μαϊου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-08-2016.html .-
~   
 -------------------------------------
  ***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:1.STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.678 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.934 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.954  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.561  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Μαντινείας  Αρκαδίας 
~* Κεφαλονίτικος παπά διαβάζει με μανία , τα 12 δώδεκα Ευαγγέλια τα βγάζει 13  δεκατρία  .- ..!!
 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου