ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Επιλογές  Θεμάτων  Τρίτη  19  Αυγούστου  2014  :

  "...Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της Πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." Θουκυδίδης, 460 – 398 πΧ
«Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος» Πυθαγόρας
"...Ποτέ μην αποφεύγεις μια πρόκληση, αλλά μην προσπαθείς να ρίξεις ή να ελέγξεις έναν αντίπαλο με αφύσικο τρόπο. Άσε τους επιτιθέμενους να έρχονται με όποιο τρόπο θέλουν, και ενώσου μαζί τους. Ποτέ μην κυνηγάς τους αντιπάλους. Άλλαξε την κατεύθυνση κάθε επίθεσης και προσπάθησε να βρεθείς πίσω της.

Morihei Ueshiba, 1883-1969, Γιαπωνέζος ιδρυτής του Aikido

Λέων Αμφιπόλεως Ν. Σερρών και Καβάλας

***  Εντυπωσιακός τάφος αποκαλύπτεται στην Αρχαία Αμφίπολη
Χρονολογείται στο 325 – 300 π.Χ.
Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις ανασκαφές στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία 24ωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα 500 περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους 3 μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.
Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την κ. Περιστέρη να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Όπως είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.
Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξυλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.
«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνά μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο που τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα που τραβούσαν βόδια εργασίας. Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τύμβος  Αμφίπολης  Ν. Σερρών

***  Τι είδαν οι αρχαιολόγοι με τη μικροκάμερα στον τύμβο της Αμφίπολης
Το μυστήριο του «ιδιοκτήτη»


 
Με «χειρουργικές» κινήσεις προχωρά η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη χρησιμοποίησε μικροκάμερα για να «δει» στο εσωτερικό του τύμβου, καθώς δύο τοίχοι χωρίζουν τους αρχαιολόγους από την είσοδο σε αυτόν.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τις Σέρρες, κοίταξε με τη μικροκάμερα απο μία εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά τις εισόδου και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί τον ενθουσιασμό για την ανασκαφή.

Ωστόσο, υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής θα μπορέσει να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ήταν ο «ιδιοκτήτης» του τύμβου, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
                            
Καθώς το ενδιαφέρον των τουριστών αυξάνεται, η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον τύμβο Κάστα καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα, προστατεύοντας τις δύο σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.
~ Το ζήτημα στο οποίο διαφωνούν οι αρχαιολόγοι είναι εάν ο τύμβος έχει συληθεί ή όχι. Ορισμένοι επιμένουν ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν έχει υποστεί σύληση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει συλληθεί από τυμβωρύχους, πιθανότατα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.
 ~ Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.
~ Αποκαλύφθηκαν 15 σκαλιά και δύο Σφίγγες, καθώς και μικρό ψηφιδωτό δάπεδο που οδηγεί στην είσοδο.
~ Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου η κάθε μία, εμποδίζουν την είσοδο στον τύμβο.
~ Εκεί υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6-7 μέτρων μεταξύ τους.
Το μυστήριο της Αμφίπολης
- Οι αρχαιλόγοι είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Οι θεωρίες για τον «ιδιοκτήτη» του τύμβου πολλές και καθώς η ανασκαφή προχωρά αναμένεται να λυθούν οι απορίες.
- Πολλοί θεωρούν ότι πιθανώς ο τάφος να ανήκε στον ναύαρχο Νέαρχο, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την Αμφίπολη -αφετερία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- το 334 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη και στον γιο της Αλέξανδρο τον Δ', οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο το 311 π.Χ. έχοντας πρώτα εξοριστεί στην Αμφίπολη. Άλλοι εκτιμούν ότι μία τέτοια μεγαλοπρεπής κατασκευή θα ήταν παράξενη επιλογή.
- Αν και οι πιθανότητες να έχει ταφεί στον τύμβο ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρούνται μικρές -καθώς ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ετάφη στην Αίγυπτο-, ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να πρόκειται για κενοτάφιο προς τιμήν του, μέσα στο οποίο μπορεί να έχουν ταφεί μέλη της οικογένειάς του. Βέβαια, κάποιοι ιστορικοί δεν αποκλείουν η σορός του μεγάλου στρατηλάτη να μεταφέρθηκε κρυφά στη Μακεδονία, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του.
- Άλλοι, πάλι, προτάσσουν ως θεωρία ο τύμβος να ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα που τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη.
Newsroom ΔΟΛ
~** Ενισχύεται η φύλαξη στον τύμβο Καστά, σκεπάστηκαν οι σφίγγες
Συρροή επισκεπτών
Ενισχύεται η φύλαξη στον τύμβο Καστά, σκεπάστηκαν οι σφίγγες
Πίσω από τα δύο αγάλματα βρίσκεται η σφραγισμένη είσοδος του τύμβου
Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις δύο σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.
Οι δύο σφίγγες, που βρέθηκαν ακέφαλες και με κομμένα φτερά, φρουρούν τη σφραγισμένη είσοδο του διαδρόμου που οδηγεί στον κύριο τάφο.
Στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής. Ωστόσο, η πρόσβαση απαγορεύεται και η αστυνομική δύναμη έχει ενισχυθεί.
Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.
Ελπίζουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του τύμβου τις επόμενες εβδομάδες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~**  Αμφίπολη: Απομακρύνονται οι λίθοι από την είσοδο του αρχαίου τάφου
 Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μνημείο
Στο χώρο της ανασκαφής στην Αμφίπολη μεταφέρθηκε το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα με το οποίο θα απομακρυνθούν οι λίθοι που βρίσκονται μπροστά από την είσοδο του αρχαίου τάφου, ώστε να καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
«Σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου» ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών και διαψεύδοντας πληροφορίες περί μεταφοράς των δύο μαρμάρινων σφιγγών.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.
Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση, η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.
Δεδομένα χάρτη©2014 Δεδομένα χάρτη Basarsoft, Google
Δεδομένα χάρτη
©2014 Δεδομένα χάρτη Basarsoft, Google
©2014 Δεδομένα χάρτη Basarsoft, Google
Χάρτης
Χάρτης
Δορυφόρος


 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Αμφίπολη: Απομακρύνονται οι λίθοι από την είσοδο του αρχαίου τάφου«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».
«Δεν έχει βρεθεί τάφος και ταφικός περίβολος τέτοιου μεγέθους. Όλο αυτό το μνημείο δεν στήθηκε για έναν απλό άνθρωπο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκτιμήσεις για το τι μπορεί να κρύβει το μνημείο.
Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

***    Τι κάνει ο Έμπολα στο ανθρώπινο σώμα
Η στρατηγική ενός δολοφόνου
Τι κάνει ο Έμπολα στο ανθρώπινο σώμα
Ο ιός του Έμπολα έχει ασυνήθιστο, μακρόστενο σχήμα. Τα χρώματα της ηλεκτρονιογραφίας δεν είναι πραγματικά.

Ο δολοφόνος πρώτα αφοπλίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μετά επιτίθεται στο κυκλοφορικό και προκαλεί θανατηφόρο αιμορραγία.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Αφρική στη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα που έχει ξεσπάσει από την ανακάλυψη του ιού το 1976.
Πολλά είναι ακόμα άγνωστα για τον «εμπολαϊό του Ζαΐρ» (Zaire ebolavirus), έναν ιό που προκαλεί τρόμο λόγω της ακραίας παθογένειάς του, με τη θνησιμότητα να κυμαίνεται από 90% σε παλαιότερες επιδημίες μέχρι περίπου 56% στο τελευταίο ξέσπασμα.
Τα βασικά στοιχεία για τη στρατηγική του ιού παρατίθενται τώρα σε άρθρο Q&A στο δικτυακό τόπο του Science. Λόγω της σοβαρότητας της επιδημίας, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό προσφέρει δωρεάν μια συλλογή επιστημονικών και ειδησεογραφικών άρθρων για τον Έμπολα.
Το πρώτο που κάνει ο ιός όταν περάσει στον οργανισμό είναι να μολύνει αρκετούς τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, και καταστρέφει έτσι τις πρώτες γραμμές άμυνας.
Μολύνει μεταξύ άλλων τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία κανονικά ενημερώνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα ότι κάποιος εχθρός έχει διεισδύσει στο σύστημα. Διατηρώντας έτσι κρυφή την παρουσία του, ο ιός μπορεί να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ανενόχλητος.
Όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιούς, ο Έμπολα φροντίζει να αναστέλλει τη δράση της ιντερφερόνης, ενός χημικού μηνύματος που καταστέλλει την αναπαραγωγή των ιών μέσα στα κύτταρα.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού παίζουν ρόλο και στην αιμορραγία που προκαλεί η ασθένεια. Τα σωματίδια του ιού καταναλώνονται από τα μακροφάγα, μια άλλη ανοσοποιητικών κυττάρων, τα οποία μολύνονται και εκλύουν χημικούς παράγοντες που προκαλούν πήξη του αίματος.
Η πήξη αυτή οδηγεί στο σχηματισμό μικρών θρόμβων που τελικά περιορίζουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα. Το ενδοθήλιο των αγγείων, η ευαίσθητη εσωτερική τους επίστρωση, βλάπτεται και από άλλες ουσίες που απελευθερώνουν τα μολυσμένα μακροφάγα, όπως αέριο υποξείδιο του αζώτου και παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή.
Η φλεγμονώδης αντίδραση εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο το σώμα και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό. Στο πεπτικό σύστημα, οι κυτταρικές βλάβες οδηγούν σε διάρροια που απειλεί τον ασθενή λόγω αφυδάτωσης.
Στα επινεφρίδια, οι βλάβες εμποδίζουν την παραγωγή στεροειδών ορμονών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.
Και στο συκώτι, όπου οι βλάβες είναι επίσης μεγάλες, σταματά οι παραγωγή βασικών συστατικών του πλάσματος του αίματος.
Εκτός όμως από τις έμμεσες βλάβες, ο ιός καταστρέφει άμεσα εκατομμύρια κύτταρα καθώς αναπαράγεται μέσα τους και τελικά τα διαλύει για να απελευθερώσει νέα αντίγραφά του.
Οι βλάβες στο κυκλοφορικό είναι αυτές που μπορούν τελικά να προκαλέσουν το θάνατο. Τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να διαρρέουν, και ο ασθενής παρουσιάζει εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία -έμετο και διάρροια με αίμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγία από τα μάτια και τη μύτη.
Η αιμορραγία οδηγεί σε πτώση της πίεσης του αίματος και ο ασθενής πεθαίνει τελικά από σοκ και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.
Πολλά όμως παραμένουν άγνωστα για αυτή τη φρικτή ασθένεια, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες των φρούτων. Άγνωστος είναι για παράδειγμα ο ρόλος ορισμένων από τις επτά πρωτεΐνες που παράγει ο ιός αφού αποκτήσει τον έλεγχο των βασικών μηχανισμών των κυττάρων τα οποία έχει μολύνει.
Οι έρευνες έχουν ωστόσο γενετικές ποικιλομορφίες που επιτρέπουν στους ασθενείς να επιζούν από τη λοίμωξη.
Ορισμένες από τις ποικιλομορφίες αυτές σχετίζονται με πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων και επιτρέπουν στον ιό να αναγνωρίζει το στόχο τους.
Η μελέτη αυτών των ποικιλομορφιών θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δραστικές θεραπείες.
Δεδομένου ότι εμβόλιο ή ειδική θεραπεία ακόμα δεν υπάρχει, η βασικότερη φροντίδα για τους ασθενείς είναι η χορήγηση υγρών με ορό για να αποτραπεί η αφυδάτωση και να κερδίσει ο οργανισμός λίγο πολύτιμο χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ
Το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο γιόρτασε τα 20ά του γενέθλια. Ο λόγος για το IBM Simon, την πρώτη συσκευή κινητής τηλεφωνίας που ενσωμάτωσε χαρακτηριστικά υπολογιστή στο λογισμικό της.
Η συσκευή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου 1994 και πρόκειται να εκτεθεί στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου για την επέτειο.
«Εκείνη την εποχή το Simon δεν αποκαλείτο "έξυπνο" τηλέφωνο. Ωστόσο, διέθετε μια σειρά από χαρακτηριστικά που συναντάμε στα σύγχρονα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», αναφέρει στο BBC, η Σάρλοτ Κόνελι, ερευνήτρια του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου.
Το Simon είχε ημερολόγιο, εφαρμογή επαφών, σημειώσεις, αριθμομηχανή, αποστολή e-mail και παγκόσμιο ρολόι.
Διέθετε επίσης μία πράσινη LCD οθόνης αφής και στυλό κατάδειξης.
Εντούτοις, η συσκευή ζύγιζε μισό κιλό και το μέγεθός της ήταν τέτοιο που δεν θα χαρακτηριζόταν εύκολα ως συσκευής «τσέπης».
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του IBM Simon δεν ξεπερνούσε σε χρήση τη μία ώρα και η συσκευή κυκλοφόρησε μονάχα στις ΗΠΑ.
Πωλήθηκαν μόλις 50.000 κομμάτια, έναντι 899 δολαρίων έκαστο.
Την εποχή εκείνη, όμως, δεν υπήρχε mobile internet, οπότε οι συγκρίσεις με τις σύγχρονες συσκευές θα αδικούσαν λίγο τo πρωτοποριακό κινητό της IBM.
Τον περασμένο μήνα, η IBM ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την -άλλοτε ανταγωνίστρια- Apple στο πεδίο των επαγγελματικών εφαρμογών για κινητές συσκευές.
Newsroom ΔΟΛ
 
αρχείο λήψης Πες μου τι και πώς τρώνε να σου πω από πού είναι. Η συμπεριφορά κυρίως στα εστιατόρια και στις ταβέρνες  και οι γαστρονομικές επιλογές των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αποκαλύπτουν την εθνικότητά τους. «Με το που τους βλέπουμε συνήθως καταλαβαίνουμε από ποια χώρα είναι. Έτσι ξέρουμε τι περίπου ψάχνουν, πώς θα συμπεριφερθούν, τι αναζητούν και πόσα χρήματα θέλουν να ξοδέψουν» δηλώνουν με σιγουριά οι άνθρωποι που το αντικείμενο της δουλειάς τους τούς φέρνει σε επαφή με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Μιλώντας λοιπόν με  τους επαγγελματίες του τουρισμού, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι τουρίστες, ακόμα και αν έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα, προσαρμόζουν τη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις τους στα δεδομένα της περιοχής, το στυλ του μαγαζιού όπου θα φάνε, αλλά και στη σημαντικότητα του αρχαίου μνημείου που θα επισκεφτούν.
Άραβες
Πριν από την οικονομική κρίση θεωρούνταν από τους καλύτερους πελάτες. Τώρα είναι συγκρατημένοι με τα έξοδά τους και προσεκτικοί με τα φιλοδωρήματα, ενώ προσπαθούν να είναι διακριτικοί στον χώρο όπου κινούνται. Στα εστιατόρια προτιμούν συχνά συνταγές με αρνί.
Ρώσοι 
Μέχρι το 2008 ήταν από τους καλύτερους τουρίστες, αφού ξόδευαν μεγάλα ποσά, ενώ στο εστιατόριο άφηναν συχνά 20 ευρώ φιλοδώρημα. Τώρα δεν σκορπούν υπερβολικά χρήματα και προσπαθούν να είναι πιο διακριτικοί. Επίσης μεγάλο μέρος των Ρώσων επισκεπτών συγκινούνται από την Ορθοδοξία που θεωρούν ότι τους συνδέει με εμάς τους Έλληνες.
Γερμανοί
Ρωτούν λεπτομέρειες για την κατάσταση της χώρας, ενώ κάποιοι δείχνουν να κουβαλούν και ένα είδος ενοχής. Όμως υπάρχει και ένα μικρό «σκληροπυρηνικό» ποσοστό που αισθάνεται ότι ο Έλληνας προσπαθεί να τους κλέψει. Είναι ευγενικοί και μπαίνοντας σε ένα εστιατόριο δείχνουν να ξέρουν τι θέλουν. Θα προτιμήσουν ένα καλό κυρίως φαγητό και κρασί, ενώ όταν τελειώσουν το φαγητό τους μαζεύουν τα πιάτα στην άκρη, δείγμα ότι ο σερβιτόρος μπορεί να σηκώσει το τραπέζι. Επίσης συχνά αφήνουν καλό φιλοδώρημα.
Ιταλοί
Αισθάνονται συγγενείς μας και αυτοί από τη Νότια Ιταλία, αν και υστερούν σε κουλτούρα συγκριτικά με τους βόρειους συμπατριώτες τους, νιώθουν ότι στη χώρα μας κατά κάποιον τρόπο αναζητούν τις ρίζες τους. Θεωρούνται οι πιο γαλαντόμοι. Ίσως να μην αφήσουν φιλοδώρημα, αλλά θα παραγγείλουν ένα μεγάλο μέρος του καταλόγου. Οι 8 στους 10 Ιταλούς θα ζητήσουν ψάρι και θαλασσινά. Τους εντυπωσιάζει
το ελληνικό λάδι και ζητούν να μάθουν την προέλευσή του και πώς μπορούν να το προμηθευτούν, το μπαλσάμικο της Καλαμάτας και η ρακή.
ΙσπανοίΣτην έξοδο για φαγητό μοιάζουν με τους Έλληνες της οικονομικής κρίσης, αφού έχουν κι αυτοί περιορίσει
τα έξοδά τους. Η παραγγελία τους θα είναι μετρημένη, θα επιλέξουν προσεκτικά το μαγαζί όπου θα ξοδέψουν και φυσικά θα ρωτήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα καθώς νιώθουν πολύ κοντά μας.
Βραζιλιάνοι
Kαταναλώνουν οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα. Γενικά οι Λατίνοι νιώθουν ότι έρχονται να ανακαλύψουν μέρος της ιστορίας τους, ενώ είναι  ευαισθητοποιημένοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Οι Βραζιλιάνοι επίσης δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Γάλλοι
Θεωρούνται οι πιο σνομπ και οι πιο απαιτητικοί πελάτες. Πρέπει να πας με τα νερά τους, αλλά ξέρουν και να παραγγείλουν και να φάνε. Η παραγγελία τους θα είναι πολύ αναλυτική και αν αφήσουν φιλοδώρημα
θα είναι πολύ μικρό. Επίσης έχουν ιδιαίτερο, προσωπικό χιούμορ και ενώ δεν είναι όλοι ιδιαίτερα μορφωμένοι, αναζητούν νέους ορίζοντες και τους αρέσει να αναλύουν τα της αρχαίας Ελλάδας.
Άγγλοι
Όταν είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αναζητούν την ουσία των πραγμάτων και είναι ανοιχτοί σε νέα δεδομένα. Είναι ευγενικοί, «κύριοι», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, και δείχνουν σεβασμό και ευαισθησία στον χώρο όπου βρίσκονται. Επίσης, όταν είναι αποφασισμένοι ότι θέλουν να φάνε καλά και όχι απλώς πρόχειρα, θα μπουν σε ένα εστιατόριο και θα ξοδέψουν όσα έχουν στην τσέπη, αφήνοντας συνήθως το 5% του λογαριασμού σε φιλοδώρημα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που τους αποφεύγουν όλοι. ΣουηδοίΕίναι ευγενικοί, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, αγαπούν τη χώρα και δείχνουν να ανησυχούν για την Ελλάδα. Συνήθως είναι καλοφαγάδες, προτιμούν καλό κρέας και η παραγγελία τους συχνά περιλαμβάνει μόνο φιλέτο.
Αμερικανοί
Είναι ευγενικοί, δεν είναι αφελείς όπως πολλοί θεωρούν, αλλά έχουν μια «χαριτωμένη αθωότητα». Αν και δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι, διψάνε για γνώσεις, δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα, ακούνε με ευλάβεια, ενθουσιάζονται εύκολα, δεν είναι αλαζόνες, ενώ δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με τους Γερμανούς. Αφήνουν το 10% σε φιλοδώρημα, ενώ χαρακτηριστικό τους είναι ότι ακόμα και αν τους σερβιριστεί ένα πολύ καλό κομμάτι κρέας με σάλτσα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν κέτσαπ!
Κινέζοι
Μάλλον οι πλέον ιδιότροποι. Είναι ικανοί, πριν καθίσουν στο τραπέζι, να νεύσουν ανυπόμονα για να εξυπηρετηθούν. Άλλοι τους περιγράφουν ως απρόσωπους. Είναι άτσαλοι στο φαγητό τους και φωτογραφίζουν συνέχεια ό,τι τρώνε. Θα παραγγείλουν 2-3 πιάτα τα οποία θα συνοδεύσουν με τσίπουρο, αλλά στο τέλος δεν ξέρεις αν είναι ευχαριστημένοι αφού πάντα δίνουν την αίσθηση ότι κάτι τους λείπει. Αν και θαυμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δεν κατανοούν εύκολα αυτά που μαθαίνουν. Στην Ελλάδα έρχονται γιατί το θεωρούν trendy.
tanea.gr
 
*** Πώς δημιουργήθηκε το «SOS» και τι σημαίνουν τα αρχικά του;
SOS

Το σήμα κινδύνου «SOS» καθιερώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου, στις 3 Νοεμβρίου του 1906. Αποτελεί τμήμα του κώδικα Μορς, όπου γράμματα και αριθμοί συμβολίζονται με τελείες και παύλες. Ο κώδικας για το SOS συμβολίζεται ως «• • • – – – • • •», δηλαδή τρεις τελείες, τρεις παύλες και τρεις τελείες.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του σήματος κινδύνου, έγινε στο αμερικάνικο ατμόπλοιο «SS Arapahoe», στις 11 Αυγούστου του 1909, όταν έσβησε η μηχανή στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας. Όλα τα μεγάλα ναυάγια της περιόδου, όπως ο Τιτανικός το 1912 κι ο Βρετανικός το 1916, εξέπεμπαν μανιωδώς «SOS» πριν τη βύθισή τους.
Επηρεασμένος από τις θαλάσσιες τραγωδίες, ο κόσμος έδωσε «νόημα και ουσία» στο σήμα κινδύνου. Θεώρησαν ότι τα αρχικά SOS σήμαιναν «Save Our Ship» (Σώστε το πλοίο μας), «Save Our Souls» (Σώστε τις ψυχές μας) ή «Sink Or Swim» (βουλιάζουμε ή κολυμπάμε).
Στην πραγματικότητα, όμως, τα αρχικά SOS δε έχουν κάποια συγκεκριμένη σημασία. Χρησιμοποιήθηκαν μετά τη δημιουργία του σήματος, για την ευκολότερη απομνημόνευσή του σήματος από τους χρήστες. Η ίδια αλληλουχία τελειών και παυλών αντιστοιχεί και στα γράμματα VTB, αλλά το SOS θεωρήθηκε απλούστερο.
Το σήμα για το SOS είναι το μοναδικό που περιλαμβάνει 9 στοιχεία, ενώ όλα τα άλλα δεν ξεπερνούν τα 8 στοιχεία, ακριβώς για να είναι πιο αναγνωρίσιμο.

*** Κυνηγοί αρουραίων, άνθρωπος ξυπνητήρι και άλλες εργασίες που δε φανταζόμαστε καν ότι υπήρχαν

doulies-8 Η βιομηχανική επανάσταση και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορεί να έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη σε ορισμένους τομείς και να αυτοματοποίησαν άλλους, ωστόσο είχαν σαν αποτέλεσμα και την κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας που σήμερα φαντάζουν πολύ μακρινές και έξω από την πραγματικότητα μας.
Κάποτε, τα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, οι βιομηχανίες γάλακτος ήταν στα σπάργανα και οι γαλατάδες έκαναν τη «δύσκολη δουλειά», ο ασβεστάς επιδιόρθωνε τις μάντρες στις αυλές των σπιτιών, ο λούστρος ήταν κομμάτι της καθημερινότητας, ενώ κάποιος έπρεπε να ανάβει χειροκίνητα τους φανοστάτες στους κεντρικούς δρόμους. Ο νερουλάς, ο παγωτατζής της γειτονιάς, ο «εφημεριδοπώλης» που διάβαζε τις ειδήσεις, ο πεταλωτής των αλόγων, ο «σαμαρτζής», αποτελούν επαγγέλματα που με το πέρασμα του χρόνου εξαφανίστηκαν. Παρακάτω παρουσιάζουμε 11 από αυτά, που για την εποχή μας αποτελούν μόνο ιστορικές αναμνήσεις:
1. Ο άνθρωπος-ηχείο για τα εργοστάσια
doulies-1Στον μεσοπόλεμο, στα εργοστάσια των ΗΠΑ,  προσλάμβαναν ανθρώπους που διάβαζαν ειδήσεις και αποσπάσματα άρθρων στους υπαλλήλους την ώρα που εκείνοι εργάζονταν. Κάτι σαν «ανθρώπινα ηχεία» δηλαδή. Το καρέ είναι από τη Florida της Αμερικής, το 1930…. 
 2. Το ζωντανό ξυπνητήρι… 
doulies-2Την εποχή που ακόμα δεν υπήρχαν τα ξυπνητήρια που όλοι γνωρίζουμε, κάποιος έπρεπε να ξυπνήσει τους κατοίκους της γειτονιάς για να πάνε στις δουλειές τους. Η φωτογραφία είναι από το Hoxton του Λονδίνου, και χρονολογείται στο 1920…. 
 3. Οι κυνηγοί αρουραίων… 
douleies-3Βρετανία, Μάιος του 1916. Ότι ακριβώς λέει ο τίτλος…. 
 4. «Θεραπευτές» πανούκλας… 
doulies-4Όσο τρομαχτική ήταν η επιδημία, άλλο τόσο τρομαχτική ήταν και η στολή που φορούσαν οι συγκεκριμένοι γιατροί που καλούνταν να αντιμετωπίσουν την πανώλη.  Χρονολογούνται στις αρχές του 1600. Η στολή υποτίθεται ότι προστάτευε τους θεραπευτές από την ασθένεια…. 
 5. Ο άνθρωπος του μπόουλινγκ… 
doulies-5 (1)Πριν αυτοματοποιηθεί το μπόουλινγκ, κάποιος έπρεπε να βάζει τις κορίνες στη θέση τους…. 
 6. Τηλεφωνητές που συνέδεαν τις κλήσεις …douleies-6Σαν Φρανσίσκο, 1950. Οι συγκεκριμένες τηλεφωνήτριες έπρεπε να συνδέουν τις κλήσεις που δέχονταν για να «ενώσουν» απομακρυσμένες περιοχές μεταξύ τους στην αμερικανική επικράτεια…. 
 7. Ο γαλατάς… 
doulies-7Ο άνθρωπος που πόρτα-πόρτα άφηνε το γάλα στις γειτονιές. Τον καιρό που οι γαλακτοβιομηχανίες ακόμα δεν είχαν γνωρίσει τη σημερινή τους ανάπτυξη.
 8. Ο άνθρωπος που άναβε τις λάμπες στους δρόμους… 
doulies-8Ο John Jennings ήταν ένας Λονδρέζος που άναβε τις λάμπες στους δρόμους της πόλης το 1950. Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Πριν ο ηλεκτρισμός γίνει απαραίτητος και δεδομένος στην καθημερινή ζωή μας. Και πριν ο Ταμήλος αρχίσει να λέει ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό…. 
 9. Ο διανομέας πάγου… 
doulies-9Όταν τα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, κάποιοι έπρεπε να τον κόψουν και να τον παραδώσουν στους πελάτες τους. Φωτογραφία από τη Νέα Υόρκη, και το θρυλικό ξενοδοχείο «New Yorker» στο Μανχάταν.
 10. Ο «ντελάλης»… 
doulies-10Όλοι τον ξέρουν, κανείς δεν τον βλέπει πια. Ο ντελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές ή για τα εμπορεύματα που έφερναν οι «πραματευτάδες» της εποχής. Τον καιρό που δεν είχαν ανακαλυφθεί το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τα μεγάφωνα, οι Αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους ενημερώσουν για τις αποφάσεις που τους αφορούσαν. Η δυνατή φωνή και κυρίως ο τρόπος που ο ντελάλης παρουσίαζε συνοπτικά τα νέα ή διαφήμιζε τα προϊόντα, τον καθιστούσε γνωστό στην τοπική κοινωνία.
 11.  Ο μπαρμπέρης – χειρουργός… 
doulies-11«Θα θέλατε μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας μετά το ξύρισμα σας κύριε»; Τον Μεσαίωνα, ο πελάτης μπορούσε να έχει και τα δύο. Τα κουρεία δούλευαν και σαν ιατρεία και υπήρχαν κουρείς που εξειδικεύονταν και σε επεμβάσεις. Ευτυχώς, η εν λόγω πρακτική «πέθανε» νωρίς πριν πεθάνουν περισσότεροι «μακρυμάλληδες» και αξύριστοι του καιρού τους…. 
 news247.gr


***  ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛ ΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

 
* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ : Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,       3614     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1984    video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1995 video.- 
Σύνολον                                                      7593 βίντεο   .-

http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/


~ http://bromobrysi.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html , Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βρωμόβρυσης  Αρφαρών .-
~*  https://www.facebook.com/groups/1457837701152462/   ,  ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  Μέλη  ,
~** https://www.facebook.com/groups/501422786670498/  , Αμφικτυονία-Amphictyonic League Ελληνισμού .-
 ~* http://www.siatista.info/ .- ΣΙΑΤΙΣΤΑ .-
~ https://www.facebook.com/groups/adieksodosnews/ , Αγγελος Πολύζος  .-
~ https://www.facebook.com/ancientmessini , Αρχαία  Μεσσήνη ….
~ https://www.facebook.com/groups/758309067562640/  Αγρίνιο Ενημέρωσης .- 


 ~ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , ~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .- ~   Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-
~  Άρωμα Ελλάδας ΣΑΛΑΜΙΝΑ ημερήσια εκδρομή Κυριακή 27-07-2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/27-07-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/28-2014.html ,.- 
~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  29  Ιουλίου 2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/29-2014.html  , .-  
~  Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/30-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014    :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/31-2014.html , .- 

ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :  ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσής Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος 03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html ,
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~  ΄Ομορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~   Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.- 

~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html , .-     ~  ~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-    
~                                                

anatolios agioritis anatolikosk@gmail.com

Αγαπητέ κ.Σταμάτη, σου στελνω μερικές φωτογραφιες απο τα δέντρακια  στην πιο προχωρημένη μορφή του προβλήματος.
Τα δέντρακια φυτεύτηκαν πέρσυ το καλοκαίρι αφου ξεχερσωθηκε ο ανάλογος χωρος. Καλό θα ηταν να συνομιλουσαμε κ τηλεφωνικώς με κάποιο γνωστό σας γεωπόνο.
Τηλ. 6982740704 ή στο  6972804986
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλήν ανάρρωση.
Προεπισκόπηση συνημμένου P1060642.JPG




Προεπισκόπηση συνημμένου P1060643.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060644.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060645.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060646.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060647.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060648.JPG



Προεπισκόπηση συνημμένου P1060649.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου