ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης

 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα     Κυριακή 26  Αυγούστου  2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
Το  ποντικάκι στο αγιάζι της ενημέρωσης !  :
*   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

*** Κουκούτσης κατά Πακιστανών και βουλευτή :
Κουκούτσης κατά Πακιστανών και βουλευτή
*    Επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα έξω από τη Βουλή. Αφορμή στάθηκε η παρουσία εκπροσώπων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας στο Κοινοβούλιο με σκοπό την επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου. Συγκεκριμένα όταν το συλλαλητήριο έφθασε έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου και τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου επιχείρησαν να επιδώσουν ψήφισμα. Η παρουσία τους στο ελληνικό κοινοβούλιο φαίνεται πως εξόργισε τον Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος επιτέθηκε αρχικά προς τον Τζαβέντ Ασλάμ και έπειτα προς τους άλλους δύο που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο κ. Κουκούτσης μιλώντας στην “Ε” επιβεβαίωσε το περιστατικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το επεισόδιο και στην οποία αναφέρει τα εξής:
"Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση ενάντια στην αντιπροσωπεία της χτεσινής αντιρατσιστικής πορείας, η οποία επέδωσε ψήφισμα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής επιτέθηκε με σπρωξιές, βρισιές και απειλές, στον δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρο Κωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Άσλαμ, και στη συνέχεια στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Βασιλική Κατριβάνου. Μετά την καθυστερημένη παρέμβαση της φρουράς της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απήλθε μαινόμενος και συνεχίζοντας τις απειλές.
Το περιστατικό μπορεί να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό της ρατσιστικής βίας που δέχονται καθημερινά οι μετανάστες. Ωστόσο, καταδεικνύει ότι η βία της Χρυσής Αυγής δεν γνωρίζει κανένα περιορισμό, ούτε καν στον περίβολο του Κοινοβουλίου, και αποτελεί απειλή για όλους και όλες μας. Βέβαια, η βία αυτή, ταυτόχρονα, είναι απολύτως επιλεκτική και στρέφεται μόνο ενάντια στους αδύναμους".  Δ.Πλ.   

~*** Φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς από 1η

Σεπτεμβρίου
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη ΓΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Τα φαρμακεία της Αττικής θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα.
~ Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα, καθώς η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αποφάσισε κατά τη θυελλώδη συνεδρίασή της, το Σάββατο, την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ.
Την απόφαση δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη οι φαρμακοποιοί της Αττικής, οι οποίοι θα αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το αν θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμου Βουδούρη, ότι θα συνεχισθεί η ροή χρημάτων προς τους λογαριασμούς τους, ώστε έως την ερχόμενη Πέμπτη να έχουν αποπληρωθεί οι συνταγές που εκτελέσθηκαν το Μάιο.
Σημειώνεται ότι ήδη σε 17 νομούς της χώρας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους.


~*** Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τις επαφές του Α. Σαμαρά
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Α. Μέρκελ και της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
~ Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, καθώς διαπιστώνει σταδιακή αναστροφή του κλίματος στις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της Ελλάδας.
Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε σε όλους τους συνομιλητές του τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, θετικό θεωρεί η κυβέρνηση, ότι οι Μέρκελ και Ολάντ έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρώπης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας. Ζήτησε δε την τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός.
Μετά τις επαφές, το ζητούμενο πλέον για την κυβέρνηση είναι να περάσουν τα μέτρα απο τη Βουλή, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά. Το πακέτο μέτρων πρέπει να έχει κλειδώσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να έχουν έλθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 8 Οκτωβρίου. Κρίσιμη θεωρείται παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, οπότε και θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης


~** Το ερασιτεχνικό θέατρο στην Καλαμάτα του 19ου αιώνα :
Το ερασιτεχνικό θέατρο στην Καλαμάτα του 19ου αιώνα
*     Σημαντική περίοδος για την Καλαμάτα είναι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και αναδύεται η γενιά που ηγήθηκε του αστικού μετασχηματισμού της πόλης. Την αποτελούν νέοι επιστήμονες, οι περισσότεροι από αυτούς γόνοι εύπορων οικογενειών, που κυριαρχούν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου για ολόκληρες δεκαετίες στη συνέχεια.
Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται έντονη πολιτιστική κίνηση και εμφανίζονται οι πρώτες θεατρικές ερασιτεχνικές παραστάσεις καθώς από τη μια πλευρά οι νέοι της εποχής έχουν έρθει σε επαφή με το θέατρο στην Αθήνα (αλλά και στο εξωτερικό που σπούδασαν ορισμένοι) και από την άλλη διαμορφώνονται οι χώροι που μπορούν να τις υποδεχτούν. Το ρεπερτόριο αρχικά περιλάμβανε "πατριωτικά δράματα" αλλά σταδιακά άρχισε ο "εξευρωπαϊσμός" του είτε μέσω της μετάφρασης θεατρικών κειμένων είτε μέσω της εμφάνισης επαγγελματικών θιάσων και θεατρανθρώπων.
~* ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις θεατρικές σκηνές μας δίνει το βιβλίο "Καλαμάτα" της Α. Μηλίτση-Νίκα και της Χρ. Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη. Γύρω στα 1880 το καφενείο Τζανή βρισκόταν σε ισόγεια αίθουσα ιδιοκτησίας Βογόπουλου, απέναντι από τη σημερινή Στοά Βαρβουτσή. Η αίθουσα αυτή κατάλληλα διαμορφωμένη με σκηνή και θεωρεία, λειτούργησε και ως θέατρο (θίασος Πιπίνας Βονασέρα, Αρνιωτάκη, Παρασκευόπουλου κ.ά.). Αργότερα το καφενείο μεταφέρθηκε στη νοτιοδυτική γωνία του ιδίου τετραγώνου, με δυτικό σύνορο τον ποταμό. Το 1888 λειτουργούσε σε εκείνο το σημείο ως "εαρινό θέατρο", σε παράπηγμα που είχε κατασκευάσει ο Τζανής σε μισθωμένο οικόπεδο. Το 1884 ο εργολάβος ωδικών καφενείων Ιωάννης Θ. Σταυρόπουλος ενοικιάζει για 4 χρόνια δύο συνεχόμενα εργαστήρια με το προαύλιό τους, ιδιοκτησίας Ιωάννη Γ. Βογόπουλου, τα οποία βρίσκονταν "παρά τον ποταμόν" και συνόρευαν ανατολικά με τη λεωφόρο (εθνική οδός Καλαμών-Παραλίας, μετέπειτα Αριστομένους), νότια με το ποτάμι και από τις άλλες δύο πλευρές με σπίτια και οικόπεδα. Ο ιδιοκτήτης ανελάμβανε την υποχρέωση να κατεδαφίσει το μεσαίο τοίχο και να κατασκευάσει θεωρεία "εν πατώματι" για θεατρικές παραστάσεις και καθίσματα στο ισόγειο, καθώς και τις σκηνές και θέσεις, χρήσιμες για τον υποβολέα και τους μουσικούς, έτσι ώστε τα ενοικιαζόμενα εργαστήρια να γίνουν θέατρο. Τη δεκαετία του 1890 στη νεόδμητη τότε οικία Κατσαούνη (εκεί που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Τράπεζα στην Αριστομένους), πραγματοποιούνται ερασιτεχνικές αλλά και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις.
~* Ο Π. ΣΑΛΜΑΣ
Μεταξύ των νέων που πρωταγωνίστησαν τότε στην πολιτιστική αναγέννηση, ήταν ο μετέπειτα δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Α. Σάλμας (1874-1951). Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε γράφοντας ποιήματα και άρθρα με τις καλαματιανές εφημερίδες "Θάρρος", "Φιλόπολις", "Εφημερίς Καλαμών" και "Σάλπιγξ" καθώς και με την "Ακρόπολιν" του Βγ. Γαβριηλίδη όπου βραβεύτηκε σε διαγωνισμό το ποίημά του "Αγγελος της Αναστάσεως" (1894). Εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Τραγούδια της ζωής" (1891) και το περιοδικό "Ωρίων". Αγόρασε την καλαματιανή εφημερίδα "Λαϊκή" που είχε εκδώσει ο Ι. Π. Παρασκευόπουλος το 1883. Μέλος της πρώτης διοίκησης του Μεσσηνιακού το 1896 και πρόεδρός του μετά το 1925. Διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας την περίοδο από το 1919 μέχρι το 1925, χωρίς να είναι απολύτως διευκρινισμένο πότε ακριβώς. Λόγω της πολιτικής κατάστασης δεν έγιναν εκλογές μετά το 1914 και μέχρι το 1925, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να εκλέγονται κάθε χρόνο από τα δημοτικά συμβούλια ακόμη και με πολιτικές παρεμβάσεις.
~* ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ
Ενας τέτοιος παράγοντας ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αφηγηθεί την πολιτιστική ζωή και τη θεατρική κίνηση στα τέλη του 19ου αιώνα. Και το έκανε στο "Μεσσηνιακό Ετος" (τοπικό ημερολόγιο) το 1938. Από το εκτεταμένο άρθρο με τίτλο "Πνευματική και ψυχαγωγική ζωή της Καλαμάτας προ 40 ετών", αναδημοσιεύουμε το απόσπασμα που αφορά στις πρώτες ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις στην Καλαμάτα.
Προς τιμήν του καλαματιανού λαού προσθέτω ότι η πατροπαράδοτος αύτη προσήλωσις εις την θρησκείαν και τας πνευματικάς διδασκαλίας, θερμαίνει και εμπνέει πάντοτε τούτον.
Κατά την εν λόγω περίοδον και ιδία κατά την από του 1885-1893 περίοδον μεγάλη παρετηρήθη εν Καλάμαις επίδοσις εις την διδασκαλίαν και παράστασιν θεατρικών έργων, και αποκλειστικώς πατριωτικών τοιούτων, μεταξύ των οποίων το κυριώτερον και πολλάκις παρασταθέν ήτο η «Παραμονή της Ελληνικής Επαναστάσεως» του σοφού καθηγητού και διπλωμάτου Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή, έμμετρον πεντάπρακτον δράμα εις δεκαπεντασύλλαβους στίχους, ποικιλλομένους και με διάφορα άσματα μάλλον γοργόστιχα, έχον την έμπνευσίν του εκ της Ελληνικής Επαναστάσεως και της προς επιτυχίαν ταύτης εθελοθυσίας πάντων των τέκνων της πατρίδος, χάριν της οποίας παν άλλο αίσθημα κάμπτεται, και ο έρως οδηγεί τους δι' αυτού συνδεόμενους εις κοινήν υπέρ της πατρίδος θυσίαν. Αλλα δράματα διδαχθέντα από σκηνής υπό των ερασιτεχνών νέων ήσαν, η «Μαρία Δόξα - Πατρή» του Βερναρδάκη, η «Αλωσις του Αρκαδίου», ο «Αθανάσιος Διάκος» και τελευταίον εκ των υπό ερασιτεχνών παιχθέντων δραμάτων, ενθυμούμαι τον «Μέγαν Γαλεότον» του Ισπανού συγγραφέως Ιωσήφ Ετσεγκράη, όπερ δημοσιευθέν το πρώτον υπό του συγγραφέως του εν έτει 1881, έσχε καταπληκτικήν διάδοσιν, έχει δε μεταφρασθή εις την ελληνικήν υπό του Δημητρίου Βικέλα. Το δράμα τούτο ήτο το πρώτον, το οποίον οι ερασιτέχναι των Καλαμών ανεβίβασαν εις την σκηνήν, παρεκκλίναντες από την κατά σύστημα παράστασιν πατριωτικών δραμάτων, και το οποίον έχον κοινωνικήν υπόθεσιν, είχε σκοπόν να μαστίση την νοσηράν κοινωνικήν σπερμολογίαν, το κοινώς κουτσομπολιό, η οποία επικινδύνως εφαίνετο τότε νεμομένη την σύγχρονον καλαματιανήν κοινωνίαν, και να διδάξη πόσων κακών πρόξενον δύναται να γίνη τούτο, και όταν ακόμη αθώαν και ανυστερόβουλον έχη την πρώτην γέννησιν. Εις την προπόνησιν των προσώπων άτινα έμελλον να εμφανισθώσιν από σκηνής, επεδίδοντο κατά τα έτη εκείνα κυρίως και συστηματικώς, ο δικηγόρος και πολιτευτής Χρύσανθος Παγώνης, εις εκ των ευγενέστερων πολιτών, εκ της αριστοκρατικής οικογενείας των Παγωνέων προερχόμενος, εξ ης και ο ομώνυμος μητροπολίτης Μονεμβασίας και ο πρωτοσύγκελλος Γεράσιμος Παγώνης, πρόθυμος υπερασπιστής των λαϊκών τάξεων και εις την πρώτην γραμμήν πάντοτε μεταξύ των εργαζομένων περί παντός τοπικού καλού ευρισκόμενος, ένεκα δε τούτου δημοφιλέστατος, και διά τούτο πολλάκις τα πρώτα τοπικά αξιώματα, του δημάρχου της πόλεως και βουλευτού της επαρχίας διεκδικήσας· αλλά και ως διοικητικός υπάλληλος υπό των εκάστοτε κυβερνήσεων βραδύτερον τιμηθείς, γενόμενος νομάρχης Αρκαδίας. Επίσης δε και ο Βασίλειος Κουρτάκης, μη ων επιστήμων, αλλ' αυτοδίδακτος και θερμή φύσις, μετά μεγάλου ζήλου επιδιδόμενος εξ ερασιτεχνικού πνεύματος και ζωηράς φαντασίας εις τας εν λόγω προπαιδεύσεις των Καλαμίων νέων, εξελιχθείς ένεκα τούτου εις ιδιάζοντα τύπον, προσφιλή και ευχάριστον. Δύναμαι από μνήμης να αναφέρω τα συνηθέστερον κατά την εν λόγω περίοδον δρώντα πρόσωπα σπουδαστών και μαθητών του ενταύθα Γυμνασίου και άλλων ευπαιδεύτων νέων. Τοιούτοι ήσαν, οι Αθανάσιος Κυριακός, υποδυόμενος συνήθως το πρόσωπον του ηρωικού φρουράρχου της Μονής του Αρκαδίου κατά την άλωσιν αυτής εν έτει 1886 υπό των Τούρκων, δηλονότι του εθελοντού συμπολίτου αξιωματικού Ιωάννου Δημακοπούλου, επιζήσαντος μεν κατά την ανατίναξιν της μονής, αλλά υπό του αρχηγού των Τούρκων Μουσταφά, ενώπιον του οποίου προσήχθη αιχμαλωτισθείς, εις τον διά λογχισμού υπό των στρατιωτών του θάνατον καταδικασθέντος και ενδόξως ούτω θανόντος, εφ ω και δικαίως μία των οδών της πόλεως Καλαμών, διά του ονόματός του τιμάται. Ο Γεώργιος Ρεμπουτσάκος, υποδυόμενος συνήθως τα πρόσωπα των πασάδων, ο Κωνσταντίνος Εξαρχέας, επιτυχώς το πρόσωπο του ραδιούργου παριστών, ο Κωνσταντίνος Βλαντασόπουλος, ο ευπαίδευτος τηλεγραφητής κ. Δημ. Παπασταθόπουλος, ο Μάστρακας, ο Νικηφόρος Λιβάνιος, υιός του υπηρετήσαντος ενταύθα επί σειράν ετών μοιράρχου Θεοδώρου Λιβανίου, όστις είχεν ως ακόλουθόν του εθελοντή χωροφύλακα, Γάλλον την καταγωγήν ονομαζόμενον Antoine, ο Μωράκης, βραδύτερον δε εις την παράστασιν του «Μεγάλου Γαλεότου» ο καθηγητής των Μαθηματικών του ενταύθα Γυμνασίου, Θεόδωρος Στασινόπουλος, και άλλοι.
Οταν επαίζετο η παραμονή της Ελληνικής Επαναστάσεως, το πρόσωπον του εν αυτή πρωταγωνιστού Φλώρου, υπεδύετο ο Βασίλειος Κουρτάκης, της δε Δάφνης, ο νεαρώτερος Κωνστ. Βλαντασόπουλος, όστις και διά της κιθάρας, ην έπαιζε, συνώδευε τα εις τον ρόλον του εν τω ειρημένω δράματι, ασμάτια. Τα πρόσωπα τα γυναικεία υπεδύοντο οι μάλλον νεώτεροι και δυνάμενοι να μεταβάλωσι την φωνήν των επί το μαλακώτερον. Αφ' ότου όμως ο υπό την διεύθυνσιν της Πιπίνας Βονασέρα θεατρικός θίασος εγκατεστάθη δι' αρκετά έτη εν Καλάμαις, εις τα υπό των ερασιτεχνών Καλαμίων νέων (1883-1890) διδασκόμενα δράματα, υπεδύοντο ταύτα ηθοποιοί γυναίκες εκ των του ειρημένου θιάσου. Εδίδοντο δε αι εν λόγω παραστάσεις εις μίαν ισώγειον αίθουσαν, ήτις είχε μετασκευασθεί εις θέατρον με σκηνήν και σειράν θεωρείων, εξ ων τα πλείστα, αν μη όλα, ήσαν αμπονέ, διά να είναι εξησφαλισμένη η λειτουργία του θεάτρου, και μεταξύ των οποίων μάλιστα προείχε το του αξιωματικού της Χωροφυλακής Μπεχράκη φέρον επί της προσόψεως ως διακριτικά τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του ψηφία επάργυρα επί βαθυκυάνου βελουδίνου φόντου. Η δε αίθουσα αύτη, ήτις βραδύτερον, διαλυθέντος του εν αυτή θεάτρου, μετεποιήθη, ενοικιαζομένη επί πολλά έτη, ως καπνοκοπτήριον, έκειτο εκεί, όπου το σημερινόν Ταχυδρομείον και Τηλεγραφείον, επί της οδού Αριστομένους, ονομαζομένης τότε εθνικής οδού Καλαμών-Παραλίας. Μετά δε την εκ του οικήματος τούτου απομάκρυνσιν του θεάτρου, εγκατεστάθη τούτο (κατά τα έτη 1890 και εντεύθεν), εις την νεόδμητον τότε οικίαν των κληρονόμων Παν. Κατσαούνη, όπου σήμερον η Τράπεζα Αθηνών, υπό της οποίας το ακίνητον τούτο ηγοράσθη βραδύτερον. Από δε της εγκαταστάσεως εν τω ανωγείω τούτω, του θεάτρου εξηκολούθησαν να έρχωνται εις Καλάμας διάφοροι δραματικοί θίασοι, ότε και ήρχισε να γίνεται σπανιωτέρα η από σκηνής εμφάνισις των ερασιτεχνών, ούχ' ήττον ενθυμούμαι ότι και εις το θέατρον τούτο εδόθη μία παράστασις εξ ερασιτεχνών, ήτις είχε τούτο το εξαιρετικόν, ότι τα υποδυθέντα τα διάφορα πρόσωπα του δράματος, όπερ ήτο «τα τέκνα του Δόξα - Πατρή» έργον του Σοφ. Καρύδη, και της ξεκαρδιστικής κωμωδίας «Το Πανελλήνιον Φρενοκομείον» του μακαρίτου Δ. Κόκκου, ήσαν όλοι, πλην του κ. Δ. Παπασταθοπούλου, τηλεγραφητού, νεαροί και ευπαίδευτοι έμποροι, ήτοι οι Χριστόφορος Καρώνης, Παν. Λαγανάκος, Χαρ. Τσαρμπόπουλος, Γ. Στρούμπος, Βασ. Πετρομανιάτης κ.ά. Η δε παράστασις τοσούτον επέτυχεν, ώστε εγένετο και επανάληψίς της συμπράξει και της Φιλαρμονικής. Ταύτα εν έτει 1894. Βραδύτερον ενεφανίσθη το εις τον "Κήπον της Εδέμ" μικρόν θέατρον, ως θερινόν τοιούτον, από της σκηνής του οποίου επαίζοντο με πολλήν επιτυχίαν και συρροήν κόσμου, τα πρώτα ελληνικά κωμειδύλλια, «Η Τύχη της Μαρούλας» του Κόκκου, «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Κορομηλά κ.λπ.
Επιμέλεια Ηλίας Μπιτσάνης
    

~*** AΘΛΗΤΙΚΑ:
*** Πρεμιέρα με "τρίποντο" στο ΟΑΚΑ για τον Αστέρα
Τρίπολης (0-1 την ΑΕΚ)  :
Πρεμιέρα με "τρίποντο" στο ΟΑΚΑ για τον Αστέρα Τρίπολης (0-1 την ΑΕΚ) *  Πρεμιέρα με "τρίποντο" για τον Αστέρα Τρίπολης, που επικράτησε εκτός έδρας της ΑΕΚ 1-0 στο ΟΑΚΑ. Το νικητήριο γκολ για τους Αρκάδες πέτυχε ο Αλβάρεζ στο 64' με σουτ από τη μικρή περιοχή μετά από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα των γηπεδούχων Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Σε γενικές γραμμές η ομάδα του Σάκη Τσιώλη παρουσιάστηκε... μουδιασμένη και στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης είχε παθητικό ρόλο. Το άγχος της πρεμιέρας και η απειρία για τους πιτσιρικάδες του Δικεφάλου όμως, σε συνδυασμό με το... δώρο του γκολκίπερ των γηπεδούχων έδωσαν την ευκαιρία στους παίκτες του Αστέρα Τρίπολης να... δραπετεύσουν με τους 3 βαθμούς από το Ολυμπιακό Στάδιο.    Στα άλλα παιχνίδια της ημέρας ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκτός έδρας του
Λεβαδειακού με 1-0 με γκολ του Λουκά Βύντρα στο 34', ενώ ο
νεοφώτιστος Πλατανιάς Χανίων απέσπασε 0-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.-
*** Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
ΚΥΡΙΑΚΗ  26/08/20122

Κέρκυρα - Ατρόμητος   0-2  , (0-2)  .-^  Τα γκόλ : 13΄ Σουμπίνιο , 42΄ Φυντανίδης ,


ΟΦΗ - Ξάνθη   0-0  , (0-0) .- ^

ΠΑΟΚ - Πανθρακικός   1-0  ,  (0-0) .-^  Τα γκόλ : Στέφανος Αθανασιάδης ,

Βέροια - Ολυμπιακός   1-2   , (1-2) .-^  Τα γκόλ : 19΄ Τσιμπούρ , 29΄ Ηλίας Ιωάννου , 40 ΄ Μοντέστο , .-^

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/08/2012

Πανιώνιος - Αρης     (20:30 ΝS1)

~*** ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ  ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2η  Φάση δύο (2) αγώνες :
Αστέρας  Αρφαρών - Α.Ο. Ασπροχώματος  1-2 .- ^
Α.Ο. Σπερχογείας - Α.Ο. Πατίστα  5-0 .- ^
Α.Ο Κυπαρισίας - Δόξα Καλαμάτας  1-1 .- ^
Ολυμπιακός Καλαμάτας  -Α.Ε. Γαργαλιάνων 3-0  α.α. .-^
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΠΣ. Δήμου Χώρας
Α.Ο. Διαβολιτσίου - Πάμισος Μεσσήνης
Μεσσηνιακός Γ.Σ. - Ηρακλής Καλαμάτας
Α.Ο. Φαραί - Α.Ο. Δωρίου
 


_ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα το πρωτάθλημα και σκεφτόμουν πόσα από τα λεγόμενα μεγάλα ξένα ονόματα της ελληνικής Λίγκας έχουν φύγει για άλλες Πολιτείες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Όπως και Έλληνες παίκτες σημαντικοί για τις ομάδες τους η, έστω ταλαντούχοι._
Ακόμη κι από τον πιο υγιή σύλλογο, τον Ολυμπιακό, αποχώρησαν ο Βαλβέρδε, ο Μέλμπεργκ, ο Ριέρα κι ο Μιραλάς.
Από τον Παναθηναϊκό ο Σισέ κι ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ακόμη κι ο Νίνης προτίμησε την Πάρμα κι ο Σιμάο την Κίνα. Ο δε Λέτο έμεινε μάλλον γιατί είχε το σοβαρό τραυματισμό του.
Από την ΑΕΚ ο Χιμένεθ (που στη Σαραγόσα), ο Σκόκο, ο Μπλάνκο, ο Λεονάρντο, αλλά και οι Μανωλάς, Μάκος, Σάχα, Βάργκας, Κάρλος, Ματέος, ακόμη κι ο Καράμπελας με τον Κλωναρίδη και τον Γκέντζογλου!
Από τον ΠΑΟΚ ο Μπόλονι, αλλά κι ο Βιεϊρίνια, με τους Μαλεζά, Κρέσιτς και φυσικά τον Κοντρέρας.
Από τον Άρη ο Καστίγιο κι ο Φατί με τους Σανκαρέ, Ούμπιντες.
Από τον Πανιώνιο οι Εστογιανόφ, Κουμορτζί, Ριέρα. Κλπ, κλπ, κλπ.
Τι απομένει σ΄ εμάς; Πολύ απλά να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Στο ποδόσφαιρο, ακόμη και μέσα από τις δυσκολίες, μπορεί να αναδειχθούν νέα αστέρια. Ο Μασάδο δεν είναι μικρός παίκτης, ενώ στον Παναθηναϊκό ο Σισοκό ήδη λάμπει.
Και πάνω απ΄ όλα υπάρχει η δυνατότητα να βγουν νέοι Έλληνες παίκτες, ακόμη κι από τις πιο μεγάλες ομάδες. Ειδικά στην ΑΕΚ, αλλά και στις υπόλοιπες. Δηλαδή, εάν δεν βγουν και τώρα, μάλλον δεν θα βγουν ποτέ!
_Κατά τα άλλα θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ένας πολύ σοβαρός διεκδικητής του τίτλου από τον πρωταθλητή και ανώτερο γενικά Ολυμπιακό (ειδικά αν συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ οι ερυθρόλευκοι θα έχουν το βάρος του Τσάμπιονς Λιγκ), ο δε Δώνης έχει τη δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του να δοκιμάσει να κάνει πρωταθλητισμό κι αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον η προσπάθειά του..._
~***  Απορούσαν στον Παναθηναϊκό :
Δεν μπορούσαν να πιστέψουν οι πράσινοι πως δεν πήραν πιστοποιητικό από την στιγμή που υπάρχει εγγυητική τραπέζης που καλύπτει με το συγκεκριμένο ποσό.
~ Η είδηση πως ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει τελικά πιστοποιητικό επειδή δεν είχε εγγυητική επιστολή, σίγουρα δεν ακούστηκε καλά στα αυτιά των ανθρώπων του τριφυλλιού . Οι λόγοι ήταν δύο. Αρχικά υπάρχει εγγυητική τραπέζης με το απαιτούμενο ποσό, ενώ στους πράσινους απορούσαν που είχαν μπει στο ίδιο τσουβάλι με άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
Φυσικά και δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία και στον Παναθηναϊκό θεωρούν πως σίγουρα την Παρασκευή θα πάρουν κανονικά το πιστοποιητικό, κάτι που ωστόσο θα έπρεπε να γίνει από σήμερα.

~*** Σε αδιέξοδο ο Παναθηναϊκός
Ο Αύγουστος τελειώνει αλλά στον μπασκετικό Παναθηναϊκό δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει το θέμα του ξένου σέντερ που θα αποκτηθεί και μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Goal , φαίνεται πως βρίσκονται σε αδιέξοδο!
~ Στον Παναθηναϊκό δύο είναι τα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το πρώτο έχει να κάνει με τον ξένο σέντερ που θα αποκτηθεί και θα πλαισιώσει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Οι πράσινοι αναφέρουν ότι προσπαθούν να αποκτήσουν παίκτη που θα κάνει τη διαφορά. Είναι δεδομένο όμως ότι με τα νέα οικονομικά δεδομένα της ΚΑΕ, περιπτώσεις παικτών όπως του Τόλιβερ δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Στο τριφύλλι έχουν προταθεί δεκάδες παίκτες και ο Αργύρης Πεδουλάκης εξετάζει τους περισσότερους από αυτούς. Το θέμα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι που μόνο θετικό δεν είναι για την ομάδα αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν φτάσει στις 22 του Αυγούστου.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον Έλληνα που χρειάζεται το ρόστερ για να συμπληρώσει την δωδεκάδα. Αυτός πρέπει να είναι παίκτης που θα μπορεί να δώσει λύσεις και να προσφέρει ποιοτικά στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν όμως διαθέσιμες τέτοιες περιπτώσεις; Πόσοι είναι ακόμα οι ελεύθεροι Έλληνες που μπορούν να σταθούν στους πράσινους ;
Τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία όσο περνάει ο καιρός. Ήδη ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί το βασικό και σημαντικότερο στάδιο της προετοιμασίας του χωρίς τον ξένο σέντερ που θα αποκτήσει.
Πλησιάζουμε στο τέλος Αυγούστου και οι κυπελλούχοι Ελλάδας ψάχνουν για έναν Έλληνα μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τον Βασίλη Καββαδά. Οι ελλείψεις, επομένως, είναι σημαντικές, ειδικά από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός φέτος χτίζεται από την αρχή.


~*** Καλύτερη η εικόνα στις φωτιές σε Εύβοια

και Φθιώτιδα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Το μέτωπο βρίσκεται τώρα κοντά στον οικισμό Κάλαμος. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.
~ Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Το μέτωπο βρίσκεται τώρα κοντά στον οικισμό Κάλαμος, ενώ υπάρχουν και διάσπαρτες εστίες, ωστόσο η εικόνα σε ό,τι αφορά τη μάχη για την κατάσβεσή της φαίνεται καλύτερη σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους κατοίκους έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των κατοικιών στον οικισμό Ματράκι.
H πυρκαγιά στην Εύβοια ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή του Αυλωναρίου, και επεκτάθηκε προς την Αχλαδερή και την Οκτωνιά, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις περιμετρικά της Κύμης.
Σε ύφεση βρίσκεται στο μεταξύ η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.
Οι πυροσβέστες, αλλά και οι παραθεριστές, έδωσαν μεγάλη μάχη μέσα στη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες και να μην επεκταθούν σε κατοικημένη περιοχή τριών παραθεριστικών οικισμών που βρίσκονται μεταξύ Αρκίτσας και Αγίου Κωνσταντίνου, στο 155 χλμ της Εθνικής Οδού Αθήνας- Λαμίας.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, σε απόσταση 200 μέτρων από τα πρώτα σπίτια των οικισμών και οι παραθεριστές με όποια μέσα μπορούσαν, προσπάθησαν να την περιορίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από ψαράδες που βρίσκονταν στη θάλασσα, μπροστά στους οικισμούς. Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και δημιουργήθηκαν τρία μέτωπα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, που ξεπερνούσαν τα 600 μέτρα και κινούνταν ανεξέλεγκτα.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση καθώς περιορίστηκαν οι άνεμοι, γεγονός που διευκόλυνε τους πυροσβέστες και τους πολίτες μέσα στη νύχτα να θέσουν υπό έλεγχο το μεγάλο μέτωπο προς τις κατοικημένες περιοχές, αποκλείοντας έτσι κάθε πιθανότητα να προχωρήσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς.


~*** Βασ. Καπέλιος: "Χρειάζεται συνεργασία για να βρεθούν οι εμπρηστές" :
* Με επάρκεια σε προσωπικό και μέσα επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό μας και αυτό το καλοκαίρι, παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχο Βασίλη Καπέλιο σε συνέντευξή του στην "Ε". Επισημαίνει επίσης την ανάγκη συνεργασίας της Πυροσβεστικής με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά για να βρεθούν οι δράστες "καθιερωμένων" πυρκαγιών. Οσον αφορά τη δράση τσιγγάνων που προβαίνουν σε καύση καλωδίων για να βγάλουν το χαλκό, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση, τη χαρακτηρίζει σύνθετο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από συνεργασία φορέων.
 - Τα τελευταία χρόνια ακούμε περισσότερο για εμπρηστές και αρκετοί έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Τι έχει συμβάλει σε αυτό;
«Η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού και η καλή συνεργασία του με το σωστά οργανωμένο Ανακριτικό Γραφείο της υπηρεσίας μας, που διαχειρίζεται τις υποθέσεις, συμβάλλει στον εντοπισμό εμπρηστών».
 - Πόσο αυστηρές είναι οι ποινές για τους εμπρηστές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια;
«Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα οι ποινές από πρόθεση είναι πολύ αυστηρότερες από την αμέλεια».
 - Τι έχει κάνει η Πυροσβεστική για τις "καθιερωμένες" πυρκαγιές στην αρχή κάθε καλοκαιριού σε Μεταξάδα και Μεταμόρφωση;
«Οι περιοχές της Μεταξάδας και Μεταμόρφωσης ανήκουν στην αρμοδιότητα της Π.Υ Γαργαλιάνων. Επειδή όμως έχω υπηρετήσει στην παραπάνω υπηρεσία ως διοικητής αυτής, γνωρίζω ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες από την υπηρεσία μας για την διαλεύκανση των "καθιερωμένων" όπως λέτε πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές. Η υπηρεσία μπορεί να προσπαθεί, χρειάζεται όμως και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας».
 - Η ρευματοκλοπή που παρατηρείται σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε τσιγγάνικους καταυλισμούς, έχει θέσει αρκετές φορές σε κίνδυνο πυροσβέστες και πολίτες. Τι κάνετε για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;
«Η υπηρεσία μας έχει θέσει το θέμα στο αρμόδιο περιφερειακό συντονιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικές με το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει μέχρι ένα ποσοστό. Οι υπάλληλοί μας έχουν ενημερωθεί να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επεμβαίνουν σε αυτούς τους χώρους».
 - Οι πολίτες διαμαρτύρονται συχνά για τους πυκνούς μαύρους καπνούς κοντά στους τσιγγάνικους καταυλισμούς. Λένε πως προέρχονται από το κάψιμο καλωδίων, προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαλκός. Γι’ αυτό τι μπορεί να γίνει;
«Οι πυρκαγιές που προέρχονται από την καύση καλωδίων, ελαστικών κ.λπ. σίγουρα είναι αρμοδιότητά μας - και όταν εντοπίζονται επεμβαίνουμε άμεσα στην κατάσβεσή τους. Επειδή τα κίνητρα και η κοινωνική ομάδα που προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές είναι γνωστή, θα πρέπει να δούμε με τους υπόλοιπους φορείς που είναι αρμόδιοι πώς αυτή η κοινωνική ομάδα εξασφαλίζει αυτά τα υλικά προς καύση, και ποίος αγοράζει τα εναπομείναντα υλικά μετά την καύση. Ακόμα, διαπιστώνεται στην ευρύτερη περιοχή της καύσης να συντελείται μία σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση. Αρα θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από συνεργασία».
 - Ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Υπάρχουν όμως διαμαρτυρίες για ελλείψεις σε εξοπλισμούς. Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες;
«Σίγουρα η παρουσία των εθελοντικών ομάδων και κάθε εθελοντή μεμονωμένα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Η υπηρεσία μας έχει πάρει πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με όλες τις εθελοντικές ομάδες του νομού μας, τους παρέχει εκπαίδευση και γίνεται κοινή προσπάθεια για καλύτερη συνεργασία. Οι εθελοντικές ομάδες είναι ενταγμένες στο μητρώο της ΓΓΠΠ και ανήκουν σε αυτή. Από όσο γνωρίζω γίνεται προσπάθεια από την ΓΓΠΠ να ενισχυθούν. Εδώ θέλω να αναφερθώ στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών. Στο Νομό μας έχει ιδρυθεί εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης και είναι υπό ίδρυση αντίστοιχο στο Δήμο Μεσσήνης με έδρα το Πεταλίδι.
 - Κατά την αντιπυρική περίοδο είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ φορέων. Είναι ικανοποιητική αυτή η συνεργασία στο νομό μας;
«Η συνεργασία μεταξύ των φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο στο νομό μας είναι σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
 - Η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει υπηρεσίες όπως είναι το Δασαρχείο, με συνέπειες στον καθαρισμό δρόμων και στις περιπολίες...
«Νομίζω ότι όλους μάς έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση, άλλους λίγο και άλλους, πολύ με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις».
 - Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη συντήρηση οχημάτων όλων των υπηρεσιών. Πόσο έχει επηρεαστεί η Πυροσβεστική στη Μεσσηνία;
«H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού μας σχετικά με την συντήρηση οχημάτων και δαπανών λειτουργίας. Επειδή προβλέψαμε ότι θα υπήρχαν προβλήματα αξιοποιήσαμε υπαλλήλους μας που έχουν πιστοποιημένες τεχνικές γνώσεις και προχωρήσαμε στη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος και να έχουμε τα πυροσβεστικά οχήματα σε κίνηση. Ακόμα έχουμε προχωρήσει στην μείωση δαπανών όσο αφορά την εσωτερική λειτουργία της υπηρεσίας».
 - Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και οχημάτων στην υπηρεσία σας; Πρόσφατα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μείνει περιπολικό άλλου νομού επιφυλακή στην Καλαμάτα, καθώς ήταν σε εξέλιξη πολλές πυρκαγιές.
«Υπάρχει επάρκεια προσωπικού και οχημάτων στην υπηρεσία μας. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε στείλει οχήματα και προσωπικό σε ενίσχυση άλλων υπηρεσιών εκτός νόμου για αντιμετώπιση πυρκαγιών. Παράλληλα όμως, στη διάρκεια αυτής της ενίσχυσης μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο νομό μας και τα πυροσβεστικά οχήματα της υπηρεσίας μας να μετακινηθούν προς την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οχήματα άλλων υπηρεσιών που κατευθύνονται προς την πυρκαγιά μας να χρειαστεί να καλύψουν τον σταθμό μας».
 - Βελτιώθηκαν οι κτηριακές υποδομές για τις υπηρεσίες Καλαμάτας και Μελιγαλά. Με τις υπόλοιπες υπηρεσίες τι γίνεται;
«Το κτήριο της Π.Υ. Γαργαλιάνων είναι περίπου έτοιμο, στα υπόλοιπα κλιμάκια οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο».
 - Βρίσκουν ανταπόκριση οι καταγγελίες που γίνονται από πολίτες για οικόπεδα που χρειάζονται καθαρισμό;
«Στην υπηρεσία μας πάντα οι πολίτες βρίσκουν ανταπόκριση, σε όλα τα θέματα. Οσον αφορά τους καθαρισμούς οικοπέδων, μετά τον "Καλλικράτη" αρμόδιοι είναι οι δήμοι».
 - Είναι οι πολίτες ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών;
«Οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν τα ΜΜΕ, που προβάλουν το έργο μας και την συνεργασία με τους πολίτες».
 - Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν δει φωτιά;
«Να καλέσει το 199 ή το 112 - αλλά και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα βοηθήσει στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».
 - Ποιος είναι ο σχεδιασμός της υπηρεσίας σας για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς;
Το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο και πριν την αντιπυρική περίοδο συντάσσει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό και η υπηρεσία μας συντάσσει τον δικό της σχεδιασμό που αποτελεί μέρος του όλου σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει εκπομπή περιπολικών (πυροσβεστικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές), Α/Φ ΡΖL, πυροφυλάκια, επιχειρησιακούς αξιωματικούς κ.λπ.
Η υπηρεσία μας έχει προχωρήσει και σε μνημόνιο ενεργειών κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νομό, το οποίο προβλέπει από πλευράς κινητοποίησης σε πρώτο χρόνο να κατευθύνονται προς την πυρκαγιά τέσσερα οχήματα διαφόρων τύπων, τα Α/Φ PZL και επιχειρησιακός αξιωματικός - και αναλόγως της σοβαρότητας του συμβάντος γίνεται η κλιμάκωση ή η αποκλιμάκωση των δυνάμεων».
 - Είναι εφικτή η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ενώ φυσούν ισχυροί άνεμοι και δεν μπορεί να γίνει εναέρια κατάσβεση;
«Για να αντιμετωπισθεί δασική πυρκαγιά χωρίς εναέρια συνδρομή με ισχυρό άνεμο, θα πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μπορούν να την προσεγγίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Οσο για αγροτική πυρκαγιά, είναι εφικτή η αντιμετώπισή της».
 - Αρκετές φορές με την πρώτη καταιγίδα πλημμυρίζουν δρόμοι και κτήρια στην Καλαμάτα. Κατά πόσο η Πυροσβεστική μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τι πρέπει να κάνει ο δήμος;
«Η υπηρεσία μας επεμβαίνει όταν εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Για να μην παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες ενέργειες από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, όπως καθαρισμός φρεατίων, κατασκευές αντιπλημμυρικών έργων κ.λπ.».
 - Αρκετές πυρκαγιές εκδηλώνονται από καμινάδες το χειμώνα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;
«Πρέπει να προβαίνουν στο καθαρισμό των καμινάδων τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου».
 
~***  Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η... μισή ανάπλαση της πλατείας Καλαμάτας :
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η... μισή ανάπλαση της πλατείας Καλαμάτας
* Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος μπροστά από τα καταστήματα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Την παραπάνω πρόβλεψη έκανε χθες ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργασιακοί ρυθμοί στο εργοτάξιο έχουν ενταθεί. Και ξεκαθάρισε ότι στη θέση όπου βρίσκονταν τα… ξώσπιτα - όπως χαρακτηρίζει τις κλειστές κατασκευές των καταστημάτων - θα τοποθετηθούν ομπρέλες. «Κι αυτό εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την πλατεία αλλά για ολόκληρη την πόλη», είπε για την κατάργηση των κλειστών κατασκευών - ενώ καταλήγοντας τόνισε πως είναι ζήτημα ευταξίας η οριστική απομάκρυνσή τους.         

~*** Ο Νίκας ζητάει να μην μπουν πλευρικά διόδια :
Ο Νίκας ζητάει να μην μπουν πλευρικά διόδια
* Την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη για να μην τοποθετηθούν πλευρικά διόδια στον κόμβο Θουρίας και πληρώνουν οι χρήστες του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Τον παρακαλεί να κινητοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση του "Μορέα", ώστε αυτό το σοβαρό ζήτημα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Νίκας, αφού ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται σαφώς η διακριτική ευχέρεια μη επιβολής πλευρικών διοδίων στο συγκεκριμένο κόμβο και πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση μεταξύ του παραχωρησιούχου και του υπουργείου, σημειώνει: «Η περιμετρική οδός Καλαμάτας, ως ανοιχτός αυτοκινητόδρομος μήκους 11 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες μετακινήσεις δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των ήδη υπερκορεσμένων δημοτικών οδών. Για τους δεκάδες χιλιάδες δημότες, κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας αποτελεί καθοριστικό ζήτημα η μη επιβολή πλευρικών διοδίων στον εν λόγω κόμβο, καθώς η πληρωμή τιμήματος για μετακινήσεις που εκτελούνται ουσιαστικά εντός των ορίων του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας αποτελεί πρόκληση, ειδικά ενόψει και της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Επιπλέον, η ελεύθερη χρήση του περιμετρικού ως και τον κόμβο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και ιδιαίτερα των περιφερειακών κοινοτήτων με τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές τους».

~** Κλεμμένες κυψέλες βρέθηκαν στο Βασιλικό   : 
Κλεμμένες κυψέλες βρέθηκαν στο Βασιλικό
* Τριάντα πέντε κλεμμένες κυψέλες βρέθηκαν στην περιοχή του Βασιλικού.












Οι κυψέλες είχαν απλωθεί σε απόμερο σημείο της περιοχής. Είχαν κλαπεί από διάφορους μελισσοκόμους της Μεσσηνίας. Αιτία της αποκάλυψης των κλεμμένων κυψελών φαίνεται ότι στάθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην περιοχή του Δωρίου κοντά στο Βασιλικό. Περνώντας κάποιος από το σημείο υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις συγκεκριμένες κυψέλες και ειδοποίησε γνωστό του μελισσοκόμο που είχε χάσει κυψέλες. Ακολούθησε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου το οποίο και ξεκίνησε έρευνα της υπόθεσης κάτω από δύσκολες συνθήκες για να ταυτοποιήσει τους κωδικούς που φέρουν πάνω τους οι κυψέλες και είναι μοναδικοί για κάθε μελισσοκόμο.
Ηδη ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών έχει ταυτοποιηθεί και έχει αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από την Αστυνομία έχει εντοπιστεί το άτομο που τις εκμεταλλευόταν και σε βάρος του σχηματίζεται η σχετική δικογραφία που είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται ακόμη -πιθανότατα και για άλλες κλεμμένες κυψέλες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι θύμα της κλοπής δεν είχε πέσει μόνο ένας μελισσοκόμος στον οποίο ανήκε ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών που βρέθηκαν, αλλά και άλλοι μελισσοκόμοι από την ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Μεσσήνη οι οποίοι είχαν χάσει μικρότερο αριθμό κυψελών ο καθένας.
        
~**  Nίκας για στρατόπεδο: "Στρατιωτικό προσκλητήριο αν φέρουν μετανάστες" :
Nίκας για στρατόπεδο: "Στρατιωτικό προσκλητήριο αν φέρουν μετανάστες"
*«Εχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες δεν είναι δηλώσεις αγάπης για τον τόπο - αναφέρονται σε ένα στρατόπεδο για το οποίο έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ και, μπορεί και πρέπει, να συνεχίσει να έχει εθνική αποστολή». Με τα λόγια αυτά απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν λαθρομετανάστες στο στρατόπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Προϊδεάζοντας δε, για το πως η δημοτική αρχή θα αντιδρούσε σε μια τέτοια περίπτωση, είπε: «Εμείς έχουμε τα μάτια μας και τ' αυτιά μας ανοιχτά» - και πρόσθεσε πως αν χρειαζόταν «θα καλούσαμε τον κόσμο -και τους πενηντάρηδες και τους εξηντάρηδες- να φορέσουν στρατιωτικά ρούχα και να μπούνε μέσα. Εκεί είναι οι πρόγονοί μας και η ιστορία μας». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο δήμαρχος είπε ότι εκτός του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το στρατόπεδο θα συνεχίσει να λειτουργεί, διαβεβαιώσεις γι' αυτό είχε τόσο από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κώστα Γκίνη, όσο και από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλος. «Δεν υπάρχει καν σκέψη να μην ξαναλειτουργήσει γρήγορα το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Μην ξαναγράψετε, μην αναφερθείτε ξανά σε αυτό. Τελεία και παύλα - μίλησε ο πρωθυπουργός, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, μίλησε ο αρχηγός του Στρατού. Τέλος, το στρατόπεδο είναι στρατόπεδο», είπε συγκεκριμένα.
Νωρίτερα, ο Παν. Νίκας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του προχθές το βράδυ στην Κόρινθο, μετά από την εγκατάσταση των λαθρομεταναστών στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο δήμαρχο Κορίνθου. «Αυτό που έγινε είναι, πέρα απ' όλα τ' άλλα, περιφρόνηση του δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής να το λύσουμε με αυτές τις άτσαλες κινήσεις».

~** Δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης: "Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη δημοτική αρχή"         
Χρήστος Καρύδης, Δημήτρης Γαλιάτσος, Νίκος Τζώρτζης
* Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη δημοτική αρχή Μεσσήνης: Αυτό τονίζουν με δηλώσεις τους στην "Ε" οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Γαλιάτσος και Χρήστος Καρύδης. Εκφράζοντας τη θέση της παράταξής τους, ξεκαθαρίζουν ότι όπως μέχρι τώρα δεν έκαναν στείρα αντιπαράθεση, έτσι θα συνεχίσουν, αλλά πιο δυναμικά και επιθετικά. «Το "η κυβέρνηση φταίει" είναι μια δικαιολογία που δεν τη δεχόμαστε, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να παραγάγει έργο», τονίζει ο Δημ. Γαλιάτσος.
 Οι τομείς που οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι εντοπίζουν λάθη της δημοτικής αρχής είναι η καθαριότητα, η χρήση του αιγιαλού και η συντήρηση των δεξαμενών ύδρευσης - ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου.
 Αναλυτικότερα, η θέση της παράταξής τους είναι πως από τη στιγμή που τα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα αυξήθηκαν από 50% έως 250% στους τ. καποδιστριακούς δήμους, θα έπρεπε και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να αναβαθμιστούν. Οπως τονίζουν, η ενιαία τιμή που εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης είναι παράλογη και οδήγησε σε εξωφρενικές αυξήσεις. Ομως ακόμα και έτσι, όταν τα τέλη είναι ανταποδοτικά οι δημότες περιμένουν και την ανάλογη εξυπηρέτηση. Οπως για παράδειγμα συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά λόγω των επισκεπτών.
 Οσον αφορά τη χρήση του αιγιαλού, η μείζων μειοψηφία επισημαίνει ότι σε έγγραφο που ζήτησαν από την αρμόδια υπηρεσία για τα μαγαζιά που κάνουν χρήση του αιγιαλού διαπίστωσαν ότι αρκετά δεν αναγράφονται. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο... 6 μαγαζιά που κάνουν χρήση του αιγιαλού από την παραλία της Μεσσήνης μέχρι την Αίπεια», αναφέρουν. Και προσθέτουν πως είτε η υπηρεσία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, είτε κάτι άλλο συμβαίνει και ο δήμος πρέπει να προσέξει γιατί χάνει λεφτά.
 Στο δε κεφάλαιο που αφορά τις δεξαμενές ύδρευσης της Δ.Ε. Πεταλιδίου ο κ. Γαλιάτσος τονίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, γιατί αφορά την υγεία των πολιτών.
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
 Γενικότερα, πολλά είναι τα προβλήματα στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, σύμφωνα με το Δημήτρη Γαλιάτσο. «Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους αγροτικούς δρόμους», επισημαίνει. Οπως λέει οι αγροτικοί δρόμοι έχουν να καθαριστούν 3 χρόνια, ενώ μια εργολαβία για να στρωθούν οι δρόμοι με στουρνάρι «δεν κάλυψε τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κάνουν παράπονα».
 Επίσης, λέει ότι σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τα σκουπίδια: «Οι κάδοι βρωμάνε, ενώ αυτοί της ανακύκλωσης είναι... φίσκα και οι κάτοικοι του Πεταλιδίου διαμαρτύρονται γιατί δεν αδειάζουν». Επιπρόσθετα, «τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τους κάδους αλλά οι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν μαζεύουν τις σακούλες που είναι έξω από τους κάδους, με αποτέλεσμα να γίνονται μικρές χωματερές στα σημεία».
 Συνεχίζοντας αναφέρει πως τόσο η πλατεία όσο και η παραλία του Πεταλιδίου βρωμάνε και οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τον κ. Γαλιάτσο είναι «η καθαριότητα των δεξαμενών ύδρευσης». Και εξηγεί πως «δεν καθαρίστηκαν, σχεδόν σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου. Η μόνη δεξαμενή που καθαρίστηκε είναι στο χωριό Δροσιά», αλλά το χειρότερο είναι «η τραγική διάβρωση που έχουν υποστεί. Στο εσωτερικό τους έχουν φανεί τα σίδερα και το νερό έρχεται σε επαφή με τη σκουριά».
 Την απορία του εξέφρασε επίσης γιατί καθυστερούν οι συνδέσεις με τον καινούργιο αγωγό στα σπίτια του Νερόμυλου, της Καρποφόρας και του Δάρα, αφού «η δαπάνη για τις συνδέσεις αναγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον προϋπολογισμό του δήμου».
 Τέλος, ζητά να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την πλατεία του Ριζόμυλου, όπου -όπως σημειώνει- το έργο σταμάτησε γιατί τα λεφτά δεν έφταναν για να ολοκληρωθεί. «Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πλατεία, αλλά το χειρότερο γιατί πνίγονται στη σκόνη», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως τα τελευταία χρήματα χρησιμοποιήθηκαν «για την εκκλησία της Καρποφόρας επειδή το έργο της πλατείας δεν θα τελείωνε λόγω έλλειψης χρημάτων».
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  Ο Χρήστος Καρύδης ως δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης επισημαίνει πως οι πολίτες εκεί βιώνουν «την εγκατάλειψη, σε σύγκριση με την πόλη της Καλαμάτας όπου οι δημότες έχουν την ευκαιρία να ζουν σε έναν συγκροτημένο δήμο». Και σημειώνει πως οι παρατάξεις στο Δήμο Μεσσήνης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με σύμπνοια για το καλό του τόπου, «αν η πλειοψηφία αποδεχόταν τη γνώμη και την εμπειρία των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Αντίθετα όμως, μας θεωρούν εχθρούς στη διοίκηση του δήμου».
 Επίσης, ο κ. Καρύδης θέτει ζήτημα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι συνεδριάζει ακανόνιστες ώρες και σε διαφορετικές μέρες. Αλλά το σημαντικό γι' αυτόν είναι ότι στις αποφάσεις που παίρνει το Σώμα «δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των προέδρων τους».
 Αναφορικά με τα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης, εστιάζει κυρίως «στο κακοσυντηρημένο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο: Οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, όπως κακή είναι η κατάσταση και στον τομέα της καθαριότητας αλλά και του ηλεκτροφωτισμού». Οπως λέει θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα η αποκομιδή των σκουπιδιών - και τονίζει ότι «μετά τις τελευταίες προσλήψεις που έκανε ο δήμος δεν δικαιολογείται οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες να μην είναι καθαρά και φροντισμένα».
 Τέλος, σημειώνει ότι σημαντικό είναι επίσης «να σταματήσουν επιτέλους τα "πολιτιστικά φεστιβάλ της γουρνοπούλας"». Και προσθέτει πως τα χρήματα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πάνε για την ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων του δήμου.  Ν.Κ.

~**  Νίκος Παναγιωτόπουλος: "Λουκάνικα Φιλιατρών" με γεύσεις από όλη την Ελλάδα :
Νίκος Παναγιωτόπουλος: "Λουκάνικα Φιλιατρών" με γεύσεις από όλη την Ελλάδα
* Με γεύσεις που υπηρετούν την παράδοση της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και γεύσεις που κανείς συναντά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα "Λουκάνικα Φιλιατρών" του Νίκου Παναγιωτόπουλου προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις.
Γεύσεις που μέσα τους κρύβουν την παράδοση της περιοχής των Φιλιατρών τόσο σε λουκάνικα όσο και σε παστό, αλλά και γεύσεις που έχουν επιλεγεί από το Μέτσοβο, την Θεσσαλία και την Μακεδονία σε διάφορους τύπους λουκάνικων, περιλαμβάνονται στην γκάμα των προϊόντων.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του ασχολήθηκε με το οικογενειακό κρεοπωλείο αλλά καθώς -από ό,τι φαίνεται- είναι ένα ανήσυχο και επιχειρηματικό πνεύμα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Ετσι το λουκάνικο που παρασκεύαζαν, στάθηκε η αφορμή το 2008 να δημιουργήσει το αλλαντοποιείο και να φτιάξει τα "Λουκάνικα Φιλιατρών" με βασικό προϊόν το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο που φτιάχνει η περιοχή και σιγά - σιγά να προστεθούν και τα άλλα προϊόντα.
Οπως μας εξηγεί και ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος, το 2008 πάρθηκε η απόφαση για αυτή την επιχειρηματική κίνηση και έτσι την ξεκίνησε με παραδοσιακό λουκάνικο, παστό και καπνιστό, στην αρχή δειλά – δειλά με μικρές ποσότητες, οι οποίες όμως συνεχώς αυξανόταν αφού υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό. Ετσι η επιχείρηση χρόνο με το χρόνο έχει ανοδική πορεία, χωρίς όμως σε τίποτα να επηρεάσει τον αρχικό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα.
Ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όμως μας είπε, πιστεύει ότι αυτή η καλή πορεία οφείλεται στο γεγονός ότι τηρείται η παράδοση σε ό,τι έχει να κάνει με το κάπνισμα που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με ξύλα και όχι με πριονίδι όπως εφαρμόζεται κατά κόρον. "Τη νοστιμιά του ξύλου δεν μπορεί να την δώσει τίποτα άλλο ούτε να το αντικαταστήσει τίποτα", μας τόνισε.
Παράλληλα όμως δεν έμεινε μόνο στην παραδοσιακή συνταγή αλλά αναζήτησε συνταγές και γεύσεις από όλη την Ελλάδα τις οποίες και δοκίμασε κάνοντας όμως πολλούς πειραματισμούς μέχρι να καταλήξει στην τελική συνταγή για το κάθε λουκάνικο.
Πειραματισμοί που σε πολλές περιπτώσεις διήρκεσαν μέχρι και 1,5 χρόνο μέχρι να βγει στην αγορά και την κατανάλωση. Ετσι έγιναν πολλές δοκιμές από τον κόσμο, ακόμη και ερωτηματολόγιο υπήρξε και φυσικά ψήθηκαν πολλά λουκάνικα σε διάφορες παραλλαγές ώστε να επιλεγεί αυτό που θα έκανε το κοινό να το προτιμήσει.
Σήμερα η αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση η οποία αποτελείται από το αλλαντοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών και το κρεοπωλείο στον πεζόδρομο της πόλης, έχει να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μια γκάμα από προϊόντα:
- Το χωριάτικο λουκάνικο που φτιάχνεται στα Φιλιατρά, το οποίο εξακολουθούν και φτιάχνουν σήμερα όπως εδώ και 40 χρόνια.
- Το διπλέτο που περιλαμβάνει δύο είδη κρέατος, χοιρινό και μοσχάρι, το οποίο συμπληρώνουν καπερνέ, σοβιγιόν και γραβιέρα με μια συνταγή που έρχεται από το Μέτσοβο.
- Το χοιρινό με πράσο με συνταγή από την Θεσσαλία.
- Το πικάντικο με λιαστή ντομάτα, πικάντικο, με σκόρδο με συνταγές από την Μακεδονία.
- Το λουκάνικο κοτόπουλο με φρέσκο κρεμμύδι, λευκό κρασί και λευκό πιπέρι.
- Το παραδοσιακό φιλιατρινό παστό με ελαιόλαδο και το χοιρινό καπνιστό το οποίο ωριμάζει μόνο με τον καπνό όπου μένει για 24 ώρες.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα κανείς μπορεί να τα βρει και να τα αγοράσει εκτός από το κρεοπωλείο των Φιλιατρών σε όλη την Τριφυλία, την Πυλία και την Ζαχάρω, σε σούπερ μάρκετ και σημεία πώλησης τροφίμων και κρεάτων.
Στόχος της επιχείρησης, όπως μας τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι να κρατήσουν σταθερή την ποιότητά τους και για να γίνει αυτό σημαίνει όχι μεγάλες ποσότητες ώστε η παραγωγή να ελέγχεται απόλυτα και να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.
Εξάλλου αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που απορρίφθηκε πρόταση συνεργασίας με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς η ποσότητα παραγωγής θα έπρεπε να εκτιναχθεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα παραγωγής. Με γνώμονα όμως την ποιότητα και την παράδοση από τον ίδιο επιλέχθηκε να διατηρήσουν την παραγωγή τους σε απόλυτα ελεγχόμενα μεγέθη έτσι ώστε κάθε βήμα να είναι σταθερό και σίγουρο για την διασφάλιση της ποιότητας.
Στοιχεία της επιχείρησης
"Λουκάνικα Φιλιατρών"
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αλλαντοποιείο Φιλιατρά
Κρεοπωλείο
Πεζόδρομος Φιλιατρών
Τηλ. 27610 32194

~**Αιμίλιος Χειλάκης: "Το χειρότερο είναι να πεθάνει το πνεύμα της Ελλάδας"   :
Αιμίλιος Χειλάκης: "Το χειρότερο είναι να πεθάνει το πνεύμα της Ελλάδας"
*  «Το χειρότερο από το να πεθάνει οικονομικά η Ελλάδα, είναι να πεθάνει το πνεύμα της» σχολιάζει ο γνωστός ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης με αφορμή την παράσταση με το έργο του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος" που θα παρουσιαστεί στην Αρχαία Μεσσήνη στις 31 Αυγούστου.
Ο Αιμίλιος μας μίλησε για την παράσταση που ανεβάζει η εταιρεία αρτivities και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Χρήστο Σαπουντζή να συμπρωταγωνιστούν και το Χορό να αποτελείται από 8 άνδρες κατά τα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
- Είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε σε ένα …καινούργιο αρχαίο θέατρο. Εχει μια διαφορετική φόρτιση αυτό για εσάς;
«Χαίρομαι ιδιαίτερα και είναι μεγάλη μου τιμή, ειδικά για την παράσταση της Αρχαίας Μεσσήνης που δεν έρχομαι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του "Διαζώματος". Είναι πολύ τιμητικό να συμμετέχω σ' αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.
Και είναι στο χέρι σας να στηρίξετε εσείς αυτόν τον σπουδαίο χώρο, όχι μόνο τώρα που ερχόμαστε εμείς να κάνουμε μια παράσταση ή αύριο όταν θα γίνει άλλη μία, αλλά να έχετε μια διαρκή παρουσία και μια διαρκή στήριξη αυτού του χώρου γιατί πρωτίστως είναι δικός σας και πρέπει να είστε υπερήφανοι που τον έχετε. Ξέρετε ποιο θα είναι το χειρότερο από το να πεθάνει οικονομικά η Ελλάδα; Να πεθάνει το πνεύμα της, γιατί το πνεύμα της είναι που έχει κάνει έναν Λιθουανό σκηνοθέτη, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, να έχει έρθει για να σκηνοθετήσει τον Χειλάκη και τον Μαρκουλάκη στην Επίδαυρο και στην Αρχαία Μεσσήνη. Γιατί αυτό το πνεύμα, αυτόν τον άνθρωπο τον έκανε να μάθει να σκέφτεται. Γιατί Ελληνες είμαστε στη σκέψη και όχι στο γεωγραφικό όριο. Αν χάσουμε αυτή τη σκέψη θα γίνουμε χειρότεροι απ' όσο νομίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε».
- Ποια στοιχεία αναδεικνύει αυτή η παράσταση;
«Αυτή η παράσταση είναι φτιαγμένη κατά τον τρόπο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, δηλαδή οι τρεις υποκριτές κάνουν όλους τους ρόλους με 8 άτομα Χορό. Γιατί εμείς στην Ελλάδα παίζουμε θέατρο, δεν πράττουμε θέατρο όπως οι Αγγλοσάξονες που κάνουν acting. Ετσι μέσα από το παιχνίδι του θεάτρου ψάχνουμε να βρούμε τα πρώτα συστατικά, τα δομικά συστατικά της τραγωδίας, την προσπάθεια να βρει το θείο. Οπως είναι γνωστό οι ιερείς του θείου ήταν πάντα άνδρες γι' αυτό και είναι ανδρικός όλος ο θίασος. Τρεις άνδρες υποκριτές λοιπόν που κάνουν όλους τους ρόλους, εκτός από εμένα που κάνω τον Οιδίποδα οπότε λόγω της διαρκούς του παρουσίας στην σκηνή δεν μπορώ να κάνω άλλο ρόλο».
- Γιατί επιλέξατε τον Οιδίποδα;
«Ο λόγος που έχει ανέβει αυτή η παράσταση έχει να κάνει με το τι συμβαίνει σήμερα -όχι καιροσκοπικά όμως. Ο Οιδίποδας είναι φτιαγμένος για να μιλήσει για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, αλλά η παράστασή μας εξετάζει τι κάνει κανείς όταν τον έχει χτυπήσει η μοίρα. Πού είναι η αξιοπρέπειά σου, πώς στέκεσαι και πώς υπάρχεις σε δύσκολους καιρούς, πώς συνεχίζεις να είσαι πραγματικά παρών; Η παράστασή μας μιλάει για τον άνθρωπο που ενώ χτυπήθηκε από τη μοίρα του βάναυσα, παραμένει παρών, διαλέγει την αυτοτιμωρία του και στέκεται ξανά στα πόδια του για να συνεχίσει».
- Ποια στοιχεία του Οιδίποδα ξεχωρίζετε όταν ερμηνεύετε το ρόλο;
«Ο Οιδίποδας δεν είναι χαρακτήρας, αλλά μια συμπυκνωμένη γνώση του κόσμου για τον σύγχρονο άνθρωπο. Δεν αγγίζει τα μικρά μας και μας μεγαλώνει, είναι ήδη μεγάλος και μας μεγαλώνει με την πτώση του βασιλιά ανθρώπου στα Τάρταρα του μικρού ανθρώπου. Ολα λοιπόν τα στοιχεία του είναι ξεχωριστά».
- Ο κόσμος πώς υποδέχεται την παράσταση;
«Η αποδοχή του κοινού είναι εξαιρετικά συγκινητική, όχι τόσο αν αρέσει ή όχι η παράσταση, αλλά η συγκίνηση που δημιουργείται στο τέλος κάθε φορά, σε όποιο κοινό κι αν παίζουμε. Λίγο πριν αρχίσει το χειροκρότημα του κόσμου η παράσταση αφήνει μια γλυκιά σιωπή και αυτό είναι το ιδιαίτερο και το συγκινητικό».
- Είστε απ' αυτούς που πιστεύουν ότι η τέχνη θα γίνει καλύτερη στην κρίση;
«Δεν ξέρω, γιατί τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν λάθος συμπιεσμένες ενέργειες κι άλλες φορές αυτό είναι κακό κι άλλες καλό. Τώρα θα πει κάποιος ότι από την καμένη γη φυτρώνει χορτάρι, ε ας καεί επιτέλους αυτή η γη γιατί μονίμως την σώνουμε. Είναι σαν τον άρρωστο που τον κρατάμε με το ζόρι στη ζωή αλλά πάντα παραμένει άρρωστος. Ας συμβεί κάτι επιτέλους για να έχουμε να ξεκινήσουμε και από κάπου».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης, καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία έχοντας σαν όπλα του την μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, τον ομαδικό τρόπο αφήγησης και ασκημένους στον αρχαίο αττικό λόγο ηθοποιούς.
Ο Κέννι Μακλέλλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης στην μουσική σύνθεση και ο Νίκος Βλασόπουλος στους φωτισμούς, θα είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες του για να αναδειχθεί η τραγωδία του ανθρώπου που δέχεται τα σκληρότερα χτυπήματα της θείας Δίκης για μια ύβρη που εν αγνοία του διέπραξε.
Την Θήβα ταλαιπωρεί ένας φοβερός λοιμός. Ο χρησμός ορίζει ότι η πόλη θα σωθεί μόνο αν τιμωρηθεί ο δολοφόνος του προηγούμενου βασιλιά Λάιου. Ο Οιδίπους, που βασιλεύει τώρα, ζητά να βρεθεί εκείνος που σκότωσε το Λάιο. Ο μάντης Τειρεσίας κατηγορεί τον Οιδίποδα ότι εκείνος είναι το μίασμα της πόλης. Ο Οιδίπους εξαγριώνεται και υποψιάζεται συνωμοσία εναντίον του. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια, ο ήρωας ανακαλύπτει ποιος πραγματικά είναι. Γιος και φονιάς του βασιλιά Λάιου αλλά και σύζυγος της μητέρας του Ιοκάστης. Υστερα από την αποκάλυψη της τραγικής και αναπόφευκτης μοίρας η Ιοκάστη απαγχονίζεται. Ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται.
Στα τελευταία λόγια του Χορού ο Σοφοκλής γράφει: «…Για ό,τι πεθαίνει περίμενε τη στερνή του μέρα, προτού το μακαρίσεις…».
Αυτή η υποβλητική ιστορία, που την ωρίμασαν χιλιάδες χρόνια, αποκαλύπτει πόσο εφήμερη είναι η ανθρώπινη ευημερία και η δόξα. Πόσο εύθραυστη είναι η ελπίδα μας για την αιώνια και σταθερή αίσθηση της ασφάλειας και της ειρήνης.
Η πρόθεση όμως του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης αυτής, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του. Ειδικά τώρα, ειδικά εδώ, τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια. Με άλλα λόγια, να αποδοθεί τιμή σε έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά - κοστούμια: Κέννι Μακλέλλαν
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Παπαδοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Παναγιωτοπούλου
Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής
Δημιουργικό: Kiss My Art, Μαρία Παναγιωτωνάκου

~* *
*** Πέθανε ο Νιλ Αρμστρονγκ :
 Neil Alden Armstrong, 1920 - 2012* Ο αμερικανός πρώην αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 82 ετών. Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», είχε πει τότε. «Εναν από τους μεγαλύτερους αμερικανούς ήρωες» τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Είχε γεννηθεί στις 5 Αυγούστου 1930 στο Ουαπακονέτα του Οχάιο, με καταγωγή από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.
Ο Αρμστρονγκ έκανε την πρώτη του πτήση μαζί με τον πατέρα του σε ηλικία έξι ετών και από τότε λάτρεψε τις πτήσεις.
Ηταν πιλότος σε αμερικανικά μαχητικά στο πόλεμο της Κορέας, στη δεκαετία του 1950, πριν ενταχθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝASA το 1962.
Ο πύραυλος που μετέφερε τον Αρμστρονγκ μαζί με τους αστροναύτες Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς στο Διάστημα εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα, στις 16 Ιουλίου 1969.
Τέσσερις μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1969 ο Αρμστρονγκ μαζί με τον Ολντριν επιβιβάστηκαν στη σεληνάκατο «Αετός», προσσεληνώθηκαν και ο Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η αποστολή με το Απόλλων 11 ήταν η τελευταία διαστημική βόλτα για τον Αρμστρονγκ, καθώς την επόμενη χρονιά η NASA τού ανέθεσε ερευνητική εργασία στον τομέα της αεροναυτικής.
Εγκατέλειψε τη NASA έναν χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, όπου και ζούσε με τη σύζυγό του, Κάρολ.
Ο Αρμστρονγκ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά, δύο μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του στις 5 Αυγούστου, προκειμένου να αποφραχθούν στεφανιαίες αρτηρίες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του αναφέρεται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από την επέμβαση. Δεν διευκρινίζεται, όμως, πού άφησε την τελευταία του πνοή.
Συλλυπητήριο μήνυμα Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε τιμή στη μνήμη του Νιλ Αρμστρονγκ, αποκαλώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανούς ήρωες, του οποίου το επίτευγμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς ήρωες, όχι μόνο για την σημερινή εποχή, αλλά όλων των εποχών», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 82χρονου αστροναύτη.
«Οταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το Απόλλων 11 το 1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν λίγο μικρότερος από οκτώ ετών όταν έγινε εκείνη η ιστορική αποστολή.
«Αποφάσισαν να δείξουν στον κόσμο ότι το αμερικανικό πνεύμα μπορεί να δει πέρα από οτιδήποτε. Με επαρκή κίνητρα και εφευρετικότητα, όλα είναι πιθανά», σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
«Σήμερα, το πνεύμα της αποστολής του Νιλ συνεχίζει να εμπνέει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να εξερευνήσουν το άγνωστο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας κάνουν να πάμε ακόμη ψηλότερα και μακρύτερα στο διάστημα», είπε ο Ομπάμα.
«Αυτή η κληρονομιά θα συνεχιστεί, και θα καθοδηγείται από έναν άνθρωπο ο οποίος μας δίδαξε την τεράστια δύναμη με ένα μικρό βήμα», κατέληξε ο πρόεδρος, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην επίσημη κατοικία των αμερικανών ηγετών στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ.

~*  Εκείνη η «πνιχτή» φωνή, αλλοιωμένη από τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που διένυσαν τα ραδιοκύματα μέχρι να φτάσουν στο Χιούστον και από εκεί σε όλο τον κόσμο, ήταν η σφραγίδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων του 20ού αιώνα: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είχε πει ο Νηλ Άρμστρονγκ, ακριβώς τη στιγμή που έκανε το πρώτο του βήμα στην επιφάνεια της «Θάλασσας της Γαλήνης».
Η περίφημη ρήση δεν ήταν αποτέλεσμα αυθορμητισμού, αλλά ένα ελάχιστο τμήμα ενός πελώριου προγραμματισμού που είχε ξεκινήσει οκτώ χρόνια νωρίτερα, υπό τις εντολές, τις δεσμεύσεις του J.F.K. και φυσικά την πίεση του “ψυχρού πολέμου”.
Ο άνθρωπος που την πρόφερε δεν είναι πια ανάμεσά μας. Αποχώρησε από την ματαιότητα του κόσμου μας, χθες, είκοσι μέρες μετά τη συμπλήρωση των 82 του χρόνων.
Στην ακριβή και σημαντική καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στα ταξίδια του προγράμματος «Απόλλων», A man on the moon, ο Άντριου Τσάικιν (Andrew Chaikin), περιγράφει τον εκλιπόντα σαν έναν κλειστό χαρακτήρα όχι ακατάδεκτο αλλά ντροπαλό. Από τη στιγμή μάλιστα, που ξεπερνούσε την επιφυλακτικότητά του, μετατρεπόταν σε ένα ζεστό και φιλικό άτομο.
Καταγράφει πως δύο ήταν τα στοιχεία που εντυπωσίαζαν σε εκείνον τον άνδρα.
Το ένα ήταν η σχεδόν εγκεφαλική στάση που είχε σε ό,τι και αν έκανε, ακόμα και στις πιο καθημερινές συζητήσεις. Το άλλο ήταν η μοναχικότητά του.
Συνήθως κρατούσε αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους, σπάνια μετείχε ανούσιων συζητήσεων και διεφύλασσε την προσωπική του ζωή ως κόρη οφθαλμού. Ανάφερε επίσης, πως όταν υπηρετούσε στη βάση Έντουαρτς, έφυγε από το συνοικισμό των πιλότων και κατοίκισε μαζί με τη σύζυγό του Τζένιφερ, σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι μέσα στο δάσος, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Φίλος του, τον είχε χαρακτηρίσει ως απόλυτα ακέραιο άνθρωπο, που δεν ξεχνούσε οποιαδήποτε αδικία γινόταν στον ίδιο ή σε συγγενικά του πρόσωπα.
Στο ίδιο βιβλίο, καταγράφεται και το πλάσιμο του θρύλου, γύρω από το όνομα του, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα ήταν ο κυβερνήτης της αποστολής «Απόλλων 11». Για τα παιδικά του χρόνια στις επαρχίες του Οχάιο, την έμφυτη λατρεία του για τα αεροπλάνα, την επιμέλεια του στις σπουδές, τα αυτοσχέδια μοντέλα αεροπλάνων που κατασκεύαζε, την άδεια πιλότου που απόκτησε πριν μάθει να οδηγεί αυτοκίνητο. Επίσης και τα κατορθώματά του στο πόλεμο της Κορέας, όπου συμμετείχε σε 78 αερομαχίες έχοντας τιμηθεί και με δύο μετάλλια. Αλλά και στο κομμάτι της καριέρας του που συμμετείχε ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων.
Παρ' όλα όμως, πέρα από τη δημοσιογραφική προβολή, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Άρμστρονγκ παρέμειναν μια δική του υπόθεση. Όπως είχε καταθέσει και ο Μιλτ Τόμσον συνάδελφός του από τη βάση Έντουαρτς: «Τον ήξερα, αλλά δεν τον γνώριζα πραγματικά».
Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι ότι υπήρξε τεράστιο ταλέντο χειριστή.
Από τότε που επιχειρούσε με τα F9F Panther το '51 στην Κορέα, όπου μάλιστα χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, ως την εποχή που ως πιλότος εξέλιξης χειρίστηκε μια σειρά από πρωτότυπες και δύσκολες πτητικές μηχανές όπως το υπερηχητικό F - 100 Super Sabre, ή το πυραυλοκίνητο Bell x-5, το οποίο μάλιστα δεν ήταν άμοιρο απωλειών (Michael James Adams), είχε αποδείξει ότι διέθετε το χάρισμα του εκλεκτού, του ξεχωριστού χειριστή.
Το απόδειξε και στην αποστολή Τζέμινι 8, την πιο περίπλοκη μέχρι τότε καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημόπλοιων στο διάστημα. Τότε, κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Τζέμινι από το το φορέα Agena τη στιγμή που περιστρέφονταν και τα δύο ανεξέλεγκτα. Είχε δεχτεί κριτική για τις επιλογές του, αλλά ο διευθυντής πτήσεων της NASA ο εμβληματικός Τζην Κραντς (Eugene Francis "Gene" Kranz), τον κάλυψε πλήρως λέγοντας πως: «Το πλήρωμα αντέδρασε όπως το είχαμε εκπαιδεύσει. Αντέδρασε λάθος διότι το είχαμε εκπαιδεύσει λάθος»
Το απέδειξε επίσης και στη δεύτερη και τελευταία αποστολή του, κατά τη διάρκεια της προσσελήνωσης καθώς βλέποντας πως ο υπολογιστής τον οδηγεί σε ένα κρατήρα με ακατάλληλο έδαφος, πήρε τη διακυβέρνηση της σεληνακάτου «Ηγκλ» και χειροκίνητα την πιλοτάρισε σε ασφαλές σημείο προσσελήνωσης. Το έπραξε με αταλάντευτη αυτοπεποίθηση, κινούμενος οριακά από πλευράς καυσίμων και ευκολότερα από όλες τις προσομοιώσεις που είχε κάμει στο πρόγραμμα της εκπαίδευσής του στη γη.
Ασφαλώς δεν αρκεί να είσαι υπόδειγμα χειριστή για να επωμισθείς την ευθύνη να γίνεις ο κυβερνήτης στην πρώτη αποστολή προσσελήνωσης και ο πρώτος άνθρωπος που θα περπατούσε στο φυσικό δορυφόρο της γης. Ο εκλιπών είχε πληθώρα άλλων χαρισμάτων που του έδωσαν τους τίτλους του.
Ταυτόχρονα όμως παρέμενε και ξεχωριστός άνθρωπος. Όταν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αστροναύτες έπαιρναν μαζί τους κομμάτια κάντρυ ή ποπ μουσικής ο Νηλ προτιμούσε την «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.
Τέλος, αποφεύγοντας πλήρως την εμπορευματοποίηση του κατορθώματός του και παραμένοντας πεισματικά εκτός δημοσιότητας έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ήρεμα, σχεδόν αινιγματικά.
Ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στη Σελήνη, όταν κατόρθωνε να κλέβει λίγο χρόνο από την τόσο προγραμματισμένη και απαιτητική ζωή του αστροναύτη, αναζητούσε την ηρεμία του ψηλά στους Ουρανούς του Τέξας, ψάχνοντας για ανοδικά ρεύματα καθώς ανεμοπορούσε. Κάπου εκεί, τη βρήκε χθες…

 ~***  



~*** ΤΟ ΑΙΣΧΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΧΡΩΝ ΤΟΥΡΚΟΣΙΡΙΑΛ ΟΠΟΥ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ!!!

~ ο μογγόλος τύραννος Σουλειμάν

~ μερικά απο τα "επιτεύγματα" του καταραμένου τουρκομογγολικού υβριδίου! Έλληνες άμαχοι, γυναικόπαιδα στην Μικρά Ασία το 1922

~ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ!!!
Ο Σουλεϊμάν ο παιδεραστής, ο δουλέμπορος, ο βιαστής, ο σφαγέας βρεφών....στις οθόνες σας.
Γεώργιος Παπασημάκης

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ

~*** Η απάντηση του συναγωνιστή Κουκούτση για το επεισόδιο με συριζαίους και πακιστανούς στη βουλή :

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης έκανε ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει προ πολλού άλλοι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Πέταξε με τις κλοτσιές από το ελληνικό κοινοβούλιο τον εμπρηστή και όχι μόνο της "Μαρφιν" αρχηγό της Ανταρσίας Κωσταντίνου και τον πρόεδρο των "λαθροπακιστανών" και καταζητούμενο με διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ για διακίνηση "λαθρομεταναστών" Αslam. Ποιός είναι ο Αslam που απειλεί με πόλεμο τους Ελληνες; Ποιός είναι o Αslam που βάζει τους "λαθρομετανάστες" να βεβηλώνουν τον Αγνωστο Στρατιώτη; Από πότε η "λαθρομετανάστες" έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά παράβαση του Συντάγματος και να φτιάχνουν συλλόγους ενώ δεν είναι νόμιμοι στη χώρα; Πώς πήρε ο Αslam κάρτα παραμονής από το Αλλοδαπών ενώ ήταν καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα, όχι για τις "ιδέες του" αλλά για διακίνηση "λαθρομεταναστών";Κύριε Δένδια ξέρετε τίποτα; Μάλλον όχι. Μάλλον να κάνουμε επερώτηση για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.
* Οσο για την "καλή μας" συνάδελφο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, της ευχόμαστε περαστικά. Οχι γιατί είναι άρρωστη αλλά γιατί έχει χάσει την επαφή με το πολιτικό περιβάλλον του σήμερα. Δεν έχει αντιληφθεί τίποτα, δεν έχει αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν. Οι "Εθνικιστές" είναι και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο και θα παρεμβαίνουν παντού. Εμπρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να "καθαρίσουμε" τη χώρα από την λαθρομετανάστευση. Χρυσή Αυγή παντού να ξεβρωμίσει ο τόπος.
http://www.xryshaygh.com  

 
~**  Προπληρωμένες κάρτες:

Προειδοποίηση για εξαπατήσεις καταστηματαρχών :
~  Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστοποιείται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, διερευνάται μεγάλος αριθμός καταγγελιών που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και προπληρωμένες κάρτες τύπου «paysafe» που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.
Ειδικότερα, οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των καταστημάτων (ψιλικών, mini market και περιπτέρων) αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες άγνωστα άτομα τους έχουν τηλεφωνήσει και προσποιούμενοι ότι είναι του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους ή τεχνικοί της εταιρίας που τους έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα έκδοσης των προπληρωμένων καρτών ή τακτικοί πελάτες τους ή ακόμη και συνεργάτες τους (λογιστές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.α.), τους έχουν πείσει να προβούν στην έκδοση των συγκεκριμένων προπληρωμένων καρτών.
Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνται τους πελάτες και αφού ζητήσουν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, τεχνηέντως φωτογραφίζουν με κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό έκδοσης που αναγράφεται σε αυτήν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Στη συνέχεια προφασιζόμενοι την έλλειψη χρημάτων ή ότι δεν τους είναι τελικά απαραίτητη, την επιστρέφουν, ενώ τελικά προβαίνουν στη χρήση της, αφού έχουν ήδη καταγράψει με το κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό έκδοσής της, μέσω του οποίου γίνεται η χρέωση.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων από την επικοινωνία με τις εταιρίες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπιστώνουν τελικά ότι αυτές χρησιμοποιούνται άμεσα, κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.
Παρακαλούνται οι πολίτες, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων 11012@hellenicpolice.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it και ccu@cybercrimeunit.gov.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464

~**


Bourloumis). The in parenthesis names were given to all of us like nick names just for fun. This picture was given to my by George Festas and I had sent it to My friend Kostas Festas when he was in Chicago.
 
***






*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012  :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~**
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~**
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~**
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~**
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.- ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας Γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.- ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 : ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
~** 
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 .- ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/23-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/24-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή 24 Αυγούστου Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/25-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Σαββατο 25 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 σας ενημερώνουμε .- ~  
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 26 Αυγούστου 2012 .-
~**




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου