ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ιατρική Ενημέρωση *



ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

~* Ινδία: Γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος :


• Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επέμβαση σε βρέφος 10 ημερών που γεννήθηκε με την καρδιά του έξω από το στήθος. Μετά από χειρουργείο διάρκειας 3,5 ωρών, οι γιατροί του All India Institute of Medical Sciences ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και η κατάσταση της υγείας του μωρού είναι σταθερή, ενώ, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ σπάνια, με συχνότητα πέντε έως εννέα σε ένα εκατ. γεννήσεις, και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά….Συνολικά 13 γιατροί κατάφεραν μετά από 3,5 ώρες να τοποθετήσουν την καρδιά του μωρού στη σωστή της θέση, ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά. -Η καρδιά του μικρού δεν έπαψε να χτυπάει καθ' όλη τη διάρκεια της εγχείρησης, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν την υπόθεση "ιατρικό θαύμα".-

~* Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α :
Ένας άνδρας 48 ετών που νόσησε από τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου των Αθηνών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Ά. Σπηλιωτόπουλος: «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»
Την πεποίθηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς προβλήματα, καθώς έχει διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος από τη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της γρίπης και πως όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η γραμμή τηλεφώνου «1550» για την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τον ιό της νέας γρίπης.- NET 105,8


~* Θάνατος 25χρονου από επιπλοκή της νέας γρίπης:


Την τελευταία του πνοή στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" στην οποία νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα άφησε το μεσημέρι ο 25χρονος αλβανός ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε προσβληθεί από την νέα γρίπη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο 25χρονος, με ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας και εμφυτευμένο απινιδιστή, είχε προβληθεί από βαρύτατη πνευμονία από γρίπη ΑΗ1Ν1, που οδήγησε σε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο ασθενής, που είναι το δεύτερο θύμα της γρίπης στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου, παρουσίασε πολλές επιπλοκές και πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε.


~* Δωρεάν εμβολιασμός των μαθητών για τη νέα γρίπη στη Νέα Υόρκη :



Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, που εντείνου τις προσπάθειές τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη της οποίας το δεύτερο κύμα αναμένεται τους Φθινοπωρινούς και Χειμερινούς μήνες Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστούν δωρεάν όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την εποχιακή αλλά και για τη νέα γρίπη. Στην Ιαπωνία, οι αρχές εκφράζουν φόβους πως θα είναι ραγδαία η εξάπλωση της γρίπης, την ώρα που η Σουηδία μετρά το πρώτο θύμα από τον ιό Η1Ν1.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο εμβολιασμός αποτελεί μέρος της στρατηγικής της πόλης για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης που έπληξε με σφοδρότητα την πόλη την άνοιξη, με συνέπεια να προσβληθούν 800.000 άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού.
Τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων απηύθυναν έκκληση στα πολιτειακά και στα τοπικά υγειονομικά τμήματα να προετοιμάσουν τα προγράμματα εμβολιασμού για ένα δεύτερο κύμα του Η1Ν1 καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στους φθινοπωρινούς και στη συνέχεια στους χειμερινούς μήνες.

Την ίδια ώρα αγώνα δρόμου κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την Παρασκευή του εμβολίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσεχές διάστημα. Οι δοκιμές ασφαλείας έχουν γίνει στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη Η1Ν1 και αναμένεται ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο στο δεύτερο 15ημέρο του Οκτωβρίου. Από τις κλινικές δοκιμές θα καθοριστεί εάν είναι απαραίτητες μία ή δύο δόσεις του εμβολίου για να αποκτηθεί η απαραίτητη ανοσία. - ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ


~* 29χρονος γάλλος το δέκατο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης:


Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ένας 29χρονος άνδρας που νόσησε από το νέο ιό της γρίπης και αποτελεί το δέκατο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο νεαρός άνδρας, που είναι Γάλλος υπήκοος και είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα σοβαρά κρούσματα της νόσου ο νεαρός γάλλος δεν έχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.-


~* Νέα Γρίπη Α:



Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις 12 /10 :


Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Υγείας Μαρία Λάρσον.
Η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί η Σουηδία το τρέχον εξάμηνο, επιθυμεί κατά τη σύνοδο αυτή των υπουργών Υγείας των 27 να θιγούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση σε εμβόλια, η πραγματοποίηση κοινών παραγγελιών εμβολίων για τις λιγότερο εξοπλισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η διεθνής αλληλεγγύη.
"Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει να πληγεί από τις συνέπειες της γρίπης Η1Ν1", όμως "οι ευρωπαϊκές χώρες είναι καλά προετοιμασμένες", δήλωσε η Λάρσον σε συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές.
Η ευρωπαία Επίτροπος που είναι αρμόδια για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου θα παρουσιάσει εξάλλου στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωση για τις κοινές δράσεις που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το κείμενο αυτό θα εξυπηρετήσει ως βάση για τις συνομιλίες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.
"Η νόσος πλήττει σήμερα το 1% του πληθυσμού της ΕΕ. Το φθινόπωρο αυτό, η αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει έως και το 30%", αν ο ιός δεν γίνει πιο λοιμογόνος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σουζάνα Τζάκαμπ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC).
H γρίπη των χοίρων δεν είναι "πολύ πιο σοβαρή από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη", η οποία προκαλεί το θάνατο περίπου 40.000 ανθρώπων ετησίως στην ΕΕ, προσέθεσε.
Στην ΕΕ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 46.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και 104 θάνατοι, σύμφωνα με ανολοκλήρωτη καταμέτρηση, καθώς ένας αριθμός χωρών δεν εξετάζει πλέον τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης.
Τα νεώτερα στοιχεία στην Ελλάδα
Σε 1996 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νέας γρίππης στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. -

Τα κρούματα που παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα είναι 157. Επί του συνόλου των περιστατικών, τα 1041 προκλήθηκαν χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τρόπος μετάδοσης, ενώ οι 488 από τους ασθενείς ήταν ταξιδιώτες.
Τα 900 κρούσματα, περίπου τα μισά δηλαδή, έχουν εκδηλωθεί στην Αττική, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλέυονται 5 ασθενείς .- ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8 .-
~*

~* Διαβάστε μια σοβαρή άποψη για την νέα γρίπη :

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=266715&dt=26/07/2009 ,

Είναι στην εφημερίδα το Βήμα από τον ..
Ο ανοσολόγος- παθολόγος κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής, ειδικός για τα αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 600 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα, ενώ στις μελέτες του αναφέρονται περισσότεροι από 15.000 άλλοι ερευνητές.
Για τη συμβολή του στην έρευνα έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Αμερική.

Το κείμενο είναι το παρακάτω ..

-Εκτιμάτε ότι το φθινόπωρο είναι κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της νέας γρίπης;

«Δεν έχω τέτοια εκτίμηση. Το φθινόπωρο, όπως κάθε χρόνο, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ιώσεις. Η πανδημία, όπως την όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της νέας γρίπης, ευτυχώς φαίνεται ως τώρα να διατρέχει ήπια κλινική πορεία, η δε θνητότητα από τον ιό αυτό είναι παρόμοια με αυτή της κοινής γρίπης».

-Συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις ότι βρίσκεται επί θύραις η «απειλή» επέλασης της νέας γρίπης με πιο «άγρια» χαρακτηριστικά;

«Δεν υπάρχει επιστημονικό ή επιδημιολογικό δεδομένο που να στηρίζει αυτή την ανησυχία. Πιο επικίνδυνος είναι ο φόβος από την τρομολαγνεία που επιχειρούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και μερικοί ειδικοί».

-Γιατί τα μέτρα προσανατολίζονται διεθνώς και στην Ελλάδα με «οδηγό» το χειρότερο σενάριο;

«Η δημιουργία τρομολαγνικών σεναρίων είναι πολυπαραγοντική. Υπεισέρχονται παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημόσια υγεία. Στη δημιουργία αυτών των σεναρίων σημαντικό ρόλο παίζουν η φαρμακευτική βιομηχανία, η δημιουργία ερευνητικών πόρων για μελέτες, τα παιχνίδια εξουσίας και η αύξηση της επιστημονικής φήμης ερευνητών που ασχολούνται με τους ιούς της γρίπης».

-Πιστεύετε πως έχει βάση η άποψη ότι η κινητοποίηση οργανισμών Υγείας και κυβερνήσεων έχει και διάσταση επιχειρηματική και σύνδεση με εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες;

«Αυτό ακριβώς σας είπα με την προηγούμενη απάντησή μου. Αντί να εξοικονομούμε πόρους για να τους αξιοποιήσουμε εκεί όπου χρειάζονται, όπως στο σύστημα Υγείας της χώρας μας που καταρρέει, στην πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσηλευτικών μονάδων. Δυστυχώς, σπαταλούμε χρήματα σπεύδοντας να αγοράσουμε θερμικές κάμερες για τα αεροδρόμια ή να δημιουργήσουμε ειδικούς χώρους νοσηλείας που στο τέλος δεν χρησιμοποιούνται».

-Οι εκτιμήσεις για τη θνητότητα από τη νέα γρίπη έχουν τρομάξει τον κόσμο. Την ίδια ώρα, επιστήμονες-όπως από το Ιmperial College του Λονδίνου-υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένες οι προβλέψεις για το ποσοστό των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τη νέα γρίπη. Τι λέτε εσείς;

«Τα σενάρια της αυξημένης θνητότητας δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση και φόβο στον κόσμο και, τότε, "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται". Ετσι, πωλούνται περισσότερα φάρμακα κατά των ιών, δίδονται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων αμφιβόλου αξίας και δημιουργούνται ειδικές συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς που δεν τις χρειάζονται. Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν πρέπει να δίνονται προληπτικά, παρά μόνο στα περιστατικά που έχουν βαριά κλινική εικόνα. Οι μελέτες δείχνουν ότι ελαττώνουν κατά μία ημέρα τη διάρκεια της γρίπης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν μειώνουν τη θνησιμότητα κι αν ελαττώνουν τον κίνδυνο από πνευμονία».

-Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση- ακούσαμε ακόμη και για τους παχύσαρκους.

«Από την ως τώρα εμπειρία φαίνεται ότι η γρίπη αυτή δεν προσβάλλει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ανοσοκατασταλμένους, χρόνια καρδιοαναπνευστικούς ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά αγαπά πολύ τα νέα παιδιά. Φαίνεται ότι οι ενήλικοι έχουν αποκτήσει ανοσία κατά του ιού αυτού. Οσον αφορά το ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στη νέα γρίπη, με τα ως τώρα δεδομένα αυτό δεν είναι αλήθεια».

-Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των εμβολίων της πανδημικής γρίπης μόλις ξεκίνησαν, θεωρείτε ότι είναι βάσιμη η ανησυχία για ενδεχόμενες παρενέργειές του,μη εντοπισμένες;

«Θα σας απαντήσω με τον τρόπο που απαντώ σε ασθενείς μου. Τους προτρέπω να μη βιαστούν να εμβολιαστούν, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών) και να περιμένουν να μάθουμε πρώτα για το εμβόλιο, μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα υποστούν άτομα που διαβιώνουν σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες».

- Ποιες συνθήκες θα δικαιολογούσαν βιασύνη και θα καθιστούσαν το εμβόλιο αναγκαίο εκ των ων ουκ άνευ;

«Εγώ, ως γιατρός, ερευνητής και δάσκαλος της Ιατρικής, δεν θα βιαζόμουν να συνταγογραφήσω εμβόλιο που δεν έχει επαρκή δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

-Θεωρείτε ουσιαστική τη συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

«Νομίζω ότι είναι βιαστική. Είναι ένας ακόμη τρόπος να τρομοκρατήσουμε τους συμπατριώτες μας, να τους απομακρύνουμε από τα υπαρκτά προβλήματα της χώρας και να επιδεινώσουμε την ήδη κακή πορεία της οικονομίας μας».

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα,αν υπάρξει μεγάλη έξαρση της νέας γρίπης, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σχεδιασμένα στα νοσοκομεία με δεδομένες τις ελλείψεις και το ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη; «Δεν θα χρειαστεί τεράστια νοσοκομειακή κινητοποίηση, διότι, όπως σας είπα, τα βαριά περιστατικά θα είναι πολύ λίγα».

-Ανησυχία, φόβος ή αισιοδοξία για την εξέλιξη της νέας γρίπης;

«Αισιοδοξία και μακριά από "γκραν γκινιόλ" σενάρια. Οπως θυμάστε, είχαμε τρομοκρατηθεί με την αναγγελία άλλων δύο επικείμενων πανδημιών, η μία του SΑRs και η άλλη της γρίπης των πτηνών. Και οι δύο ήρθαν και έφυγαν σαν κομήτες. Μήπως η πανδημία της νέας γρίπης δημιουργείται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες;».
~* Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α στην Ελλάδα
Ένας άνδρας 48 ετών που νόσησε από τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ νοσοκομείου των Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Ένας άνδρας 48 ετών που νόσησε από τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου των Αθηνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης απεβίωσε στον Ευαγγελισμό ένα από τα σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας σε δύο τους θανάτους στη χώρα μας από τον ιό Η1Ν1. Πρόκειται για 25χρονο άνδρα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν. Είχε ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας και εμφυτευμένο απινιδωτή και εισήχθη στο νοσοκομείο με πνευμονία, συνεπεία του Η1Ν1. Η πνευμονία αυτή οδήγησε, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, σε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα πολλές επιπλοκές και πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία κατέληξε. -

~*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου