ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η Εφημερίδα μας , Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  , Παρασκευή   16  Ιανουαρίου  2015 :
   
Το  κελί  του  μοναχού γέροντα Παϊσιου  στην Παναγούδα στο Άγιο Όρος .
 
Ο τάφος  του Γέροντα Παϊσιου Αγίου , στην  Σουρωτή  Θεσσαλονίκης

Το  εκκλησάκι στην Παναγούδα στο Άγιον Όρος όπου  προσηύχετο ο γέροντας  εν ζωή ...  Άγιος  Παϊσιος { στο εορτολόγιο  12  Ιουλίου } .-

 ***  ΠΑΪΣΙΟΣ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ! :
Ο αγιασμένος Γέροντας Παΐσιος, που κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994, άφησε πίσω του μια τεράστια πνευματική και εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη! Ειδικότερα για τα Εθνικά Θέματα, παραθέτουμε το Βίντεο-Αφιέρωμα, με πηγές τις συγκλονιστικές "Μαρτυρίες Προσκυνητών" στο ομώνυμο βιβλίο με κύριο τίτλο "ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994", Ν. Ζουρνατζόγλου, εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία! Οι προφητείες του Γέροντα είναι αποκαλυπτικές και μας δείχνουν τι πρέπει να κάνουμε και τι να περιμένουμε! Αιγαίο- Εξαμίλια -Τουρκία-Κωνσταντινούπολη­- Πόλεμοι- Αγια-Σοφιά! Δείτε το μέλλον, σήμερα!                               Video : http://youtu.be/xsJYLaMv8mc , .-
 

***  ΠΡΟΚΑΛΕΙ ξανά ο βλάσφημος που προσέβαλε τον Γέροντα Παΐσιο!!
 
Για άλλη μια φορά, ο βλάσφημος που… τόλμησε να «σατιρίσει» (έτσι νομίζει) τον Γέροντα Παΐσιο με τη γνωστή εκείνη σελίδα στο facebook, προκαλεί εκ νέου, σχολιάζει το www.agioritikovima.gr .
Αυτή τη φορά, ο Φίλιππος Λοΐζος, όπως ονομάζεται, εμφανίστηκε με συνέντευξή του (δημοσιεύτηκε, μία ημέρα πριν την αγιοκατάταξη του Γερ. Παΐσιου) και κάνει λόγο για φίμωσή του, εξαιτίας της ποινής που του επέβαλλε το δικαστήριο.
Ο βλάσφημος παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.grekamag.gr  και σε αυτή, μεταξύ άλλων, βάζει στο ίδιο επίπεδο τη δική του πράξη με τη σάτιρα του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo. Λέει μάλιστα, πως το περιοδικό του «με είχε στηρίξει εξαρχής και είχα την τύχη να μιλήσω με τους συντάκτες της σε μια συνέντευξη που τους είχα παραχωρήσει. Ήταν αναστατωμένοι και μου έκαναν ένα σωρό ερωτήσεις. Πώς έγινε η σύλληψη, τι νοοτροπία έχουν οι Έλληνες, για την ψυχολογική μου κατάσταση, ποιοι με στηρίζουν, για την άνοδο του ναζισμού κτλ. Η δύση θα βιώσει μια σκοτεινή περίοδο αλλά όχι σκοταδισμού, τουλάχιστον όχι θρησκευτικού. Σκοταδιστικές εποχές βιώνουν και βίωναν ανέκαθεν οι λαοί της ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».                             Ο Λοΐζος έχει καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση για καθύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας της σατιρικής σελίδας που είχε φτιάξει στο facebook ως Γέροντας Παστίτσιος.  Έχει καταθέσει έφεση η οποία θα εκδικαστεί προσεχώς. Στη συνέντευξη, κάνει λόγο πως οι κατηγορίες είναι για γέλια και δεν δείχνει την παραμικρή μεταμέλεια.  http://www.makeleio.gr
Υστερόγραφο  : sns  Stamos01 ...
~~  Κανένας μας δεν πρέπει , να αμφισβητεί τη θρησκευτική ελευθερία του οποιουδήποτε .- Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος λογικός ή άλογος , που να θέλει να επιβάλλει στον άλλον τις δικές του θρησκευτικές ή άλλες απόψεις .- Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα , απόλυτα σεβαστό σε μια δημοκρατική κοινωνία .- Η Πίστης , η ή  απιστία , δεν παύει να είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός .- Είναι όμως αδιανόητο να φτάνουμε στο άλλο άκρο κι έτσι να φαλκιδεύουμε αντιθέτως τη θρησκευτική ελευθερία των άλλων πολιτών .-   ( Ευάγγελος Κρουσταλάκης ).-
***  Την Καλαματιανή σύντροφο του 37χρονου Αλβανού αναζητεί η Αντιτρομοκρατική 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, μετά τη σύλληψη δύο ατόμων, φερόμενων ως συνεργατών του, και συγκεκριμένα του 54χρονου απότακτου αστυνομικού και του 37χρονου Αλβανού, ο οποίος είχε νοικιάσει το κρησφύγετο της Αναβύσσου. -  Όλο το ρεπορτάζ  στο «Θάρρος»  .-

***   Σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα

Στις 8:32 σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 της κλίμακας ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική, επίκεντρο ήταν η περιοχή του Αμαρουσίου και το εστιακό βάθος ήταν τα 5 χλμ. -  Τελευταία  ενημέρωση από Εθνικό Ινστιτούτο Σεισμών ο σεισμός ήταν 3,2 ρίχτερ , σε  εστιακό βάθος 7  χιλιομέτρων στο  Γαλάτσι .-  ~  http://www.kairos.gr ,  ~ http://www.seismoi.gr  ,

*** Παρουσίαση ψηφοδελτίου ΚΚΕ για τη Μεσσηνία          
      
«Μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι παρά μια ακόμη αστική κυβέρνηση»
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας παρουσίασε τους υποψηφίους για τις βουλευτικές εκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ενώ παράλληλα τα μέλη της ΤΕ Μεσσηνίας μίλησαν για τη σημασία που έχουν οι ψήφοι στο ΚΚΕ.
Στην αρχή μίλησε το μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, ο οποίος κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν και να δυναμώσουν το ΚΚΕ, αφού η όποια κυβέρνηση προκύψει θα συνεχίσει το μάτωμα του λαού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντική η ισχυρή εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή».
Εν συνεχεία, ο κ. Οικονομάκος παρουσίασε τους υποψηφίους, που είναι οι εξής: Διασάκος Νικόλαος,
 Ζαφείρη Αγγελική,
Καντζιλιέρη Χριστίνα,
Κατσάς  Αντώνης,
Κουκούμης Σαράντος,
Κουφαλάκος Παναγιώτης
και Χρηστέα Στέλλα.
Κλείνοντας το λόγο πήρε ο Νίκος Κουτούμανος, γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, που μίλησε για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει την Ελλάδα και προσπάθησε να μεταπείσει όσους έχουν αποφασίσει να τον ψηφίσουν, αφού κατά τη γνώμη του «μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι παρά μια ακόμη αστική κυβέρνηση, που θα συνεχίσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου – Ε.Ε.».
Ακόμα, αναφέρθηκε στη μεταφορά ψηφοφόρων του ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μειώσει τα ποσοστά του πρώτου από το 8,5% στο 4,5%, κάτι που διευκολύνει τις κυβερνήσεις να περνούν μέτρα, αφού η φωνή του κόμματος στη Βουλή έχει αποδυναμωθεί.
Τέλος, να σημειωθεί ότι απόψε στις 7.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Σοφιανό, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Επισκέψεις και συναντήσεις Διονύση Αλευρά         
     
Με επισκέψεις στο Διοικητήριο και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας συνέχισε χθες το πρωί τις περιοδείες του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, Διονύσης Αλευράς. Το απόγευμα συναντήθηκε και μίλησε σε συγκεντρώσεις φίλων του σε Καλαμάτα και Αρι.
Σήμερα Παρασκευή θα συνεχίσει τις επισκέψεις και τις συναντήσεις στην Καλαμάτα, στο κέντρο, την οδό Αθηνών και την περιοχή της Αγίας Τριάδας. 

*** Περιοδείες υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ         
     
Σήμερα Παρασκευή υποψήφιοι βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας θα περιοδεύσουν το πρωί στα Δικαστήρια Καλαμάτας, στο κτήριο της Νομαρχίας και στο ΚΤΕΟ.
Επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές Ιωάννα Μαραβελή και Θανάσης Πετράκος, μαζί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, θα περιοδεύσουν στην περιοχή της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών.
Περιοδεία υποψήφιων βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πετράκος Θανάσης, Κοζομπόλη Παναγιώτα, Κουτσοδημητρόπουλος Ηλίας, Κωνσταντινέας Πέτρος, Μαραβελή Ιωάννα, Μωρακέας Σπύρος και Ψαρρέα Έλενα, επισκέφθηκαν χθες το Νοσοκομείο Καλαμάτας και συζήτησαν με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έκτακτη γενική συνέλευση για να αντιδράσουν στην αδιανόητη και απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες για τις εφημερίες.
Στη συνέλευση, εκ μέρους των υποψηφίων έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο κ. Πετράκος, οποίος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:
-Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία
-Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας
-Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή
-Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων
-Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων
-Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό.

***  Συλλογή υπογραφών για τα δίδακτρα στις σχολές της «Φάρις»         
      
Πολίτες ζητούν τη μείωση τους
Το ύψος των διδάκτρων στις σχολές της «Φάρις» είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την κοινωνική κρίση που προκάλεσε η επιβολή των μνημονίων. Ο Σύλλογος Γονέων σε παρεμβάσεις του είχε σημειώσει την ανάγκη εξορθολογισμού τους, αλλά τόσο η Διοίκηση όσο και η Δημοτική Αρχή επιμένουν στην πολιτική τους.
Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στο Δήμο Καλαμάτας κείμενο με υπογραφές δεκάδων πολιτών, με το οποίο ζητείται μείωση των διδάκτρων, ώστε η καλλιτεχνική παιδεία να μην είναι αγαθό μόνο για ορισμένα παιδιά. Μάλιστα, το κείμενο έχει αναρτηθεί και στην παγκόσμια ιστοσελίδα avaaz.org, όπου συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών.
Στο κείμενο στήριξης της προσπάθειας αναφέρονται τα εξής: «Ανεβαίνοντας ένας επισκέπτης τα σκαλιά δίπλα από την εκκλησία της Υπαπαντής για να φθάσει στο κάστρο, θα αντικρίσει ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο, μέσα από το οποίο ξεπηδούν ένα σωρό μελωδίες. Αν κοντοσταθεί και λίγο, θα δει αρκετά παιδιά να μπαινοβγαίνουν κρατώντας μουσικά όργανα, που κάποιες φορές τα ξεπερνούν στο μπόι. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο της πόλης.
Κατεβαίνοντας ο ίδιος επισκέπτης την Αριστομένους, αν στρίψει απέναντι από τα αγάλματα της πλατείας, θα συναντήσει ακόμα ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο. Αν μπει μέσα, θα δει πλήθος παιδιών να μαθαίνουν χορό. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται η Δημοτική Σχολή Χορού της πόλης.
Συνεχίζοντας τη βόλτα του στην παραλία ο ίδιος επισκέπτης, μετά το λιμάνι θα συναντήσει ένα ακόμα νεοκλασικό κτήριο, με ένα τεράστιο ζωγραφισμένο πανό να κοσμεί την πρόσοψή του. Αν μπει μέσα θα δει παιδιά κάθε ηλικίας να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν με τον πηλό και με άλλα υλικά. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήρι της πόλης.
Είναι σίγουρο ότι φεύγοντας από την πόλη μας αυτός ο επισκέπτης θα έχει σχηματίσει την άποψη ότι η πόλη μας θεωρεί την καλλιτεχνική παιδεία των παιδιών της μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν, μάλιστα, τύχει να μάθει ότι στην πόλη μας ιδρύθηκε το 1985 η πρώτη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της χώρας, θα θεωρήσει τους δημότες της πολύ τυχερούς, αφού θα νομίσει ότι δίνεται σε όλους η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ίσως η γνώμη του αυτή να αλλάξει, αν μάθει και τα δίδακτρα που απαιτούνται για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα που παραδίδονται από τις δημοτικές αυτές σχολές. Για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτούνται το λιγότερο 25 ευρώ την ώρα. Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα αγγειοπλαστικής θα χρειαστεί περίπου 40 ευρώ το μήνα, ενώ για να συμμετέχει στα μαθήματα χορού θα πρέπει να δαπανήσει γύρω στα 60 ευρώ, ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεται.
Βέβαια, οι ιθύνοντες προσαρμοζόμενοι στις επιταγές της εποχής θέσπισαν εκπτώσεις μέχρι 20% για ευπαθείς ομάδες (όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι κ.α.), καθώς και για τη φοίτηση αδερφών σε κάποια από τις σχολές της “Φάρις”. Ωστόσο, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό τους η ιδέα ότι μπορεί κάποιο παιδί να θέλει να μάθει μουσική, αλλά να ασχοληθεί ταυτόχρονα και τον χορό ή τα εικαστικά. Ή πολύ περισσότερο ότι, εκτός από τα παιδιά μια οικογένειας, μπορεί και κάποιος γονιός να θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική ή τα εικαστικά.
Έτσι όλες αυτές οι περιπτώσεις δε δικαιούνται καμία έκπτωση επιβαρύνοντας υπέρογκα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καλείται η κάθε οικογένεια να “ξεδιαλέξει” ποιο μέλος της θα συμμετέχει στα αντίστοιχα μαθήματα.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση που επικρατεί απέχει αρκετά από το να χαρακτηρίζονται οι σχολές δημοτικές και η “Φάρις” κοινωφελής επιχείρηση. Χωρίς να λάβουμε μέρος στην αντιπαράθεση αν θα έπρεπε οι δημοτικές υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν στους δημότες (οι οποίοι επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη), για τα κόστη λειτουργίας των δημοτικών σχολών και πώς αυτά προκύπτουν ή να συγκρίνουμε τα δίδακτρα των Δημοτικών Σχολών με άλλες ιδιωτικές εικαστικές σχολές και τι προσφέρει η κάθε μία από αυτές, θεωρούμε ξεκάθαρα ότι τα δίδακτρα των δημοτικών σχολών καλλιτεχνικής παιδείας είναι υπερβολικά.
Φυσικά, δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του υψηλού επιπέδου σπουδών που προσφέρουν, ούτε των στελεχών τους, του πάθους τους και της διάθεσης για προσφορά που τα διακρίνει.
Ωστόσο και μόνο το επίθετο “δημοτικός” στους τίτλους των σχολών θα έπρεπε να μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου σπουδών (όπως και γίνεται), προσιτές όμως σε όλους.
Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλέξουν με τι θέλουν να ασχοληθούν, να πειραματιστούν με τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά, όπως κάναμε και κάποιοι από εμάς στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΠΑΚ. Δε θέλουμε να κοιτάμε το πορτοφόλι μας κάθε φορά που το παιδί μας ζητάει να συμμετάσχει σε κάποια Δημοτική Σχολή.
Ίσως κάποιοι από εμάς να θέλουν να συνεχίσουν αυτό που σταμάτησαν ως παιδιά ή ακόμα και να πραγματοποιήσουν ένα παιδικό όνειρο.
Το επιχείρημα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δε μας συγκινεί. Ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση ο Δήμος θα έπρεπε να δώσει διέξοδο σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην καλλιτεχνική παιδεία. Η ενασχόληση με οποιοδήποτε από τα αντικείμενα της μουσικής, του χορού ή των εικαστικών, πέρα από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις που είναι γνωστές στους περισσότερους, απεγκλωβίζει τους συμμετέχοντες από το πλέγμα απαισιοδοξίας που μας έχει περιβάλει και βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων.
Ζητάμε η καλλιτεχνική παιδεία που προσφέρεται από το Δήμο μας να είναι προσιτή σε όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς.
-Εξορθολογισμός/μείωση των διδάκτρων σε όλες τις Δημοτικές Σχολές καλλιτεχνικής παιδείας
-Σημαντικές εκπτώσεις στα μέλη της ίδια οικογένειας και στα δίδακτρα των Δημοτικών Σχολών που αφορούν στο ίδιο άτομο
-Θέσπιση ικανοποιητικού αριθμού υποτροφιών αριστείας και για τις ευπαθείς ομάδες
-Καμία έκπτωση στο επίπεδο των σπουδών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.avaaz.org/el/petition/Dimotiko_Symvoylio_Dimo Kalamatas_Kallitehniki paideia_gia_oloys/?nyhQIib».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

 ***  Αγάπη, συγκίνηση και αισιοδοξία στην πίτα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών! (φωτογραφίες)          
        
 
Με αισθήματα αγάπης, σεβασμού, συγκίνησης και αισιοδοξίας πλημμύρισε το απόγευμα της Τετάρτης ο φιλόξενος και ζεστός χώρος των εγκαταστάσεων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, κατά τη διάρκεια της όμορφης γιορτής που πραγματοποιήθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων!
  Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών λειτουργεί από το 2005, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες τους και να αποκτήσουν αυτονομία. Είναι ανοιχτό στην κοινωνία και επιτελεί, με σεβασμό και κατανόηση, σημαντικό έργο.
Πολύτιμοι βοηθοί και συμπαραστάτες στα παιδιά και τους γονείς, οι δασκάλες του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου και Ελένη Λεβεντάκη, οι οποίες με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται πλήρως στα παιδαγωγικά και λειτουργικά τους καθήκοντα με ευαισθησία, σεβασμό και κατανόηση, παράγοντας σημαντικό έργο!
Οι δε γονείς είναι διαρκώς δίπλα στα παιδιά τους και το σχολείο, στηρίζοντας ενεργά τη λειτουργία του, ενώ αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως αυτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας!
Βεβαίως, το σχολείο αντιμετωπίζει και προβλήματα, τα οποία προσπαθούν οι δασκάλες, με τους γονείς και τη στήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων να επιλύουν, ωστόσο καθίσταται αναγκαία η έμπρακτη στήριξή του από την Πολιτεία, με ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση!
Η διευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου, καλωσόρισε τους γονείς των παιδιών, τους αυτοδιοικητικούς και τον απλό κόσμο και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Αφού ευχήθηκε σε όλους «καλή χρονιά», σημείωσε: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργάνωσε αυτή τη μικρή γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Από εμάς, ευχές για ένα όμορφο 2015!».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης, παίρνοντας το λόγο, είπε: «Εμείς, απ’ την πλευρά του Δήμου, ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά! Ο δήμαρχος, λόγω πυρετού, απουσιάζει, όπως γνωρίζετε. Ό,τι καλύτερο, εύχομαι, το 2015 και πιο δημιουργικό!». Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας, Αναστάσιος Αδρακτάς, ευχήθηκε «καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα και ό,τι καλύτερο!», ενώ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, Παναγιώτης Φαρμάκης, «χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά! Καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό έργο που κάνετε! Έχει αντίκρισμα στην κοινωνία μας. Καλή χρονιά στα παιδιά, καλή δύναμη και στους γονείς και σ’ όλους!».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γρηγορία Μιχαλακοπούλου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ευχήθηκε «χρόνια πολλά και μια καλή χρονιά!», σημειώνοντας με συγκίνηση: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια! Τις δασκάλες μας εδώ, όπως άλλωστε έχω ευχαριστήσει ξανά!
Αυτή η χρονιά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, κι εμείς, οι γονείς, που έχουμε μια πορεία μπροστά μας, να έχουμε υπομονή και κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Και όσοι μπορούν και μας βοηθάνε, να είναι καλά!».
Το φλουρί έτυχε στην προϊσταμένη του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου! Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε πλούσιο και γευστικό κέρασμα, που για μια ακόμη φορά, ήταν προσφορά του κρεοπωλείου του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου!
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Χρονόπουλος, όπως και η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Βιβή Παντελάκη και η σχολική σύμβουλος, Θεοφανία Σιούτη.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** 12ετή κάθειρξη σε πρώην δημοτικό υπάλληλο για διευκόλυνση εξόδου από την Ελλάδα αλλοδαπών         
      
Χθες από το μονομελές εφετείο κακουργημάτων Καλαμάτας
 Σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας πρώην δημοτικός υπάλληλος, Δήμου της Αττικής, εργαζόμενος στο εκεί Τμήμα Αλλοδαπών, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόου τρίτης χώρας, μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Με 16μηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ, αλλά και με τριετή αναστολή, τιμωρήθηκε ερήμην ένας αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος επιχείρησε χρησιμοποιώντας διαβατήριο με άλλα στοιχεία από τα δικά του να ταξιδέψει στη Βρετανία, μαζί με τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την ακροαματική διαδικασία, η Αστυνομία το 2013 είχε πληροφορίες για την ύπαρξη κυκλώματος στο αεροδρόμιο Καλαμάτας που διευκόλυνε, με πλαστά έγγραφα, αλλοδαπούς να απομακρυνθούν από την Ελλάδα.
Στις 27 Αυγούστου υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε έλεγχο εισιτηρίου, που είχε εκδοθεί στο όνομα του κατηγορουμένου, επειδή θυμήθηκε πως είχε ξαναθεωρήσει στο παρελθόν αντίστοιχο.
Στις 17 Αυγούστου ένας Σύρος υπήκοος είχε ταξιδέψει προς τη Γερμανία με διαβατήριο στο όνομα του κατηγορούμενου, ενώ στις 27 Αυγούστου ο Σύρος που συνελήφθη μαζί με τον πρώην δημοτικό υπάλληλο, χρησιμοποιούσε διαβατήριο με στοιχεία Έλληνα και τη δική του φωτογραφία στο διαβατήριο.
Στο αυτοκίνητο του Έλληνα κατηγορουμένου είχε βρεθεί μία βαλίτσα και ένα σακ βουαγιάζ, για τα οποία αυτός υποστήριξε πως ήταν δικά του, ενώ στο σακ βουαγιάζ βρέθηκαν στοιχεία του Σύρου. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου έκανε λόγο για αοριστία στο κατηγορητήριο, ενώ ο πελάτης του ανέφερε ότι στις 17 και 18 Αυγούστου έκανε διακοπές με τη σύζυγό του στη Βόρεια Εύβοια και, ως εκ τούτου, δεν ήταν στην Καλαμάτα για να συνοδεύει τους αλλοδαπούς, να τους παραδίδει το θεωρημένο εισιτήριο και να αποχωρεί.
Υποστήριξε πως ήθελε να ταξιδέψει ο ίδιος στη Βρετανία, στις 27 Αυγούστου, προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικό του πρόσωπο, ώστε να τον βοηθήσει στην αναζήτηση χρημάτων για το ξεκίνημα δουλειάς στη Βρετανία, αφού το ψητοπωλείο που διατηρούσαν η αδελφή του με το γαμπρό του στον Άλιμο και συμμετείχε και αυτός, δεν πήγαινε καλά.
Όμως, τόσο οι ισχυρισμοί του όσο και η προσπάθεια του συνηγόρου του να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστήριο. 

*** Απόγευμα Κυριακής η ορκωμοσία του Γιώργου Τσώνη και των νεοεκλεγέντων στο Δ.Σ. Μεσσήνης          
     
Την Κυριακή το απόγευμα, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν επίσημα χθες με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης του Εκλογοδικείου.
Σύμφωνα με αυτή, η πλειοψηφία του νέου Δ.Σ. θα αποτελείται από τους: Αναστ. Πουλόπουλο (Δ.Ε. Βουφράδος), Ηλία Πετρόπουλο και Σπ. Κρασσακόπουλο (Δ.Ε. Αίπειας), Κων. Μπουρίκα και Νικ. Χονδρό (Δ.Ε. Ανδρούσας), Κων. Γεωργακόπουλο και Διον. Σταθόπουλο (Δ.Ε. Ιθώμης), Αριστομ. Αδαμόπουλο και Γεωργία (Γωγώ) Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου (Δ.Ε. Αριστομένους), Νικ. Ξαρχάκο (Δ.Ε. Πεταλιδίου), Κων. Τσάμη, Νικ. Ξενογιάννη, Χρ. Καρύδη, Δημ. (Τζίμη) Αναγνωστόπουλο, Χρ. Χριστόπουλο, Ανδ. Τράκα, Νικ. Κοτταρίδη, Αντ. Νικολόπουλο και Γιαννούλα (Γιάννα) Μυστριώτη (Δ.Ε. Μεσσήνης).
Στη μείζονα μειοψηφία θα συμμετέχουν οι: Νικ. Φύκιρης (Δ.Ε. Πεταλιδίου), Γ. Παπαδόπουλος (Δ.Ε. Ανδρούσας), Γ. Δαβίλλας (Δ.Ε. Ιθώμης), Αναστ. Παπαγεωργίου (Δ.Ε. Αριστομένους), Παν. Γιαννόπουλος (Δ.Ε. Πεταλιδίου), Στ. Αναστασόπουλος, Γ. Αθανασόπουλος και Αναστ. (Σάκης) Βλαχοδημητρόπουλος (Δ.Ε. Μεσσήνης).
Στο Δ.Σ. συμμετέχουν, επίσης, από την α΄ ελάσσονα μειοψηφία οι Δημ. Σαμπαζιώτης, Αθαν. Αλεβίζος, Γ. Γρουσουζάκος και από τη β΄ ελάσσονα μειοψηφία ο Κων. Αποστολόπουλος.
Απόντες, σε σχέση με το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι οι Σπ. Κοντοθανάσης (Δ.Ε. Βουφράδος), Ηλίας Πατσιώτης (Δ.Ε. Τρικόρφου), Κων. Μαλιώτης (Δ.Ε. Αίπειας), Χαρ. Μακρής (Δ.Ε. Ανδρούσας), Αναστ. Ηλιόπουλος (Δ.Ε. Ιθώμης), Ι. Μπρατσιάκος (Δ.Ε. Αριστομένους), Δημ. Γαλιάτσος (Δ.Ε. Πεταλιδίου), Ελένη Τσέλιου – Μουρούφα, Νικ. Δουρούμης, Ι. Τσούσης, Νικ. Κωνσταντέλος, Βασ. Σαραντόπουλος και Αλεξ. Τσοπανάκης (Δ.Ε. Μεσσήνης).
Χθες το μεσημέρι, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, βρέθηκε ο έως προχθές το μεσημέρι δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τους Ελένη Τσέλιου – Μουρούφα, Αναστ. Ηλιόπουλο και Σάκη Βλαχοδημητρόπουλο, προκειμένου να μελετήσουν την απόφαση του Εκλογοδικείου που είχε μόλις αναρτηθεί. Ο κ. Αναστασόπουλος επιφυλάχθηκε των όποιων ενεργειών, αφού οι νομικοί του σύμβουλοι μελετήσουν τη εν λόγω απόφαση.   Χ.Χ.
~ Δείτε εδώ βίντεο και φωτογραφίες από τα Πανηγύρια του Γιώργου Τσώνη 

***Ύποπτο πλοίο για λαθρεμπορία τσιγάρων στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 
Ερευνάται πιθανότητα λαθρεμπορίας τσιγάρων σε πλοίο με μηχανική βλάβη έξω από το Πεταλίδι Μηχανική βλάβη παρουσίασε τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης το φορτηγό πλοίο «YONG GI», σημαίας Σιέρρα Λεόνε, στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του λιμενικού καταφυγίου Πεταλιδίου. Ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, που είχε αγκυροβολήσει στη συγκεκριμένη περιοχή, ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο ότι λόγω καιρικών συνθηκών παρουσιάστηκε βλάβη στο πηδάλιο και γίνονταν προσπάθειες αποκατάστασης από το πλήρωμα. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου, με έξι αλλοδαπούς να επιβαίνουν σε αυτό, κενό φορτίου και ανέμενε διαταγές. Από τη Λιμενική Αρχή Καλαμάτας απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα. Το πλοίο αφού χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο προς πλεύση ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας και συνελήφθει ο πλοίαρχός του με την κατηγορία της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο και θα οδηγηθεί σήμερα στο Αυτόφωρο. Το πλοίο ερευνάται αν έχει εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως “τσιγαράδικο” αν και βρέθηκε κενό φορτίου. Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προβεί σήμερα ο κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας Παν. Μποτίνης. Χ.Χ. - 

*** Τι γίνεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τριφυλία;

Εδώ και δύο μήνες, από τις 7 Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχει λάβει απόφαση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με αυτή, ο Δήμος θα εφάρμοζε Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Για τη χωροθέτηση (θα) πρότεινε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να αξιολογήσουν 6 θέσεις και ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο θα επέλεγε τη μία για την εγκατάσταση της Μονάδας. Επίσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε με εκείνη την απόφαση, θα έκλεισε άμεσα ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών, την Πρωτοχρονιά θα έκλεινε και ο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων, θα μεταφέρονταν όλα (!) τα σκουπίδια στην παράνομη χωματερή της Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι, και θα ξεκινούσαν διαδικασίες αποκατάστασης σε Φιλιατρά – Γαργαλιάνους. Παράλληλα, θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες εγκατάστασης της Μονάδας στο χώρο που θα είχε επιλεγεί. Αυτά, αφενός, για να γλιτώσει ο Δήμος τα πρόστιμα από την Ε.Ε. και, αφετέρου, για να επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων. Δύο μήνες μετά, όμως, ακόμα δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο της Περιφέρειας για αυτοψία στους 6 προτεινόμενους χώρους. Αν η ταχεία και άμεση εκκίνηση των διαδικασιών, για την αυτοψία πρώτα  των χώρων, ισούται με δύο μήνες (και βλέπουμε), καταλαβαίνει κανείς πότε – αν ποτέ γίνει – «θα» ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και «θα» εγκατασταθεί η Μονάδα… Πότε, άραγε; Η.Γ. - 

*** Εκλογικές υποθέσεις…

Σύμφωνα με το χθεσινό ΒΗΜΑτοδότη, προχθές το μεσημέρι ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Κ. Πουλάκης, εκλήθη στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους δε γνωρίζουν, ο κ. Πουλάκης είναι μαθηματικός, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ, αρμοδιότητα που πήρε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, και ο άνθρωπος που τούτες τις ημέρες βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς καμία εισαγωγή, ο κ. Τσίπρας ρώτησε το στενό συνεργάτη του τις ως εκείνη την ώρα εκτιμήσεις του για τα ποσοστά των κομμάτων. Ο κ. Πουλάκης άνοιξε αμέσως τα χαρτιά του (που προέρχονται από ένα σωρό δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα). Είπε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. αυξήθηκε μερικώς σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Η εκτίμησή του είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34,7% και η Ν.Δ. το 28,9%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, είπε. Ο κ. Τσίπρας τον άκουγε με... θρησκευτική προσοχή και ρώτησε για το τρίτο κόμμα. Η εκτίμηση του κ. Πουλάκη ήταν ότι για την τρίτη θέση παλεύουν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, του εξήγησε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν εκδηλώνονται στις δημοσκοπήσεις, συνεπώς ενδεχομένως να έχει ισχυρότερο προβάδισμα απ’ ό,τι έχει το Ποτάμι. Παρά ταύτα, του υπενθύμισε ότι στις δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση «τι ψήφισες στις ευρωεκλογές;», η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ένα 6%, που απέχει πολύ από το 9,8% που την ψήφισε. Για την τέταρτη θέση (11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση) παλεύουν, κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το ΚιΔηΣο του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται (σύμφωνα πάντοτε με την εκτίμηση των συριζαίων) στο 2,9%. Το ίδιο ποσοστό δίνεται και στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου. Έγινε, τέλος, και εκτίμηση για τις έδρες που μπορεί να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 34,7% και με την προϋπόθεση ότι και τα δύο κόμματα (των Παπανδρέου και Καμμένου) θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η εκτίμηση ήταν... 149 έδρες. Α.Π. - 

***  Αυτοκίνητο μπήκε σε σπίτι στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 

  Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι αυτοκίνητο κάτω από άγνωστες συνθήκες κατέληξε σε μάντρα σπιτιού στην οδό Ευαγγελιστρίας. Μετά την πρόσκρουση με τη μάντρα το αυτοκίνητο σταμάτησε σε τοίχο του ίδιου σπιτιού. - 

***  Αγάπη, συγκίνηση και αισιοδοξία στην πίτα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών! (φωτογραφίες)          
        
 
Με αισθήματα αγάπης, σεβασμού, συγκίνησης και αισιοδοξίας πλημμύρισε το απόγευμα της Τετάρτης ο φιλόξενος και ζεστός χώρος των εγκαταστάσεων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, κατά τη διάρκεια της όμορφης γιορτής που πραγματοποιήθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων!
  Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών λειτουργεί από το 2005, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες τους και να αποκτήσουν αυτονομία. Είναι ανοιχτό στην κοινωνία και επιτελεί, με σεβασμό και κατανόηση, σημαντικό έργο.
Πολύτιμοι βοηθοί και συμπαραστάτες στα παιδιά και τους γονείς, οι δασκάλες του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου και Ελένη Λεβεντάκη, οι οποίες με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται πλήρως στα παιδαγωγικά και λειτουργικά τους καθήκοντα με ευαισθησία, σεβασμό και κατανόηση, παράγοντας σημαντικό έργο!
Οι δε γονείς είναι διαρκώς δίπλα στα παιδιά τους και το σχολείο, στηρίζοντας ενεργά τη λειτουργία του, ενώ αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως αυτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας!
Βεβαίως, το σχολείο αντιμετωπίζει και προβλήματα, τα οποία προσπαθούν οι δασκάλες, με τους γονείς και τη στήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων να επιλύουν, ωστόσο καθίσταται αναγκαία η έμπρακτη στήριξή του από την Πολιτεία, με ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση!
Η διευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου, καλωσόρισε τους γονείς των παιδιών, τους αυτοδιοικητικούς και τον απλό κόσμο και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Αφού ευχήθηκε σε όλους «καλή χρονιά», σημείωσε: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργάνωσε αυτή τη μικρή γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Από εμάς, ευχές για ένα όμορφο 2015!».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης, παίρνοντας το λόγο, είπε: «Εμείς, απ’ την πλευρά του Δήμου, ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά! Ο δήμαρχος, λόγω πυρετού, απουσιάζει, όπως γνωρίζετε. Ό,τι καλύτερο, εύχομαι, το 2015 και πιο δημιουργικό!». Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας, Αναστάσιος Αδρακτάς, ευχήθηκε «καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα και ό,τι καλύτερο!», ενώ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, Παναγιώτης Φαρμάκης, «χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά! Καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό έργο που κάνετε! Έχει αντίκρισμα στην κοινωνία μας. Καλή χρονιά στα παιδιά, καλή δύναμη και στους γονείς και σ’ όλους!».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γρηγορία Μιχαλακοπούλου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ευχήθηκε «χρόνια πολλά και μια καλή χρονιά!», σημειώνοντας με συγκίνηση: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια! Τις δασκάλες μας εδώ, όπως άλλωστε έχω ευχαριστήσει ξανά!
Αυτή η χρονιά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, κι εμείς, οι γονείς, που έχουμε μια πορεία μπροστά μας, να έχουμε υπομονή και κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Και όσοι μπορούν και μας βοηθάνε, να είναι καλά!».
Το φλουρί έτυχε στην προϊσταμένη του σχολείου, Γεωργία Αλεξανδροπούλου! Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε πλούσιο και γευστικό κέρασμα, που για μια ακόμη φορά, ήταν προσφορά του κρεοπωλείου του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου!
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Χρονόπουλος, όπως και η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Βιβή Παντελάκη και η σχολική σύμβουλος, Θεοφανία Σιούτη.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Τώρα το Facebοok και στην εργασία

Το «Facebook at work» η νέα υπηρεσία που έρχεται στο προσκήνιο, για επαγγελματίες, στελέχη και εργαζόμενους εταιρειών που στόχο έχει τη διευκόλυνση της μεταξύ τους επικοινωνίας. Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον κίνδυνο απώλειας σημαντικών μηνυμάτων λόγω κάποιας ενδεχόμενης υπερφόρτωσης του ηλεκτρονικού δικτύου. Το νέο υπο-δίκτυο, που έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες υπηρεσίες και εταιρικά κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn και το Yammer της Microsoft, είναι πλέον ανοικτό για πειραματισμό από ορισμένες μη κατονομαζόμενες εταιρίες, που δήλωσαν ότι θέλουν να το δοκιμάσουν σε πιλοτική βάση. Η αποκαλούμενη υπηρεσία «Facebook at Work» θα είναι μια αυτόνομη εφαρμογή με δική της ιστοσελίδα, που μπορεί να βρει κανείς από ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών (app store). Ο λογαριασμός ενός χρήστη στο Facebook at Work θα είναι τελείως ξεχωριστός από τον προσωπικό λογαριασμό του στο κυρίως Facebook. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, θα είναι ασφαλείς και προσβάσιμες μόνο από τους ίδιους. Πηγή:  www.skai.gr  . - 

***  Εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υλοποιεί την Πράξη με τίτλο «Εκπαίδευση και πιστοποίηση ανανηπτών στη βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ενημέρωση - ευαισθητοποίηση πληθυσμού», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 13). Αντικείμενο της πράξης είναι η εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.ΠΑ) επαγγελματιών υγείας, μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων, προκειμένου να καταστούν αυτοί ικανοί να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής που συμβαίνουν είτε ενδονοσοκομειακά είτε εκτός του νοσοκομειακού χώρου, η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ανανηπτών, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη χρησιμότητα των γνώσεων γύρω από τις τεχνικές Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Πράξης προβλέπεται η διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε 8 πόλεις της Ελλάδος και η υλοποίηση Κλινικών Φροντιστηρίων στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή. Η μία εκ των προαναφερόμενων ημερίδων έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα κατά την 30ή Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρες 11.00 – 13.30, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ τα Κλινικά Φροντιστήρια αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου. Τα Κλινικά Φροντιστήρια θα περιλαμβάνουν 2 τμήματα των 18 θέσεων το καθένα (σύνολο εκπαιδευομένων: 36). Οι συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς την παρακολούθηση, θα λάβουν πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC). Τα Κλινικά Φροντιστήρια είναι δωρεάν για όλους τους εκπαιδευόμενους. - 

***  Νέα Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή «Οδύσσειας του Διαστήματος» 

Την «Οδύσσεια του Διαστήματος» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕΚ, στις 9.15 το βράδυ. Το έργο, αποτέλεσμα σκληρής εργασίας δύο τετραπέρατων ανθρώπων, του Stanley Kubrick και του Arthur Clarke, αποτελεί ένα επικών διαστάσεων φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στην πορεία του ανθρώπινου γένους μέσα στο χώρο και το χρόνο. Το υπαρξιακό αίνιγμα, η μοναξιά και η μηδαμινότητα του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν, το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, τέθηκαν για πρώτη φορά με τέτοια βαθύτητα σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία έτσι κι αλλιώς εντυπωσίασε με την υπερσύγχρονη αισθητική και το κινηματογραφικό της στυλ, ενώ ο ήχος, όσο και η μουσική, αποτελούν τα βασικά αφηγηματικά της μέσα. Έχει, δε, ψηφιστεί και καταχωριστεί επανειλημμένως ανάμεσα στις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Είσοδος: 4 ευρώ/ ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. - 

***  Άψογα ντυμένο το σκιάχτρο! (φωτογραφία)           
      
Στο Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο, δίπλα ακριβώς στην Τέντα, είναι ένας δημοτικός λαχανόκηπος.
Αυτό που είναι καταπληκτικό – πέραν της ιδέας – είναι το εικονιζόμενο σκιάχτρο για τα πουλιά. Άψογη κατασκευή, άψογο και γουστόζικο ντύσιμο.   Μπράβο σ’ αυτούς που το έφτιαξαν!   Ω. 

*** Οδηγίες για αποδοτικές καλλιέργειες από το Δήμο Καλαμάτας           
     
Εκτός από τις ειδήσεις της καθημερινότητας, το γραφείο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας εγκαινίασε (;) μία ακόμα πρακτική επικοινωνία με τους πολίτες: παρέχοντάς τους συμβουλές για προϊόντα των οποίων η καλλιέργεια είναι αποδοτική οικονομικά.
Έτσι, χθες, είχαμε μια πρώτη παρουσίαση του φραγκόσυκου. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο φρούτο είναι εύγευστο, με καλή τιμή στην αγορά. Φραγκοσυκιές φύονται σε πολλά χωράφια, πολλές φορές τυχαία. Ορισμένοι αγρότες, όμως, δεν αρκούνται σ’ αυτό, αλλά εγκαθιστούν σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας οργανωμένες καλλιέργειες φραγκοσυκιάς, όπως αυτή που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας.
Φαίνεται πως δε χρειάζεται να αναζητούμε νέες καλλιέργειες, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε και αναδείξουμε, αυξάνοντας τον όγκο παραγωγής, καλλιέργειες που δίδουν προϊόντα τα οποία ήδη διαθέτουμε και ζητεί η αγορά, αντί να τα εισάγουμε.
Αυτά γράφει το δελτίο Τύπου, και με τη σειρά μας συμφωνούμε απολύτως!
Α.Π. 
 
***   Ρακετοπόλεμος: Να δούμε ποιος θα βρει το δίκιο του...          
      
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο πρόεδρός του Χάρης Βγενής δηλώνουν ότι έχουν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το ΥΕΝ για την κατασκευή σε χώρο του προλιμένα εγκατάστασης για ξυλορακέτες, ο Δήμος Καλαμάτας «σηκώνει τα χέρια ψηλά» και ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει τίποτα, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή της παραλίας «ξεσκονίζουν» τους νόμους και ψάχνουν στη «Διαύγεια» για να βρουν πότε και εάν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση. Να δούμε ποιος θα βρει στο τέλος το δίκιο του...    Α.Π.  
 
*** Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα          
     
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 17/1/2015 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος στο μεγαλύτερο διάστημα των νυχτερινών ωρών, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με αραιές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Αυξημένες νεφώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες, κυρίως προς το τέλος της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

***  Η διαδικασία ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ         
     
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, έως τις 31 Μαρτίου θα είναι δυνατή τόσο η ηλεκτρονική ανανέωση των δελτίων ανεργίας, όσο και μέσω της μετάβασης των ενδιαφερομένων στα τοπικά ΚΠΑ2 της περιοχής τους.
Από την 1η Απριλίου όμως και μετά, θα παραμείνει εν ισχύ μόνο η ηλεκτρονική διαδικασία. Εκτός της συγκεκριμένης παροχής θα είναι μόνο οι άνεργοι που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας, όσοι λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνια ανέργων και το βοήθημα για τους αυτοτελής και ανεξάρτητα απασχολούμενοι.
Οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του Οργανισμού μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, στις νέες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας τα εξής «βήματα»:
1)  Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από οποιονδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης και στη συνέχεια,
2)   Επιλέγουν το πεδίο «e-Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους. κατέβάστε εδώ τον αναλυτικό οδηγό του ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική ανανέωση
  Στην περίπτωση που υπάρχουν εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, να μην έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού, μπορούν να προσέλθουν σε οποιαδήποτε υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να πιστοποιηθούν και να παραλάβουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης.
Με τον τρόπο αυτό οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, θα μπορούν στο εξής να ανανεώνουν με ευκολία τα δελτία ανεργίας, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών πριν ή πέντε ημερών μετά την ημερομηνία της υποχρεωτικής ανανέωσής τους.
Επίσης, όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας. Στο επόμενο διάστημα θα καταργηθεί η ανάγκη έκδοσης κλειδαρίθμου για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και πλέον οι άνεργοι θα μπορούν χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού να χρησιμοποιούν τους κωδικούς του Taxisnet   www.dikaiologitika.gr .-  

*** Απαιτείται άμεσα παραγωγική ανασυγκρότηση στη Μεσσηνία          
     
Τώρα που η εκλογική περίοδος, αν και σύντομη, βρίσκεται στην κορύφωσή της, είναι καιρός τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας να μας εξηγήσουν λεπτομερώς πώς σκέφτονται να οδηγήσουν τη Μεσσηνία στο δρόμο της ανάπτυξης.
Τα πράγματα είναι δύσκολα κι αυτό επιβεβαιώνεται σε κάθε σοβαρή συζήτηση που γίνεται, όπως και στα στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να αντιμετωπίσει τον παραγωγικό ζουρλομανδύα που ισχύει με ένα σχέδιο παραγωγικής ανάταξης, με βάση τα μακροπρόθεσμα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
Η Μεσσηνία έχει υποστεί καταστροφές, όμως μπορεί να προωθήσει ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα με διακριτή ταυτότητα, μπορεί να ενισχύσει τον επισκευαστικό τομέα, μπορεί να στηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό και να προωθήσει εργασίες ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων.
Στη θέση μιας άφρονης - ποσοτικής επέκτασης του οικιστικού τομέα, μπορεί να δημιουργήσει έναν τομέα συνολικής διαχείρισης και αποκατάστασης κτηριακών συνόλων. Μπορεί να «επενδύσει» στο τοπίο (δασικό, παραλιακό, αστικό), ενισχύοντας την εσωτερική και διεθνή επισκεψιμότητά του.
Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε η συζήτηση που είχαμε χθες με δύο επιχειρηματίες οινοποιούς, με πετυχημένη δράση στο χώρο τους, τον Γιάννη Τσαβολάκη (BIOVIN) και τον Βαγγέλη Ξυγκώρο (ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ). Αιτία, η είδηση ότι ακόμη και το κρασί περιόρισαν οι Έλληνες τα τελευταία πέντε έτη, καθώς η κρίση μείωσε το εισόδημά τους, ενώ πολλοί αντικατέστησαν το εμφιαλωμένο με το χύμα λόγω κόστους.
Ειδικότερα, σε πτωτική τροχιά κινείται η εγχώρια αγορά οίνου, καθώς την τελευταία πενταετία τόσο η παραγωγή όσο και η εγχώρια κατανάλωση οίνου κατέγραψαν μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ICAP Group.

Ο κ. Τσαβολάκης δεν αμφισβήτησε τα παραπάνω στοιχεία, σχολιάζοντας ότι στην εταιρεία του, αν η ετήσια παραγωγή που πουλάει είναι υποθετικά 500 τόνοι κρασί, μόνο οι 20 από αυτούς καταναλώνονται από τις εμφιαλωμένες ετικέτες που κυκλοφορεί στην αγορά: «Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, είμαστε μια χώρα που στο χώρο της οινοποιίας δεν παράγει παρά μόνο την πρώτη ύλη, κι αυτή με πολλά προβλήματα, αφού μέχρι πρόσφατα έβαζαν τους αγρότες και ξερίζωναν τα αμπέλια τους. Όλα τα υπόλοιπα (φιάλες, φελούς) πρέπει να τα εισάγουμε, κάτι που μας αναγκάζει να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε καμία περίπτωση την Ιταλία ή την Γαλλία, για να μιλήσω μόνο για χώρες της Ευρώπης. Κι όμως, η ποιότητα των αμπελώνων μας είναι εξαιρετική λόγω των εδαφολογικών χαρακτηριστικών που έχουμε. Αν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή του κρασιού, το Μπορντό στη Γαλλία, και δει πού παράγεται το γαλλικό κρασί, μάλλον θα τον πιάσει θλίψη. Εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κι όμως, στην αγορά, εκεί που κρίνονται όλα, συμβαίνει το αντίθετο».
Πάντως, ο κ. Τσαβολάκης σημείωσε ότι η εταιρεία του, παρά την αδιαφορία του κράτους στην προώθηση του ελληνικού κρασιού, χρόνο με το χρόνο βελτιώνει τις πωλήσεις της, χάρις στην ποιοτική αξία των προϊόντων της. Κι αυτό γίνεται χωρίς σχεδόν καμία διαφήμιση, αλλά από στόμα σε στόμα. «Πολλοί άνθρωποι που πρωτοπίνουν το κρασί μας, δείχνουν ενδιαφέρον και ψάχνουν να το βρουν», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος από την «ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ». Βέβαια, όπως μας ξεκαθάρισε από την αρχή, η τάση για μεγαλύτερη κατανάλωση «χύμα» κρασιού και όχι εμφιαλωμένου υπήρχε στο Μεσσήνιο, αλλά και στον Έλληνα καταναλωτή, πριν από την κρίση: «Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν πηγαίνουμε σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο, πρώτα ψάχνουμε να βρούμε κρασί εκτός τιμοκαταλόγου. Έτσι οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν τους λεγόμενους ασκούς, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι η ποιότητά τους είναι υποδεέστερη. Αν σ' αυτό προσθέσετε και την κρίση των τελευταίων χρόνων, το φαινόμενο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις».
Από εκεί και πέρα, βέβαια, το κλασικό ερώτημα είναι γιατί το ελληνικό κρασί, αν και άριστο ποιοτικά, δεν έχει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά. Ο κ. Ξυγκώρος είναι αφοπλιστικός: «Χωρίς καμία δόση υπερβολής, θεωρώ ότι στο λευκό και ροζέ οίνο η χώρα μας είναι μέσα στην πρώτη τριάδα, αν συνδυάσει κάποιος την ποιότητα με την αξία του προϊόντος. Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική κακοδιοίκηση “έχει χτυπήσει” και τον κλάδο μας. Επί της ουσίας, είμαστε μόνοι μας, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Κι όταν αυτό έγινε περιστασιακά, ο τρόπος ήταν εντελώς λανθασμένος. Αποτέλεσμα να “ματώνουμε” να προωθήσουμε το προϊόν μας. Σκεφθείτε ότι σε μια έκθεση στην Ελβετία το 2006 οι κάτοικοι της χώρας δε γνώριζαν ότι η Ελλάδα παράγει κρασί! Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο για την προώθηση του προϊόντος μας. Εμείς, ως εταιρεία, επενδύουμε στην ποιότητα, ανοίγουμε το προϊόν μας στις ξένες αγορές και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας».
  Στοιχεία
Όπως ανέφεραν στελέχη της ICAP Group σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς, «η εγχώρια κατανάλωση οίνου (όπως ακριβώς και η παραγωγή) παρουσιάζει σημαντικές ετήσιες διακυμάνσεις και εναλλαγές. Επομένως, θεωρείται πιο αντικειμενική η σύγκριση με βάση το μέσο όρο ανά πενταετία.
Την τελευταία πενταετία η μέση ετήσια κατανάλωση οίνου διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξεως των 3.000 εκατόλιτρων, μειωμένη κατά 9% περίπου συγκριτικά με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Σε ετήσια βάση η εγχώρια κατανάλωση οίνου την περίοδο 2012/13 σημείωσε μικρή αύξηση (4%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη οινική περίοδο».
Από το συνολικό μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης οίνου, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν ένα ποσοστό κοντά στο επίπεδο του 40% στην παρούσα φάση, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί σε χύμα κρασί (περιλαμβανομένων και των συσκευασιών σε ασκούς).
Αναφορικά με τις εισαγωγές, το θετικό είναι ότι τα κρασιά εγχώριας παραγωγής καλύπτουν τη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα το βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης και συγκεκριμένα μεταξύ 5% και 8%.
Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται υποχώρηση των εξαγωγών οίνου μετά το 2010, με το βαθμό εξαγωγικής επίδοσης να διαμορφώνεται σε περίπου 11% την περίοδο 2011-12 και σε 9,6% την περίοδο 2012-13.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  «Γερασμένο» το εκλογικό σώμα στη Μεσσηνία         
      
9.293 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με το 2009
Πλέον του 20% είναι μεγαλύτερο από 71 ετών, ενώ περίπου οι μισοί είναι πάνω από 60 ετών
Με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει ένα «δώρο» στους λάτρεις των στατιστικών, παρουσιάζοντας την κατανομή και τις μεταβολές του εκλογικού σώματος σε αριθμούς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Κατά την Ε' Αναθεώρηση του 2014 το εκλογικό σώμα αποτελείται από 96.772 άνδρες και 101.210 γυναίκες, κάτι που σημαίνει σύνολο 197.982 ψηφοφόρων. Μεταβολές ως προς τη σύνθεση είχαμε μεταξύ των εκλογών του 2012 και της τελευταίας καταγραφής πληθυσμού. Ειδικότερα, οι άνδρες ήταν 99.244, γεγονός που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 2.472 και οι γυναίκες 103.368, που μεταφράζεται σε μείωση 2.158. Στο σύνολο ο εκλογικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 4.630 ψηφοφόρους.
Μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση, αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με το 2009. Στις εκλογές εκείνου του έτους ο πληθυσμός των ανδρών ήταν 101.343, μείωση το 2014 κατά 4.571 και των γυναικών 105.932, μείωση κατά 4.722. Ο συνολικός αριθμός φτάνει στους/στις 9.293. Η Μεσσηνία, δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία έχασε περίπου 10.000 ψηφοφόρους.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά είναι 2.038 άνδρες και 1.997 γυναίκες, που μεταφράζεται σ’ ένα σύνολο 4.015 ψηφοφόρων. Βεβαίως, το συγκεκριμένο θα ήταν μεγαλύτερο, αν το υπουργείο δεν κωλυσιεργούσε (σ.σ. σκόπιμα;) και έδινε το "πράσινο φως" για να ψηφίσουν 100.000 νέοι και νέες 18 ετών σε όλη την Ελλάδα.
Η ηλικιακή κατανομή του εκλογικού σώματος στη Μεσσηνία έχει ως εξής: 18 έως 23 ετών- 11.081, 24 έως 29- 13.157, 30 έως 35- 15.993, 36 έως 41-15.603, 42 έως 47- 16.882, 48 έως 53- 17.338, 54 έως 59- 18.208, 60 έως 65 17.336, 66 έως 70 -14.993 και 71+ -57.541.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία, μειωμένο κατά 26.210 άτομα θα είναι το εκλογικό σώμα σε σχέση με εκείνο των βουλευτικών εκλογών του 2009, ενώ περίπου το 1/5 όσων θα κληθούν στις κάλπες είναι άνω των 71 ετών, οι οποίοι δεν υποχρεώνονται από το νόμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επίσης, το 1/3 του εκλογικού σώματος έχει ξεπεράσει τα 60, ενώ η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα είναι από 42-47 ετών (1.003.743 ψηφοφόροι).
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ψηφίσουν ή, σωστότερα, θα κληθούν να ψηφίσουν -η αποχή προβλέπεται αυξημένη καθώς δε δόθηκε χρόνος ώστε να γίνουν αιτήσεις ετεροδημοτών- 9.808.760 άτομα (4.747.883 άντρες και 5.060.877 γυναίκες), ενώ το 2009 το εκλογικό σώμα αποτελούνταν από 9.834.970 άτομα. Στους εκλογικούς καταλόγους των βουλευτικών εκλογών του 2012 ήταν εγγεγραμμένοι 9.850.802 ψηφοφόροι, ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είχαν ενσωματωθεί τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 273.941 άτομα, εκ των οποίων 224.272 είναι νεαροί, ηλικίας από 18-21 ετών. Οι υπόλοιποι είναι άτομα που τα τελευταία χρόνια έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  OΠΕΚΕΠΕ: 1.053.963 ευρώ σε 2.031 δικαιούχους στη Μεσσηνία

 Σε συνέχεια της από 9/1/2015 ενημέρωσης σχετικά με την πληρωμή της εκκαθάρισης της ενιαίας ενίσχυσης 2014 στο Νομό Μεσσηνίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι μετά την πραγματοποίηση, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, των προβλεπόμενων ελέγχων που έπονται της πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014 και η οποία έγινε στις 22/12/2014, προχώρησε χθες σε νέα πληρωμή, ύψους 23 εκατ. ευρώ, για 38.864 παραγωγούς στο σύνολο της χώρας. Ειδικότερα για το Νομό Μεσσηνίας η πληρωμή ανέρχεται σε 1.053.963 ευρώ και αφορά σε 2.031 δικαιούχους. Αναφορικά με την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2014, που έγινε 8 μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και μετά την πρώτη πληρωμή των δικαιούχων, κατά την οποία 799 εισέπραξαν 525.429,13 ευρώ, θα ακολουθήσει νέα πληρωμή, έπειτα από την υποβολή των ενστάσεων και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Για το σκοπό αυτό το ΥΠΑΑΤ έχει εξασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις, που ανέρχονται σε 126 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τους νόμιμους δικαιούχους. - 

***  Μια πραμάτεια διαφορετική… (φωτογραφία)           
      
Όχι, δε στήθηκε ένα αυτοσχέδιο θεατράκι στη μέση του πεζόδρομου της Αριστομένους…
Όχι, δε θα στηθεί ένα καφενεδάκι με ανάλογες καρέκλες στο χώρο…
Πολύ απλά, μια τσιγγάνα πωλούσε χθες το πρωί τις καρέκλες, και το άγρυπνο μάτι του «Θ» στον… έξω κόσμο, ο δικός μας Στασινός, τις απαθανάτισε!   Α.  

***

***  Η Αθλητική  μας  Εφημερίδα  :

*** Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας έχει ως εξής:
Σε Κωνσταντινούπολη και ΟΑΚΑ δοκιμάζονται οι «αιώνιοι»
3η Αγωνιστική (15-16/1/2015)
5ος Όμιλος
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου  2015
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  61-79 .- ^
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  70-68 .- ^

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου  2015
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 77-58 .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 24-16 , ( 46-33) , 63-42, 77-58 .-
 
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)  65-74  .- ^


LIVE: Παναθηναϊκός - Ζάλγκιρις (1η περίοδος)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Ρεάλ Μαδρίτης 3-0 6
Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1 5
Παναθηναϊκός 2-1 5
Γαλατασαράι 2-1   5
Μπαρτσελόνα 1-2 4
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-2  4
Άλμπα Βερολίνου 1-2  4
Ερυθρός Αστέρας 0-3  3

6ος Όμιλος

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου  2015
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  69-78 .- ^

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015
Φενερμπαχτσέ Ούλκερ (Τουρκία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)  68 -74 .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 22-16 , (36-43) , 52-56 , 68-74 .-
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίζικ (Ουκρανία), Ρόκα (Πορτογαλία), Περούγα (Ισπανία)
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γκάουντλοκ 23 (5), Ζήσης, Μπιέλιτσα 9, Ερντέν, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Σαβάς, Ζόριτς, Βέσελι 13, Σιπάχι 4 (1), Πρέλτζιτς 9 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 4, Ντάνστον 6, Σπανούλης 16 (3), Σλούκας 5 (1), Πρίντεζης 7 (1), Μάντζαρης 5 (1), Κατσίβελης 2, Λαφαγιέτ 6 (2), Ντάρντεν 5 (1), Λοτζέσκι 18 (3).

Μάλαγα (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)  77-84  .- ^

Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)  81-74,(31-35).-^

Ο Σπανούλης... πίκρανε τον Ομπράντοβιτς με τον «δικό» του τρόπο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Ολυμπιακός 3-0 6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0  6
Αναντολού Εφές 2-1  5
Φενερμπαχτσέ Ούλκερ 1-2  4
Νίζνι Νόβγκοροντ 1-2  4
Λαμποράλ Κούτσα 1-2  4
Αρμάνι Μιλάνο 1-2  4
Μάλαγα 0-3  3
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Νοκ άουτ και ο Σκαρλάτος… Αμφίβολος ο Αργυρόπουλος για τον αγώνα με το Λουτράκι

Οικογενειακό δίτερμα και τελειώματα είχε το κυρίως μενού της χθεσινής προπόνησης της Καλαμάτας, που διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο, με τον Νίκο Κουρμπανά να κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του εν όψει της Κυριακάτικης αναμέτρησης με το επικίνδυνο Λουτράκι. Ο έμπειρος τεχνικός δεν υπολογίζει για το συγκεκριμένο παιχνίδι τον τραυματία Τριάντο, ωστόσο στη σχετική λίστα φαίνεται πως ήρθε να συμπεριληφθεί και το όνομα του Βασίλη Σκαρλάτου. Ο έμπειρος αμυντικός ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο ισχίο και χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η επίσκεψή του στο γιατρό της ομάδας. Τα μηνύματα δεν είναι πάντως ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν ότι δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του κ. Κουρμπανά, ο οποίος δεν είχε χθες στα πλάνα του και τον Αργυρόπουλο. Ο τελευταίος είναι εξουθενωμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε τα προηγούμενα 24ωρα και ακολούθησε χαλαρό ατομικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του να κρίνεται ουσιαστικά στο κλείσιμο της προετοιμασίας. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο πολυσύνθετος μεσοεπιθετικός έχει περισσότερες πιθανότητες ώστε να βρίσκεται στην αποστολή. Κανονικά υπολογίζεται ο Κεϊτά, το δελτίο του οποίου εκδόθηκε και είναι χαρακτηριστικό ότι ο 24χρονος μέσος είχε ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα με τα τελειώματα που έκλεισε τη χθεσινή αγωνιστική μέρα. Και η σημερινή προπόνηση θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο, γύρω στις 3.00 μ.μ., ενώ η ολοκλήρωση της προετοιμασίας θα γίνει αύριο νωρίς στον ίδιο χώρο. Δίχτυα(;) σε πρώην του Πανηλειακού Στα μεταγραφικά δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, έχουμε γράψει άλλωστε ότι τα όποια νέα προκύψουν θα είναι από βδομάδα, όμως πληροφορίες από τη γειτονική Ηλεία, που δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο από τους ανθρώπους της Καλαμάτας, θέλουν τη Μαύρη Θύελλα να έχει στο στόχαστρο ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στον Πανηλειακό. (ΠΛΑΙΣΙΟ) «Άρχοντας» ο Γαβρίλης στο Καλαμάτα – Λουτράκι Ανακοινώθηκαν χθες από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας οι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές που ορίστηκαν να διευθύνουν τις κυριακάτικες αναμετρήσεις της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής. Όλοι οι αγώνες του 3ου ομίλου θα διεξαχθούν στις 3.00 μ.μ. μ’ εξαίρεση το Αστέρας Μαγούλας - Αιολικός που θα ξεκινήσει στις 14:30. Όσον αφορά το ματς της Καλαμάτας με το Λουτράκι, που θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο,
διαιτητής ορίστηκε ο κ. Γαβρίλης του Συνδέσμου Αθηνών. Αναλυτικότερα…
Ζακυνθιακός - Αχαϊκή: Νίκας (Μεσσηνίας), Καραλής (Ηλείας), Χαραλαμπόπουλος (Αρκαδίας)
Βύζας - Ερμής Κιβερίου: Ψυχούλας, Παγουράς, Σοφός (Βοιωτίας)
Αστέρας Μαγούλας - Αιολικός: Γκοβέσης, Δημογέροντας (Αρκαδίας), Δουλγεράκης (Αν. Αττικής)
Παναργειακός - Μανδραϊκός: Γκριτσέπης, Τριανταφύλλου, Νίκα (Αρκαδίας)
Παναρκαδικός - ΠΑΟ Βάρδας: Κακρίδης, Πυργάκης, Σπηλιώτης (Κορινθίας)
Καλαμάτα - ΑΟ Λουτράκι: Γαβρίλης, Βασιλάκης, Γούναρης (Αθηνών)
Ν. Μπ. - 

ΠΑΟ... χωρίς Κουτρουμπή και Μέντες στη Νέα Σμύρνη
*** Οι  20  ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού γιά τον αγώνα της Κυριακής  με τον Πανιώνιο που επέλεξε ο Γιάννης Αναστασίου είναι :
Κοτσόλης, Στιλ, Αναγνωστόπουλος, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Σίλντενφελντ, Ταυλαρίδης, Νάνο, Ζέκα, Λαγός, Δώνης, Ντίνας, Πράνιτς, Μπούι, Μπαϊράμι, Ατζαγκούν, Μπεργκ, Καρέλης, Κλωναρίδης και Πέτριτς.
Άφησε  εκτός τους ποδοσφαιριστές  :
Μέντες, Σπυρόπουλος, Μπερίσα , Γιώργο Κουτρουμπής και Σταματάκης , Κότσαρης και οι τραυματίες Σωτήρη  Νίνης και  Μπούρμπος .-

***   «Καμπάνα» αφαίρεσης 6 βαθμών για τον ΟΦΗ από την FIFA
Για χρέος 70.000 ευρώ!
«Καμπάνα» αφαίρεσης 6 βαθμών για τον ΟΦΗ από την FIFA
~ Την Τετάρτη ο ΟΦΗ γλίτωσε την αποβολή από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αλλά μια ημέρα αργότερα, η FIFA τιμώρισε την κρητική ομάδα με αφαίρεση έξι βαθμών για οφειλές προς τον Αλεξάντερ Πέσιτς ύψους μόλις 70.000 ευρώ.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και η ΕΠΟ την κοινοποίησε στην Σούπερ Λιγκ, η οποία είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΦΗ πέφτει στους 14 βαθμούς και στην 16η θέση της βαθμολογίας.
Ο Πέσιτς, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις 13 φορές με τη φανέλα του ΟΦΗ σημειώνοντας ένα γκολ, είχε προφύγει το 2012 στη FIFA που του επιδίκασε το ποσό των 240.000 ευρώ.
Όπως φαίνεται όμως, ο ΟΦΗ δεν τήρησε τον διακανονισμό με τον παίκτη και έτσι η FIFA που είναι πάντα αυστηρή σε τέτοιες υποθέσεις, δεν χαρίστηκε στους κρητικούς.
Τέλος, ακόμα και αν ο ΟΦΗ πληρώσει το ποσό που οφείλει στον παίκτη, δύσκολα θα αλλάξει η απόφαση της FIFA για την αφαίρεση των βαθμών...

***



***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3999   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2301    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 312   video.- 
Σύνολον                                                    8608  βίντεο   .-


https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 3161     https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   342   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    793.  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   298 .- 
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .-   
 *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 358 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ


  *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .-
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πολιτικά Ειδησιογραφία  07 και 08/01/2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/07-08012015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/09-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πολιτική  (οι)   Παρασκευή  09/01/2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/09012015.html  ,-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση   Σάββατο  10  Ιανουαρίου  2015   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/10-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή   11  Ιανουαρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/11-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/10-11-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης 12 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  13  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-
~  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 {ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΕΙΟΡΙΤΗΣ } :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/14-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Πέμπτη  15  Ιανουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/15-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας  , Παρασκευή   16  Ιανουαρίου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/16-2015.html .-
~

   
 
 

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου